Valikko
Sunnuntai

Suomen linja: suu kiinni ja Eurooppaan

Tilaajille

Suuri osa suomalaisista uskoo, että Suomi kuuluu Euroopan yhteisöön EY:hyn. Ja jos ei kuulu, niin on ainakin menossa.

Virallinen Efta-Suomi uskoo siihen, että Suomesta tulee jäsen Eftan ja EY:n yhteisessä talousalueessa EES:ssä. Presidentti, hallitus, eduskunta, virkamiehet - jopa teollisuus - puhuvat ääneen vain EES:stä.

Esimerkiksi kauppa- ja teollisuusministeri Ilkka Suominen (kok) ei saa puhua Suomen EY-jäsenyydestä. Hän erehtyi tekemään sen elokuussa. Suominen uskoi, että Suomesta tulee EY:n jäsen vuosikymmenen lopussa.

Suominen hiljennettiin. Presidentti Mauno Koivisto piti spekulointia EES:n vaihtoehdoista joutavanaikaisena. Hänen mielestään Suomen on keskityttävä EES-neuvotteluihin.

Muutkin pulisijat on pantu kuriin.

Tottelemattomat ruotsalaiset

Ruotsin teollisuus, Wallenbergit kärjessä, ovat liputtaneet suoran EY-jäsenyyden puolesta näyttävästi, jo vuosia.

Suomalaisen teollisuuden ovat kasvattaneet tsaari, Kekkonen ja konsensus. Se miettii kiivaasti, miten painostaa hallitus EY-tielle, mutta käyttäytyy kiltisti.

Mutta ruotsalaiset, he kehtaavat säikytellä jopa Suomea.

Ruotsin ulkoministeri Sten Andersson esitti tiistaina julkistetussa haastattelussa, että Ruotsi, Suomi ja Norja voisivat ryhtyä pohjustamaan yhteistä EY-jäsenanomusta ensi vuoden alussa. Portugalissa, entisessä Efta-maassa, valtiovierailulla ollut presidentti Koivisto yllätettiin täysin.

Koivisto on ollut selkeän närkästynyt eikä ole peitellyt sitä. Hänen mielestään ruotsalaisten pitäisi keskustella muiden pohjoismaiden kanssa silloin, kun heille tulee uusia ajatuksia. Eftan piirissä sovittiin hiljattain, kuinka EES-neuvotteluissa edetään, Koivisto huomautti.

Vierailulla mukana ollut ulkoministeri Pertti Paasio (sd) antoi hämmentyneitä lausuntoja, joiden mukaan Suomen hallituksen pitäisi ehkä pyytää uusia neuvotteluvaltuuksia eduskunnalta.

Kotona Suomessa ulkomaankauppaministeri Pertti Salolainen (kok) syynäsi Anderssonin haastattelua tarkasti. Hänen mukaansa Ruotsi ei ole ilmoittanut, että jäsenhakemus on saatava aikaan vuoden alusta, vaan että siitä voisi silloin aloittaa keskustelut.

"Ruotsi ei ole tehnyt päätöstä, että se hakee EY:n jäsenyyttä", Salolainen muistutti ja kehotti suomalaisia pitämään pään kylmänä.

EES on pikatie EY:n kylkeen

EES:stäkään ei saa puhua välivaiheena EY:n täysjäsenyyteen. Se on kuitenkin Efta-maille nopein tapa päästä EY:n yhteyteen. EES antaa niille myös aikaa nähdä, mikä EY:stä lopulta tulee.

EES:n on määrä olla valmis samaan aikaan kuin EY:n sisämarkkinat, vuoden 1993 alusta. Jos Efta-maat hakisivat EY:n täysjäsenyyttä nyt, niiden hakemuksia ryhdytään EY:n mukaan käsittelemään vasta 1993 ja käsittely kestää 6-8 vuotta.

EES-maat voidaan hyväksyä jäseniksi parissa vuodessa. Hyväksymistä nopeuttaa se, että EES:ssä Efta-maat joutuvat mukautumaan EY:n lainsäädäntöön.

Sveitsi ja Islanti panevat hanttiin

Koko EES-suunnitelmaa inhoavat eniten Sveitsi ja Islanti. Sveitsi ei halua menettää erikoislaatuista demokratiaansa ja puolueettomuuttaan. Se haluaa rajoittaa kauttakulkuliikennettä ja vierastyövoimaa. Kalastuksesta elävä Islanti vastustaa vapaata kalastusoikeutta.

Neuvottelujen vaikeita kysymyksiä ovat Efta- ja EY-maiden tasoerot ympäristönsuojelussa, työelämässä, terveydenhuollossa ja koulutuksessa. Muutkin Efta-maat kuin Suomi haluavat rajoittaa ulkomaalaisomistusta ja suojata maatalouttaan.

EY on tyly Efta-maiden esityksille.

EES:n syntysanat sanoi EY:n komission puheenjohtaja Jacques Delors tammikuussa 1989. Hän ilmoitti silloin, että yhteisö ei ryhdy neuvottelemaan erilaisista EY-sopimuksista erikseen jokaisen Efta-maan kanssa. Delors niputti Efta-maat yhdeksi neuvotteluosapuoleksi, ja EES:ää alettiin rakentaa samana keväänä.

EES:ssä EY-ja Efta-maille perustetaan hallintoelimet yhteisiä asioita varten. Eri Efta-mailla on kuitenkin oma ulko- ja turvallispolitiikka. Tavarat, palvelut, pääomat ja työvoima liikkuvat yli kansallisten rajojen.

EY-maille tulee yhteinen ulko- ja puolustuspolitiikka, jonka vuoksi puolueettomat Suomi, Sveitsi ja Ruotsi ovat varoneet EY-jäsenyyttä.

Kun Ruotsin ulkoministeri Andersson esitti pohjoismaille menoa EY:hyn, hän perusteli sitä Euroopan muuttumisella. Andersson vetosi Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokoukseen Etykiin, joka hänen mukaansa "voi avata tien uudelle eurooppalaiselle turvallisuusjärjestykselle".

Suomi on jäänyt yksin - monesti

Kun Eurooppaa alettiin jälleenrakentaa, Suomi ei uskaltanut ottaa vastaan Yhdysvaltain tarjoamaa Marshall-apua, kun Neuvostoliittokaan ei ottanut. Apu jaettiin Euroopan taloudellisen yhteistyöjärjestön OEEC:n kautta. Apua otti vastaan mm. puolueeton Ruotsi, joka Sveitsin tavoin liittyi OEEC:hen.

Suomi liittyi OEEC:hen vasta kymmenen vuotta myöhemmin 1957 kiertotietä, oman maksuliiton, ns. Helsingin klubin kautta.

Seuraavana vuonna Suomi päätti pontevasti liittyä OEEC:hen, mutta Suomen ja Neuvostoliiton välinen yöpakkaskriisi tyssäsi hankkeen.

Suomi oli neuvotellut Ruotsin, Norjan ja Tanskan kanssa myös pohjoismaisesta tulliliitosta. Kun Suomi sai kolme vuotta kestäneet selvityksensä valmiiksi ja ilmoitti, että hallitus on valmis hyväksymään tulliliiton, muut pohjoismaat olivat jo muissa puuhissa. Ne olivat neuvotelleet Euroopan vapaakauppa-alueen Eftan perustamisesta. Hanke tuli yllätyksenä Suomelle. Muut maat olivat uskoneet, ettei Suomi voi liittyä Eftaan ulkopoliittisista syistä.

Efta perustettiin 1960 Iso-Britannian johdolla, ja siinä olivat mukana Ruotsi, Norja, Tanska, Itävalta, Sveitsi ja Portugali. Britit eivät olleet lähteneet 1958 perustettuun Euroopan talousyhteisöön EEC:hen (EY), koska katsoivat menettävänsä itsemääräämisoikeuttaan. Ennen Eftaa Iso-Britannia oli turhaan yrittänyt laajentaa OEEC:ta eurooppalaiseksi vapaakauppa-alueeksi.

Efta alkoi rakoilla, kun jäsenmaat äkkiä innostuivatkin EEC:stä. Iso-Britannia haki jäseneksi kahdesti, mutta turhaan. Myös Norjan ja Tanskan anomukset hylättiin. Ruotsi, Sveitsi ja Itävalta eivät päässeet liitännäisjäseniksi.

Suomen oli Neuvostoliiton kaupan vuoksi vaikea päästä edes Eftaan. Suomi keplotteli itsensä liitännäisjäseneksi 1960 ns. Finnefta-sopimuksella ja joutui takaamaan Neuvostoliitolle, että se saa Suomessa samat tulliedut kuin Efta-maat. Eftan täysjäsen Suomesta tuli vasta 1986.

Suomi oli 1968 liittynyt läntisten teollisuusmaiden - Euroopan, Yhdysvaltain, Kanadan - ja Japanin taloudelliseen yhteistyöjärjestöön OECD:hen, joka oli kehittynyt OEEC:sta. Presidentti Urho Kekkonen empi asiaa vuosia, ja vasta Päiviö Hetemäen sinnikäs suostutteleminen vei Suomen OECD:hen.

60-luvun lopulla Suomi neuvotteli myös pohjoismaisesta talousalueesta Nordekista. Hanketta ajoi pääministeri Mauno Koivisto (sd). Hän joutui pettymään pahasti. Pohjoismaiden kanssa pitkälle neuvoteltu Nordek kaatui 1970, ja siitä puhuttiin koko vuosikymmen.

Suomi alkoi neuvotella vapaakauppasopimuksesta EY:n kanssa samaan aikaan kuin Ruotsi, joka solmi oman sopimuksensa 1972.

Suomi sai vapaakauppasopimuksensa vuotta myöhemmin.

Suomi joutui antamaan Neuvostoliitolle samat tulliedut kuin EY:lle ja solmimaan puitesopimuksen sosialististen maiden talousjärjestön SEV:n kanssa.

Pohjoismaa vai ei?

Aikoinaan Suomella oli vaikeuksia tulla tunnustetuksi pohjoismaaksi. Neuvostoliitto karsasti ajatusta, että Suomi liittyisi pohjoismaiden parlamenttien väliseen yhteiselimeen Pohjoismaiden neuvostoon.

Asia ratkesi Moskovassa 1955. Presidentti J. K. Paasikiven mukana ollut pääministeri Urho Kekkonen otti omavaltaisesti asian esille ja tulkitsi, että NKP:n pääsihteeri Nikita Hrushtshev suhtautui jäsenyyteen myönteisesti.

Kun Kekkonen kertoi asiasta Paasikivelle, tämä ei osoittanut asiaan sanottavaa innostusta.

"Hän epäili yhä edelleen liittymisemme aiheuttavan vaikeuksia suhteessamme Neuvostoliittoon", Kekkonen kertoi Tamminiemi-kirjassaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  3. 3

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  4. 4

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  9. 9

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  10. 10

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää