Valikko
Sunnuntai

PEHMO- POLIITIKON KOVA PAIKKA Entinen vaihtoehtonuori Pekka Haavisto ei aio ympäristöministerinä pistää ranttaliksi vaan hieroa metsäsopua

Tilaajille

Vihreä ympäristö- ja kehitysyhteistyöministeri Pekka Haavisto mainitsee mielellään olevansa Greenpeacen jäsen, hankkineensa ketjuja Koijärvelle ja osoittaneensa mieltä Venäjällä ydinsukellusveneiden jäteongelmia vastaan.

Ministerin rooliin hyppääminen ei tuottanut ongelmia Haavistolle, vaikka hän nuorena toimi perinteistä puoluejärjestelmää ja vallankäyttöä vierastavissa vaihtoehtoliikkeissä. Päinvastoin, sanoin kuvaamaton onni paistoi heti nimityksen jälkeen miehestä, joka oli taitavasti salannut eduskunnasta putoamisen tuottaman karvaan pettymyksen.

Kaksi kautta eduskunnassa on muovannut 37-vuotiaasta Haavistosta ammattipoliitikon.

"Jos joku olettaa, että seison päälläni tai osoitan mieltä valtioneuvoston edessä, niin sitä en aio tehdä. Sellaiset tulevat pettymään, jotka ajattelevat, että on tarkoitus panna ranttaliksi ja käyttää jotain muita keinoja kuin mitä ministerillä on käytettävissä", Haavisto puhkuu hävittyään valtioneuvostossa äänestyksen ensimmäisestä omasta esityksestään, häkkikanaloiden kieltämisestä.

Aina yhtä hyväntuulisen ja innostuneen oloinen Haavisto kuohahtaa, kun uskallan epäillä häntä poliittisten irtopisteiden keruusta häkkikanala-asiassa. Hän sanoo ajaneensa asiaa tosissaan, mutta etusijalle oli pantava se, että kokonaisuudessaan tärkeä eläinsuojelulain uudistus lähti liikkeelle. "Minusta suhteellisuudentaju kannattaa säilyttää." Haaviston kuusiviikkoisen ministerihistorian ensimmäisessä omassa esityksessä oli ripaus nostalgiaa. Kaksikymppinen stadilaispoika sai saunan lauteilla 1978 syvällisen johdatuksen häkkikanaloiden kurjuuteen vaihtoehtoista ympäristöleiriä valmistelevassa tapaamisessa. Keskustelu opetti Haavistolle, että ympäristöliikkeessä ja sittemmin vihreissä on ihmisiä, joille jokin tietty asia on hyvin, hyvin tärkeä. Tätä piirrettä Haavisto ei kutsu suhteellisuudentajun puutteeksi, vaan ihmisten "omiksi kynnyskysymyksiksi vihreyteen". Jos vihreä ministeri aiheuttaa pahoja pettymyksiä näissä kysymyksissä, niin "totta kai, turpiin tulee", Haavisto tietää.

Vihreät odottavat Haavistolta näyttöä siitä, että hän ei puolueensa ainoana ministerinä jää jees-miehen rooliin. Se olisi tuhoisaa puolueelle, joka on ammentanut kannatustaan toisaalta ympäristöasioiden, toisaalta uudenlaisen poliittisen kulttuurin nimissä.

Näytön paikat ovat vielä edessä: luonnonsuojelu- ja metsälain uudistukset, energiapoliittiset päätökset, vanhojen metsien kohtaloon puuttuminen.

Haaviston puheista loppuu räväkkyys heti, kun häneltä kysytään kouriintuntuvia kannanottoja Lipposen hallituksen edessä oleviin suuriin ympäristökysymyksiin.

Minkä tekstin pohjalta uusi rakennuslakiesitys valmistellaan? Miten ratkaistaan luonnonsuojelun korvaaminen maanomistajille? Miten ympäristöveroja edistetään, kun kauppa- ja teollisuusministeri haluaakin heikentää nykyistä energiaveroa? Mitkä ovat keskeisimmät EU-myllyssä pyörivistä ympäristöasioista?

Yhteenkään näistä kysymyksistä ei tässä vaiheessa saa Haavistolta selvää vastausta.

Haavisto kuvaa olevansa kuuden viikon jälkeen juuri ja juuri reunassa kiinni siinä, mitä ympäristöministeriössä ja kehitysyhteistyöosastolla tapahtuu. Keskittymistä vaikeuttaa se, että puolueensa ainoana ministerinä hän on mukana kaikissa mahdollisissa ministerivaliokunnissa.

Hallitusneuvotteluissa vihreät halusivat kahta ministeriä, koska yhden on hankala selvitä sekä omasta tontista että yleispolitiikasta. Haavisto on saanut havaita epäilyt oikeiksi: hänellä on vaikeuksia ehtiä seuraamaan yleispolitiikkaa ja hallituksen toimintaa kokonaisuutena.

Haavisto ei innostu puhumaan sopasta, joka vihreiden keskuudessa syntyi ministerinvalinnasta. Koko hallitusneuvottelujen ajan pidettiin selvänä, että ministerin paikan saisi kansanedustaja Satu Hassi. "Ei siitä minun kannaltani tullut mikään soppa. Minä en ole kokenut olevani siinä osapuoli. Onhan se nyt hirveätä, kun on päteviä ihmisiä aika paljonkin, ja vain yksi voidaan valita." Haavisto vain naureskelee, että kerrankin vihreät käyvät välienselvittelynsä oikeaan aikaan, vaalien jälkeen eikä juuri niiden alla.

Diplomaattiset taidot, hyvin pitävä pokka ja pitkä pinna olivat ansioita, jotka painoivat Haaviston puolesta vihreiden tehdessä kivuliasta ministerivalintaansa.

Haaviston arvostelijat syyttävät häntä siloisen ulkokuoren varjelemisesta silloinkin, kun kädet olisi pitänyt liata sisäisten riitojen selvittämisessä. Kauniita puheita on paljon, mutta missä ovat teot, kuuluu kritiikki.

Hallituskumppanit puolestaan katselevat epäröiden puolueensa puheenjohtajuuden jättävää, eduskuntaan kuulumatonta ministeriä. "He eivät tunne Vihreätä liittoa", Haavisto kuittaa. "Olisin pakostakin ollut nukkepuheenjohtaja. Vihreät eivät arvosta sellaista." Jotkut ovat arvelleet vihreiden päässeen hallitukseen sen ansiosta, että he lupailivat rauhaa metsäsotiin. Odotukset Haavistoa kohtaan ovat tässä asiassa kovat.

Metsäteollisuuteen Haavisto suhtautuu luottavaisesti. Käynnissä oleva johtoportaan sukupolvenvaihdos, hyvät tulokset päästöjen vähentämisessä ja Ruotsista tuleva painostus lupaavat hyvää. "Minulla ei ole sellaista oloa, että asenteellista vastusta enää hirveästi olisi luonnonsuojelua tai luonnonsuojelijoita kohtaan. Stereotypioita tietysti on." Vakavampi uhka metsärauhalle on se, että oppositio nostaa metsäasiat keskeiseksi lyömäaseeksi. "Tämä on näissä metsäkysymyksissä minun perushuoleni: jos jotkut tahot haluavat tehdä niistä poliittisen kapulan, sitten ei hyvä ympäristöministeri voi tehdä yhtään mitään. " Niin kauan kuin keskustellaan järkevästi suojeluohjelmista, korvauksista ja maanomistajien oikeudenmukaisesta kohtelusta, ratkaisuja voidaan sen sijaan löytää.

Haavisto on ottanut vastaan metsäsodan osapuolista sekä Luonto-Liiton että Kuusamon yhteismetsän ja MTK:n edustajat. Luontoliittolaiset toivat lahjaksi pannunalusen, johon oli maalattu sama aarniometsää -teksti, jolla mielenosoittajat kevättalvella merkitsivät yhteismetsästä kaadettuja tukkeja. Puukiekko oli vielä ministerin pöydännurkalla, kun MTK:n puheenjohtaja Esa Härmälä tuli keskustelemaan. "Ajattelin, että toivottavasti se ei ajattele että Haavisto on kantanut tuon kotoa mukanaan . . .", ministeri hehettää.

Haavisto joutui eurooppalaisten kansalaisjärjestöjen tenttiin, kun hän kävi Brysselissä puoluetoverinsa, eurokansanedustaja Heidi Hautalan järjestämässä vihreiden seminaarissa.

"Brysselissä oli tämmöinen mimmi kansainvälisestä Greenpeacesta. Ja sitten kun oltiin puhuttu hurskaasti Suomen ympäristöpolitiikasta ja roolista EU:ssa, se käytti puheenvuoron, että tänne sitä tullaan vaan puhumaan kaiken maailman hurskaista ajatuksista, mutta miten olikaan Suomen vanhojen metsiensuojelun laita, ja avohakkuiden, ja entäs teidän energiapolitiikkanne?" "Sanoin sille giltsille, että on tosi mukavaa huomata etten maksa Greenpeacen jäsenmaksua turhaan. Teillä toimii tiedonkulku ja yhteydet." Haaviston mielestä niiden, jotka hinkuivat Eurooppaan taloudellisista syistä, on siedettävä myös ympäristökritiikin kansainvälisyys. "Minusta koko EU-homma on käsitetty väärin, jos aletaan sanoa, että on se hirveätä, kun ne puhuu meidän metsistä siellä Euroopassa." Haavisto uskoo, että myös myönteiset uutiset leviävät samoja kanavia. "Jos meillä on hyvää kerrottavaa uusista suojeluohjelmista tai järkevistä suojelusopimuksista, kyllä se tieto menee yhtä hyvin sinne Eurooppaan, kyllä se houkuttelee turisteja ja luo meidän tuotteillemme kysyntää." Yksi Haaviston lempiaiheista on ympäristöyhteistyö Venäjän kanssa. "Ehkä on kokonaisarvion paikka siitä, mikä on Suomen poliittinen viesti kaikessa lähialueyhteistyössä." Haavisto sanoo kadehtivansa amerikkalaista miljardööriä George Sorosia - ei rikkauksien vaan hänen Venäjällä rahoittamiensa hankkeiden vuoksi. Sorosin säätiö rahoittaa tietoverkkoyhteyksien rakentamista 200 venäläisen ympäristöjärjestön ja muun ympäristötoimijan välille. Säätiön rahat antavat myös Venäjän ympäristöturvallisuuskomitean puheenjohtajalle Aleksei Jablokoville mahdollisuuden julkaista tekstejä, joita turvallisuusneuvosto ei halua virallisesti kustantaa.

"Rahat eivät ole suuria, mutta selvästi ohjattuja rakentamaan aktiiviverkkoa, kansalaismielipidettä tärkeiden asioiden puolesta. Nostan hattua, että joku Venäjällä näkee tällaisen työn arvon." Haavisto on vuosien ajan pitänyt yhteyksiä Venäjän ympäristöliikkeisiin. Hän kertoo, että tällä hetkellä niistä ovat jäljellä vain viimeiset mohikaanit. "Kun poliittinen murros alkoi, ympäristöasiat olivat top-listalla. Nyt ne ovat valuneet sieltä yhä alemmas. Nyt ovat jäljellä oikeastaan ne, jotka ympäristötyön aloittivatkin." Suomen virallinen ympäristöyhteistyö Venäjän kanssa on kriisissä, koska Venäjän puolelta ei löydy omarahoitusosuuksia projekteihin.

"Täytyy nähdä kansalaismielipiteen ja kansalaisjärjestöjen merkitys, eikä vain katsoa piipun päähän ja todeta, että kun päästöt ovat vähentyneet kymmenen prosenttia, niin raha on käytetty hyvin." Venäjällä on nousemassa uusi älymystösukupolvi, jolla ei ole enää propagandakoneiston kautta saatua Suomi-kuvaa, Haavisto sanoo. "Nyt riippuu täysin Suomen aktiivisuudesta, miltä me näytämme siellä, mitä meidän osaamisestamme ja ympäristötekniikastamme ylipäätään tiedetään. Näkyminen Venäjällä myönteisissä yhteyksissä on meille todella tärkeää." Vaihtoehtoisen politiikan ihanteista Haavisto kertoo pyrkivänsä noudattamaan avoimuutta ja mahdollisimman laajan joukon ottamista mukaan päätöksentekoon. Sille ei voi mitään, että ulkoministeriössä on luottamuksellisia asioita ja että nopearytmisessä päätöksenteossa ei aina ehdi pitää edes eduskuntaryhmää mukana.

Mitään salamyhkäistä kabinettipolitiikkaa Haavisto ei myönnä tekevänsä. Se on korkeintaan suljettujen ovien takana tapahtuvaa tiedonvaihtoa valmisteilla olevista asioista, tai "sparrausta", jota viiden puolueen hallituksen on pakko tehdä pysyäkseen kasassa.

"Kun tulee isoja, kusisia paikkoja, lapsilisäleikkauksia tai maatalousleikkauksia, on tärkeätä käydä läpi kunnolla se, että kaikkien pitää kestää paine. Kaikkia tullaan haukkumaan tasapuolisesti, mutta sellainen ei käy, että joku lähtee ulos ja sanoo että 'kyllähän minä mutta kun nuo muut'." Sen kummempaa kabinettitoimintaa Haavisto ei ole toistaiseksi havainnut.

"Tai sitten en vain ole oikeissa kabineteissa", Haavisto hymyilee. "Se on tietysti täysin mahdollista." Kirjoittaja on Helsingin Sanomien ympäristötoimittaja.

Pitävä pokka ja pitkä pinna auttoivat ministeriksi EU-intoilijoiden pitäisi kestää kansainvälinen ympäristökritiikki Venäjän ympäristöliikkeistä jäljellä viimeiset mohikaanit Hallituksessa "kaikkia tullaan haukkumaan tasapuolisesti"

Mika Launis, piirros

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  9. 9

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  10. 10

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää