Valikko
Sunnuntai

Suomi on Venäjälle turvallinen...

Tilaajille

Suomi on Venäjälle turvallinen naapuri Venäjän liittovaltiolla on eniten rajoja maailmassa, 60933 kilometriä: 38808 merillä, 14509 maalla, 7616 joilla ja järvillä. Niistä 2,1 prosenttia eli 1269 kilometriä sijaitsee Suomen-vastaisella rajalla. Suomi on yksi Venäjän 16 naapurista.

Itsenäisyytensä turvana suurvalta Venäjä ylläpitää Leningradin sotilaspiirissä, joka ulottuu Latviasta Jäämerelle asti, 63000 sotilaan ja 25000 rajavartijan joukkoa. Johtokeskus toimii Pietarissa. Suomen rajalla arvioidaan olevan noin 40000 maavoimien sotilasta.

Venäjän rajojen vartiointi on alistettu suoraan presidentti Boris Jeltsinille. Rajavartiopalvelun johtaja on armeijankenraali Andrei Nikolajev . Sotilaat kuuluvat puolustusministeri Igor Sergejevin vastuulle, ja hänen alaisuudessaan toimii Suomen puolustusvoimien komentajaa vastaava yleisesikuntapäällikkö, armeijankenraali Anatoli Kvashnin .

Armeijan monenkirjavaa kalustoa on sotilaspiirissä paljon: noin 800 panssarivaunua, 300 taistelulentokonetta ja sata helikopteria. Pohjoisen laivastoon Jäämerellä kuuluu kuutisenkymmentä sukellusvenettä, satakunta pinta-alusta ja helikopteria. Baltian laivasto Itämerellä on vaatimaton: parikymmentä pinta-alusta ja puoli tusinaa sukellusvenettä.

Maavoimien varuskuntia on lähellä rajaa enimmäkseen vanhoissa suomalaiskasarmeissa Alakurtissa, Hepojärvellä, Kantalahdessa, Perkjärvellä, Petroskoissa, Petsamossa, Sortavalassa, Suur-Merijoella, Viipurissa ja Äyräpäässä.

Esimerkiksi Viipuriin on keskitetty ohjus- ja ilmatorjuntaohjusprikaatit, kenttätykistöä, panssarintorjunta-, viesti- ja huoltojoukkoja, kun taas Alakurtissa toimivat moottoroitu jalkaväkidivisioona ja taisteluhelikopterirykmentti. Huippusalaiset elektronisen sodankäynnin yksiköt on kätketty Kantalahteen ja Pietariin.

Ilmavoimilla ja pohjoisen laivaston ilmavoimilla on kummallakin viisi tukikohtaa mm. Apatitissa, Montshegorskissa ja Petsamossa.

Venäjän rajoille

uusi turvaluokitus Suomen-vastainen alue kuuluu pääosin luoteisen rajavartiopiirin komentajan kenraalieversti Vladimir Vjunovin komentoon, ja pohjoista arktista aluetta komentaa kenraaliluutnantti Konstantin Pleshko . Heillä on käytössään 25000 miestä Viipurin, Sortavalan, Repolan, Kalevalan, Alakurtin ja Nikelin osastoissa. Raja-asemia on useita satoja.

Raja-asioissa Suomen ja Venäjän yhteisiä asioita hoitavat rajavaltuutetut. Suomessa tehtävät on määrätty rajavartiostojen komentajille, mutta Venäjällä he toimivat ilman joukko-osastoja. Ylimmät esimiehet istuvat Moskovassa rajavartiopalvelun kansainvälisellä sopimusosastolla.

Kansainvälisten suhteiden ja raja-alueiden akatemia laati Neuvostoliiton hajottua uusista rajoista turvaluokituksen. Arvioinnin mukaan suurimmat uhkat löytyvät Rostovin alueelta Asovanmeren rannalla.

Yhdeksää eri tekijää tarkastelevassa erittelyssä Rostov täyttää täyden viiden pisteen edellytykset neljässä eli taloudellisen romahduksen, ihmisten työn perässä liikkumisen, raja-alueiden yhteistyön puutteen ja rajarikollisuuden vuoksi.

Arvioinnissa oli mukana 29 aluetta. Parhaan eli turvallisimman paikan arvion saivat Altain tasavalta Mongolian rajalla ja Karatshai-Tsherkesian tasavalta Ison-Kaukasuksen rinteillä Mustanmeren ja Kaspianmeren välissä. Ne jakoivat sijat 28-29.

Suomi on Venäjälle turvallinen naapuri. Pietarin alue pääsi jaetulle sijalle 25-27, kun taas Baltian ja Puolan sisältävä Leningradin alue sijalle 13. Ongelmapisteitä kertyi rajarikollisuudesta ja yhteistyön puutteesta.

Rahat menevät

Moskovaan Arviointityötä johtanut professori Aleksandr Granberg korostaa, että uusilla raja-alueilla on menossa siirtymävaihe, jossa vaikuttavat valtioidenvälisten suhteiden kehitys, ulkomaankaupan muutokset sekä liittovaltion rajojen hidas muotoutuminen.

Venäjän jatkuva talouskriisi heijastuu joka paikkaan. Granberg muistuttaa, että Neuvostoliittoon verrattuna Venäjän valtakunnan raja on yhtä pitkä, mutta bruttokansantuotetta kertyy vain viidesosa.

Keskusalueilla tulotaso on puolitoista-kaksi kertaa korkeampi kuin raja-alueilla. Ulkomaisista investoinneista Karjalan tasavalta sai 1996 vain 1,1 prosenttia ja Pietari 2,2 prosenttia. Rahoista meni Moskovaan yli 70 prosenttia.

Tilastot todistavat Venäjän rajojen avautuneen liikenteelle. Vielä 1980-luvulla Neuvostoliiton raja ylitettiin vuosittain noin viisi miljoonaa kertaa, mutta 1996 Venäjän raja melkein 60 miljoonaa kertaa. Ennätys 74 miljoonaa ylitystä syntyi 1994, mutta sen jälkeen hallitus kiristi ulkomaankaupan sääntöjä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  5. 5

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  10. 10

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää