Valikko
Sunnuntai    |   Kysy Kirstiltä?

Rakkaat lukijani! Loma on jo toisilla...

Tilaajille

Rakkaat lukijani! Loma on jo toisilla mutta Kirsti kaikilla koko kesän. Siitä huolimatta aivoni näyttävät olleen parina viime pyhänä kesälaitumilla. Väitin lampaan ohutsuolen pituudeksi pari kolme metriä ja että siitä vain osa kelpaa kontrabasson suolikieleen. Siinä oli puolet sekoilua: lampaassa on ohutsuolta keskimäärin 25,6 metriä, ja siitä suolikieleen käytetään pari-kolme metriä. Kiitän nimimerkkiä Eläinlääkäri Helsingistä valistuksesta!

Nimimerkki Lasinhioja Helsingistä puolestaan vakuuttaa, ettei saviruukun rei'ittämiseen tarvita penkkiä ja pylväsporaa: reikä syntyy, kun ruukku upotetaan kokonaan veteen ja porataan liikaa painamatta tuikitavallisella käsiporalla. Kirsti uskoo tämänkin konstin tepsivän, kunhan ruukku on lasittamaton ja poraajalla vakaa käsi ja hyvä sormituntuma. Älköön kukaan kuitenkaan kokeilko sähköporalla kylpyammeessa.

Miten mitataan kotikonstein kehon rasvaprosentti, ja mitä se kertoo?

A. N., Helsinki

Rasvaprosentti kertoo, kuinka suuri osa kehosta on rasvaa. Terveessä kehossa on paljon lihaskudosta ja niukasti rasvaa. Rasvaprosenttisi voit mittauttaa ainakin joissakin kuntokeskuksissa ja esimerkiksi ensi keskiviikkona kello 13-14 Hietaniemen uimarannalla. Kotikonstein prosentin mittaaminen on hankalaa ja virhemahdollisuus on suuri. Jos kuitenkin haluat yrittää, saat apua laskutoimituksiisi indeksitaulukosta, joka löytyy muun muassa Kilot liikkeelle -kirjasesta. Sen voit tilata Suomen kuntourheiluliitosta, puhelin 90-1582474.

Pelkin kotikonstein voit sen sijaan selvittää, kuulutko riskiryhmään saada verisuonitukkeuma "huonojen" rasvojen vuoksi. Mittaa vyötärösi ja lantiosi ja jaa vyötärön lukema lantion lukemalla. Jos olet nainen ja osamääräsi on suurempi kuin 0,8, olet riskiryhmässä. Jos olet mies, riskiryhmän raja-arvo on 1,0.

Voisitko selittää, miten purjevene voi kulkea vastatuuleen. Luovimallakin tuuli tuulee aina 45 astetta vastaan, jolloin liike eteenpäin tuntuu fysiikan lakien vastaiselta.

Nimim. Ilmatar, Espoo

Kieltämättä purjeveneen kyky purjehtia tiukasti vastatuuleen vaikuttaa taikuudelta. Luoviminen - eli eteneminen vastatuuleen ikään kuin pujotellen - on tunnettu jo kauan, mutta sen periaatteet selvisivät vasta lentokoneen keksimisen jälkeen, kun alettiin tutkia aerodynamiikkaa. Purjehan on tavallaan aerodynaaminen siipi.

Kun tuuli osuu veneeseen keulan puolelta, purje halkaisee sen ja ilma virtaa purjeen molemmin puolin. Kun purjeen muoto ja kulma tuuleen nähden ovat oikeat, tuuli synnyttää painevaikutuksen suojanpuolella ja imuvaikutuksen tuulenpuolella. Purjeen muodosta riippuen imuvaikutus on jopa neljä kertaa suurempi kuin painevaikutus.

Purjeeseen kohdistuu silloin erisuuruisia voimia, joita yhdessä nimitetään tuulivoimaksi. Se jakautuu puolestaan voimiksi, jotka pyrkivät viemään venettä sekä sivusuuntaan että eteenpäin. Vaikka köli pyrkii osaltaan ohjaamaan kulkua oikeaan suuntaan, vene kulkee silti tavallaan kylkimyyryä ja sortuu aina ohjatusta kurssista: vanavesi ei ole suoraan tulosuuntaan vaan hiukan tuuleen.

Jos kaikki Suomen junanvaunut laitettaisiin jonoon pohjoista kohti, alkaen Helsingin rautatieasemalta, niin kuinkahan pitkä jono siitä tulisi?

M. A., Helsinki

Jos aivan kaikki Suomen junanvaunut pannaan peräkkäin, vaunujono ulottuu Helsingin rautatieasemalta 266 kilometrin ja 482 metrin päähän eli rantaradalla pari kilometriä ohi Uudenkaupungin. Pelkän tavaravaunuletkan pituus on 215 kilometriä 800 metriä. Matkustajavaunuja ja sähkömoottorijunia on 25 kilometriä 864 metriä, VR:n muuta vaunustoa eli esimerkiksi soran- ja ratapölkkyjenkuljetusvaunuja sekä työvaunuja 21 kilometriä 246 metriä ja yksityisten omistamia vaunuja, lähinnä posti- ja säiliövaunuja, 3 kilometriä 572 metriä.

Paljonko maksaisi Mannerheimin ratsastajapatsaan lähettäminen Maata kiertävälle radalle? Mahtuisiko patsas sellaisenaan avaruussukkulaan tai johonkin kantorakettiin? Kuinka korkea radan tulisi olla, ettei patsas törmäilisi muun avaruusromun kanssa ja tipahtaisi alas ajan myötä? Näkisikö patsaan URSAn tähtitornista?

R. S., Helsinki

Marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsas on aika kookas satelliitiksi. Avaruussukkulaan se ei sovi, ellei Mannerheim suostu kumartumaan. Nykyisistä kantoraketeista vain venäläinen Energia kykenee viemään 5,5 metriä korkean ja noin 6 metriä pitkän patsaan kiertoradalle. Sekin on mahdollista vain ilman patsaan jalustaa. Painonsa (noin 6000 kiloa) puolesta patsaan voi laukaista vaikka eri planeetalle. Energian laukaisu maksoi 1991 noin 110 miljoonaa dollaria eli runsaat 600 miljoonaa markkaa.

Avaruudessa on kyllä tilaa patsaalle, ja ennustuksista huolimatta törmäys avaruusromun kanssa on erittäin epätodennäköinen. Ruuhkaisinta on matalilla kiertoradoilla eli alle 1000 kilometrin korkeudessa ja varsinkin geostationäärisellä radalla eli 36000 kilometrissä. Matalalta radalta patsas putoaisi ilmakehän vaikutuksesta pikkuhiljaa alas, mutta jo muutaman tuhannen kilometrin korkeudessa se pysyisi pitempään, kuin historiankirjoitus jaksaisi muistella patsasta. Geostationäärisen radan yläpuolella - niin sanotulla geostationäärisatelliittien hautausmaalla patsas pysyisi käytännöllisesti katsoen ikuisesti.

Jos patsasta haluaisi katsella URSAn tähtitornista, sen tulisi olla matalalla polaariradalla. Tällöin se näkyisi illalla pimeän tullen myös paljaalla silmällä kirkkaana pisteenä. URSAn kaukoputki ei kuitenkaan riitä patsaan yksityiskohtien ihasteluun.

Haluaisin kirjoittaa Elastic Familyn Veetille. Mihin osoitteeseen? Onko Veeti varattu? Saako hän paljon fanipostia? Lukeeko hän itse kirjeensä?

S. R., Ruokolahti

Veetille voit kirjoittaa osoitteeseen: Rocktops Oy, PL 84, 00501 Helsinki. Veeti saa fanipostia sen verran, että ehtii lukemaan itse kaikki kirjeensä. Esiintyessään Veeti on varattu täyteen sähköistä energiaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  3. 3

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  9. 9

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  10. 10

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää