Valikko
Sunnuntai

NÄLKÄ surmasi joka viidennen suomalaisen

Tilaajille

Pelloilta on juuri korjattu hyvä sato - kolmesataa vuotta liian myöhään. Jos viljaa olisi saatu 1695 yhtä paljon kuin tänä syksynä, yli satatuhatta suomalaista olisi säästynyt nälkäkuolemalta.

Kolmensadan vuoden takainen nälänhätä surmasi ainakin joka viidennen, ehkä joka kolmannen asukkaan. Jos nykyisistä suomalaisista kuolisi joka viides, kuolleita olisi toista miljoonaa.

Jos vuoden 1695 kaltainen kato koettelisi maata nyt, tuskin kukaan huomaisi mitään erityistä; nälkään ei ainakaan kuoltaisi. Viljaa ostettaisiin ulkomailta kuten usein ennenkin ja viljelijöille maksettaisiin katokorvauksia niin kuin tapana on ollut. Vain valtiovarainministeri valittaisi.

Kolmesataa vuotta sitten ihmisten oli tultava toimeen sillä, mitä lähiseutujen pellot tuottivat. Sosiaalihuoltoa ei juuri ollut eikä kukaan auttanut nälkää näkeviä, ei Ruotsin valtio eikä jumalakaan. Luojan rangaistuksena nälänhätää pidettiinkin: ". . . näljän, jolla Jumala kaikkitietävästä neuvostans synnin tähden on erinomaisesti tätä Suomen piiriä ehkä hirmuisesti, mutta kuitenkin isälisesti rangaisnut . . ." Kansaa muistutettiin tehdyistä synneistä saarnoissa, virsissä ja runoissa. Ruokottomasti ihmiset olivatkin eläneet: mananneet henkiä, noituneet, juopotelleet, tapelleet ja huoranneet.

Niinpä rangaistuskin oli kova. Hollolan käräjärahvas valitti saaneensa "kestää nälänhätää, jonka vertaa luultavasti ei ole ollut maailman alusta asti aiheutuen se osaksi runsaista sateista, osaksi kuivuudesta sekä ankarista yöhalloista . . ."

Viljavarastoja ei ollut

Toukokuussa 1693 satoi paksusti lunta, mutta sitten tuli lämmintä, ja jo heinäkuun lopussa elo oli korjattu. Laarit olivat täynnä, mutta viljaa ei ymmärretty säästää eikä ollut edes varastoja joihin koota pahan päivän varaa.

Vuonna 1694 ruotsalainen runoilija kirjoitti Suvivirren: "Taas niityt vihannoivat ja laiho laaksossa . . ." Eivät ne vihannoineet. Sato oli niukka ja ruuan puute koetteli ankarasti, mutta vasta seuraava kato aiheutti nälänhädän. Koko Eurooppaan tuli 1695 pitkän ja kylmän talven jälkeen kylmä ja sateinen kesä, lunta tuiskutti vielä kesäkuussa Ukrainan vilja-aroilla asti.

Uudellamaalla toukotöitä tehtiin vasta juhannuksen tienoilla, ja syksyllä halla vei puolivalmiin viljan. Siitä ei saanut leipää eikä se itänyt. Seuraavana keväänä kylvöalat jäivätkin pieniksi, kun ei ollut siementä.

Mustapäiset madot söivät kaiken

Maaliskuussa talvi tuli takaisin ja laihot tuhoutuivat. Jos jotain säästyi, se paleltui elokuun ankarissa halloissa. Vain muutamissa kylissä saatiin korjuuseen huonolaatuisia jyviä, vähän niitäkin.

Vuosi 1697 oli pahin kaikista. Yhtämittaiset sateet pilasivat viljan, ja muitakin vitsauksia ilmaantui.

Kauhistuneet rautulaiset valittivat, että jumala oli rangaissut Käkisalmen lääniä karmealla tavalla: pienet, tummankeltaiset madot, joilla oli kova musta pää, olivat tehneet ruispelloissa pahaa tuhoa. Matoja oli niin paljon, että niitä heitettiin lapioilla ulos riihien ovista, mutta nepä ryömivät läheisille pelloille ja söivät niiltä kaalit ja nauriit.

Rautulaiset erehtyivät. Niin hurjia petoja toukat eivät sentään olleet. Kyseessä oli kaksi eri ötökkää, ruiskoin toukka ja samannäköinen kaalikoin toukka. Ne opittiin erottamaan vasta paljon myöhemmin.

Kruunu vaati veronsa

Valtakunnassa oli kyllä viljaa Skoonessa ja Liivinmaalla, mutta suomalaisilla ei ollut varaa ostaa sitä eikä Kaarle XI:n hallitus suostunut tukitoimiin. Maahan tuotuja pikkuisia viljaeriäkin se vahti tarkoin. Ne täytyi myydä täydellä hinnalla, kruunu ei saanut menettää äyriäkään.

Eikä kruunu armahtanut veroissakaan, vaikka maa oli syvässä lamassa. Se antoi vain vähäisiä lievennyksiä, ja ahneimmat voudit kiersivät vaatimassa kruunun saatavia, vaikka pahimpia heistä yritettiin tappaakin.

Hollolasta valitettiin, miten oljet ja niinet - lehmusten nilakerroksesta kiskotut suikaleet - oli syöty ja suurin osa asukkaista "jättänyt talonsa, kuljeskellut sinne tänne elintarpeitten puutteessa, syönyt epätavallista ja luonnotonta ruokaa, kuten raatoja, hevosia, vuotia ja muuta sellaista, jota ei voi mainita, kun pettu ei ankaran talven takia puusta irtaantunut . . ." Jos jossain oli viljaa myytävänä, se oli liian kallista, "eikä ollut jäljellä karjaa eikä vaatteita maksuun käytettäväksi, kun kaikki se oli jo edellisinä kalliina vuosina kulunut ravintoon".

". . . ne, jotka söivät tuota vahingollista niintä, joka oli etupäässä koko talven ravintonamme, pöhöttyivät, ja useimmat kuolivat siihen sekä nälkään, osaksi kylissä, osaksi teillä ja metsissä, niin etteivät jäljellejääneet voineet niitä kaikkia saattaa hautaan, vaan ovat kuolleet jääneet petojen syötäviksi." "Kansaa kuoli nälkään niin lukuisasti, ettei yhtä suurta kuoleman hävitystä ole Suomessa milloinkaan ollut", historiantutkija Kustavi Grotenfelt arvioi. Hänen mielestään tuho oli epäilemättä ankarimpia, "mitkä konsanaan ovat sitä taikka mitään muutakaan kansaa kohdanneet".

Joukkotuho oli väistämätön

Pessimistisimpien futurologien mukaan koko maapallolla voi vielä käydä samoin: väestö lisääntyy niin paljon, ettei ruoka enää riitä, jolloin luonto puuttuu taas kehityksen kulkuun ja väkimäärä romahtaa ydintuhon, nälänhädän taikka tautien seurauksena.

Suomalaisia nälkäkuolemat eivät kuitenkaan enää uhkaa, ellei maailmassa satu todella laajoja mullistuksia.

Peltoa on nyt niin paljon, että viljaa pystytään tuottamaan enemmän kuin jaksetaan syödä, ja varmuusvarastoissa on jyviä aina vuoden tarpeeksi - samoin siemenviljaa.

Traktoreitten polttoainetta ja muita tuotantopanoksia on säilössä, eivätkä luonnon oikut pysty enää tuhoamaan satoa yhtä herkästi kuin aiemmin, sillä isoilla koneilla siemenet saadaan peltoon lyhyenkin suotuisan jakson aikana. Syksyisin meteorologit varoittavat ajoissa hallojen tulosta ja päivässä kyetään puimaan iso ala.

Kovin varmaa oma ruuan tuotantomme ei silti ole, sillä kato tulee vähintään kerran kymmenessä vuodessa, emmekä vieläkään selviä omillamme kahta peräkkäistä katovuotta.

Muualla ei viljanviljelyä edes yritetä 60:nnen leveysasteen takana, Helsinkiä pohjoisempana.

Varastot riittävät kaksi kuukautta

Viljavuoret ovat viime vuosina pienentyneet, kun tuotanto on pysynyt samana, vaikka kulutus on kasvanut. Varastot riittävät yleensä vain kahdeksi kuukaudeksi, ja hinta nousee heti, kun ne siitä pienenevät.

Viljaa kulutetaan yhä enemmän, koska vaurastuvissa kehitysmaissakin halutaan syödä lihaa. Sen tuottamiseen tarvitaan viljaa. Sillä kyettäisiin ruokkimaan useampi ihminen kuin lihalla, vieläpä halvemmalla.

Nälänhätä on muuttanut luonnettaan. Nälkään ei aina suoranaisesti kuolla, mutta sen aiheuttamasta aliravitsemuksesta kärsii melkein miljardi ihmistä eli joka viides maapallon asukas.

Hätää ei kärsitä enää vain siellä, missä kato koetaan. Ruokaa tasataan nyt maailmanlaajuisesti, mutta ei se silti mene tasan. Köyhät jäävät aina vähemmälle ja ovat rikkaiden hyväntahtoisuuden varassa, sillä he eivät kykene ostamaan viljaa, vaikka sitä olisikin saatavana.

Jos epätoivoiset ihmiset lähtevät vaeltamaan esimerkiksi kuivuuden kärventämästä Afrikasta, seuraukset tuntuvat koko Euroopassa: ruoka hupenee ja kallistuu.

Pelkästään kansainvaellusten takia Suomeen ei kumminkaan tule nälänhätää eivätkä sitä aiheuta halla, kuivuus, sateet, kauppaboikotit tai köyhyys yksittäisinä tapahtumina; ei liioin sota, vaikka se tekisikin ruuan saannin hankalaksi.

Nälänhätä tulee vasta, jos monet onnettomuudet sattuvat maailmanlaajuisina samaan aikaan ja jatkuvat useita vuosia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  5. 5

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  10. 10

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää