Valikko
Sunnuntai

ENTISEN JUGOSLAVIAN VÄKIVALTAA PAKENEVISTA IHMISISTÄ ON TULLUT EUROOPPALAISIA KUOKKAVIERAITA "Kovasydämisiä ja käsittämättömiä asenteita EY:ssä"

Tilaajille

Balkanin sota on pakottanut 2,25 miljoonaa ihmistä lähtemään kotoaan. Heistä 1,8 miljoonaa etsii turvaa entisen Jugoslavian alueella. Pakolaisten määrä kasvaa yhä, ja sotimisen jatkuessa tilanne pahenee talvella.

"Entisen Jugoslavian sisällä olevat valtiot eivät voi enää ottaa vastaan lisää pakolaisia. Jo niiden taloudelliset mahdollisuudet alkavat olla vähissä. Näyttää yhä ilmeisemmältä, että muiden Euroopan maiden on jaettava taakkaa ainakin tilapäisesti", arvioi YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n edustaja Ron Redmond .

Pelkästään 4,5 miljoonan asukkaan Kroatiassa pakolaisia on lähes 600000. Pakolaisten ylläpitoon kuluu 20 prosenttia Kroatian budjetista.

Bosnia-Hertsegovinassa melkein kolmannes maan 3,8 miljoonasta asukkaasta on joutunut jättämään kotinsa. Suurin osa heistä on alueen muslimeja.

Redmond ei halua YK-virkamiehenä syyttää yksittäisiä valtioita itsekkyydestä. Hän muistuttaa kuitenkin, ettei Balkanin pakolaisongelmassa ole kysymys turismista vaan "elämästä ja kuolemasta".

"Me pyydämme, että myös entisen Jugoslavian ulkopuoliset maat jakaisivat vastuuta pitämällä rajansa auki ihmisille, jotka pakenevat sodan jaloista", Redmond sanoi Helsingin Sanomille Genevestä.

UNHCR yrittää helpottaa pakolaisten pääsyä ulkomaille tuomalla keskusteluun uuden määritelmän, "tilapäinen turvapaikan hakija". Tällainen pakolainen voitaisiin palauttaa kotimaahan heti olojen rauhoituttua. Esimerkiksi Ruotsi on antanut Balkanin pakolaisille tällaisen statuksen.

Redmondin mukaan UNHCR on tähän mennessä saanut Balkanin pakolaisongelman hoitoon 72 miljoonaa dollaria eli noin 300 miljoonaa markkaa. Suurin yksittäinen lahjoittaja on ollut EY 150 miljoonalla markalla. Yhden pakolaisen huollon on arvioitu maksavan lähes 30 markkaa päivässä, joten EY:n antamilla rahoilla huollettaisiin alueen pakolaisia noin kolme päivää. Suomi on lahjoittanut tähän mennessä kymmenen miljoonaa markkaa, mutta harkitsee avun lisäämistä.

Saksassa selvästi eniten pakolaisia

Saksan liittokanslerin Helmut Kohlin mielestä yhteisö ei ole tehnyt riittävästi pakolaisten hyväksi. Saksan ulkoministeri Klaus Kinkel puolestaan epäonnistui yrityksessään taivuttaa EY-maat suunnitelmaan, joka olisi jakanut pakolaistaakkaa tasaisemmin 12 jäsenmaan kesken. EY tyytyi korostamaan pakolaisten avustamista "mahdollisimman lähellä alkuperäisiä alueita tai asuinpaikkoja".

Saksan liittohallituksen johtohahmot kommentoivat pakolaiskysymystä diplomaattisesti, mutta Baijerin sisäministeri Edmund Stoiber käytti kovempaa kieltä: "Saksa on kohdannut hyvin kovasydämisiä ja käsittämättömiä asenteita EY:ssä", Stoiber sanoi uutistoimisto Reuterin referoimassa radiohaastattelussa. "Olen joutunut kysymään itseltäni, mitä Euroopan liitto tarkoittaa, jos Saksa, Itävalta ja Italia jätetään tällaisessa tilanteessa yksin huolehtimaan pakolaisista." Saksalaisilla on hyvät perustelut ärtymykseen. Saksa on yksin ottanut vastaan noin 200000 entisen Jugoslavian pakolaista, eli kymmenen kertaa enemmän kuin muut EY-maat yhteensä. Tuoreiden tilastojen mukaan mukaan esimerkiksi Isossa-Britanniassa on 1300 ja Ranskassa noin 900 entisen Jugoslavian pakolaista. Italiassa heitä on noin 7000, Alankomaissa 3400 ja Tanskassa 1600.

Rajoituksia ja viisumipakkoja

Unkari ja Itävalta jatkavat edelleen vastaanottamista, joskin rajoitetusti. Serbian kautta Unkariin pääsee vapaasti, mutta Kroatian kautta pyrkineitä on käännytetty takaisin. Itävalta asetti heinäkuun 1. päivänä viisumipakon uudella tai vanhalla Jugoslavian passilla liikkuville. Kroatian ja Slovenian kansalaiset eivät tarvitse viisumia.

Viisumipakon myötä Itävalta sulki käytännössä rajansa Bosnia-Hertsegovinan pakolaisilta. Viisumin voi kuitenkin saada, jos pakolaisella on Itävallassa tuttuja, jotka suostuvat elättämään häntä. Alkuviikolla Itävalta ilmoitti ottavansa vastaan vielä useita tuhansia kriisialueen pakolaisia.

Ruotsiin on tullut noin 50000 pakolaista ja Ruotsi jatkaa varsinaiselta sota-alueelta tulevien pakolaisten vastaanottoa. Esimerkiksi Kosovossa ei ole varsinaista sotaa ja kosovolaisia on käännytetty Ruotsin rajalta takaisin. Viisumipakkoa ei kuitenkaan ole asetettu.

Saksa ja Ruotsi ovat olleet suosittuja kohteita ex-jugoslavialaisille paitsi liberaalin pakolaispolitiikan vuoksi myös siksi, että näissä maissa on ennestään paljon Jugoslaviasta muuttaneita siirtolaisia. Maat ovat tuttuja ja monilla on niissä sukulaisia.

Esimerkiksi Tanskaan ei ole suurin joukoin edes pyritty, vaikka sinne on mahdollista päästä ilman viisumia.

Suomeen ex-jugoslavialaisia otettiin noin 1800, ennen kuin viisumipakko tyrehdytti pakolaispuron maanantaina. Viisumipakko koskee kaikkia muita entisen Jugoslavian osia paitsi Kroatiaa ja Sloveniaa. Pahimmalta kriisialueelta eli Bosnia-Hertsegovinasta ei Suomeen pääse ilman viisumia.

Suomi "jätti tilaa" uusille pakolaisille

Useimmissa Länsi-Euroopan maissa on enemmän ex-Jugoslavian pakolaisia kuin Suomessa. EY:n ulkopuolisista maista vain Islannissa heitä on vähemmän kuin täällä. EY-maihin verrattuna Suomi on pakolaisten määrässä keskitasoa. Belgiassa, Espanjassa, Isossa-Britanniassa, Kreikassa, Ranskassa ja Tanskassa on vähemmän virallisia Balkanin pakolaisia kuin Suomessa.

Viralliset pakolaisten määrät eivät kuitenkaan anna tilanteesta aivan oikeaa kuvaa. Esimerkiksi Ranskassa asuu paljon Jugoslaviasta muuttaneita siirtolaisia, joiden luokse on Balkanin sodan aikana matkustettu tavallisella turistiviisumilla.

Maailmassa on tällä hetkellä enemmän pakolaisia kuin koskaan. Yli 17 miljoonalla ihmisellä on virallinen pakolaisstatus. Kolmannessa maailmassa suuret pakolaismäärät ovat jatkuvaa todellisuutta. Esimerkiksi maailman köyhin maa Bangladesh on ottanut vastaan 290000 burmalaista pakolaista ja Malawiin on päässyt miljoona mosambikilaista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  9. 9

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  10. 10

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää