Valikko
Sunnuntai    |   Muodon vuoksi

Lapin luonto luo outoa taikaa Pertti Virtanen taikoo Björn Weckströmin ideoista Lapin kultaa ja avaruushopeaa (korjattu versio)

Tilaajille

Mariitta Hämäläinen Pertti Nisonen, kuvat Professori Björn Weckströmin malliseppä Pertti Virtanen on kiinnittänyt verstashuoneensa seinälle julisteen, jossa joutsenenvalkoinen purjevene halkoo vettä uljaana ja ylivoimaisena. "Tuollaisella se Vekkis kesäisin viilettää." Yksi seinä on täynnä vanhoja, Weckströmin koruja esitteleviä julisteita. Virtanen katsoo niitä hellästi, sillä jokainen muoto kantaa oman tarinansa ja muistuttaa menneiden työpäivien tunnelmista. Muutamat mallit kasvoivat klassikoiksi; monet muut elivät vain lyhyen elämän.

"Kyllähän siitä tulee huono mieli, kun kaunis malli lopetetaan. Uusi koru tarvitsee aikaa tullakseen suosituksi. Mutta liike-elämällä on lakinsa. Meillä on 600 korumallia ja niistä noin 60 vaihtuu joka vuosi." Pertti Virtanen työskentelee perinteisen kultasepän työpöydän ääressä, puolikaaren muotoisessa syvennyksessä. Hän työstää korua puisen tason, viilnaagelin, päällä. Viilat, pienet porat ja muut työkalut odottavat hyvässä järjestyksessä pöydän oikealla reunalla. Otsapantaan kiinnitetty suurennuslasi on sekin tärkeä työkalu, kun työskentelypintaan on saatava kaikki vivahteet millin sadasosan tarkkuudella.

Seinän takana on professorin avaruushopeaan sävytetty studio. Weckström työskentelee alumiinipöytänsä ääressä muutaman viikon pyrähdyksinä. Syksyt ja talvet hän asuu Italiassa, kuvanveistäjien kaupungissa Pietrasantassa.

Virtanen näyttää Weckströmin uusimman kokoelman kuningatarta, sterling-hopeasta valmistettua raskasta Poema-kaulakorua. Se esittäytyi huhtikuussa Baselin kello- ja korumessuilla ja ihastutti asiakkaita ensisilmäyksellä. "Poema sai tilauksia enemmän kuin uskalsimme odottaa, vaikka sen hinnaksi tuli noin 15000 markkaa." Harmaa mallinuken kaula, torso, odottaa korun sovitusta vasemmalla. Virtasen sylin peittää nahkainen musta välly. Se kerää työssä syntyvän kullankalliin metallipurun.

Samassa verstashuoneessa työskentelee kaksi nuorta kultaseppää. He viimeistelevät talon muiden taiteilijoiden uutuusmalleja. Vanha mestari työskentelee keskittyneesti, mutta katselee silmälasiensa takaa leppoisasti nuorempiaan. Koneiden lisäksi tässä huoneessa hyrisee huumori.

Virtasen ja Weckströmin yhteinen historia alkoi kultaseppäkoulussa Helsingissä vuonna 1952. Samassa koulussa, kolme luokkaa ylempänä opiskeli Lapponia Jewelry Oy:n tuleva perustaja Pekka Anttila .

Koulun jälkeen Weckström ei saanut heti työtä. Hän vuokrasi pienen kellaripajan Fredrikinkadulta ja alkoi valmistaa koruja kultasepänliikkeille ja tukkukauppiaille. Iltaisin ja öisin hän suunnitteli omia mallejaan, jotka pohjautuivat luonnon orgaanisiin muotoihin.

Vuonna 1963 Pekka Anttila kutsui Weckströmin yrityksensä, silloisen Kruunukoru Oy:n, nykyisen Lapponian, ensimmäiseksi muotoilijaksi. Anttila antoi taiteilijalle vapaat kädet, sillä hän halusi uudenlaisen ja omaperäisen korumalliston.

Anttila sai mitä halusi: Lapin korut. Kultaa ei ollut koskaan käsitelty sillä tavoin. Weckströmin korut eivät jatkaneet suomalaista design-perinnettä, mutta ne koettiin ulkomailla heti hyvin suomalaisiksi.

Pertti Virtanen valitsi toisen tien: hänestä tuli jalojen metallien käsityöläinen. Viimeiset 15 vuotta miehet ovat rakentaneet yhdessä Lapin korujen tietä maailmalle.

"Kun Vekkis esittelee minut yritysvieraille, hän sanoo, että tässä on minun assistenttini. Mitäs minä vanha mies siihen lisäämään, kun Professori puhuu", Virtanen sanoo.

Weckström veistää korun ensimmäisen muodon kovasta kipsistä suoraan kolmiulotteiseksi. Koruissa on veistoksellinen leima; ne eivät näytä sarjatuotannolta, vaikka sitä ovatkin.

Virtanen valmistaa silikonikumista kipsimallin mukaisen muotin ja sulattaa siihen vahamallin. Valimo tekee vahamallista valun siitä raaka-aineesta, josta koru on määrä valmistaa.

"Koru alkaa muotoutua valimon ensimmäisestä raakamallista. Siinä vaiheessa Vekkis funtsaa, tuleeko siitä mitään ja jos tulee, niin millainen." Yksikään malli ei synny helposti. Perustyötä tehdään useita viikkoja. Yksityiskohdat muuttuvat matkan varrella sekä taiteilijan että mallisepän mukaan.

"Osaamme jo lukea toistemme ajatuksia ja katsomme työtämme samalla tavalla. Näin vahva yhteistyö syntyy jos on syntyäkseen . . . ja vasta vuosien mittaan.

Weckströmin lähes sadastatuhannesta vuosittain myydystä korusta 90 prosenttia menee suoraan ulkomaille: eurooppalaisille, aasialaisille ja amerikkalaisille asiakkaille. Suomessa myytävistäkin suurin osa lähtee maasta turistien mukana.

Pertti Virtanen pohtii koruja valmistavan kultasepän ja mallisepän työn eroja. Kun on molempia tehnyt, tuntee jo työn synnyttämien ajatusten ja kädenliikkeiden kulkuradat.

"Kultaseppä työskentelee yksin, malliseppä aktiivisessa vuorovaikutuksessa taiteilijan kanssa. Tämä on kunnianhimo- ja luonnekysymys. Minä viihdyn nykyisessä maisemassa, kun saan tehdä yksilöllistä käsityötä. Enkä haluaisi ryhtyä designeriksi - en viihdy parrasvaloissa niin kuin Vekkis."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  9. 9

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  10. 10

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää