Valikko
Sunnuntai

Ovathan kaikki jo lukeneet Makinensa?

Tilaajille

JUHA TANTTU 'Ihana kirja!" "Syksyn paras." "Juu, ainoa joka on jäänyt mieleen . . ." Mikäkö? Andreï Makinen Ranskalainen testamentti.

Se on hyvä kirja. Mutta jännää on se, että laadun toteaminen yleensä riittää, enempää ei itse kirjasta puhuta. Korkeintaan "Annikki Sunin loisto suomennoksesta" tai nostalgiasta: "Se on silleen . . . niinku kahdesta maailmasta . . ." Mitäpä siitä itsekään osaisin sanoa lukijana? Kirja odotti pitkään yöpöydällä, sitten luin sitä pätkittäin, ja täytyy tunnustaa, että jo ennen kuin olin lukenut kirjan loppuun, osallistuin ylistyspuheisiin: "Joo, upee kirja todella. . . ." Mutta aavistelen että joillakuilla on kirja lukematta. Se ostettiin, koska siitä puhuttiin, mutta lukeminen jäi tuonnemmaksi.

Tykkääkö lukija kirjasta vai siitä, että voi sanoa lukeneensa sen, että voi tietäväisenä suositella sitä, osallistua?

Mutta kirja ei ole kovin tärkeä puheenaihe. Mitä olet lukenut? -kysymystä toistuvampia ovat nykyään Missä olet käynyt? Mitä levyä kuunnellut, mitä nähnyt, missä syönyt hyvin?

Mutta Makine on ilmiö.

Ranskalainen testamentti . Nimi näyttää aluksi tylsältä. Mutta ranskalaisuus kutkuttaa aina ja tekijän venäläisyys lisää uteliaisuutta.

Meissähän on tämä blinipuoli. Suomalainen on kenties inhonnut ryssää mutta toisaalta ihaillut ortodoksisia ristisaattoja, aitoa votkaa, balalaikkajoikua, tuonut Berjoskasta leipää. Siinä ruma sana hyväksytään: ryssänlimppu.

Jos hän on reissullaan saanut venäläisiä ystäviä, hän on havainnut kadehdittavaa vieraanvaraista lämpöisyyttä.

Testamentin suosio saattaa olla oire siitä, että asenteemme venäläisyyteen palailee, tulee myönteisemmäksi. Suosiosta todistaa myös tekijälle annettu suomalainen lempinimi: Mäkinen.

Kirja saa meidät muistelemaan omaa isoäitiä, availemaan vanhoja matkalaukkuja, penkomaan kellastuneita valokuvia, kertaamaan mummum tarinoita. Makine näyttää meille myös ranskalaista tapakulttuuria ja henkevyyttä ja määrittelee venäläisyyttä osuvasti: ". . . outo seos julmuutta, sääliä, juoppoutta, anarkiaa, voittamatonta elämäniloa, kyyneleitä, orjuutta, tylsää itsepäisyyttä, odottamatonta neuvokkuutta." Söin kerran kesällä lounasta toisen ranskalais-venäläisen kirjailijan, Vladimir Volkoffin kanssa. Hän kietaisi silmää räpäyttämättä viisi votkaa peräkkäin.

Hänenkin kirjansa, Igor Popovin kääntymykset oli hyvä. Ajattelin, ettei vakoiluoperaation byrokratiaa juuri ole pätevämmin kuvattu.

Vai kiinnostivatko minua sittenkin tekijän tyyli, venäläis-aristokraattinen käytös, kaunis ranskan kieli?

Pidin kirjasta paljon. Mutta lukisinko sen nyt uudelleen. En usko.

Ranskalaisen testamentin luin uudelleen viime viikolla. Se vain parani. Tekstistä erottui hyviä juttuja, syöttejä, kuten: "Tällainen tämä maa on. Tänne pääsee helposti mutta pois ei koskaan . . ." Niinpä lukija alkaa odottaa, milloin Makine pääsee Neuvostoliitosta, näkee isoäitinsä kotimaan. Ja aikanaan hän lähtee.

Lukija syö Makinen kädestä. Semminkin, kun kirja alkaa anekdootilla "kauniiksi tekevistä" ranskan sanoista pe-tite pomme , pieni omena.

Kielestähän koko jutussa on kysymys: "Pienen omenan salaisuus taisi olla ensimmäinen niistä taruista, jotka tekivät lapsuudestamme lumotun. Ja siinä olivat myös ensimmäiset sanat kielestä, josta äiti sanoi leikillään: 'Se on sinun isoäidinkielesi.'" Makinen kirja menee hyllyyn ja jäänee sinne, kaikessa kauneudessaan.

Lähellä M-kirjainta on N, mm. Vladimir Nabokovin Speak, Memory (suomeksi Nabokov Nabokovista ). Makine sai minut taas tarttumaan tuohon velhoon.

Jos kirjasta muistaa yhden kohdan, kirjan muistaa aina.

Nabokovin muistelmista tulee mieleen Kuropatkin (nimen soundilla voi olla osuutta). Kenraali vieraili Nabokoveilla 1904 ja näytti pikku Vladimirille, miten kymmenen tulitikun jonosta sohvalla tulee tyyni meri. Sitten kenraali siirsi tulitikut pareittain peräkkäisiksi huipuiksi. Se oli myrsky. Pikkupoika odotti kolmannesta tempusta vielä jännempää, mutta adjutantti toi viestin: Kuropatkin oli määrätty Venäjän Kaukoidän armeijan komentajaksi. Leikki keskeytyi.

Nabokovista tuli aikanaan Berliinin, Pariisin, Englannin kautta amerikkalainen kirjailija, joka asettui Sveitsiin.

"Katsokaa harlekiineja", Nabokov kehottaa eräässä romaanissaan. Mitä ihmeen harlekiineja? pikku poika ihmettelee kirjassa, missä niitä on? Kaikkialla: puu voi olla harlekiini, samoin kasvi, talo, numero, nimi . . .

Vakoilijat ovat harlekiineja, samoin tulitikut, ja omena eli petit pomme . . . Näin nämä venäläissyntyiset kirjailijat osoittavat meille, missä on "harlekiineja" - hymyilyttäviä, kummallisia, kammottavia arkisia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  3. 3

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  4. 4

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  9. 9

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  10. 10

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää