Valikko
Sunnuntai

Perinteinen mies menettää yhä enemmän asemiaan perheessä ja työelämässä Kurjuuskierre voi katketa, jos mies oppii naisten tavoille

Tilaajille

Teuvo Arolainen Markus Frey, kuvitus Maija Orava, grafiikka

>

iesten on aika ryhdistäytyä.

Tämän isänpäivän voi vielä ottaa rennosti, mutta viimeistään maanantaina pitää ottaa mallia naisista ja tukevampi ote elämästä.

Nykymaailma voi olla miesten luoma ja hallitsema, mutta tulevaisuus kuuluu yhä selvemmin naisille.

Se on huima ajatus.

Miehet ovat maailman sivu pitäneet valtaa, päättäneet naisten asioista ja muutenkin rymistelleet naisten mielestä kuin siat ruispellossa. Miten miehet voisivat jäädä alakynteen - eikö kyse ole pikemminkin siitä, että naiset ovat vasta kuromassa miesten etumatkaa umpeen?

Palkoissa naiset tulevat edelleen reilusti perässä. Monien mielestä on aivan turhaa puhua miesten aseman heikkenemisestä niin kauan kuin tämä ero säilyy.

Sukupuolten hyvinvointia ja keskinäistä suhdetta voi kuitenkin arvioida muillakin mittareilla kuin palkalla.

Muut mittarit näyttävät, että miehet ovat monilla elämänaloilla jäämässä toiseksi sukupuoleksi. Eikä nyt ole kyse perinteisesti heikosti pärjäävästä peräkammarin pojasta tai viinaan menevästä yömajan asukista, vaan tavallisesta rivispedestä, mattimeikäläisestä.

Länsimaihin on syntymässä uusi sosiaalinen ongelma, kurjistuvien miesten luokka. Kärjistettynä se tarkoittaa kasvavaa joukkoa miehiä, jotka takertuvat vanhoihin tapoihinsa. He ovat kouluttamattomia, ammattitaidottomia, työttömiä ja lopulta myös yksinäisiä. Naisille ei kelpaa edes heidän spermansa.

votsikko1Maalta muuttaneiden miesten sopeutumispulmat saattavat toistua Sosiologi Matti Kortteinen tutki yli kymmenen vuotta sitten lähiöitä. Hän huomasi, kuinka vaikeaa maalta kaupunkiin muuttaneiden miesten oli sopeutua uusiin oloihin ja muuttua kaupunkilaisiksi perheenisiksi sen sijaan, että olisivat voineet entiseen tapaan tehdä käsillään jotain näkyvää. Naiset sopeutuivat lähiöelämään selvästi paremmin. Nyt saman kehityksen voi ainakin aavistaa työelämässä.

Naiset hakeutuvat miehiä johdonmukaisemmin ja päättäväisemmin nouseville aloille, esimerkiksi tietoliikenteeseen.

Miehet näyttävät jumiutuneen taantuviin hommiin; tyhjeneville telakoille, autioituviin savupiipputeollisuuden halleihin tai konkurssiin kaatuneiden pienyritysten raunioille. Sieltä ei hevin nousta "naisten" töihin, tai töihin ylipäänsä.

Naisia suosii heidän laajempi ja parempi koulutuksensa. Naiset myös hyväksyvät miehiä helpommin lyhyitä tai osa-aikaisia työsuhteita, eivätkä vaadi miesten tapaan heti johtajan titteliä ja kovaa alkupalkkaa.

Lisäksi naiset sopeutuvat paremmin uusiin tilanteisiin ja tehtäviin. Harva mies harkitsee vieläkään hoitajan työtä jossain terveyskeskuksessa, mutta yhä useampi nainen uskaltaa kuvitella itsensä tiepiirin insinööriksi.

Naisten kiri miesten ohi alkaa jo koulun penkiltä Tyttöjen ja naisten menestystarina alkaa jo koulusta: pojat menestyvät koulussa huonommin kuin tytöt, saavat alhaisempia numeroita ja heikompia ylioppilastodistuksia.

Parhaimmillaan pojat ovat matemaattisissa FZ,1,0ja teknisissä aineissa. Esimerkiksi teini-ikäinen poika laskee usein päässään taitavammin kuin samalla luokalla oleva tyttö, mutta tyttö taitaa paremmin vieraat kielet.

Ovatko pojat sitten tyttöjä tyhmempiä?

Seija Kairavuoren tuoreen väitöskirjan mukaan peruskoulussa pärjää edelleen hyvin, jos osaa hiki tukassa päntätä nippelitietoa ja toistaa sen ulkomuistista.

Suurin osa peruskoulun opettajista on naisia, jotka ovat aikanaan menestyneet hyvin juuri tällaisessa ulkolukuun nojaavassa koulussa. Opettajana nainen siirtää helposti saman kiltin, kiusallisia kysymyksiä välttävän opiskelun mallin seuraavalle sukupolvelle. Se suosii tahattomastikin tyttöjä vilkkaiden poikien kustannuksella.

Pojat jäävät myös opiskelijoina tyttöjen taakse. Ylioppilaskirjoituksissa on selvästi enemmän tyttöjä kuin poikia, ja pojat reputtavat useammin.

Tytöt ovat olleet kymmenkunta vuotta valta-asemassa ammatillisissa oppilaitoksissa. Korkeakoulujen ja yliopistojen uusista opiskelijoista enin osa on ollut naisia jo pitkään.

Miesten ja naisten asemat tasoittuvat vasta perustutkintojen jälkeen. Lisensiaatin- tai tohtorintutkinnon suorittaneista suurin osa on miehiä.

Miehet ja naiset valitsevat selvästi erilaiset koulutusputket Koulutus valmentaa ihmisiä työhön ja itsensä elättäjiksi. Kun ammattirakenne muuttuu ja työssä vaaditaan jatkuvasti uusia taitoja, parhaiten pärjäävät hyvin koulutetut.

Miehet ja naiset kouluttautuvat eri aloille. Terveydenhuolto on selvästi naisten vallassa, samoin sosiaali- ja opetusalat. Miehet hallitsevat maa- ja metsätaloutta, liikennettä ja teknisiä aloja.

Joidenkin kansainvälisten tutkimusten mukaan naiset olisivat hiljalleen levittäytymässä perinteisille miesten koulutusaloille, kun miehet taas jumiutuvat vanhastaan tutuille alueilleen.

Suomessa tämä ei pidä paikkaansa. Miesten ja naisten erilaiset koulutusputket näyttävät pikemminkin vain vahvistuneen. Syy voi olla se, ettei sukupuoli vieläkään ohjaa nuorten koulutuksen ja uran valintaa.

Eniten koulutuksen valintaan vaikuttaa nuoren sosiaaliluokka, väittää turkulainen koulutussosiologi Sakari Ahola vuoden takaisessa väitöskirjassaan. Insinöörien pojista tulee diplomi-insinöörejä, ja opettajien tyttäret lähtevät lukemaan kasvatustieteitä.

Vaikka naiset eivät olekaan opiskelijoina työntyneet miesten valta-alueille, naisten osuus "miesten" ammateissa on kasvanut viimeisen parinkymmenen vuoden aikana samaa tahtia kuin naisten työssäkäynti on yleistynyt.

Naisten tulo työmarkkinoille on koventanut kilpailua työpaikoista. Naiset ovat menestyneet kilpailussa hyvin, ja miehet kokevat sen uhkana.

Miehelle työ onkin sananmukaisesti elämän, kuoleman ja kunnian kysymys.

Miesten työttömyys on länsimaissa pitkään ollut naisten työttömyyttä suurempaa. Esimerkiksi EU:n alueella on työllisen työvoiman ulkopuolella olevien miesten osuus noussut 1960-luvun lopulta lukien toistakymmentä prosenttiyksikköä.

Suomessa naisten työttömyysprosentti nousi viime kesänä ensi kerran pitkään aikaan miesten lukua suuremmaksi. Käänteen pysyvyydestä ei ole varmoja merkkejä.

Työnsä säilyttäneet miehet tekevät rajusti enemmän ylitöitä kuin naiset. Ero johtuu osaksi siitä, että naiset tekevät "ylitöitä" kotonaan, mutta naisilla on myös elämässään muita kiinnekohtia kuin työnteko.

Työttömyydestä selviää parhaiten mies, joka on naisten tapaan hyvin koulutettu ja elämässään tasapainoinen. Uusien sukupuoliroolien ja elämän mallien omaksuminen on kuitenkin miehille edelleen vaikeaa.

Vaativat naiset eivät enää löydä mieleisiään miehiä Miesten on vaikea hyväksyä ajatusta, ettei hän enää olekaan "perheen pää" tai perheen tärkein elättäjä. Työssä epäonnistuminen tai sen menettäminen polttaa.

Miehet ovat yhä naisia alttiimpia sairauksille ja kuolevat nuorempina. Miesten kontolle menee suurin osa rikoksista. Miehet myös tekevät enimmän osan itsemurhista.

Kaikki tämä painaa miehiä muuttamaan elintapojaan. Naiset eivät enää äitiensä tavoin sulata miesten elämää eivätkä kärsi loputtomiin miesten oikkuja.

Muutos näkyy selvästi avioeroissa. Niiden määrä on rajusti kasvanut, ja useimmiten eron panee vireille nainen.

Marika Jalovaaran tuore pro gradu -työ kertoo, että avioerot ovat osa suomalaisen huono-osaisen muotokuvaa. Erot ovat yleisiä työttömillä, ja etenkin miehen työttömyys lisää niitä.

Eroissa nainen myös saa miestä useammin lapset huollettavakseen. Mieheen ei vieläkään luoteta yksinhuoltajana.

Ja yhä useampi nainen valittaa, ettei hän löydä itselleen sopivaa ja lastensa isäksi kelpaavaa miestä. Vähemmän koulutetut, huonommin ammatissaan menestyvät ja heikommin työelämässä pärjäävät miehet eivät enää kiinnosta naista.

Tekstissä mainittujen julkaisujen lisäksi

käytössä on ollut seuraavia lähteitä:

Tilastokeskuksen julkaisut

Palkkaa työstä ja sukupuolesta (1990),

Naiset ja miehet Suomessa 1994 (1994),

Hyvinvointikatsaus 3/1994,

Suomalaismiehen perheellistyminen (1995),

Työvoiman koulutus ja ammatit 1984 -1993/

1994 (1995),

EU-raporttisarja: Elinolot (1996)

sekä kalvosarja Ovi auki työelämään (1996).

Pohjoismaiden neuvoston julkaisu

Women and Men in the Nordic Countries (1994).

Tommi Hoikkala (toim.), Miehenkuvia.

Välähdyksiä nuorista miehistä Suomessa.

The trouble with men,

The Economist 28. 9. 1996.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  9. 9

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  10. 10

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää