Valikko
Sunnuntai

Espoolaisen Rosa Namdarin veljenpoika teloitettiin Teheranissa IRANIN BAHAIT PELKÄÄVÄT VAINOAALTOA

Tilaajille

Espoolaisen Rosa Namdarin kotiin tuotiin huhtikuussa suruviesti. Hänen veljenpoikansa Bahman Samandari oli teloitettu Teheranissa Iranissa.

Samandaria ei syytetty mistään. Hänen rikoksensa oli bahai-usko.

Suomessa asuu lukuisia Iranista uskonvainoja paenneita bahaita. Rosa Namdar tuli Suomeen miehensä ja kahden lapsensa kanssa jo vuonna 1960.

Bahaiden vaino yltyi islamilaisen vallankumouksen jälkeisinä vuosina 1980-luvun alussa; heitä kidutettiin, raiskattiin ja ryöstettiin, heidän omaisuuttaan takavarikoitiin, ja noin 200 bahaita teloitettiin.

Bahait muodostavat Iranin suurimman uskonnollisen vähemmistön. Heitä asuu Iranissa edelleen 300000. Noin 150000 bahaita on paennut maasta.

"Kolme ja puoli vuotta Iranissa ehti olla melko rauhallista ja tilanne oli paranemaan päin", sanoo iranilainen, Harvardista valmistunut lakimies Payam Akhavan , joka on töissä Tanskan ihmisoikeuskeskuksessa. Hän tutkii myös YK:n avustajana vähemmistöjen konflikteja.

"Äskeinen teloitus on kuitenkin pahaenteinen merkki. Se saattaa olla sidoksissa sisäpoliittiseen tilanteeseen. Kun fundamentalistit olivat häviämässä vaalit, he yrittivät löytää syntipukin maan taloudellisiin vaikeuksiin ja ehkä kerätä kovilla otteilla ääniä. Bahait ovat aina olleet suosikkimaalitaulu etsittäessä syyllisiä." Vaikka Iranin hallitus on viime vuosina ottanut entistä maltillisemman linjan, se ei ole luopunut fundamentalistisista opeistaan. Bahai-uskon tunnustaminen islamilaisessa maassa on edelleen sen mukaan mahdotonta ja bahait ovat Iranin hallitukselle ärsyttävä, tottelematon lahko.

Iranissa on muitakin uskonnollisia vähemmistöjä kuin bahait: noin 200000 kristittyä, 60000 juutalaista ja 20000 zarathustralaista.

"Heitä siedetään, koska he ovat osa vanhaa iranilaista historiaa", Akhavan sanoo.

"Iranin Bahai-yhteisö sen sijaan on hyvin haavoittuvainen, koska sitä ei ole tunnustettu perustuslaissa niin kuin muut vähemmistöt. Vaikka tilanne hieman paranisi, se voi myös nopeasti muuttua."

Uudet profeetat ärsyttävät

Viime maaliskuun 17. päivänä hänet kutsuttiin kotoaan Teheranin keskusvankilaan Eviniin tarkistamaan joitakin asiapapereita - "ilmeisesti kuulemaan, mikä neljän vuoden takainen tuomio oli", sanoo Rosa Namdar.

Viranomaiset eivät kertoneet, että he aikoivat pidättää hänet. Seuraavana päivänä hänet teloitettiin ilman syytöksiä ja oikeudenkäyntiä.

"Teloitus tapahtui juuri ennen iranilaisten uuttavuotta, eivätkä perheenjäsenet saaneet moneen päivään mitään tietoa hänestä. Hänen vaimonsa yritti lukuisia kertoja lähestyä viranomaisia, muttei saanut vastausta. Vasta viidentenä huhtikuuta he antoivat hänen testamenttinsa, joka oli päivätty 18. maaliskuuta." "Juuri ennen teloitusta YK:ssa oli esillä Iranin bahai-vähemmistön sorto", Akhavan muistuttaa. "Sielläkin oltiin selvillä, että tilanne Iranissa on edelleen tulenarka." Syyt bahai-vähemmistön teurastuksiin ja vainoihin liittyvät uskontoon. Bahai-usko perustettiin 1840-luvulla. Muhamettilaisille Muhammed on kuitenkin viimeinen profeetoista. He eivät voi hyväksyä ajatusta, että Muhammedin jälkeen olisi tullut muita profeettoja.

Islamilaiselle papistolle myös bahaiden liberaalit ajatukset tasa-arvosta ovat uhka.

"Muslimit uskovat messiaaniseen hahmoon. Ilmestyessään se syrjäyttäisi islamilaisen pappisjohdon. Papit johtavat ainoastaan messiaanisen hahmonsa poissaollessa. Niinpä he hylkäävät mielellään kaikki väitteet uusista profeetoista." Iranilaispappeja on ärsyttänyt myös Bahai-uskon keskeinen ajatus maailman ykseydestä, eräänlaisesta maailmanhallituksesta YK:n tapaan. He ovat tulkinneet sen Yhdysvaltoja hyödyttäväksi imperialismiksi. Haifassa sijaitseva bahaiden maailmankeskus tekee heistä joidenkin muslimien silmissä sionistien agentteja.

"Luulen, etteivät Iranin hallituksen johtohenkilöt kuitenkaan ota vakavasti näitä syytöksiä. He tietävät hyvin, että bahai ei ole poliittinen liike. Israel-kontaktit ovat heille kätevä keino mustata bahaita. Jopa kovan linjan muslimit ovat sen minulle myöntäneet." "Bahait eivät pyydä etuoikeuksia, he haluvat vain harjoittaa uskontoaan lainkuuliaisina kansalaisina maassa, jossa asuvat", Akhavan sanoo.

Viime vuosien rauhallisen jakson aikana bahai-vaino on jatkunut taloudellisena kuristuksena. Bahaiden omaisuutta on edelleen takavarikoitu. Bahait eivät saa harjoittaa liiketoimintaa. He eivät pääse yliopistoihin. Monet ovat menettäneet työpaikkansa ja monien on jopa täytynyt maksaa takaisin saamiaan eläkkeitä.

"Bahait ovat selvinneet vain muodostamalla keskinäisen avustus- ja kaupankäynnin verkoston", Akhavan sanoo. "Jokainen bahai-yhdyskuntaan kuuluva on joutunut jotenkin kärsimään vainoista. Maan uskonnollisen tilanteen takia bahait ovat edelleen vailla kansalaisoikeuksia. Heitä pidetään lainsuojattomina pakanoina ja ääritulkintojen mukaan heidän vertaan on voinut vuodattaa ilman rankaisua", Akhavan sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  5. 5

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  10. 10

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää