Valikko
Sunnuntai    |   KYSY KIRSTILTÄ

KYSY KIRSTILTÄ

Tilaajille

Rakkaat lukijani. Kaikkien aikojen kesä lähenee loppuaan, mutta tänä viikonloppuna se on vielä meillä. Siitäpä aiheesta ensimmäinen kysymys: Haluaisin kellua, mutta en pysy pinnalla. Ystäväni Leena sen sijaan lepäilee veden päällä pitkät ajat. Olen kuullut, että osalla ihmisistä on luusto "ilmava". Itselläni se siis on umpiluuta.

E.V., Vantaa

Kun tarkkailet kellujia, huomaat varmaankin, että he ovat tavallista pulskempia tai ainakin suhteellisen suuri osa heidän vartalostaan on rasvaa. Se on nimittäin harvempaa ja siten kevyempää kuin lihas- tai luukudos. Erityisen tärkeää on, että rasvaa on myös jaloissa, sillä silloin ruumis pysyy kauttaaltaan pinnalla. Jos luu on ilmava, siinä on varmaan osteoporoosi.

Ennen junarata rakennettiin lyhyistä kiskoista, ja kiskojen välissä oli rako. Sanottiin, että lämpölaajenemisen vuoksi kisko ei voi olla yhtenäinen. Nykyisin kiskot ovat kuitenkin pitkiä ja vielä hitsattu toisiinsa. Kuinka lämpölaajenemisen haitat on pystytty poistamaan?

Nimim. Usein junassa, Ivalo

Totta, yli puolet Suomen päärataverkostosta on jo ns. jatkuvaksi hitsattua raidetta. Kiskot ovat rautaa kuten ennenkin, ja rautahan laajenee lämpimässä ja supistuu kylmässä.

Jatkuvaksi hitsatussa raiteessa lämpölaajeneminen on estetty entistä jäykemmällä ja tukevammin perustetulla raiderakenteella. Kiskometri painaa 60 kiloa (vanhoissa raiteissa 40-50 kiloa), alustassa käytetään sepeliä soran asemasta, pölkyt ovat betonia ja kiskot niissä kiinni vahvoilla jousilla. Uuden rakenteen ansiosta lämpölaajeneminen muuttuu lämpöjännitykseksi, eli helteellä raiteessa on kova puristusjännitys ja pakkasella kova vetojännitys. Mutta kuten sanottu: tukeva rakenne kestää sen.

Uusi raidetyyppi vähentää sekä kaluston että ratojen huoltoa. Vanhoissa raiteissa olevat liitoskohdat kuluvat nopeasti, ja kalustokin kuluu kolkatessaan liitosten yli. Ja junamatkustajana olet tietenkin huomannut, miten siloisesti juna kiitää uusilla raiteilla.

Lapsenlapseni sai kasteessa toiseksi nimekseen Estella. Mikä on nimen alkuperä?

Nimim. Mamma, Mänttä

Nimi pohjautuu latinan sanaan stella, tähti. Sanalla on monia johdannaisia romaanisissa kielissä ja englannissa.

Nimen ensimmäisestä kirjaimesta voi päätellä, että nimi on syntynyt espanjalaisella kielialueella. Espanjalaisten on näet vaikea lausua kahta tai kolmea samaan tavuun kuuluvaa konsonanttia peräkkäin, jos ensimmäinen niistä on s. Siksi he liittävät hankalien sanojen eteen e-äänteen (esimerkiksi español, estrategia). Jos kuuntelet tarkkaan, kun espanjalainen aivastaa, niin huomaat, ettei hän sano stshii, vaan e stshii .

Käytän kuukautissuojana leveyssuuntaan laajenevia tamponeja ja hävitän ne huuhtelemalla alas wc:stä. Omatunto kolkuttaa joka kerran; aiheutanko mahdollisesti tukoksia viemäriin?

R.A., Helsinki

Vanhoissa taloissa putkistot ovat yleensä valurautaa ja tonttijohdot betonia. Tamponit voivat tarttua putkiston rosoisiin seinämiin, saumakohtiin ja mutkiin ja aiheuttaa ahtaumia. Uudempien talojen muoviputkistossa tamponit etenevät liukkaammin, mutta silloinkin niistä on harmia, sillä ne voivat tukkia jätevesiverkostossa olevia pumppaamoja.

Jätevedenpuhdistamossa tamponit jäävät heti välppään eli siivilään, jolla karkea jäte erotetaan vedestä. Välppäjäte pestään, puristetaan kokoon ja toimitetaan kaatopaikalle. Pesun tarkoitus on irrottaa jätteestä orgaanisia aineita, jotta kaatopaikkakuorma olisi mahdollisimman pieni ja hajuton.

Wc:n kautta kaatopaikalle kulkeva tamponi joutuu siis turhaan käsittelyyn , jossa tarvitaan sekä laitteita että energiaa. Voi olla, että pesu hoikistaa tamponia himpun verran, jolloin kaatopaikkajäte vähenee, mutta hyöty on niukka haittoihin nähden.

Tamponien lisäksi viemäriväen harmina ovat mm. topspuikot ja sukkahousut. Ja ajatelkaapa, miten paljon hyvää vettä menee hukkaan, kun kaikenlaista kamaa huuhdotaan alas - kevyiden sukkahousujen niskaan saa laskea aimo ryöpyn ennen kuin ne suostuvat katoamaan.

Eräs neropatti väitti, että J. Karjalainen olisi Ragni Malmstenin poika. Miten on? Uskallanko lyödä vetoa tätä väittämää vastaan?

Nimim. Molli-Jorista

Duuri-Jukkaan, Vantaa

Uskallat. Tämä väärä huhu perustuu siihen sattumaan, että Ragni Malmstenin mies on nimeltään Erkki Karjalainen, kuten J:n isäkin.

Kuinka on mahdollista, että kahvinkeittimemme kadottaa yhden kupillisen valmistusvaiheessa? Jos kannulla mittaa vettä viisi ja kahvia viisi, niin valmista kahvia tulee vain neljä kupillista? Onko krupsimme itsekin kahviaddikti?

Nimim. Tiedosta kiitollinen, Maarianhamina

Monenlaisia selittämättömiä dematerialisaatio- ja materialisaatioilmiöitä tapahtuu eli tavaraa katoaa ja ilmestyy jälleen. Kirsti on huomannut, että ilmiöitä sattuu iän mukana yhä useammin.

Kahvinkeittimenne kohdalla voisi luonnollinen selitys olla, että kuppinne ovat pieniä ja siten kupillisen vesimäärä katoaa imeytymällä suodattimessa olevaan kahvijauheeseen ja haihtumalla vesihöyrynä ilmaan. Jos keittimenne vuotaisi, siitä näkyisi varmaan merkkejä pöydällä.

Onko vain semanttinen sattuma, että venäläisen Rosvooruzhenie-yhtiön eli valtion aseiden vientiyhtiön nimen alkuosa on sama kuin suomen kielen rosvo-sana?

Jussi, Ristiina

Sattuma hyvinkin. Nimen alkuosa ros on lyhennys sanasta rossiiskij eli venäläinen, jälkiosa vooruzhenie tarkoittaa aseistautumista. Ros-alun voi nykyisin nähdä monissakin venäläisissä nimissä. Neuvostokaudella sen paikalla oli sov-.

Kun on hankkinut itselleen työllä ja vaivalla jonkinlaisen kielitaidon , haluaisi lastensakin hyötyvän siitä jotenkin. Eli pitäisikö vauvalle puhua kouluenglantia? Vai olisiko tankerokielestä enemmänkin haittaa?

Nimim. Tusen tack för svar,

Vääksy

Kieli on paljon enemmän kuin vain sanallisten viestien vaihtoa. Sen voit todeta, kun kuuntelet miten eri lailla ihmiset puhuvat ja kirjoittavat; on kuin kielessä sykkisi kunkin oma pulssi.

Vaivatta soljuva oma kieli on kuin laulu. Se välittää tunteita ja vivahteita, joita koneellisesti puhutussa vieraassa kielessä ei ole, koska vierasta kieltä puhuessaan joutuu tarkkailemaan lauseiden muodostusta ja etsimään sanoja.

Puhu siis lapsellesi äidinkieltäsi. Sen kautta hän tuntee läheisyytesi ja se antaa hänelle syvällisen ilmaisun välineen sekä rakenteen, jonka varassa oppia vieraita kieliä. Jos puolisosi puhuu muuta kieltä kuin sinä, hän puhukoon myös äidinkieltään.

Jos haluat auttaa lastasi oppimaan vieraita kieliä, laita hänet vieraskieliseen kouluun. Älä huolestu, vaikka pikku ummikkosi tulee ensimmäisen puolen vuoden aikana kotiin hiljaa kalvenneena, sillä pian hän ui kielikylvyssään kuin kala vedessä. Koti- ja koulukieli pysyvät erossa toisistaan, kun kumpikin leimautuu omaan ympäristöönsä ja omiin ihmisiinsä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  3. 3

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  4. 4

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  8. 8

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  9. 9

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  10. 10

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää