Valikko
Sunnuntai

Mikä olisi yksinäisyyden hinta? Max Jakobson kehottaa laskemaan Suomen EY-jäsenyyden edut ja haitat

Tilaajille

'Suomi on kuin kylä, joka on tottunut elämään tärkeän liikenneväylän varrella, mutta saakin yhtäkkiä kuulla, että tästä lähtien junat kulkevat toista reittiä", Max Jakobson arvioi Euroopan tuoreiden tapahtumien vaikutusta Suomen asemaan. Jakobson oli keskeinen vaikuttaja, kun Suomi 1970-luvun alussa järjesti suhteensa Saksoihin, pohjusti EEC-sopimusta ja käynnisti Etykin valmistelut.

"Jaetussa Euroopassa puolueeton Suomi sijaitsi Moskovan ja Washingtonin välisellä kuumalla linjalla. Nyt valtavirrat kulkevat Keski-Euroopan halki. Elämä muuttuu täällä entistä rauhallisemmaksi ja hiljaisemmaksi, mutta vaarana on jäädä sivuun Euroopan kehityksen pääsuunnasta." Tilanne on ajateltava Jakobsonin mielestä uudelleen. Hyvät palvelukset suurvaltasuhteiden hyväksi eivät enää riitä.

"Emme enää pärjää sillä, että vältämme ottamasta kantaa ristiriitoihin ja joutumasta puolueelliseen tilanteeseen. Nyt täytyy olla aktiivisempi ja päästä mukaan kehitykseen, jotta emme jäisi siitä syrjään." Jakobson poimii esimerkkejä, jotka osoittavat muutosten jo tuntuvan Euroopan valtioiden yhteisellä päätöksentekoareenalla Etykissä. Äskettäin Kööpenhaminan-kokouksessa kompromissia ei laatinutkaan puolueettomien maiden ryhmä, vaan uusi, keskieurooppalainen ryhmittymä, johon kuuluvat Itävalta, Unkari, Jugoslavia, Tshekkoslovakia ja Italia - vanhan keisarikunnan entiset alueet.

Naton äskeinen huippukokous ehdotti, että Etykin sihteeristö sijoitetaan Berliiniin ja selkkausten ehkäisemiskeskus Prahaan, vaikka monet puolueettomat maat - myös Suomi - ovat tarjoutuneet ottamaan ne maaperälleen.

Jakobsonin mielestä nyt on tulkittava uudelleen J. K. Paasikiven neuvo, jonka mukaan Suomen kansainvälistä asemaa punnittaessa on katsottava karttaa. Paasikiven ohjettahan on vuosikymmenet luettu siten, ettei mikään Euroopassa muutu ja maantieteelle emme mahda mitään.

"Nyt Euroopan poliittinen kartta muuttuu. Yhdistynyt Saksa hallitsee Keski-Eurooppaa, ja Berliinistä tehdään todennäköisesti pääkaupunki. Siitä tulee joka tapauksessa Euroopan valtakeskus." "Perinteistä 'Itä-Eurooppaa' ei enää ole olemassakaan. Sehän on aina ollut poliittinen eikä maantieteellinen käsite. Sen tilalle on tullut useita itsenäisiä keskieurooppalaisia valtioita." Itä-Saksan luhistuminen ja Saksan yhdistyminen ovat poikenneet siitä kaavasta, johon Euroopan yhteistyössä on totuttu. Pienetkin asiat ovat tähän asti vaatineet pitkiä neuvotteluja ja monimutkaisia sopimuksia.

Suomalaiset ovat ehkä olleet hämmentyneitä myös sen vuoksi, ettei Suomessa ole totuttu edes puhumaan Saksan asioista. Jakobson hätkähdytti pari vuotta sitten varovaista ulkopoliittista keskustelua, kun hän arvioi Unkarin, Puolan ja Tshekkoslovakian säilyvän riippumatta poliittisista järjestelmistä, mutta asetti kyseenalaiseksi Itä-Saksan tulevaisuuden.

Lähes jokainen itseään kunnioittava poliitikko kiirehti tuomitsemaan Jakobsonin epäilyt.

Saksojen jakoa pidettiin pysyvänä, ja Itä-Saksaa kohdeltiin poikkeuksellisen huomaavaisesti. Vielä 1980-luvun lopulla presidentti Mauno Koivisto teki - edeltäjänsä tavoin - ensin virallisen valtiovierailun Itä-Saksaan ja vasta sitten Länsi-Saksaan.

"Varovainen suhtautuminen Saksaan on ollut perua jo Paasikiven ajoista. Kekkoselle Saksan kysymys oli vaikea pala. Hän viittasi keskusteluissa siihen, että jos kolmas maailmansota syttyy, se alkaa Saksasta." "Tuolloinen arvioni tuomittiin ehkä yleisen varovaisuuden takia niin jyrkästi. Ei ollut ainoastaan sopimatonta puhua Saksan yhdistymisestä, sitä ei saanut edes ajatella." Jakobson arvioi, että Saksan yhdistymisen taloudelliset vaikutukset tuntuvat myös Suomessa. Markkinat jaetaan uudelleen, sillä Itä-Saksa on ollut Neuvostoliiton suurin sosialistinen kauppakumppani ja Länsi-Saksa Neuvostoliiton suurin kapitalistinen kauppakumppani.

Yhdistyneen Saksan panos Neuvostoliiton markkinoilla on siis ylivoimainen. Suomikin joutuu idässä aivan uuteen kilpailutilanteeseen samaan aikaan, kun lännessä käydään neuvotteluja Euroopan yhteisön EY:n ja Euroopan vapaakauppaliiton Eftan välisen Euroopan talousalueen EES:n perustamisesta.

Yhdistyneellä Saksalla on Euroopan yhteisössä johtava asema. Jakobson ennustaa, ettei EY jää länsieurooppalaiseksi yhteisöksi, vaan avautuu itään päin. "Saksa on jo nyt koko Euroopan taloudellisen kehityksen moottori, jonka vetovoima tuntuu kaikkialla." Jakobson ehdottaakin, että myös Suomessa aletaan avoimesti tarkastella jäsenyyden etuja ja haittoja.

"Meidän pitäisi päästä irti ylimalkaisesta keskustelusta. Aikaisemmin on aina voitu sanoa, että puolueettomuus sulkee pois jäsenyyden ja sillä siisti. Enempää ei ole tarvinnutkaan sanoa." "Nyt vanhaa argumenttia ei enää voi käyttää. Se ei ole enää sellainen peruste, joka sulkee oven. Täytyisi selvittää, mitä merkitsee jäsenyys ja mitä merkitsee ulkopuolelle jääminen." Hän muistuttaa, että Efta-maista Itävalta on hakenut jäsenyyttä ja muissa kuin Suomessa asiasta keskustellaan vilkkaasti. Myös kolme Välimeren-maata on jo jättänyt jäsenhakemuksensa.

Jakobson pitää keskustelun vilkastumista tärkeänä nimenomaan sen vuoksi, että Suomen asema on kytköksissä näiden maiden ratkaisuihin.

"Ei voi ajatella tilannetta, että Efta-maista yksin Suomi menisi jäseneksi. Suomen jäsenyys voi tulla kysymykseen vain siinä tapauksesssa, että myös Ruotsi, Norja ja Itävalta menevät jäseniksi." Selvitettävien asioiden listalle Jakobson haluasi ottaa muun muassa sen, mitä velvoitteita EY:n jäsenyys toisi niiden lisäksi, jotka jo sisältyvät kaavailtuun EES-sopimukseen.

Toinen kunnon selvitystä kaipaava asia on Jakobsonin mielestä poliittinen päätöksenteko EY:ssä. Hänen mielestään Suomessa puhutaan vain ylimalkaisesti siitä, että emme halua mennä ylikansalliseen päätöksentekoon; olisi selvitettävä, mitä Suomen sana painaisi EY:n päätöksenteossa, jos olisimme siinä mukana.

"Eihän Suomi juuri koskaan ajaisi jotain asiaa siellä yksinään. Kaikki siellä tapahtuu jatkuvan neuvotteluprosessin kautta. Sinä kannatat minua tässä asiassa, minä kannatan sinua toisessa asiassa. Mitä se merkitsisi, että esimerkiksi kaikki pohjoismaat olisivat yhdessä mukana." Jakobson haluaisi myös, että selvityksissä käännettäisiin koko asia nurinpäin. Voisiko Suomi jäädä kokonaan ulkopuolelle, kun muut liittyvät EY:hyn?

"Olisi rohjettava laskea myös, mikä olisi yksin jäämisen hinta?"

VALTAKESKUS VAIHTUU PAASIKIVEN PERINTÖ AVAUS ITÄÄN LASKUT ON LASKETTAVA

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  10. 10

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää