Valikko
Sunnuntai

Kuola luottaa ydinvoimaan Itärajan taakse puuhataan 1000 megawatin ydinvoimalaa korvaamaan Polarnije Zoryn haperoksi havaittua laitosta

Tilaajille

Glasnost, glasnost! Kuolan niemen ydinvoimalan pääinsinööri Juri Vasiljevitsh Kolomtsev toivottaa vieraat avosylin tervetulleiksi tutustumaan laitokseensa.

Vastaanotto on avoin, vaikka Imandrajärven rannalla Polarnije Zoryssa kohoavan voimalan päivät ovat luetut. Sen kahden vanhimman reaktorin tekniikka ei täytä kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n turvallisuusvaatimuksia. Ainakin reaktorien suojakuvuissa on heikkouksia.

Vanhaa osaa uudistetaan ja korjataan parhaillaan, mutta vannoutunut ydinvoiman puoltaja Juri Vasiljevitsh arvioi, että on parempi rakentaa tykkänään uusi kuin koettaa paikata vanhaa.

Uusi laitos on suunniteltu 80 kilometriä nykyisestä etelään Kemijärven tasalle, Koudan lähelle. Paikallishallinnossa voimalan rakentaminen on jo hyväksytty. Murmanskin oblastin hallitus päättää rakentamisesta lopullisesti syyskuussa. Jos suunnitelma hyväksytään, uuden 1000 megawatin voimalan rakentaminen alkaa heti. Sen on määrä korvata kaikki nykyiset tuotantoyksiköt.

Suomessa kohua herättänyt Neuvosto-Karjalan ydinvoimala on suunnitteilla varsin lähelle. Kuolan ja Karjalan hankkeet eivät kilpaile keskenään.

Juri Kolomtsev ylistää uuden laitoksen tekniikkaa, jota ei ole käytössä vielä Neuvostoliitossa eikä muuallakaan. "Kansainvälisen selvityksen mukaan se kuuluu maailman turvallisimpien voimaloiden joukkoon." Suomalaistietojen mukaan suunniteltu tuhannen megawatin tehoinen laitteisto on juuri se, minkä neuvostoliittolaiset ja suomalaiset kehittivät yhdessä muutamia vuosia sitten. Se piti ottaa käyttöön myös Suomen viidennessä ydinvoimalassa, jonka rakentamishankkeen Tshernobylin onnettomuus viime hetkellä tuhosi.

Neuvostoliiton 60-vuotisjuhlan nimeä kantavan nykyisen laitoksen reaktoreiden teho on 440 megawattia eli sama kuin Loviisan reaktoreiden, mutta ne poikkeavat tyypiltään ja tekniikaltaan suomalaisversiosta. Reaktorien yllä ei ole suojarakenteita, kuten Loviisassa. Laitoksen ensimmäinen yksikkö otettiin käyttöön 1973 ja neljäs 1984.

Kuolan alueen sähköenergiantarve kasvaa 3-5 prosenttia vuodessa. Uuden voimalan rakentamisella on siksi kiire. Kolomtsevin mukaan nykyisen voimalan kaksi vanhinta yksikköä eivät missään nimessä kestä voimaloiden keskimääräiseksi käyttöiäksi laskettua 30 vuotta, vaan ne on suljettava aikaisemmin.

Sulkemisen jälkeen reaktorit puretaan. Juri Vasiljevitsh vakuuttaa, ettei purkaminen ole suuri ongelma. "Purkujätteet ovat heikkoaktiivisia, eikä niiden hautaus paikan päälle ole ongelma." Vaikeampaa on sen sijaan uraanijätteiden hävitys. Niille ei ole sijoituspaikkaa Kuolassa. Käytetty polttoaine säilytetään kolme vuotta reaktorin lähellä vesialtaassa. Lopullista säilytystä varten jäte viedään rautateitse kätköön Uralin taakse, mihin myös Loviisan reaktoreiden polttoainejäte kuljetettaneen.

Kolomtsev ja johtava insinööri Petr Danilov kierrättävät vieraita valvomosta suureen reaktorihalliin ja henkilöstön säteilytarkkailukeskukseen. Itse he ovat kiinnostuneita tietämään, miten Suomi aikoo hoitaa energiahuoltonsa. "Entä Ruotsi, jos se pitää kiinni päätöksestä sulkea kaikki ydinvoimalat?" "Lämpövoimaloiden polttoaineesta vapautuvan rikin rasitusta ei pohjoinen luonto kestä tuhoutumatta", he huomauttavat ja neuvovat naapurimaita neuvottelemaan yhteisymmärryksessä energiantuotannon vaihtoehdoista.

Kuolan ydinvoimamiehet käyvät silloin tällöin Imatran Voima Oy:n vieraina Loviisassa ja vaihtavat kiinnostavia tietoja suomalaisten kollegoidensa kanssa. Valtuuskuntia kulkee myös toiseen suuntaan.

Kolomtsev huomauttaa, että paikallisen hallituksen tapaan seudun kansalaiset hyväksyvät laajasti uuden voimalan rakentamisen ja ydinvoiman käytön. "Vihreä liike esittää ilmaisuvapauden periaatteiden mukaisesti vastalauseita, mutta kenelläkään ei ole tällä hetkellä tätä turvallisempia ja parempia keinoja tuottaa energiaa." Sanojensa vakuudeksi Kolomtsev kehaisee, kuinka Moskovasta tullut erikoiskomissio tutki voimalassa työskentelevien terveyttä ja totesi sen olevan parempi kuin seudun muilla asukkailla keskimäärin. Murmanskilaisilla on keuhkovaivoja kolme kertaa yleisemmin kuin Polarnije Zoryn voimalan työväellä.

Kiertokäynnin, rintamerkkien jaon ja lämpimien toivotusten jälkeen vieraat saatetaan kolmen säteilytarkastuksen kautta ulos pihalle. Siipirakennuksessa olevasta myymälästä tulee samalla hetkellä joukko säteilevän iloisia naisia kantaen käsissään pulskia kirjolohia. Niitä tuotetaan Imandrajärveen johdettavassa voimalan lauhdevedessä Ukrainan Dnepropetrovskista tuotavalla rehulla. Kalaa riittää laajalti myyntiin.

Voimalan hukkalämmöllä voitaisiin lämmittää kokonainen suuri kaupunki, mutta nyt sitä käytetään vain voimalan vierellä olevien kasvihuoneiden lämmitykseen. Kolomtsev otaksuu, että uudessa voimalassa lämpö käytetään nykyistä paremmin hyödyksi. Mustan mullan alueella Länsi-Venäjällä sijaitsevan Kurskin voimalan hukkalämpö johdetaan peltoviljelmille mullan alle ja sen avulla saadaan 2-3 viljasatoa vuodessa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  10. 10

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää