Valikko
Sunnuntai

Venäjän väkivahva valtias Populisti Boris Jeltsin on ensimmäinen huippupoliitikko, jonka kansalaiset ovat äänestäneet valtaan

Tilaajille

Tarina kertoo, että 11-vuotias Boris Nikolajevitsh Jeltsin murtautui sodan aikana kahden kaverinsa kanssa asevarastoon Sverdlovskissa Uralilla ja pihisti kaksi käsikranaattia. Hän menetti leikissä vasemman peukalonsa ja etusormensa.

Toisen tarinan mukaan koulun kevätjuhlassa Jeltsin tarttui mikrofoniin, syytti johtajaa lasten karkeasta kohtelusta ja vaati tälle potkuja. Jeltsin erotettiin. Myöhemmin hän lintsasi kaksi kuukautta koulusta samoillakseen metsissä.

Nuoren Jeltsinin tempaukset muistuttavat 59-vuotiaan Jeltsinin poliittista uraa. Hän on ottanut riskejä ja maksanut niistä. 190-senttisen varren ruhjova olemus kertoo, että missä Jeltsin on liikkunut, pihtipielet ovat aina paukkuneet.

Jeltsinin vuoristoratamainen uraputki kääntyi uuteen nousuun tiistaina, kun Venäjän federaation kansanedustajien kongressi valitsi hänet korkeimman neuvoston (parlamentin) puheenjohtajaksi eli meikäläisittäin presidentiksi.

Venäjä saa Jeltsinistä väkivahvan valtiaan; hän on itsenäinen ja itsepäinen, mutta myös ailahteleva ja herkkähipiäinen. Läntisellä mittapuulla Jeltsin on populisti; moskovalaisella mittapuulla hän on ensimmäinen huippupoliitikko, jonka kansalaiset ovat äänestäneet valtaan.

Kongressi on osoittanut Jeltsinin tasaantuneen, hioneen särmiään, saaneen uutta arvovaltaa ja valmistautuneen huippupaikalle huolellisesti. Tähänastinen on ollut harjoittelua; Venäjän presidenttiys on joutsenlaulu ja näytön paikka, joka punnitsee kestääkö Jeltsinin karisma kuluttavaa valtaa.

Jeltsinin uusi arvovalta tuli näkyviin tavasta, jolla hän pani järjestykseen kokousta alkupäivät johtaneen Vitali Kazakovin . Tämä vihjaisi, että Jeltsinillä olisi moraalinen velvollisuus vetäytyä vaalista kahden kierroksen jälkeen. "Mennään sitten päiväjärjestykseen mukaan", Kazakov myönsi kerkeästi Jeltsinin jyrähdyksen jälkeen.

Niin ikään isännän ottein Jeltsin näytti kaapin paikan Kremlin suuren palatsin salissa istuneille neuvostokutsuvieraille siirtämällä heidät äänestyspäätöksellä parvekkeelle. Nähtävästi keneltäkään lupaa kysymättä hän määräsi eri ryhmät neuvottelemaan johtopaikkojen jaosta palatsin Yrjön saliin.

Tukimiehet sanovat, että Jeltsin on myös oppinut kuuntelemaan toisia ja että aiemmin epäröiden suhtautunut älymystö on muuttanut käsityksiään hänestä. Voittajana hänen on helppo tarjota sopua Kremlille, missä viimeistään nyt ymmärrettäneen, että mitä lujemmin Jeltsiniä lyö sitä korkeammalle marttyyrin suosio nousee.

Skandaalinkäry seuraa Jeltsiniä joka paikkaan. Neuvostopropaganda on kuitenkin niin kömpelöä ja läpinäkyvän tarkoitushakuista, että kaikki yritykset mustamaalata Jeltsiniä kääntyvät hänen edukseen.

Varsinainen Jeltsin-jahtaus alkoi viime vuoden alussa, kun Nkp:n keskuskomitea veti häntä tilille puheista, joissa hän tuki monipuoluejärjestelmää. Ajoitus oli mestarillinen. Heti perään pidetyissä vaaleissa hän sai Moskovassa yli viisi miljoonaa ääntä. Yksipuoluejärjestelmä on nyt luhistunut.

Puolueettomat aistit havaitsivat, että Jeltsinin Yhdysvaltain-matka viime syksynä oli varsin railakas. Neuvostotelevisio esitti siitä siistityn version, mutta yleisö ei uskonut silmiään. Loppujen lopuksi televisio näytti, miten Jeltsin otti Moskovassa vastaan luentopalkkioilla ostamansa kertakäyttöneulat.

Niinikään viime syksynä Jeltsin rypi Moskovajoessa Kremlin datsha-alueella ja vettä valuen ilmoitti miliisille, että hänet yritettiin murhata. Draamassa vilahteli myös kukkakimppuja, naisia ja huhuja itsemurhayrityksestä. Kun Kreml teki jokiseikkailusta Jeltsinin kaulaan poliittista myllynkiveä, hän pulpahti pintaan kuin korkki, entistä suositumpana.

Uusin välikohtaus sattui äskettäin Barcelonassa, jossa Jeltsin joutui vanhojen urheiluvammojensa takia leikkaukseen sen jälkeen kun lentokoneen vimmattu tärinä ja pomppiva alastulo liikauttivat kahta selkänikamaa.

Skandaali oli valmis, kun leningradilainen Smena-lehti syytti suoraan valtion turvallisuuskomiteaa KGB:tä murhayrityksestä. Todistamattomat väitteet olivat peräisin Jeltsinin tukijoukoista. KGB kiisti osallisuutensa oikein puoluelehti Pravdan etusivulla.

Rakennusinsinööri Jeltsin olisi vähemmälläkin ainutlaatuinen poliittinen ilmiö neuvostovallan historiassa. Hän on ensimmäinen poliitikko, joka puoluejohdosta saamiensa potkujen jälkeen ei joutunut Kremlin eläkevaarien joukon jatkoksi.

Mihail Gorbatshov poimi kesällä 1985 Jeltsinin Sverdlovskin puoluejohtajan paikalta ensin kommunistipuolueen keskuskomitean sihteeriksi ja joulukuussa Nkp:n tärkeimmän puoluejärjestön, Moskovan, ykkössihteeriksi.

Jeltsin tuotti ikäviä yllätyksiä Moskovan korruptoituneelle koneistolle. Hän jonotti vielä tuntemattomana kaupoissa ja sai niiden johtajia kiinni tavaran myynnistä omaan laskuun. Jos asiat hallintokoneistossa eivät sujuneet Jeltsinin mieliksi, hän vaihtoi surutta miehistöä. Vastustajia kertyi äkkiä ja paljon.

Gorbatshov nosti Jeltsinin politbyroon ehdokasjäseneksi 1986. Siitä alkoi yhäkin jatkuva kauna Jeltsinin ja vanhoillisen Jegor Ligatshovin välillä. Jeltsin syytti Ligatshovia, että tämä oli kerännyt kielteistä aineistoa hänestä.

Lokakuussa 1987 Jeltsin sanoi perestroikan polkevan paikallaan ja joidenkin puoluejohtajien liehakoivan Gorbatshovia. Hän myös varoitti, että kansa on menettämänsä uskonsa perestroikaan. Se oli uudenlaista puhetta puoluejohdossa.

Arvostelu oli liikaa. Jeltsin sai potkut politbyroosta ja Moskovan johdosta. "Sinulle oli vähän, että vain Moskova pyörii persoonasi ympärillä. Olisiko keskuskomiteankin vielä pitänyt tehdä niin?", Gorbatshov ryöpytti häntä.

Nyt Jeltsinin ympärillä pyörii 147 miljoonan asukkaan Venäjän federaatio, joka ulottuu 9000 kilometrin matkalla lännessä Kaliningradista Kamtshatkan niemimaalle idässä ja pohjoisessa Murmanskista Krasnodariin etelässä.

Kolme neljäsosaa Neuvostoliiton kaivannaisista ja polttoainevaroista on Venäjän alueella. Venäjä tuottaa 90 prosenttia öljystä ja 70 prosenttia kaasusta. Vain Ukraina vetää Venäjälle vertoja strategisessa merkityksessään.

Jeltsin painottaa Venäjän "itsenäisyyttä", tosin liittovaltiossa. Samaten hän korostaa Venäjän lakien ylivertaisuutta neuvostolakeihin nähden, oikeutta käydä suoraa ulkomaankauppaa ja solmia diplomaattisuhteita. Jeltsin on valmis suoriin suhteisiin Baltian maiden kanssa.

Jos Venäjän parlamentti hylkää pääministeri Nikolai Ryzhkovin talousohjelman, ennen kaikkea sen esittämät hinnankorotukset, Kreml on pulassa. Ukrainan parlamentti on jo päättänyt torjua korotukset kunnes sen hallitus tekee ohjelman siirtymisestä markkinatalouteen. Jeltsin kehotti keskiviikkona Ryzhkovin hallitusta eroamaan.

Kaiken kaikkiaan Jeltsinin Venäjä voi tehdä keskusvaltion tarpeettomaksi. Hän ennusti keskiviikkona lehdistölle, että Kremlin reviiriin jää ennen pitkää vain maanpuolustus, valtion turvallisuus ja avaruustutkimus.

"Jos keskus riitelee tasavaltojen kanssa, ketä se hallitsee? Perustuslaki on voimassa ja antaa tasavalloille oikeuden itsenäisyyteen ja eroamiseen. En sano, että meidän pitäisi tehdä niin, mutta keskus ajatelkoon sitä", Jeltsin sanoi.

Poliittisen viisauden mukaan kilpailijan kanssa on liittouduttava, jos häntä ei pysty voittamaan. Gorbatshov ja Jeltsin ovat nyt siinä tilanteessa. Ensi näkemältä Gorbatshov ei ole vielä valmis myöntämään sitä.

Skandaalinkäry vainoaa kaikkialla Uudenlaista puhetta puoluejohdossa Mitä jää Kremlin reviiriin?

Helsingin Sanomat Kyösti Karvonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  9. 9

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  10. 10

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää