Valikko
Sunnuntai

Veteraani Paavo Nikula ihmeissään Vihreät kesyyntyvät vauhdilla

Tilaajille

Vihreiden puolue rehottaa ja leviää Suomessa kuin vesiheinä, vaikka muualla Euroopassa vihreät ovat menneet muodista. Viimeksi Suomen kunnallisvaaleissa vihreät osoittivat, että puolueessa on potkua.

Paikkoja tuli sen verran, että vastuutakin on pakko opiskella vakavasti.

Muut puolueet odottivat kymmenen vuotta, että vihreät tuhoaisivat itse itsensä omituisilla periaatteillaan. Tuhoa ei tullut. Sen sijaan vihreät oppivat tavoittelemaan valtaa perinteisin keinoin ja menestyivät.

Saksalaiset vihreät riitelivät itsensä kuiviin ja ruotsalaiset tuhosivat mahdollisuutensa raivokkaalla kierrätyksellä. Johtajat vaihtuivat niin nopeasti, etteivät julkisuus ja yleisö pysyneet mukana. Suomalaiset ymmärsivät kokeiltuaan molempia tuhon teitä, että äänestäjät ovat periaatteita tärkeämpiä.

"Luojan kiitos! Meillä oli jo sen verran kannattajia, että he palauttivat meidät järjestykseen", veteraanivihreäksi luokiteltava kansanedustaja Paavo Nikula kiittelee.

Vihreät vihasivat "alkukristillisessä vaiheessaan" syvästi politiikan perinteisiä muotoja ja tapoja. Kokouksia varten ei ollut esityslistoja. Äänestyksiä ei sallittu. Valta kiersi kädestä käteen kuin ketjukirje.

Nikula tuli mukaan liikkeeseen kuohuvassa alkuvaiheessa ja viihtyi mainiosti. Entinen ministeri ja liberaalipoliitikko tunsi tekevänsä historiaa - olihan hän rakentamassa Suomeen aivan uutta poliittista liikettä.

"Ei sellaista tilaisuutta niin monta kertaa tule ihmisen eteen." Liikkeen alkuaikojen neitseellisyydestä on enää rippeet jäljellä. Vihreiden nykyiset johtajat pelaavat poliittisia pelejä kuin vanhat tekijät. He käyvät itsevarmasti hallitusneuvotteluja ja säästöneuvotteluja ja taktiikkaneuvotteluja. He keskustelevat presidenttiehdokkaista arvokkaasti ja tosissaan, ihan kuin Suomen seuraava presidentti olisi vihreä.

Poliittisen kulttuurin muutos kävi niin nopeasti ja näppärästi, että kokenut Nikulakin yllättyi. Hän oli arvioinut, että vihreiltä vie vielä ainakin kymmenen vuotta, ennen kuin he omaksuvat perinteisen poliittisen tyylin ja normaalit menettelytavat.

"Uudet, nuoret vihreät ovat oivaltaneet, että tulevaan kehitykseen voi vaikuttaa vain, jos on asema ja päätösvaltaa. Asemat saavutetaan lisäämällä poliittista kannatusta. Kannatus taas saadaan vastaamalla niihin ongelmiin, joita ihmisillä on. Tämän vihreät ovat päätelleet nopeammin kuin kuvittelin. Se osoittaa, että vihreät ovat hyvin oppivaisia."

Esityslista ei kauhistuta

"Nuoremmille ovat aivan itsestään selviä semmoiset asiat, jotka meille vanhemmille ovat olleet vaikeita. Me kiistelimme verissäpäin siitä, pitääkö järjestäytyä puolueeksi, pitääkö olla johtajia ja organisaatioita. Nuorille ne ovat vain välineitä. Eivät he pelkää kuten me, että esityslistat alkavat hallita työn ja ajattelun sisältöä." Vihreyteen vihkimättömän maallikon on hyvin vaikea ymmärtää, mikä oikeastaan enää erottaa vihreät kokoomuslaisista tai sosiaalidemokraateista tai kristillisistä, jos menettelytavatkin ovat samat.

Nikula myöntää, että eroa saattaa olla vaikea havaita, mutta kuulemma sellainen kuitenkin on.

"Ero on siinä, mitä aikoo tehdä, kun pääsee valtaan." Se nähdään pian kunnissa eikä kaukana ehkä ole sekään päivä, kun ensimmäinen vihreä ministeri astuu mustaan virka-autoonsa ja hurauttaa vihkimään uuden ydinvoimalan tai ottamaan vastaan pari söpöä amerikkalaista hävittäjää.

Vihreitä on tavan takaa houkuteltu hallitukseen eivätkä vihreät ole panneet tarjouksia pahakseen. Päinvastoin, ne ovat hivelleet vihreiden johtajien itsetuntoa. Puheenjohtaja Sauri on jopa pitänyt mahdollisena mennä Esko Ahon porvarihallitukseen. Tosin hän joutui sittemmin luistamaan puheistaan.

Hallituspelin luulisi kiehtovan Nikulaa, jonka ministeriura 1970-luvulla jäi piipahdukseksi. Jatkoa voisi olla luvassa, jos vihreät menisivät hallitukseen.

Nikula ei näytä ylen innostuneelta.

"Ministerintyön paras hetki on se, kun tulee ministeriksi. Sen jälkeen kaikki on pelkkää piinaa, joka päättyy suureen romahdukseen, aina."

Isot elefantit tanssivat

"Meillä on ollut periaatteena, ettei ryhmäkuria harjoiteta. Jos ollaan hallituksessa, täytyy seistä myös hankalien päätösten takana. Se ei ehkä vielä meiltä onnistu." Nikula pitää koko hallitusvouhotusta "menestyksen tuomana epärealistisuutena" eli vihreille ovat voitot nousseet päähän.

Vihreät kokoontuvat parin viikon päästä Kellokoskelle keskustelemaan linjasta, johtajista ja presidentinvaaleista. Puheenjohtaja Sauri on ollut sitä mieltä, että puolue asettaa oman ehdokkaan. Ehdokkaaksi on ajateltu Nikulaa.

Nikulaa ajatus arveluttaa. Espoon kaupunginvaltuutettuna ja kansanedustajana riittää sen verran puuhaa kuin terve ja järkevä mies tarvitsee.

"Ehkä liiton johtajat osaavat ajatella paremmin. Minä en ole poliittisesti yhtä viisas kuin he, mutta olen sitä mieltä, että presidentinvaalit ovat isojen elefanttien tanssia."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  10. 10

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää