Valikko
Sunnuntai

JUURET JÄTTÄVÄT JÄLKENSÄ Amerikansuomalaisten jälkeläiset kokoavat elämäntarinoita hauraista johtolangoista

Tilaajille

Valokuvan nainen katsoo suoraan kameraan. Hänellä on pyöreähköt posket, suppusuu, ylös kammatut hiukset ja jotenkin väsyneen oloiset silmät.

Kuvan takana on teksti: Sofia Salonen, omaa sukuaan Sandelius, kotoisin Rymättylästä. Saapui Amerikkaan 17-vuotiaana kahden serkkunsa kanssa vuonna 1900.

Kuva on otettu valokuvaamo Stacyllä New Yorkin Brooklynissa. Päivämäärää ei ole. Varmaan Sofiaa on jännittänyt kuvassa käynti; valokuvaaja on puhunut kaikenlaista keventääkseen tunnelmaa, mutta Sofia on ymmärtänyt vain sanan sieltä täältä. That's very good, Miss!

Noihin aikoihin suomalaisia lähti Amerikkaan valtavasti: talollisia, asemakirjureita, neitoja, insinöörejä, mäkitupalaisia, ratavahdin poikia, talollisen tyttäriä . . .

"Kaikkiaan siirtolaisia meni Yhdysvaltoihin ja Kanadaan vuosien 1870 ja 1930 välillä noin 370000", sanoo Matti Kumpulainen Turussa sijaitsevasta Siirtolaisuusinstituutista.

Instituutilla on passiluettelot sekä Suomen Höyrylaiva Osakeyhtiön matkustajaluettelot vuosisadan vaihteen molemmilta puolilta. Lisäksi sillä on tiedot ulkomailla kuolleista suomalaisista. Yhteensä tietoja on noin 200000:sta suomalaissiirtolaisesta.

Selvityspyyntöjä tulee varsinkin Yhdysvalloista. Sukututkimus on tulossa siellä suosioon, ja meneillään oleva Juuret Suomessa -juhlavuosi on vielä lisännyt kiinnostusta omaan taustaan.

Vuosisadan vaihteessa Amerikkaan lähteneiden siirtolaisten jälkeläiset tulevat etsimään esivanhempiensa jättämiä jälkiä, tutkimaan viranomaisten ja kirkkoherranvirastojen arkistoja ja ottamaan valokopioita pölyisistä sivuista, joilla saattaa olla yksi mustekynällä kirjoitettu vähäinen rivi: Talollinen Erkki Vihtori Wakkuri, syntynyt 1866, kirjoilla Alahärmässä, lähti Amerikkaan 1902, viiden vuoden passi myönnetty 15. toukokuuta. Naimisissa. Jätti Suomeen vaimon ja kuusi lasta.

Työ on melkein salapoliisin hommaa. Arkistoista löytyy monesti vain hauraita johtolankoja. Jotkut siirtolaiset halusivat nimenomaan peittää jälkensä vanhassa maassa ja aloittaa uuden elämän.

Monella etsijällä on vain lähtijän nimi. Mutta oliko Whitehill -nimen ottanut mies alun perin Valkeapää, Valkeavuori vai Valkeemäki? Vai Valkeisenmäki? Valkovuori?

Osa tietää, millä paikkakunnalla lähtijä asui; osalla on tarkka lähtövuosi tai ainakin aavistus siitä, että se saattoi olla talvea 1903 tai 1904.

Usein kotipitäjän nimi on unohtunut. Tai sitten vaikea suomenkielinen kylännimi on vääntynyt oudonkuuloiseksi paikaksi, jollaista ei ole edes olemassa.

Tyypillinen amerikansiirtolainen oli alle 25-vuotias naimaton mies, mutta laivoihin nousi paljon myös nuoria perheitä. Usein mies lähti edeltä; vaimo ja lapset tulivat myöhemmin perässä.

"Tässä on kevättalvella 1903 Amerikkaan lähtenyt 33-vuotias maakauppias August Sjöblom. Hän lähti vuotta nuoremman vaimonsa Johannan kanssa, ja he ottivat mukaan lapset, kolmivuotiaan Lillyn ja parivuotiaan Augustin", Matti Kumpulainen näyttää passiluettelon tietoja mikrofilmiltä.

"On kiehtovaa ajatella, mitä kaikille näille ihmisille on tapahtunut. Varhaisille siirtolaisille lähtö Amerikkaan oli niin käsittämätön hyppy tuntemattomaan, ettei sitä voi enää ymmärtää." Suomen Höyrylaiva Oy:n matkustajaluettelossa on sivukaupalla tiheää kaunokirjoitusta. Vuosi on 1909. Lehtiä käännellessä silmien ohi vilisee nimiä: Huhtalo, Willi, Heinonen, Kotosaari, Ojala, Kasari, Aronen, Männistö, Lahtinen, Uotila, Malm . . .

Äkkiä tulee valtava halu tietää, mihin he päätyivät, mitä heille tapahtui - millaisen elämän he elivät ja millainen oli vuosisadan alun haaveiltu Ameriikka, johon tulvi väkeä ympäri maailmaa, niin että tulijoita oli tuhansia ihmisiä päivässä. Olivatko he onnellisia?

Huhtalo, Willi ja muut suomalaiset nousivat Majestic -laivaan Southamptonista määränpäänä New York. Sieltä he jatkoivat matkustajaluettelon tietojen mukaan junalla Ohioon, Pennsylvaniaan, Michiganiin tai Minnesotaan.

Suurin osa suomalaisista lähti matkaan Hangosta Suomen Höyrylaiva Oy:n laivoilla, jotka veivät heidät Britanniaan Hulliin. Hullista jatkettiin junalla Liverpooliin tai Southamptoniin, josta matka yli Atlantin alkoi.

Useimmat siirtolaiset saapuivat New Yorkiin Ellisin saaren kautta. Joillekin se oli kohtalon saari. Suuressa tutkintahallissa viranomaiset seuloivat väkijoukosta tarttuvia tauteja sairastavat kuten tuberkuloosi- ja tuhkarokkotapaukset.

Silmät tarkastettiin kääntämällä luomet nappikoukulla ympäri. Jos tulijalla oli silmäpasko eli trakooma, hänet palautettiin armotta kotimaahan.

SIIRTOLAISUUSINSTITUUTTI

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  10. 10

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää