Valikko
Sunnuntai    |   Tosirakkautta osa 5

Tosirakkautta

Tilaajille

Jatkokertomus Osa 5 Mallimaailmassa kuohuu. Nuori, kaunis ja itserakas Jani Saavalainen on murhattu. Murhasta on pidätetty tietokone-eskpertti Viljanen, jonka arvellaan olleen mustasukkainen Janille tämän tyttöystävästä, Helistä, ja jota kohtaan muotisuunnittelija Kaijalla on vanhoja kaunoja.

Kaijan aviomies, Veikko kieltäytyy kertomasta, missä oli murhailtana, mutta Janin rakastettu Heli pitää pariskuntaa syyllisenä murhaan, kunnes saa tietää Viljasen pidätyksestä ja paljastaa, että tämä on itse asiassa hänen veljensä.

Seitsenosainen jatkokertomus on luettavissa myös Helsingin Sanomain verkkoliitteessä osoitteessa: http://www.helsinginsanomat.fi/sunnuntai/rakkautta.html OSA 5 Kun Heli oli rynnännyt pyssyineen ulos isolla maisemaikkunalla varustetusta talosta, Anita Laiho, Kaija Riikala-Kuusela ja Veikko Kuusela seisoivat jähmettyneinä paikallaan. He olivat pitkään hiljaa. Vain lokit kirkuivat, vaikka vähemmän hätää niillä oli.

Vihdoin Anita katkaisi hiljaisuuden. "Täytyy myöntää, että hetken oli vähän kalsea olo. Mitä me nyt tehdään?" "Kai meidän täytyy soittaa poliisille", Kuusela sanoi.

"Miksi?" Kaija kysyi.

"Tyttö on poissa tolaltaan. Hän saattaa olla vaarallinen." "Mutta sitten meidän täytyy selittää, ja se näyttää meidän kannaltamme kiusallisen epäilyttävältä." Anita naurahti ja sanoi: "Entä sitten, kun poliisi saa tietää, että Heli kävi täällä esittämässä Calamity Janea, eikä me oltu siitä moksiskaan. Miltä se sitten näyttää?" "Miksi ihmeessä Heli kertoisi käyneensä täällä heiluttamassa pyssyä?" Kaija kysyi.

"Ei hän näyttänyt piittaavan paljon mistään", Anita sanoi ja istahti sohvalle.

Kuusela käveli baariin ja sanoi: "Paras meidän on ilmoittaa." Hän katsahti vaimoaan ja jatkoi: "Sitä paitsi meillähän on alibi. Ei meidän tarvitse välittää jonkun hysteerisen tytön höpinöistä. Eikä niistä välitä poliisikaan. Onko sinulla, Anita, alibi?" "En tiedä." "Et tiedä?" Kaija sanoi.

"En tiedä, mihin aikaan Jani kuoli", Anita sanoi.

Kaija käveli myös baaritiskin ääreen ja sanoi hiljaa: "Soita sitten. Mutta kerro ensin, missä sinä olit?" "Minä kerron, jos sinä kerrot", Kuusela sano yhtä matalalla äänellä.

"Minä kerroin jo. Minä olin kotona." "Kuka sen todistaa?" Kuusela kysyi.

Erkki Ruhtinas raaputti ylikonstaapeli Hanhivaaran ovea. Oven vieressä oli liikennevalot, mutta Ruhtinas ei erityisemmin perustanut moisista kapistuksista. Hanhivaara näytti perustavan, sillä vihreä valo syttyi.

Ruhtinas meni Hanhivaaran huoneeseen ja sanoi: "Soitin." "Niin soitit", Hanhivaara sanoi.

"No?" "Istu." "Enkä istu", Ruhtinas sanoi. "Minä haluan tavata Viljasen. Sinä lupasit." "Minä en luvannut mitään", Hanhivaara sanoi kuivasti. "Sitä paitsi, mitä sinä tarkoitit sillä, että olen sinulle velkaa?" Ruhtinas virnisti ja sanoi: "Tarjosin sinulle kaljan viime vuonna. Oletko tosiaan unohtanut?" Hanhivaara mulkaisi Ruhtinasta melkein yhtä tylysti kuin Viljasta kuulustelussa.

Ruhtinas virnisti taas ja sanoi: "Se nyt oli vain sellainen . . . Mutta minusta olisi ihan kiva olla velkaa sinulle. Vanhana kamuna voisit tehdä minulle palveluksen. Minä voisin leikkiä vaikka sen asianajajaa." "Ei tule mitään." "Usko pois, minä voisin saada hänestä enemmän irti. Minä tiedän tämän jutun taustoista paljon enemmän kuin sinä. Enkä minä ole poliisi. Hän luottaa minuun. Minusta voisi olla apua." Hanhivaara pyöritti kynää kädessään. "Tämä on kyllä varsin epätavallista." Kuusela käveli baariin ja sanoi: "Paras meidän on ilmoittaa." Hän katsahti vaimoaan ja jatkoi: "Sitä paitsi meillähän on alibi.

Ei meidän tarvitse välittää jonkun hysteerisen höpinöistä." Ruhtinas loi Hanhivaaraan kaikkein anovimman katseensa.

"Tuosta ei ole mitään hyötyä", Hanhivaara sanoi yhä vain kuivemmin. Hän nousi pöytänsä takaa ja sanoi: "Mennään." Hanhivaara ohjasi Ruhtinaan muutaman huoneen päähän ja sanoi: "Sitten kerrot kaiken." Hän avasi oven ja kutsui konstaapelin ulos. Itsekseen hän mutisi: "Ohjesäännön ohi ne televisiossakin." Tarmo Viljanen istui liikkumatta tuolilla ja näytti kuluneelta.

"Mitä sinä täällä teet?" Viljanen kysyi.

"Ajattelin, että miksi odottaa taas kahta vuotta, kun kerran saatiin pää auki siellä terassilla. Sinä kun olet niin mukava kundi." Viljanen ei ollut kokkarikunnossa ja hän jätti pikkupuheet väliin: "Älä viitsi. Tämä on muutenkin tarpeeksi tappavaa." "Hyvä on", Ruhtinas sanoi. "Minä tulin tänne koska haluan auttaa Heliä." "En minä sitä kundia tappanut. Vaikka mieli olisi tehnyt vähän murjoa." "Hys, hys", Ruhtinas sanoi. "Kerro minulle. Kerro minulle esimerkiksi, miksi salasit, että Heli on siskosi." "Mistä sinä sen tiedät?" "Heli kertoi." "Hänen ei olisi pitänyt." "Miksi sinä sen salasit?" "Mitä puhumista hänessä olisi ollut", Viljanen sanoi. "Melkein kaksikymmentä vuotta minua nuorempi. Ihan kuin olisi kertonut lapsestaan. Ja minä inhoan ihmisiä, jotka jaarittelevat lapsistaan." "Miksipä tosiaan jaarittelemaan. Mutta miksi salata?" "Jos Kaija olisi tiennyt, Heliltä olisivat työt loppuneet. Kaija tekisi mitä tahansa kiusatakseen minua." "On hänellä syynsäkin." "Mitä sinä siitä tiedät?" "En minä mitään tiedä. Mutta kerrotaan, että huijasit häntä." "Niinkö hän sanoo?" "Eikö se ole totta?" "Ei, mutta mitä väliä sillä on." "Ehkä sillä on." "Kaijalla on armoton itsetunto ja kostonhimoinen luonne." "Tiedän." Viljanen huokaisi syvään. "Jotta yhteistyöstä Kaijan kanssa olisi tullut mitään, minun olisi pitänyt mennä hänen kanssaan sänkyyn." Ruhtinas naurahti: "Semmonen Verkossa-syndrooma, ennen kuin koko elokuvaa oli tehty. Olisit mennyt." "Se tuntui jotenkin hölmöltä. Luultavasti olen vanhanaikainen, mutta sisu ei antanut periksi. Kaikenlaiset sihteerit ja juoksutytöt saavat erityisetuja, kun ne menee pomon kanssa sänkyyn. Minä en halunnut olla mikään juoksutyttö." "Ja nyt vihaat Kaijaa sen takia, että hän kiusaa . . . kiusasi Heliä Janin kautta?" Viljanen katsoi totisena käsiään ja sanoi: "Niin kai se sitten on. Siitä jätkästä Heli kyllä olisi selvinnyt ilman isoja vaurioita, mutta Kaijalle hänestä ei ole vastusta." "Miksi ne nyt sitten kuvittelevat, että sinä murhasit Janin?" Viljanen antoi vihdoin periksi pikkupuheille ja sanoi: "Kuule, sinä olet ihan kunnon jätkä." Hän piti tauon. "Minä halusin, että Jani Saavalainen pysyy erossa Helistä. Se kun ei ole kunnon jätkä, ja minä tein asian selväksi. Mutta Helin kanssa en osannut käyttäytyä kunnolla. Isällinen suhtautuminen varmaan ärsytti häntä pirusti. Ehkä hän jatkoi suhdetta uhmallakin. Valitse siinä sitten oikea käyttäytymistapa. Mutta en minä silti ketään tappanut." "Toivottavasti ei Heli liioin", Ruhtinas sanoi. "Minä pidän siitä tytöstä. Kummallinen persoona. Oikeastaan pikkutyttö mutta kameran edessä täysin hallittu ja varma. Mistä sitä tietää, kumpaa hän olisi ollut, jos Jani olisi tehnyt jotakin erityisen törkeätä." "Et voi olla tosissasi", Viljanen sanoi kauhistuneena.

"En minä sitä toivo. Mutta kusessa Heli varmasti on, jos joku muu ei tunnusta." Viljanen tuijotti taas käsiään. "Tuolla tavallako sinä Heliä autat?" hän kysyi.

Ruhtinas sanoi: "Tarmo, minä näin sinut siellä." Viljanen ei näyttänyt edes yllättyneeltä. Hän sanoi: "Kai sinä uskot minua, vai oletko sinä poliisin kätyri?" "Yritetään", Ruhtinas sanoi.

"Hyvä on, minä kerron sinulle", Viljanen sanoi. "Jani soitti minulle eilen. Hän sanoi, että meidän pitäisi sopia. Hän halusi keskustella Helistä. Taisin sanoa jotakin ikävää, mutta hän jankutti niin kauan, että suostuin. Kun tulin paikalle, soitin ovikelloa, mutta kukaan ei tullut avaamaan. Sillä hetkellä olin tosiaan valmis antamaan hänelle turpiin." Ruhtinas käveli ikkunaan ja sanoi tuumivasti: "Ei tuo nyt kovin uskottava tarina ole. Jani ei ole erityisen etevä sovinnon tekemisessä. Mitä poliisilla oikein on sinua vastaan? Näkikö joku toinenkin sinut?" "Niillä on kirje, jossa väitetään, että jos Janille sattuu jotakin, minä olen syyllinen. Siinä väitetään, että olin mustasukkainen Helistä. Siinä oli myös Janin allekirjoitus." "Olikohan aito?" Ruhtinas tuumiskeli edelleen. "Mutta kuka tahansa sen oli kirjoittanut, ei se ainakaan tiennyt sinua velipuoleksi. Kuka mahtoi tietää? Se ainakin karsiutuisi pois." "En minä tiedä", Viljanen sanoi. "Kielsin Heliä kertomasta kenellekään, jotta juttu ei kulkisi Kaijan korviin. Mutta jos hän kertoi sinulle, hän on voinut kertoa myös jollekin toiselle." "Oliko se koneella kirjoitettu?" "Niin olin näkevinäni." "En voi kuvitella Jania kirjoituskoneen ääressä." "Kuka tahansa sitä nyt kahdella sormella." "Kummallista, että kirje on jo nyt poliisilla." "On toinenkin kummallinen juttu", Viljanen sanoi.

"No?" "Mitä sinä teit siellä siihen aikaan?" Hanhivaara piti yhä yllä yrmeätä ilmettä ja sanoi Ruhtinaalle: "No?" "Sanoi olleensa kyllä oven takana, koska Saavalainen oli pyytänyt tulemaan. Mutta kukaan ei tullut avaamaan. Siksi hän väittää olleensa kotona. Ei ole alibia." "Muuta?" "Ei muuta." "Valehtelet." "En valehtele. Ei hän sanonut muuta. Mutta minä en kyllä usko, että hän on murhaaja. Hän rakastaa siskoaan ja haluaa suojella tätä, mutta murhaamalla Janin hän aiheuttaisi Helille vain vaikeuksia." "En tiennytkään, että sinä olet sentimentaalinen tyyppi", Hanhivaara sanoi.

"En minä ole sentimentaalinen", Ruhtinas sanoi. "Se ei vain käy järkeen." "Minäkin haluaisin nähdä järkevän murhan." Konstaapeli Rajala tuli ovesta ja jäi vaiteliaana seisomaan ovensuuhun.

Hanhivaara viittasi Ruhtinaalle. Valokuvaaja heilautti kättään ja meni ulos.

"Minä en kyllä usko, että hän on murhaaja. Hän rakastaa siskoaan ja haluaa suojella tätä, mutta murhaamalla Janin hän aiheuttaisi Helille vain vaikeuksia." "Joku Kuusela soitti ja sanoi, että tämän Saavalaisen tyttöystävä oli käynyt heillä heiluttelemassa pyssyä." "No, jo on aikoihin eletty." "Pojat on menossa sinne, ja tyttö on jo haussa", Rajala sanoi.

Hanhivaara pyöritteli kynää ja sanoi: "Mitä siitä kirjeestä?" "Se on jotenkin mätä tapaus. Ristiriitainen. Ei Saavalaisella edes ollut kirjoituskonetta." "Ei se mitään todista. Niitä nyt on levällään ympäri kaupunkia. Minkälainen kone se oli?" "Laukkanen sanoi, että niin tasaiseen jälkeen tarvitaan elektroninen vehje." Hanhivaara läimäytti kämmenen pöytään ja sanoi: "Ollapa nyt entisessä Romaniassa ja meillä olisi jo syyllinen raudoissa." "Semmosta se on. On siinä etsimistä." "Oliko allekirjoitus aito?" "Siltä näyttää näin alustavasti. Grafologin lausunto tosin puuttuu." "Viljanen on voinut kirjoittaa sen itse", Hanhivaara mietiskeli ääneen. "Pääsi sitten läväyttämään sen siskojutun, joka tietysti osoittautuu todeksi." "Se on jo osoittautunut todeksi, mutta kyllä hän silti on voinut sen tehdä. Kaveri kohteli siskoa huonosti, ja velipoika päätti antaa lopullisen opetuksen", Rajala sanoi. "Mutta se kirje tuo kyllä mutkia matkaan." "Niin kai." Rajala sanoi melkein nautiskellen: "Siinä ei ollut kenenkään muun sormenjälkiä kuin Jani Saavalaisen." "Joku on voinut ottaa paperin, jota Saavalainen on hypistellyt, ja kirjoittanut sitten siihen." "Mutta se allekirjoitus." "Sinähän sanoit, että sitä ei ole vielä vahvistettu", Hanhivaara sanoi ärtyneenä.

Summeri soi ja Hanhivaara painoi yhä kärttyisämmin nappia.

Nuori konstaapeli kurkisti ovesta ja sanoi: "Tuota, häiritsenkö?" Hanhivaara sanoi: "Mitä asiaa?" "Tuota, kun meillä on täällä yksi semmoinen, joka tunnustaa murhanneensa sen Saavalaisen." VINCENT BAKKUM

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  9. 9

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  10. 10

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää