Valikko
Sunnuntai

TYÖN UUPUNEET SANKARIT Irtisanomiset, fuusiot, organisaatio- uudistukset ja muut myllerrykset eivät ole tehneet suomalaista työntekijää vapaaksi vaan väsyneeksi. Ne ovat vieneet unen, sammuttaneet innon ja kyseenalaistaneet koko työn mielekkyyden.

Tilaajille

Virpi Suutari Tanja Ahola, kuvat Helsinkiläisen Valintatalon takahuoneessa tulee heti hiki. Ikkunan oranssinturkoosit mainostaulut imevät säteitä kuin rantahiekka.

Viisikymppinen myymälänhoitaja, Sirkka (nimi muutettu) lysähtää ruskeaan muovituoliin, johon iho liimautuu hetkessä. Hän hieraisee turvonneita nilkkojaan.

Sirkka on tehnyt tänään töitä yli kaksitoista tuntia. Hän tekee säännöllisesti yli 60 tuntista työviikkoa; palkkaa hänelle maksetaan 37 ja 1/2 tunnista.

Päivän mittaan ei ehdi istahtaa, ei syödä ei juoruta. Haastattelu on poikkeus.

Hän ilmoittaa puhuvansa nimettömänä, sillä oman työn kritisoiminen on rikos, josta seuraa tavalla tai toisella rangaistus.

Sirkka on aina pitänyt työstään. Hän on nauttinut katsellessaan kauppansa hyllyjä, jotka ovat täsmällisesti täytetyt, kuin viivoittimella vedetyt; hän on ollut tyytyväinen, kun lähiseudun asiakkaat ovat pysyneet uskollisina kaupalleen.

Viime vuosina asiat ovat kuitenkin luisuneet käsistä. Kun Valintatalo siirtyi vuoden alusta Tradekalta Elannolle , Sirkka heitettiin hoitamaan toista myymälää. Noin vain.

Lamavuosina hänelle on annettu yhä enemmän vastuuta, muttei lisää valtaa. Siinä hän on tyypillinen keskiportaan työläinen. He väsyvät kaikkein eniten.

Kun Elanto toimittaa Sirkalle vuosibudjetin, ja hän alkaa täyttää tuntilistoja, hän huomaa, ettei alaisille jäisi yhtään vapaapäiviä. Ei siis auta muu kuin lisätä tunteja itselle.

"Kolmen viime vuoden aikana työtuntimäärät on pudotettu puoleen. Se merkitsee päivässä yhtä ihmistä vähemmän." Vaikka kaupassa käy päivittäin seitsemisensataa asiakasta - ja paljon myymälävarkaita - Sirkan lisäksi täällä on vain kassa.

Työ on alkanut hallita koko elämää: Jos tyttärenpoika kysyy, että "mummi, voinkos mä tulla teille yöksi", Sirkka sanoo ettei se nyt käy, kun "taas täytyy olla myöhään kaupassa".

Aviomies ei näkisi Sirkkaansa ollenkaan, ellei auttaisi tätä töissä.

Nytkin mies purkaa oman työpäivänsä jälkeen kuivatavarakuormaa takahuoneessa ja lajittelee maitopurkkeja hyllyihin. Palkatta. Hän hoitaa kaupassa pikkuremontit ja jopa inventaariot. Ystävätär käy auttamassa kolmesti viikossa. Niin tekevät monen muunkin myymäläpäällikön aviomiehet ja ystävät. Kun joku paikka kaupassa repsottaa, ylemmät esimiehet sanovat myymäläpäälliköille: "Pyydä miestäsi korjaamaan." "Silti on siinä ja siinä, pysynkö annetuissa budjettikehyksissä", Sirkka sanoo.

Hän tulee töihin vaikka neljänkymmenen asteen kuumeessa. Äärimmilleen vedetty systeemi ei kestäisi hänen poissaoloaan.

"Vieras saattaa tilauksissa tehdä virheitä, jotka romuttavat koko vuoden budjetin. Sitten ne antaisivat minulle vielä ahtaammat raamit seuraavaksi vuodeksi." Viime yönä Sirkka näki painajaista, että kaikki kaupan pakastimet olivat sulaneet; syvää unta ei saavuta juuri koskaan.

"Kun Nokia tekee

suuret kaupat, työntekijöille

tarjotaan vain kahvit ja

esimies sanoo, että wau."

'Monet valitsevat mieluummin jopa työttömyyden kuin jäävät tänne", parikymppinen Katri (nimi muutettu) sanoo. Hän on ollut töissä Nokialla , matkapuhelimia Japanin markkinoille valmistavalla tehtaalla pari vuotta. Nyt hän on päättänyt sanoa itsensä irti.

Aluksi Katri oli onnellinen uudesta työpaikasta. Kaveritkin sanoivat, että wautsi mikä säkä päästä yritykseen, jossa voi menestyä nopeasti; yritykseen, jonka tulevaisuudenarvausten mukana koko Suomi nousee tai uppoaa.

Katrin työ on istua liukuhihnan äärellä, neljässä vuorossa. Hän nostaa hihnalta matkapuhelimien piirilevyjä, asettaa ne mikroskooppinsa alle ja tarkistaa, että ne ovat virheettömiä. "Kellotettu tavoite" on tarkistaa 160 levyä päivässä, mutta jotkut tarkistavat kolminkertaisenkin määrän, jotta tuotantotavoitteissa pysytään. Kaikille on selvää, että Japani on erityisen vaativa asiakas. Jos virheitä sattuu, syylliset kaivetaan esiin.

"Meitä näppäräsormisia on painostettu tekemään enemmän, koska linjalla on ryhmätavoitteet ja toiset työntekijät ovat hitaampia. Ylimmille esimiehille nopeudestamme ei saa kertoa; ne nostaisivat tavoitteet aivan mahdottomiksi." Tehokkuuden nimissä Katrin tuotantolinjan työntekijöitä on kielletty keskustelemasta keskenään työaikana; Katrille ja hänen vierustoverilleen on sanottu, että he katselevat liikaa toisiaan työtä tehdessään.

"Aikaisemmin esimiehet hokivat koko ajan: Tehkää, tehkää. Mutta nyt hekin ovat selvästi väsähtäneet." Katri lähtee, koska työ ei ole tehnyt häntä vapaaksi, vaan erottanut hänet kaikesta siitä, mikä on tärkeää. Viimeksi kuluneen vuoden aikana Katri ja hänen Nokialla työskentelevä miehensä eivät pyynnöistään huolimatta ole onnistuneet samaan rinnakkaisia työvuoroja, jotta näkisivät toisiaan useammin kuin yhtenä vapaapäivänä kuukaudessa.

Katrista on alkanut tuntua turhalta antaa paljon saamatta mitään vastineeksi. Hän on oivaltanut, ettei Nokialla niin vain edetä, jos ei ole mies.

Seurana on ollut vain jatkuva epävarmuus. "Meille annettiin esimerkiksi lomautuskäsky ja viiden päivän karenssin neljäntenä päivänä ilmoitettiin, ettei lomautusta tulekaan. Työntekijöiden solidaarisuus on vaikeaa, koska viikoittain tänne saattaa tulla kymmeniäkin uusia ihmisiä töihin." Nokian pääjohtajan Jorma Ollilan lanseeraamaa modernia, yksilöllistä työläistä kunnioittavaa johtamistapaa Katri pitää vitsinä.

"Täällä on edelleen hyvin patriarkaalinen johtamistyyli. Ainakin meitä kohdellaan kuin lapsia." Eri tuotantolinjoja kilpailutetaan muun muassa siisteydestä: Yhden linjan ihmiset tarkastavat toisen linjan siisteyden ja piirtävät siisteyskäyrän. Linja, joka on ollut siistein, saa seinälleen pahvisen pokaalinkuvan.

Katri on kyseenalaistanut koko nokialaisen työn järjen.

"Tuen työlläni systeemiä, jossa suuri firma imee voitot jostain hikisistä puhelimista, jotka eivät loppujen lopuksi ole kovin tärkeitä ihmiselle." 'Miksi ihminen tekee ollenkaan lapsia, jos hän on aina töissä?" 33-vuotias lastenhoitaja Inga (nimi muutettu) miettii. Kymmenisen vuotta helsinkiläisissä päiväkodeissa työskennellyt Inga tuntee nykytyöläisen kiireen omasta ja lasten vanhempien näkökulmasta.

"Ylitöitä tekeville

yksinhuoltajille pitää tämän

tästä sanoa, etteivät heidän

lapsensa voi asua päiväkodissa."

Samaan aikaan kun lapsia säilötään päiväkaudet päiväkodeissa, hoitajat yrittävät paineessa säilyttää heidät hengissä.

Viime talvena tilanne oli pahin vuosikausiin: hoitajat sairastelevat jatkuvasti eikä alle kahden viikon sijaisia saanut ottaa. Sijaisista jopa tapeltiin eri päiväkotien kesken.

Ei ihme, että valtion ja kuntien työpaikoissa on tutkimusten mukaan kaikkein uupuneimmat työntekijät. Päiväkotienkin tehokkuutta mitataan nykyisin täyttöasteella : ryhmäkoot on laskettu päiväkodin neliömäärän mukaan siten että yhtä lasta kohden on yhdeksän neliötä, komerotkin mukaanlaskettuna.

Toisten standardien mukaan yhtä hoitajaa kohti voi olla neljä alle kolmivuotiasta lasta tai seitsemän 3-6-vuotiasta lasta. Parinkymmenen lapsen ryhmällä on periaatteessa kolme hoitajaa, käytännössä usein kaksi. Pahimmillaan hoitaja saattaa jäädä jopa yksin 25 lapsen kanssa, vaikka pelkästään yksi yksivuotias vie yhden ihmisen työajan.

"Eivätkö standardien laatijat ymmärrä, että lapset ja vuodenajat ovat erilaisia?" Inga kysyy. Hän odottaa kauhulla kura-aikaa: silloin lapset ovat märkiä alushousuja myöten.

Illuusiot luovasta työstä ovat monella hoitajalla romahtaneet. Lasten kanssa ei ehdi tehdä tärkeintä: rupatella ja olla.

"Väsyneet ja kyynistyneet hoitajat ovat alkaneet riidellä keskenään. Saattaa kulua päiväkin, etteivät hoitajat puhu toisilleen. Siinä on lapsilla ihmettelemistä." Työntekijöille on alettu järjestää positiivisen ajattelun kursseja.

"Kaupungin järjestämällä kurssilla hoettiin pari päivää, että kaikki järjestyy jos vain ajattelemme positiivisesti. Voi että otti päähän." "Jos joku ei lasten takia

voi jäädä jatkuvasti ylitöihin,

hänet raakataan ei-yhteis-

työkykyisenä pois."

'Viikkotiedotteet, atk-ohjekirjat ja muut paksut pumaskat luetaan yöllä omassa sängyssä, töissä ei ole siihen aikaa", yli kymmenen vuotta alalla ollut Merita-pankin virkailija sanoo.

Suomen taloushistorian suurin liitäntä, Kansallisosakepankin ja Yhdyspankin fuusioituminen hoidettiin hänen mukaansa tökerösti: johdon lupauksista huolimatta työntekijöitä ei koulutettu uuteen atk-systeemiin. Samaan aikaan kun rikotut työyhteisöt yrittivät selvitä uusista käytännöistä ja vihaisista asiakkaista, kolmannes henkilöstöstä oli saanut kenkää.

"Kun työt eivät sujuneet, johto antoi ymmärtää, että vika oli meissä työntekijöissä; ettei töitä ollut organisoitu oikein." Meritassa tehdään töitä pakkotahdilla: virkailijat tulevat yhdeksäksi töihin ja lähtevät iltayhdeksältä kotiin. Kahvitunti on monessa konttorissa tuntematon käsite, ihmiset tiuskivat toisilleen.

Toukokuun lopussa Meritassa alkanut kuukauden ylityökielto oli monelle helpotus: ylitöitä ei saanut tehdä; toisille tuli stressiä siitä, että työt makaavat.

Meritalaiset tekevät silti edelleen säännöllisesti ylitöitä. Kun konttorin johtaja ilmoittaa, että palaverit pidetään ylitöinä, niin siitä ei mukista.

"Johto puhuu yhteistyökykyisistä työntekijöistä. On annettu ymmärtää, että vain sellaiset saavat jäädä." Jos joku ei lasten takia voi jäädä jatkuvasti ylitöihin, hänet saatetaan raakata ei-yhteistyökykyisenä pois.

"On ollut suoranaista painostusta. Toiset työntekijätkin katsovat heitä karsaasti. Kevättalvella koko tilanne repesi. Konttorilla oli juhlat, jossa ihmiset alkoivat avoimesti tapella keskenään." Työterveysasemalta sanotaan, ettei Meritan henkilökunta sairasta entistä enempää. Virkailija uskoo, etteivät työntekijät uskalla ottaa sairaslomaa, etteivät saisi heikon ihmisen mainetta.

Hän tunnustaa kulkeneensa koko viime talven hampaat irvessä töissä ja purskahtaneensa itkuun aina kotiin tultuaan. Silloin hän harkitsi irtisanoutumista. Kesäloman jälkeen olo on toiveikkaampi.

Työterveystutkija Liisa Moilasen mukaan yritysfuusioissa huomataan, että ihmiset ovat paljon sitoutuneempia aikaisemman firmansa kulttuuriin kuin itsekään uskoivat. Meritallakin elää edelleen kaksi heimoa, syppiläiset ja koppilaiset, jotka vieroksuvat toisiaan. Moni koppilainen miettii, oliko eettisesti oikein, että 30 vuotta samassa paikassa töitä tehnyt ihminen sai kuulla yrityskaupoista vasta viime tingassa.

"Fuusioissa työntekijöiden sitoutuminen selvästi vähenee", Moilanen sanoo. "Yhdysvalloissa tehtyjen tutkimusten mukaan 50-80 prosentissa fuusioista taloudellinen kannattavuuskaan ei lisäänny odotusten mukaisesti." "Työnjohtaja sanoo,

että kun saan 12 hymynaamaa laatupassiini, Sol-siivous

antaa minulle hopealusikan."

Puhelu Keski-Suomesta.

"Kuulimme, että teet juttua työssä uupumisesta. Meitä on täällä porukka Sol-siivouksen työntekijöitä. Siivoamme hotellia", nuori nainen aloittaa. "Teemme Sollille päivittäin ilmaista ylityötä. Kun standardien mukaan töihimme menee kaksi tuntia, niin siihen meneekin kolme ja puoli. Edes kokeneimmat eivät selviä lasketuissa ajoissa." Alussa siivoojat laittoivat tuntilistaan todelliset työtuntinsa. Lähin esimies palautti listat aina kysymysmerkein; siivoojille tultiin sanomaan, että "eihän täällä tällaisia lukuja pitänyt olla. Kuulkaapas, nyt ei tunneta yhtään armoa näissä ajoissa." "Olemme yrittäneet kiristää työtahtia. Mutta kun joku jättää tänään lattiat pyyhkimättä niin seuraavana päivänä toinen joutuu pyyhkimään ne entistä tarkemmin. Meille on tullutkin valituksia, että on huonosti siivottu." Työporukalla on Sol-siivouksessa työskenteleviä ystäviä eri puolilla Suomea. Heillä on samanlaisia kokemuksia.

Eräskin siivoaa koulua toisen naisen kanssa. Naiset ovat töissä joka ilta pari ylimääräistä tuntia. Aina omaan laskuun. Esimerkiksi poikien vessan siivoukseen on standardien mukaan aikaa kaksi minuuttia, vaikka sotkuinen vessa pitää aina pestä seiniä myöten.

Siivoojat eivät ihmettele, miksi Sollin työntekijät vaihtuvat tiuhaan. Heistä tuntuu, että Sol-siivous pitää heitä pilkkanaan: Sollin työntekijöitä kannustetaan laatupassilla , johon tilaajat voivat antaa hymynaaman-kuvia hyvin tehdystä työstä.

"Työnjohtaja sanoo, että kun saan 12 hymynaamaa kasaan, Sol-siivous antaa minulle hopealusikan. En minä välittäisi lusikoista. Ottaisin kannustukseksi mieluummin ylityökorvaukset, terveyskengät tai edes sopivankokoiset työvaatteet. Kokoni on S ja minulle on pyynnöistäni huolimatta annettu XL:n työvaatteet", eräs siivooja kertoo.

Liisa Jorosen johtama yritys on Suomen suurin siivousfirma, joka on palkittu monenlaisilla laatupalkinnoilla. Aina ruskettunut ja hymyilevä Joronen on lanseerannut uudenlaista työkulttuuria siivousalle: hänen ihanteensa on siivooja, jolla ei ole työaikaa mutta ei myöskään standardeja; hänen mielestään siivoojan pitää siivota katselemalla, omaa järkeään käyttäen.

"Myönnän etteivät positiivisen ajattelun -mallini ole tavoittaneet vielä siivoojia tai väliportaan johtoa, joka on usein kovin konservatiivinen", Joronen sanoo keltaisessa, naivistisella taiteella sisustetussa studiotoimistossaan.

"Minulla nousee oikein ihokarvat pystyyn, kun puhun näistä asioista. Tämä on vielä niin uutta ajattelua." "Lopulta en uskaltanut

mennä enää edes suihkuun:

samastin itseni juutalaisiin

ja heidät, työtoverit

ja esimiehet, natseihin." Valokuvilla on väliä kymmenen vuotta: toisessa Evan silmät ovat kirkkaat, suu määrätietoinen; myöhemmin otetussa silmistä on sammunut palo, suupielet vääristyneet. Nainen on lihonut monta kymmentä kiloa, tukka repsottaa.

13 vuotta sitten Eva, 53, aloitti työt Nokialla laitteiden käyttöohjeiden toimittajana. Hänellä oli intohimoinen suhde tietotekniikkaan.

Hän halusi päästä nopeasti noviisivaiheen yli ja paiski säännöllisesti vähintään 12 tunnin työpäiviä. Nokialainen työhulluus, keskinäinen kilpailu, innosti yrittämään.

Muutaman vuoden kuluttua ahkeralle työntekijälle annettiinkin vaativa työurakka, josta perheetön Eva laskeskeli selviävänsä, jos unohtaisi pariksi vuodeksi ystävänsä ja harrastuksensa. Rahallista korvausta ylimääräisestä työstä ei luvattu.

Urakan jälkeen Eva kuvitteli palaavansa normaaliin työtahtiin. Samaan aikaan Nokiassa elettiin kuitenkin mullistavia aikoja: kannattamattomia yrityksiä myytiin, työntekijöitä irtisanottiin, organisaatiouudistuksia lanseerattiin tämän tästä.

"Ihmiset juoksivat pitkin käytäviä, asiat eivät edenneet samaa tahtia." Evankin työpöydän laidalle alkoi kertyä paperikasoja; kollegoilta sateli kysymyksiä, miten mikin työ uudessa tilanteessa tehdään; esimies hengitti niskaan. Samaan aikaan osastolle saatiin uudet tietokoneet. Eva muistaa, kuinka hänen lähintä esimiestään riemastutti suunnattomasti Evan kömpelyys hiiren kanssa.

Uupuneet ihmiset alkoivat riidellä, mutta kun Ollilaakaan ei voinut haukkua, Eva joutui osaston silmätikuksi.

"Innostuneisuuttani käytettiin aluksi hyväksi, mutta itse sen sallin. En kyennyt ennakoimaan tulevia tapahtumia." Evan paino nousi puolessa vuodessa 30 kiloa. Hän alkoi saada jatkuvia muistikatkoksia: aamuisin piti bussipysäkiltä lähteä tarkistamaan, oliko ovi tullut suljettua; kotiovella hän ihmetteli, mitä oli tullut sinne tekemään. Tätä saattoi tapahtua viisikin kertaa saman aamun aikana.

Töissä hän havahtui tämän tästä työpöytänsä äärellä tajuamatta, mitä viimeisen tunnin aikana oli tapahtunut. Kollegat katselivat muualle, eivät halunneet puuttua.

Sitten esimies ilmoitti: "Kyllä sinun Eva täytyy nyt jotakin näyttöä antaa." Työterveyslääkäri määräsi hänelle sairaslomaa, mutta työmoraali ei antanut periksi lähteä.

Lopulta koko korttitalo hajosi.

"Rahnustin ympäriinsä hampaat ja hiukset pesemättä. En uskaltanut mennä enää edes suihkuun: samastin itseni juutalaisiin ja heidät, työtoverit ja esimiehet, natseihin." Sitten toimittiin kuten tapana on: hankala ihminen hoidettiin pois. Itse ongelmaan ei kajottu.

Eva joutui työttömäksi. Hänen oireensa katosivat.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  3. 3

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  4. 4

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  8. 8

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  9. 9

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  10. 10

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää