Valikko
Sunnuntai

Vuosi Lipposen ottopoikana Ensimmäinen vuosi hallitusvallassa on ollut vihreille yllättävän helppo. Nyt puolueen ainokainen ministeri Pekka Haavisto haistaa harmeja kokoomuksen suunnalta.

Tilaajille

Arto Astikainen Christian Westerback, kuva "Onhan tämä ollut melkoinen rumba", ympäristöministeri Pekka Haavisto , 38, sanoo ja hakee huokausta lauseensa päätteeksi. Se ei oikein kunnolla synny. Mies on niin iloisen ja tyytyväisen oloinen, ettei hän saa puristetuksi kelvollista valituksen tai itsesäälin ääntä.

Rumba tarkoittaa tässä tapauksessa Pekka Haaviston ensimmäistä vuotta ministerinä; Suomen ensimmäisenä vihreänä ministerinä. Vuosi tuli täyteen lauantaina.

Haavistosta näkee heti kysymättä, ettei vuosi ole ollut hänelle vastenmielinen, vaikka se on ollut rankka. Kevätflunssa on käheyttänyt ministerin kurkun, mutta muuten mies on ennallaan: mukava, fiksu, hyväkäytöksinen, rento; siniset silmät pyörähtelevät vilkkaasti, naama on naurussa, sormi hivelee viiksiä, puhetta pulppuaa, väliin vähän vaikeaselkoisesti.

Entinen vaihtoehtonuori ei ole saanut shokkia muuttuessaan vallanpitäjäksi. Farkut ja villapaita vain ovat kadonneet, solmio ja vihreä villapuku tulleet tilalle. Mahdolliset sielun vammat eivät näy päälle päin.

Pekka Haaviston hallitusrumballe on selkeä syy: vihreät saivat pääministeri Paavo Lipposen (sd) hallitukseen vain yhden ministerin, mutta kaksi salkkua: ympäristöasiat ja kehitysyhteistyön.

Haavisto hyppää nyt päivästä toiseen ympäristöministeriön ja ulkoministeriön kehitysapuosaston väliä, käy hallituksen istunnoissa ja neuvotteluissa, melkein kaikissa ministerivaliokunnissa, ministeriryhmien johtajien palavereissa, eduskunnassa ja vihreiden eduskuntaryhmän sekä puolue-elinten kokouksissa. Ulkomaanmatkojakin on tarjolla yli kaiken tarpeen.

Tuollaisesta menosta tulee tietysti pelkkää valitusta. Virkamiehet valittavat, etteivät pääse ministerin puheille tai ministeri ei ehdi tärkeisiin kokouksiin ulkomaille, puoluetoverit motkottavat, ettei ministeri perehdy asioihin vaan on aina ulkomailla.

"Päivään saa aika paljon asiaa mahtumaan, mutta aina tuntuu, että on väärässä paikassa", Pekka Haavisto myöntää.

Vihreiden eduskuntaryhmä vaati vuosi sitten hallitukseen kahta ministeriä ja arvioi, että yhden ministerin toiminta olisi hallituksessa pelkkää "säälittävää räpeltämistä". Haavisto sanoo, että toinen ministeri olisi paikallaan, mutta muuten hän ei tunnusta tovereidensa arviota oikeaksi.

"Oma hallinnonala pysyy hallussa. Yleispolitiikan seurannassa on puutteita."

Hallitusrintaman vihreä sivusta on pitänyt hyvin

Lipposen ministeristön ensimmäisenä vuotena rintama on rakoillut enemmän muualta kuin vihreältä sivustalta. Vihreiden eduskuntaryhmä ei ole livennyt tärkeissä äänestyksissä, ryhmästä ei ole erotettu ketään eikä ryhmä ole pannut omaa ministeriään näyttävästi järjestykseen. Sellaista on sattunut kokoomuksessa, vasemmistoliitossa ja Sdp:ssä.

Helpolle menolle on helppo keksiä monta syytä.

Vihreät halusivat himokkaasti hallitukseen. Heillä on tarve näyttää, että he ovat uskottava, vastuullinen, yhteistyökykyinen ja vakavasti otettava puolue, ei mikään poliittisen historian alaviite.

Vihreiden ministeri on sopuisa, kiltti, rauhallinen, sinnikäs ja yhteistyökykyinen mies; helppo hallituskumppani.

Kaikki vaikeat asiat sovittiin viime keväänä hallitusohjelmaa tehtäessä. Ensimmäinen vuosi on toteutettu ohjelmaa.

Vihreiden kansanedustajat ja puoluejohto on kytketty tiiviisti mukaan hallituksen työhön. Eduskuntaryhmä tukehtuu hallituksesta tulevaan paperi- ja asiamäärään, kun kaikki hallituksen asiat märehditään siellä yhdessä. Monet kansanedustajat istuvat lisäksi hallituksen ryhmissä valmistelemassa asioita.

Hallitukseen menoa vastustanut Erkki Pulliainenkin valmisteli tarmokkaasti lohiasetusta ja erilaisia maatalousasioita. Hallituksessa olo ei ole pelkkä Haaviston show.

Vihreiden kannatus ei ole kääntynyt laskuun, vaikka puolueen tavoitteista ja Haaviston vanhoista "kynnyskysymyksistä" ei ole toteutettu yhtäkään. Viides ydinvoimala on sentään pysynyt jäissä.

Kun Niinistö yritti simpauttaa Bosnian-avussa . . .

Lipponen halusi vihreät hallitukseen ja hän on huolehtinut ohjelmaneuvotteluista lähtien, että vihreät pysyvät mukana.

Pekka Haavistolla oli syksyllä ensimmäinen totinen paikka, kun hallitus vänkäsi päätöstä Vuotoksen altaasta. Lipponen ohjasi lopulta ratkaisua niin, että Haavisto säilytti kasvonsa ja salkkunsa. Altaan rakentamista ei pysäytetty muttei edistettykään.

Viimeksi viime tiistaina pääministeri tuli Haavistolle hätiin. Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok) yritti teettää päätöksen, että Suomen avustusrahat Bosnian jälleenrakentamiseen otettaisiin kehitysapuvaroista. Haavisto sai hepulin ja uhkasi, että siinä tapauksessa Bosniaan ei anneta markkaakaan. Lipposen johdolla vähät kehitysapurahat jätettiin rauhaan, ja Haavisto saattoi matkustaa Brysseliin ilmoittamaan, että Suomikin on mukana Bosnian paikkaamisessa.

"On meillä pääministerin kanssa näkemyserojakin"

"Pääministerin velvollisuus on katsoa, että kaikki pysyvät hengissä ja mukana, jos tällainen hallituspohja halutaan säilyttää." Lipposen lisäapu saattaa olla Haavistolle piankin tarpeen, sillä Haavisto haistaa edessään uusia harmeja kokoomuksen ja Niinistön suunnalta. Haavistolle elintärkeän luonnonsuojelulain valmistelu on jumiutunut, ja neuvottelut suojelualueiden lunastusrahoista takertelevat pahasti.

Vihreiden ja kokoomuksen välille on alkanut kertyä jännitettä. Kokoomus ja sen puheenjohtaja-valtiovarainministeri ovat alkaneet pompottaa Haavistoa.

"Lisäbudjettineuvotteluista eivät tulleet enää kaikki puolueet itkien ulos kuten Iiro Viinasen aikana. Nyt sieltä tulivat itkien jostain syystä vain vihreät, vasemmistoliitto ja Sdp", Haavisto manaa. "Se ei voi olla pääsääntö. Jokaisen täytyisi voittaa ja jokaisen hävitä, tasapuolisesti." Haavisto arvelee, että ilmapiirin muutoksen taustalla ovat kunnallisvaalit ja Helsingin kaupunginjohtajaratkaisut.

Hallituksesta lähtö ei silti ole mitenkään Haaviston mielessä. Hän haluaa katsoa, miten paljon hallituksessa voi vaikuttaa. Ministerillä on ainakin omissa asioissaan paljon valtaa.

Vähän nykyistä järeämpiin aseisiin vihreä ministeri kuitenkin vihjaisee. Hän kertoo, että puolueessa on aika paljon sellaista henkeä, että ministerin pitäisi mobilisoida lehdistöä, kansalaisliikkeitä sekä kotimaisia ja ulkomaisia ympäristönsuojeulujärjestöjä hankkeittensa tueksi.

Faksit jo vähän hyrräsivät syksyllä Vuotos-ratkaisun aikoihin, mutta vielä ei ole tullut aika kutsua Greenpeacen laivaa kolera-altaaseen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  3. 3

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  9. 9

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  10. 10

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää