Valikko
Sunnuntai

ONNELLISTEN IHMISTEN AVERNAKÖ EY:n tukiaiset auttavat sinnittelyä pienellä ja syrjäisellä Tanskan saarella

Tilaajille

Autolautta tuo odenselaisen opettajaperheen Faborgista Avernakön rantaan. Opettaja on kyllästynyt hulinaan ja etsii kotia kaukaiselta pikkusaarelta. Tunnin työmatka keikkuvalla autolautalla lähimpään kouluun ei pelota häntä yhtään. Pääasia, että keittiön ikkunasta näkyisi peltoja, merta ja tuulimyllyjä.

Hänen vaimonsa ei ole ollenkaan samaa mieltä, ja sen näkee naamasta. Miten tällaisella ruohokentällä voi nauttia elämästä?

"Moni haaveilee kodista pienellä saarella, kaukana turhasta vilinästä, mutta elämä täällä on kallista", tietää Frans Hejgaard , joka johtaa tanskalaisten pikkusaarten yhdistystä Avernakölla.

Harmaatukkainen Hejgaard näppäilee innostuneesti tietokonetta siistissä konttorissaan. Ikkunan takana puut vinkuvat tuulessa, muita ääniä ei ole. Auto ajaa ohi kerran tunnissa.

Muutaman neliökilometrin kokoinen Avernakö on yksi Tanskan syrjäisimmistä seuduista. Samanlaisia pikkusaaria on maassa kaikkiaan 27 ja niissä asuu enää 5300 ihmistä. Hejgaard miettii työkseen kuinka ihmiselämä voidaan säilyttää tällaisissa paikoissa.

"Minä olen 40-vuotias ja saaren nuorimpia asukkaita. Siinä on suurin ongelma", Hejgaard sanoo.

EY:n ilo ja kurjuus

"On selvää, että ilman EY:n jäsenyyttä Tanskan pikkusaaret eivät olisi ikinä saaneet niin paljon rahaa kuin nyt", Hejgaard sanoo.

Avernakölla EY:n rahoja upposi eniten särkkätiehen, noin 300000 kruunua. Saaren kuusi maanviljelijää saavat EY:n tukiaisia samoin kuin muutkin alan tanskalaiset.

Pienille saarille kaivataan eniten uusia lauttoja; tähän mennessä vanhoista ja huonokuntoisista on saatu uusittua vasta kaksi.

Parhaillaan EY:ssä luetaan Hejgaardin ehdotusta uusista tukitoimista 1994 eteenpäin. Luonnospaperin tärkein viesti päättäjille on: lisää rahaa.

"Vielä emme tiedä kuinka käy - meillä on joskus vähän turhan villejä ehdotuksia." Hän antaa ymmärtää, ettei kaikille tanskalaisideoille osata Brysselissä edes nauraa.

"Väestöongelmaan olen ajatellut, että minä voisin hankkia 25 vaimoa", hän letkauttaa.

Virallisesti ja epävirallisesti Hejgaard on täysin eri mieltä EY:n hyvyydestä.

Hän matkustaa usein Brysseliin Euroopan yhteisön päämajaan selittämään mitä tarvitaan, ja se ottaa häntä päähän. Hän laatii muistioita englanniksi, ja sekin ottaa häntä päähän. Työpäivästä kuluu osa englannin kielen oikeinkirjoituksen pohtimiseen.

"Tanskaksi ei saa selittää mitään, aina on puhuttava englantia tai ranskaa. Kuinka moni tanskalainen osaa ranskaa? Hah!" Epävirallisesti hän on sitä mieltä, että Pohjoismaiden olisi pitänyt luoda yhdessä oma yhteisönsä. Tanskalaiset pikkusaaret olisivat varmasti saaneet yhtä paljon rahaa, ja tanskalaiset itse enemmän ymmärrystä. Hän matkustaisi ihan mielellään vaikka Tukholmaan.

"Onko meillä muka jotain yhteistä sisilialaisten kanssa? Ahvenanmaalaisilta voisi sentään oppia jotain."

Vain kunnollisia turisteja kaivataan

Kun Hejgaardit kuusi vuotta sitten muuttivat Avernakölle, saarella oli eletty 28 vuotta ilman anniskelupaikkaa.

Saaren vakioasukkaat eivät oikein vieläkään osaa käydä tässä viihtyisässä pikku ravintolassa, joka on aikoinaan ollut pieni navetta.

"Kesällä joka paikka on täynnä turisteja, talvella voin rauhassa pistää paikan kiinni", Hille Hejgaard sanoo. Turisteja pikkusaarille toivotaan lisääkin, mutta ei ketä tahansa.

Frans Hejgaardin yhdistys ei suosittele edes yhden hotellin rakentamista. Telttailijat, pyöräilijät ja patikkaretkeläiset sopivat parhaiten maastoon. Hejgaard on myös saanut Faborgin kunnan päättäjät vakuuttuneiksi siitä, että Avernakön rantaan kannattaa rakentaa pienvenesatama.

Kauppias Hans Nybro sanoo olevansa onnellinen. Hän sai kaksi vuotta sitten itselleen kaupan keskelle humisevaa autiutta. Ilman saarelaisten tukirahoja kauppa olisi hävinnyt sen jälkeen kun osuusliike kyllästyi siihen.

Jotakin toimintaa kirkon lisäksi piti kuitenkin säilyttää. Uskonpuhdistuksen aikaan rakennettu herranhuone on nimittäin menettänyt suosiotaan. Frans Hejgaardin mukaan syy on se, että papilla ei ole kaikki yläpäässä aivan kohdallaan.

Kun saarelaisella on vauhti päällä, hän ei suotta kuljettele olutta kaupasta kotiin. Pullo avataan kaupan takahuoneessa. Se on tietenkin laitonta. Mutta ei saarella ole poliisiakaan, joskaan tästä rikoksesta ei muuallakaan välitettäisi.

"Vaikea sanoa, pitääkö hän enemmän oluesta vai laittomuuksista", saarella vapaapäivää viettävä toimittaja analysoi.

Oluen takia poliisin ei ole tarvinnut tulla Avernakölle. Lainvalvojat kävivät viimeksi 1974. Silloin turistit olivat joutuneet liikenneonnettomuuteen.

Etätyö sopii kaukaiselle saarelle

Hjort Hansenin kaksi tytärtä jäävät kotipihan nurmikolle kurvailemaan, kun äiti kävelee parinsadan metrin päähän töihin. Hän on graafikko ja suunnittelee pikkusaarten paviljonkia Kööpenhaminan messuille.

Hjort Hansen voi todistaa, että ns. modernilla ammatillakin voi elää kaukaisella saarella. Hän on suunnitellut lavasteita kööpenhaminalaisille teattereille siitä lähtien kun perhe kaksi vuotta sitten muutti saarelle.

Hänen miehensä käy opettamassa kööpenhaminalaisessa taidekoulussa. Annie Hjort Hansen kertoo miehensä matkoista haikeana.

"Tietokone tekee uudenlaisen saarielämän mahdolliseksi", vakuuttaa Anders Sjöbaek . Saarella olisi helpointa elää, jos voisi etätyöskennellä omalla tietokoneella. Sjöbaek on palkattu kolmeksi vuodeksi tutkimaan asiaa.

"Täytyy olla vapaa ammatti, muuten se ei oikein onnistu", Sjöbaek sanoo. Lähisaarella yksi nainen jo tekee kääntäjän töitä tällä periaatteella.

Useimmat yritykset eivät ole innostuneet etätyöstä. Johtajat eivät pidä ajatuksesta, että työntekijä on kaukana. Hänestä voisi tulla liian itsenäinen. Tai hänelle voisi muuten vain tulla villejä ajatuksia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  4. 4

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  9. 9

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  10. 10

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää