Valikko
Sunnuntai

Visvasyylä leviää vauhdilla Tutkimus on paljastanut seksitaudin uusia tyyppejä ja niiden toimintatapoja

Tilaajille

Visvasyylät eli kondyloomat leviävät nykyisistä seksitaudeista rivakimmin. Tauti riehuu erityisesti 20-24-vuotiaiden naisten ja 25-27-vuotiaiden miesten joukossa.

Papilloomaviruksen aiheuttamien visvasyylien muoto vaihtelee. Ne saattavat olla helposti havaittavia, kukkakaalimaisia muodostelmia tai ympäristöönsä hyvin maastoutuvia lituskoita tai sisäänpainuneita syyliä.

Naisilla visvasyyliä ilmestyy tavallisimmin kohdunkaulaan, emättimeen ja häpyhuuliin. Miesten heikkoja kohtia ovat siittimen limakalvot, virtsaputken suu ja peräaukon ympäristö. Erityisen tartunta-alttiita ovat erityyppisten limakalvojen raja-alueet.

Pahimmillaan ihmisen papilloomaviruksen HPV:n kehittämät infektiot voivat aiheuttaa syöpää, varsinkin jos asialla on 67 tunnetusta tyypistä numero 16. Kolme vuotta sitten tutkijat pitivät HPV-infektioita jopa aidsiakin suurempana kansanterveysriskinä. Silloin myös luultiin, että kondomi suojaa kummankin tartunnoilta.

"Sairastuneiden määrällä ja hoitokustannuksilla mitattuna HPV-tulehdukset ovat edelleenkin hyvin merkittävä tautiryhmä. Mutta tuoreimpien tutkimusten valossa se näyttää huomattavasti vaarattomammalta kuin kolme vuotta sitten", Kuopion yliopiston patologian professori Kari Syrjänen kertoo ensin hyviä uutisia.

HPV-infektiopotilaiden tarkkaa määrää ei tiedetä. Nykytiedon mukaan on hyvin todennäköistä, että kaikki saavat infektion jossakin elämänsä vaiheessa. Vuosittain tautiin sairastuu kymmeniätuhansia. Hoitoon kuluu miljoonia. Jo yksi poliklinikkakäynti maksaa yli tuhat markkaa.

Aids-viruskin voi läpäistä jotkut kondomit

Valtaosa markkinoilla olevista kondomeista on kuitenkin tekokumia eli lateksia. Laadukas kumikondomi oikein käytettynä suojelee varsin tehokkaasti, vaikkei ehkä ehdottomasti seksitaudeilta.

Laboratorio-oloissa, joissa ei yritettykään simuloida tavanomaista käyttörasitusta, testattiin 24 erilaista lampaan sykkyräsuolesta valmistettua kondomia. 23 niistä päästi läpi pieniä, noin 27 nanometrin eli millimetrin miljoonasosan kokoisia viruksia. Kaksi kondomia päästi läpi jopa suuria, noin 120-150 nanometrin herpes simplex -viruksia.

Näiden kahden testiviruksen välimaastoon jäävät 45-50 nanometrin kokoiset papilloomavirukset ja 90-130 nanometrin immuunikadon eli aidsin aiheuttajat. Bakteerit, kuten esimerkiksi tippuria aiheuttava gonokokkibakteeri on kookas, puolesta yhteen mikrometriä eli millimetrin tuhannesosaa.

Syrjäsen johtama ryhmä on yhdeksän vuoden ajan tutkinut HPV-infektioiden aiheuttamien tulehdusten ja syövän yhteyttä, tutkinut hoitomuotoja ja kehittänyt menetelmän, jolla voidaan irtosolunäytteestä todeta mahdollinen HPV-infektio ja määrittää virustyyppi.

Kolmen viime vuoden aikana kuopiolaistutkimuksen seuranta- ja hoitoryhmiin osallistuvien naisten määrä on kaksinkertaistettu. Nyt heitä on runsaat tuhat. Kolme vuotta sitten alettiin tutkia näiden naisten sukupuolikumppaneita. Tähän mennessä heitä on tutkittu vain runsaat sata, sillä miesten kliiniset tutkimukset vievät paljon enemmän aikaa kuin naisten.

Mies näyttää selviävän huomattavasti vähemmällä. Joka toisella HPV-infektion saaneella naisella on kohdunkaulan syövän esiaste, mutta vain yhdellä miehellä kymmenestä on vastaavanlaisia muutoksia.

Tutkimusmenetelmien kehittyessä on löydetty uusia HPV-tyyppejä. Nyt niitä tunnetaan 67. Vihaisimmiksi epäiltyjen joukko on samalla supistunut. Vielä kolme vuotta sitten viiden tyypin HPV-16:n, -18:n, -31:n, -33:n ja -35:n uskottiin aiheuttavan hankalimmat muutokset. Tyyppejä 16 ja 18 pidettiin yhtä ärhäköinä. Nyt kuopiolaistutkijat ovat havainneet, että tyyppi 16 onkin niistä ärein. Silloin kun irtosolukokeen tulos kuuluu luokkaan III (syövän esiaste) tai IV (paikallinen syöpä) on useimmin mukana juuri 16.

Papillooma- virus piileskelee elimistössä

Vuosia piileskellyt tauti puhkeaa muiden sairastumisvaaraa lisäävien tekijöiden myötä. Niitä ovat mm. raskaus, tupakka, alkoholi, ympäristömyrkyt, herpesvirus ja mahdollisesti myös perintötekijät.

Ja yhä todennäköisempää on, että HPV-infektiot tarttuvat myös hengitysteitse. Silloin ne liittyvät suun, ruokatorven, kurkunpään ja keuhkojen syöpiin. Virustyyppejä on löydetty myös näistä syövistä ja niiden esiasteista.

Sen sijaan verenkierron mukana virus ei levinne. Vaikka naisella on synnytysteissään HPV-infektio, hänen suunsa limakalvot voivat olla puhtaammat kuin normaaliväestöllä.

Tauti ei myöskään todennäköisesti tartu äidistä lapseen. "Äidistä tarttunut tauti puhkeaisi todennäköisimmin lapsessa kurkunpääpapilloomana. Tauti on kuitenkin Suomessa yhä harvinaisempi. Esimerkiksi Kuopion yliopistollisen keskussairaalan alueella ei viime vuoden aikana ole tavattu yhtään uutta tapausta", Kari Syrjänen perustelee.

"Todennäköistä on, ettei virusta saada kokonaan pois elimistöstä, vaan se jää piileväksi ja saattaa otollisissa oloissa pulpahtaa uudelleen esiin. Nykyisillä hoidoilla, jäädytyksellä ja laserilla, se voidan pitää kurissa", professori Syrjänen vakuuttaa.

Vaikka merkittävä määrä HPV-infektioista paranee ajan myötä, hoito kannattaa, koska se ainakin nopeuttaa paranemista.

Kuopiolaistutkimuksen seurantaryhmän potilaista näet kuusikymmentä prosenttia parani yhdeksän vuoden aikana itsestään. Kahdenkymmenenviiden prosentin tila pysyi ennallaan, viidentoista tauti paheni. Kahdeksassa tapauksessa kymmenestä pahentuneesta tapauksesta oli mukana HPV-tyyppi 16.

Sen sijaan laser- ja jäädytyshoitoa saaneista potilaista yhdeksän potilasta kymmenestä oli terveitä kahden vuoden kuluttua.

Interferonia on kokeiltu salvana että pistoksina. Salvahoidon tulokset olivat heikkoja. Sitä osattiin odottaakin, koska interferonin suuhteellisen suuret molekyylit vaivoin läpäisevät limakavot.

Sen sijaan pistoksina annettavan interferonin mahdollisuuksia on selvitetty jo pitkään. Kuopiolaisten uusin interferonitutkimus on lajissaan ensimmäinen: potilaiden virustyyppit on määritetty ennen hoidon aloittamista. Tutkimuksen on otetty neljää yleisintä HPV-infektiota, 6, 11, 16 ja 18 sairastavia. Ryhmät ovat saman kokoisia. Tavoitteena on selvittää, tehoaako ihmisen valkosoluista valmistettu ja pistoksina annettu alfa-interferoni yleensä tai tehoaako se erityisesti johonkin näistä virustyypeistä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  3. 3

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  4. 4

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  9. 9

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  10. 10

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää