Valikko
Sunnuntai    |   KYSY KIRSTILTÄ ?

Rakkaat lukijani! Eniten palautetta...

Tilaajille

Rakkaat lukijani! Eniten palautetta on kuluneella viikolla saapunut karpustuulta koskevaan kysymykseen.

Martti Soikkeli on lukenut vuonna 1863 julkaistua Meri-sanakirjaa, jossa kerrotaan muinaisten kreikkalaisten kutsuneen koillistuulta nimellä carbas, josta suomalainen muoto karpaasi. "Tuskin hiihtävät karpaasimmekaan vielä tietävät, mitä heidän lempinimensä tarkoittaa", Soikkeli kirjoittaa todeten, että antiikin aikoina tuulet kuviteltiin miespuolisiksi.

Matti Vilppula kertoo, että karpus tarkoittaa murteissa männynkuoressa olevaa hilseilevää kerrosta ja karpustuuli siis tuulta, joka tuota kuorihilsettä irrottaa. "Kyseessä on todennäköisesti skandinaavinen lainasana, sama, jota nykyruotsissa vastaa skarp ja joka merkitsee terävää, mutta myös karkeaa, rosoista." Ilmari Hyppänen , Lauri Kantee , Toini Hyrkäs sekä nimimerkki O. H. muistavat, että Karjalan kannaksella tunnettiin karpeen karistaja -tuuli.

"Se puhalteli yleensä silloin, kun hankikelit olivat vielä parhaimmillaan ja sen jäljiltä oli hangen pinta täynnään oksia, neulasia ja kaarnan perskeitä", kirjoittaa Ilmari Hyppänen.

"Keväisestä karistajasta isäni laski, kuinka monta viikkoa kuluisi viljojen kypsymiseen, ja syksyisestä, kuinka monta viikkoa kuluisi lumentuloon", muistelee O. H.

Eeva Kastemaa puolestaan muistaa isänsä Keuruulla puhuneen karmutuulesta. Petäjävedellä tuulesta käytettiin nimeä karmusten-tuuli, kertoo Veikko Noronen . "Se levitti puiden siemenet keväthankiaisten aikaan." Jokin aika sitten puhuin teille pahanlaista pötyä sanoessani, että elatusmaksu on tavallisimmillaan 800-1200 markkaa. Oikea summa on 600-699 markkaa; 28 prosenttia elatusmaksuista on tuon suurisia.

Vaikka pienin virallinen elatusapu on 637 markkaa, on työttömyys ja muu maksukyvyttömyys surkeuttanut lisäksi tilannetta niin, että lähes puolet elatusavuista on alle 600 markkaa (vuoden 1996 tilaston mukaan). Kiitos oikaisusta Arto Marjomäelle .

Sitten kysymyksiin: Olen huomannut Ruotsissa ajaessani, ettei siellä näy suuria huoltoasema-ravintola-turistirysiäkuten Suomessa. Eikö ne ruottalaiset reissaa linja-autola steittain ympäri maata kuten me suomalaiset? Oletkos Kirsti ajellut Ruotsin maanteillä?

Nimim. Suomalainenko ilmiö, Kuusankoski Kirsti on ajellut ja huomannut saman. Vaikka kuvaamiasi paikkoja on Ruotsissakin, niitä on selvästi vähemmän kuin Suomessa.

Seikka johtuu siitä, että ruotsalaiset ovat nuhteetonta väkeä, joka lullaa mieluiten kotona. Kylillä luuhaajia katsotaan alta kulmain, ja verhot heiluvat herkästi.

Ulkona syöminen ei sekään kuulu kunnon ruotsalaisten tyyliin. Suomessa ryypätystä alkoholista neljännes kulutetaan ravintoloissa, Ruotsissa vajaa 5-8 prosenttia. Ainoat ravintolat, mitä pienissä ruotsalaistaajamissa yleensä tapaa, ovat maahanmuuttajien perustamia pizzerioita ja kebabpaikkoja. Kaljakuppiloita ei näy.

Sen sijaan arvioidaan, että ruotsalaiset tiputtavat kotonaan kymmenen kertaa enemmän viinaa kuin suomalaiset. Että sellaista nuhteettomuutta.

Suomessa monet huoltoasema-ravintolarypäät ovat syntyneet keskelle "ei-mitään". Vaikka autius leviää niiden ympärillä, niin eikös illan tullen mopedi jos toinenkin, Lada tai Corolla, karauta huoltoaseman pihaan.

Näin paikallinen väki elättää osaltaan yritystä ravintolapalveluja kuluttamalla. Tällainen yksinäinen ratsastus yön selässä on ruotsalaiselle luonteelle aika vierasta.

Ystäväni seurustelevat naimisissa olevien miesten kanssa. Tunnen sekä miehet että vaimot. Minun on annettu ymmärtää, että olen tyhmä ja vanhanaikainen, kun pidän tilannetta vääränä. Kaikki on kuulemma hyväksyttävää ja normaalia.

Minua ahdistaa. En kai voi olla väärässä, kun mielestäni puolisoaan ei saa pettää? Miten minun tulisi suhtautua tilanteeseen?

Nimim. Paineen alla masentunut, Vaasa Kirstin mielestä olet oikeassa. Avioliiton tarkoitus on uskollinen kumppanuus, ja uskottomuus on aina poikkeama tästä periaatteesta eikä suinkaan normaali tila.

Asiasta on kuitenkin turha masentua. Ystäväsi elävät omaa elämäänsä ja tekevät omat valintansa, olivatpa ne millaisia tahansa. Jokainen aikuinen vastaa omista teoistaan, sellainenkin joka ei vastuuseen pysty.

Tilanteen ongelma on, että haet hyväksyntää asenteellesi ihmisiltä, jotka ovat ilmeisesti hyvin erilaisia kuin sinä. Miksi? Sinullahan on oikeus omiin näkemyksiisi, samoin on heillä. Parasta olisi, että hakisit uusia ystäviä, sellaisia, jotka suhtautuvat asioihin enemmän sinun laillasi.

Voisitko selvittää määräykset koiran kuljetukselle autolomamatkalla Viro-Latvia-Liettua-Puola ja takaisin.

H.R., Kuopio Via Baltican maissa on eläinten kuljetuksia säätelevät lait, mutta niissä näkyy yhä entisen itäblokin vaikutus. Laeissa voi olla määräyksiä, joissa ei nykyisin ole enää mitään mieltä. Paljon siis riippuu siitä, miten lakeja raja-asemilla tulkitaan.

Keskustelin asiasta Via Baltican maiden suurlähetystöjen sekä suomalaisten eläinlääkintäviranomaisten kanssa, ja saamani tiedon pohjalta uskaltautuisin matkaan seuraavin dokumentein varustettuna: 1. Todistus, josta käy ilmi, että koira on rokotettu vesikauhua, leptospiroosia, penikkatautia, adenovirusta ja parvovirusta vastaan. Rokotus ei saa olla 30 vuorokautta tuoreempi eikä vuotta vanhempi.

2. Lääkärintodistus, josta käy ilmi, että koira on terve. Todistuksessa mainitaan koiran omistajan nimi ja osoite, eläimen laji, sukupuoli, väri, rotu, ikä ja erityistuntomerkit.

Sekä rokottajan että todistuksen antajan on oltava virkaeläinlääkäri eli kunnan tai kaupungin palveluksessa oleva. Kaikki todistukset on parasta kirjoittaa englanniksi.

Lääkärintodistus ei saa olla kolmea päivää vanhempi sillä hetkellä, kun koira lähtee Suomesta, ja se on voimassa kymmenen vuorokautta alkaen myöntämistä seuraavasta päivästä.

Kymmenen vuorokauden aikamäärä on Puolan laissa. Siinä sanotaan myös, että lääkärintodistuksen pitää olla peräisin koiran kotikunnasta.

Lomanne koiran kanssa on siis hieman uskalias, mutta etujoukkojen asema ei ole koskaan helppo. Kiinnostavaa olisi kuulla, miten matka sujui ja miten Mustinne siihen suhtautui.

Netin keskustelufoorumeilla monet ulkomaiset keskustelukumppanit ovat luulleet minua naiseksi a-kirjaimeen päättyvän nimeni vuoksi. Tilaston mukaan vii me vuoden kymmenestä suosituimmasta

tytönnimestä peräti yhdeksän päättyy a:han. Miksi tytönnimet ovat loppuvokaaleiltaan niin yhdenmukaisia?

Vesa, Jyväskylä Naisten nimien a-loppu tulee latinan kielestä, jossa feminiinisukuiset sanat ovat a-loppuisia. Asiassa on vieläkin syvempi ulottuvuus: a-äänne oli naisen tunnus ei vain kreikassa, vaan todennäköisesti myös siinä indoeurooppalaisessa kantakielessä, joista latina ja kreikka ynnä lukemattomat muut kielet ovat peräisin.

Roomalaisten valloitusten myötä (ajanlaskumme ensimmäisinä vuosisatoina) latinankieliset naisten nimet levisivät Euroopan maihin. Vanhimmat niistä on muodostettu sukua tarkoittavista nimistä, kuten Tullius, Marius, Julius, Antonius, eli suvun naisen nimeksi on tullut Tullia, Maria, Julia, Antonia.

A-loppuiset naistennimet levisivät moniin maihin myös Raamatun latinankielisen käännöksen mukana.

Ajan saatossa a-loppu muuntui joissain kielissä; esimerkiksi kreikassa tuli a:n rinnalle pitkä e-äänne, ja ranskassakin a muuttui e:ksi; Mariasta tuli Marie, Catarinasta Catherine.

Vesa-nimi on suomalainen sana, eikä suomi ole indoeurooppalainen kieli. Vesa rikkoo paitsi latinalaista nimikäsitystä, myös suomen kielen vokaalisointua: itse asiassa sen pitäisi olla Vesä.

Alko myy espanjalaista punaviiniä, jota tuodaan Alavesan alueelta Pohjois-Espanjasta. Sukututkimuksen yhteydessä olen törmännyt Alavesa-nimeen. Onko ma hdollista, että kyseessä olevan, laajalti levinneen suvun jäsen olisi tuon Alavesan viini

alueen kanssa jotenkin tekemisissä?

Nimim. Utelias, Kirkkonummi Edellinen vastaukseni pohjustaa oivasti tämän kysymyksen pohdintaa.

Sukulaisuus on mahdollinen, mutta erittäin epätodennäköinen. Espanjalaisen Alavesa-nimen rakenne ei näet ole ala-vesa (vrt. Ylä-Anttila), vaan pohjana on alavés, suomeksi alavalainen, josta alavesa on siis feminiinimuoto.

Espanjan kielen sanat rakentuvat usein samantyyppisistä vokaali-konsonanttiyhdistelmistä kuin suomen. Vielä ilmeisempää samankaltainen sanojen muodostus on italiassa. Siinä on kymmeniä, ellei satoja sanoja, jotka lausutaan ja kirjoitetaan samoin kuin suomalainen sana, mutta merkitys on vallan toinen. Onpa Kirsti Roomasta Firenzeen ajaessaan bongannut sellaisenkin paikannimen kuin Ala-Avio.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  9. 9

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  10. 10

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää