Valikko
Sunnuntai

CLEARING-KAUPAN LOPPUMINEN EI KEVENNÄ VIRKAKUNTAA Parkinsonin lakiin joudutaan silti tekemään pieniä tarkistuksia

Tilaajille

Englantilainen professori C. Northcote Parkinson havaitsi 1950-luvulla, että Britannian laivasto- ja siirtomaaministeriöiden virkakunta kasvoi nopeasti, vaikka laivojen ja siirtomaiden määrä supistui.

Parkinson yleisti havaintonsa laiksi, jonka mukaan alaisten lukumäärä hallinollisissa laitoksissa kasvaa tietyllä prosentilla, joka on riippumaton suoritettavan työn määrästä. Parkinsonin alkuperäisen aineiston mukaan kasvuvauhti on keskimäärin 5,75 prosenttia vuodessa.

Parkinson korosti erityisesti sitä, että virkakunta kasvaa myös silloin, kun työn määrä pienenee. Itse asiassa viranhaltijain lukumäärä ja työn paljous eivät ole lainkaan toisistaan riippuvaisia, vaan työntekijöiden lukumäärän kasvu jatkuu siinäkin tapauksessa, että työn määrä hupenee olemattomiin.

Neuvostoliiton muutokset tarjoavat hyvän tilaisuuden Parkinsonin lain testaamiseen.

Heti voi havaita, että laissa on joku vika: Sosialistimaiden kauppajärjestö SEV on tänä vuonna vähentänyt henkilökuntansa määrän 500:sta 250:een, vaikka sillä ei pian ole enää mitään tekemistä. Lain mukaanhan Sevin henkilökunnan olisi pitänyt kasvaa.

Toinen esimerkkimme korjaa professori Parkinsonin mainetta jonkin verran: Suomen ja Neuvostoliiton välisen clearing-kaupan päättyminen vie ensi vuonna olemassaolon syyn Suomen valtion ja Suomen Pankin idänkauppabyrokratialta. Parkinsonin lain mukaan idänkauppahenkilökunnan pitäisi edelleen kasvaa. Toistaiseksi käytettävissä olevien tietojen mukaan Parkinson ei osu aivan naulan kantaan: Virkakunnan määrä ei kasva, vaan se näyttää jäävän ennalleen.

Neuvostokauppa on teettänyt Suomessa työtä kauppa- ja teollisuusministeriön alaisessa lisenssivirastossa, ulkoministeriön kauppapoliittisella osastolla sekä tietysti Suomen Pankissa, jossa on pidetty clearing-tiliä Suomen ja Neuvostoliiton välisistä vaihtokaupoista.

Lisenssivirasto: 'Suuria tehtäviä'

Lisenssiviraston palveluksessa on 32 ihmistä.

Viraston johtaja Klas Stening on tehnyt selväksi, että clearingin jälkiselvittely on "erinomaisen suuri tehtävä". Hänen mukaansa myös maataloussektorilla on suuret muutospaineet: "Kun uudistuksia ryhdytään toteuttamaan, virastomme saa melkoisesti tehtäviä", Stening sanoi perjantaina Helsingin Sanomissa.

Hän vetosi myös siihen, että kaikissa muissakin Länsi-Euroopan maissa on lisenssiviraston kaltainen elin. Miksei siis meilläkin. Lisenssiviraston kaikki työntekijät pysyvät valtion leivissä.

Ulkoministeriö: 'Informaatiofunktioita'

"Ei hirvittävän suuri organisatsio", lähetystöneuvos Jaakko Bergqvist luonnehtii. Hän on sitä mieltä, että idänkaupasta on selvitty suhteellisen vähällä väellä verrattuna Neuvostoliiton valtavaan virkakuntaan.

Kukaan ei vielä tiedä, mitä ulkoministeriön idänkauppaväelle tapahtuu clearingin loputtua. Varmaa kuitenkin on, että organisaatio muuttuu. Kauppapoliittisen osaston johtavat henkilöt viettivät menneen viikon Moskovassa neuvottelemassa tulevaisuudestaan.

Ulkoministeriön poliittisella osastolla ei haluttu kommentoida tapahtunutta. Yksi korkea-arvoinen virkamies sentään uskalsi kiistää epäilyt siitä, että kauppapolitiikan merkityksen väheneminen aiheuttaisi vahingoniloa poliittisella osastolla.

"Varmasti täysremontti on edessä. Jotakin jää, mutta mitä, se nähdään", virkamies arvioi idänkauppabyrokratian tulevaisuutta. Jos ei muuta, niin tiedotushommia eli "informatiivisia funktioita" ainakin riittää.

Suomen Pankki: 'Painopistemuutoksia'

Toimistopäällikkö Juhani Laurilalta ja hänen alaisiltaan eivät työt lopu missään tapauksessa. Puoli vuotta kestävän clearingin alasajon ajaksi Laurilalle on luvassa jopa aputyövoimaa muualta pankista, koska "häntien periminen" on työlästä.

Näiden talkoiden jälkeen clearing-ihmiset siirretään uusiin tehtäviin. Pankinjohtaja Esko Ollilan mukaan odotettavissa ei ole organisaatiomuutoksia vaan ainoastaan "painopistemuutoksia": Suomen Pankin työ laajenee mm. pankkiriskien seurantaan. Myös Euroopan rahoitusmarkkinoiden yhdentyminen lisää työtä.

Ollila ylistää erityisesti Pankin idänkaupan suunnittelutoimistoa, jossa on pätevää väkeä, asiantuntemusta ja kielitaitoa. Yhteiskunta tarvitsee heitä. "Näiden ihmisten tarve ei vähene tämän muutoksen myötä", Ollila tietää.

Suomen Pankki on koetellut Parkinsonin lakia 1980-luvun jälkipuoliskolla, kun se purki länsikaupan valuuttasäännöstelyä ja karsi kovalla kädellä kotimaan haarakonttorien tehtäviä. Kymmeniä ihmisiä siirrettiin uusiin tehtäviin.

Pankin henkilökunta väheni 903:sta 889:ään eli 14 ihmisellä vuosina 1985-1990. Vähennys on ollut 0,3 prosenttia vuodessa. Pitkä nenä Parkinsonille, jonka vakiokertoimella 5,75 Suomen Pankin henkilökunta olisi kasvanut 1194:ään.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  4. 4

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  8. 8

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  9. 9

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  10. 10

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää