Valikko
Sunnuntai

Nautiskelun apostoli Mika Pantzar lupaa Iloinen 80-luku tulee taas

Tilaajille

M ika Pantzar asettelee polkupyöräänsä kadunvarren pyörätelineeseen. Hän on matkalla Kampista Kaikukatu 3:een, työpaikalleen kuluttajatutkimuskeskukseen. Mieluiten hän taittaisi matkan rullaluistimilla, mutta on toistaiseksi tyytynyt sovinnaisempaan polkupyörään.

Pantzar olettaa iloisesti, että tulevaisuudessa kaikki helsinkiläiset ajelevat polkupyörällä, missä on kuomu ja lämmitys, tai pikkuruisella yhden hengen sähköautolla.

Hän olettaa myös, että viiden vuoden päästä Suomi on taas täydessä vauhdissa; säikähtynyt säästäjäkansa tuhlaa ja kuluttaa yhtä riemukkaasti kuin 1980-luvulla, jota Pantzar kaihoisasti muistelee. Silloin osasi suomalainenkin elää.

"Se oli hienoa aikaa tähän päivään verrattuna. Elämä oli hauskaa. Kaupunkikulttuuri nousi. Ihmisten kulutusmahdollisuudet laajenivat valtavasti. Löysä raha mahdollisti tietynlaisen vapauden ja luovuuden ilmapiirin. Arvostelijat ovat kauhistelleet 1980-luvun löysyyttä. Varmaan he ovat nyt tyytyväisiä, kun meillä on löysyyden sijasta 600000 työtöntä." Virallisen Suomen hautajaiskellojen seassa virkamies Pantzarin ääni helisee kuin kevytmielinen tiuku. Hän jaksaa vielä puolustaa kaikkea kaunista, turhaa ja kepeää, kaikkea mikä tuottaa ihmiselle nautintoa, niin kuin esimerkiksi kylpylät.

Kylpylöistä on tehty mielettömän rahantuhlauksen, tyhmyyden, rappion ja tehottomuuden symboleja. Kylpylän nähdessämme meidän tulee kavahtaa ja heti rukoilla Iiro Viinaselta anteeksi syntejämme ja luvata, etteivät ne toistu.

Pantzarille kylpylät ovat lihallisuuden ja nautinnon kirkkoja, ensimmäinen kosketus tulevaan palveluyhteiskuntaan.

"Minulla on ongelma", Pantzar myöntää.

"Arvojärjestys vähän sekaisin. . ."

Tarpeellinen stunt man

Kauppatieteiden tohtori Pantzar kysyi itseltään, miksi stunt manit olisivat sen turhempia kuin muutkaan. Vastata hän ei osannut.

"Meillä ajatellaan, että arvokasta on vain peltipurkkien valmistus, ei esimerkiksi viihdeteollisuus. En ymmärrä. Kai minä sitten olen tyhmä." Pantzarin palveluyhteiskunnassa arkkitehti piirtäisi lääkärille asunnon ja saisi vastineeksi hoitoa reumatismiinsa. Rahaa ei käytettäisi. Syntyisi palvelusten vaihtoklubeja.

"Kaikilla on tarpeita ja kaikilla on osaamista. Minusta on skandaalimaista, ettei yhteiskuntaan synny sellaista huutokauppamekanismia, jonka avulla palveluiden tarvitsijat ja tarjoajat löytäisivät toisensa." Syy lienee yksinkertainen.

Kansantalouden teoreetikot ja virkamiesprofeetat eivät usko Pantzarin palveluyhteiskuntaan. Heidän mielestään vain teollisuus tuottaa. Muut tuhlaavat.

Pantzar jupisee, etteivät valtiovarainministeriön suuret ajattelijat pysty kuitenkaan kunnolla perustelemaan, mikseivät suomalaiset muka voisi elää pesemällä toistensa paitoja.

"Kun teollisuus nousi 1600- ja 1700-luvuilla, sitä kutsuttiin steriiliksi, hedelmättömäksi sektoriksi. Silloin ajateltiin, että vain maatalous on tuottavaa. Nyt käydään ihan samaa keskustelua; vain teollisuus on tuottavaa, palvelut eivät. Ehkä uusi alue aina tuomitaan tuottamattomaksi."

Vieras vuosikymmen

"Varmaan 1980-luvullakin mentiin yli, yltiöindividualismiin, mutta tänään elämme melkein kuin Stalinin Neuvostoliitossa. Organisaatioita tuetaan loputtomiin. Kaikki joustamispakot pannaan ihmisen niskaan. Ajattele vaikka koulutuspolitiikkaa. Ihmisille sanotaan, että heidän täytyy vaihtaa ammattia monta kertaa elämässään. Miksi? Miksemme toimi niin, että organisaatiot pystyvät taitavasti yhdistelemään erilaista osaamista ja joustamaan." Pantzar epäilee, että tulevaisuudentutkimus on juuri nyt hyvin suosittua sen vuoksi, että se valmistaa ihmistä alistumaan ja sopeutumaan systeemin vaatimuksiin; tulevaisuus tulee ikään kuin pakon muodossa.

"Systeemi tulee ensin ja sitten ihminen." Niin paljon kuin Pantzar kultaista 80-lukua rakastaakin, hän myöntää, että kansan tanssiessa iloisesti tangomarkkinoilla, rahamarkkinoilla tehtiin hirviömäisiä virheitä.

"Markkinajärjestelmän luonne ymmärrettiin täydellisesti väärin, opportunistiseksi toisten huijaamiseksi. Viime vuosikymmenen talousreformilla oli ehkä kymmenen arkkitehtia, henkistä isää. He kehittelivät nämä uskomattomat ajatukset rahamarkkinoiden vapauttamisesta. He ovat edelleen vallassa. Heillä on yhä samat ajatukset. Syyllisiä me etsimme niistä, jotka toteuttivat heidän ideoitaan. Minusta se on erikoista. En vaadi, että ihmiset täytyy erottaa, jos he tekevät virheitä, mutta minusta pitää edellyttää, että he muuttavat mielipiteitään."

Muurahaispesien kuninkaat

"Sosiaalidemokraattisessa puolueessa käsitys markkinatalouden toiminnasta oli kaikkein vääristynein. Siellä oli hirveän idealisoituja kuvia jostain kilpailusta." Pantzaria huvittaa ja ärsyttää, että elinkeinoelämä ja valtio haluavat nyt käydä arvokeskustelua.

Pantzarista on alkanut tuntua, että koko arvokeskustelu on suurta huijausta, ankeaa ja typerää. Hänen mielestään suomalaisten arvoissa ei ole mitään sellaista vikaa, josta nyt pitäisi mahtipontisesti keskustella.

"Eihän me kuitenkaan huijata toisiamme kovin paljon. Arvothan kulkevat sukupolvelta toiselle jokseenkin samanlaisina." Pantzar tosin puolustaa myös valkoisia tennissukkia, joten on epävarmaa, kuinka painavia hänen mielipiteensä ovat. Valkoiset tennissukathan ovat melkein yhtä varma rappion merkki kuin kylpylät.

"Meidän pitäisi olla ylpeitä omista arvoistamme eikä koko ajan puhua siitä, että arvot ja valkoiset tennissukat täytyy vaihtaa. Minusta suomalaisuuden kovimpia juttuja ovat ne miehet, jotka istuvat muurahaispesissä. Se on meidän tarjottavamme kansainvälisessä yhteistyössä." JARMO MATILAINEN

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  9. 9

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää