Valikko
Sunnuntai

Vain yhden valssin tähden

Tilaajille

Saarenmaan valssi on sekoittanut suomalaisten päät. Laulu kuultiin Suomen yleisradiossa ensimmäisen kerran neljäkymmentäyksi vuotta sitten, ja siitä asti se on ollut menestyskappale täällä. Yhden laulun vuoksi kymmenettuhannet suomalaiset matkustavat Saarenmaalle, eivätkä esimerkiksi yhtä kauniille naapurisaarelle Hiidenmaalle, josta suomalainen Aino Kallas on kirjoittanut hienoja romaaneja.

Suomen torit ovat täynnä kantarelleja Saarenmaalta. Onhan kantarelleilla Saarenmaalta aivan toinen kaiku kuin kantarelleilla Virosta tai vaikkapa Valgamaalta.

Siis pyöritä, lennätä pellavapäätä,

kun silmissä leikkivät säkenet lyö.

Niin kaunista muuall ei löytyä saata

kuin Saarenman nurmien kesäinen yö.

Kuinka, missä, kenestä laulu on saanut alkunsa?

T allinnassa oli syksy 1946 ja Stalin vallassa. Nuori saarenmaalainen kommunisti Debora Vaarandi ei ollut käynyt kotisaarellaan seitsemään vuoteen kuin unissaan. Takana oli neljä evakkovuotta eri puolilla Neuvostoliittoa. Viroon hän palasi samaan aikaan puna-armeijan kanssa. Toimittajan työ kommunistisessa Sirp ja Vasar -lehdessä oli katkennut tuberkuloosiin. Nyt hän oli toipumassa, rakastunut ja täynnä elämänhalua. Hän oli kolmikymmenvuotias ja luki sanomalehteä.

Lehdessä oli yksi merkityksellinen juttu. Se kertoi suon ojitustalkoista Saarenmaalla. Vaarandi alkoi muistella lapsuuden heinätalkoita. Muistojensa ja lehdestä lukemansa pohjalta hän alkoi kirjoittaa runoa, omassa huoneessaan, häpeillen ja pienelle paperille. Runo julkaistiin Looming -lehdessä nimellä Talkoot Länsisuolla.

Ensimmäisessä osiossa väki kokoontuu autoilla Länsisuolle, toisessa osiossa ryhdytään työhön, kolmannessa pidetään poliittista kokousta, neljännessä aletaan juoda olutta ja juhlia. Viidennessä jaksossa alkaa tanssi.

Kolme vuotta myöhemmin säveltäjä Raimond Valgre sai tilauksen tehdä iloinen musiikki Länsisuon talkoiden viimeiselle osiolle, jonka nimeksi tuli Saarenmaan yöt. Kun Georg Ots alkoi laulaa laulua 1950-luvulla, Länsisuon talkoiden viidennestä osiosta oli tullut Saarenmaan valssi .

Tanssilattiana on maailman kaunein niitty. On kesäyö, tanssitettavana pellavapäinen neito. Ei ihme, että laulu saa suomalaiset liikkeelle. Mutta huomasivatko kaikki, että viejänä on puna-armeijan mies?

Laulun lopussa kertosäe muuttuu - ja paljastuu, kenelle laulua lauletaan.

Siis pyöritä, houkuta neitoa nuorta

sä kiiltävätähtinen sotilas vaan.

Ne yöt ovat valkeat, kuluvat kohta,

nyt pellavapäätä et omaksi saa.

Pellavapäinen neito on kuin kuka tahansa kaunis tyttö. Saarenmaan niityt ovat ihania kesäyönä, mutta eikö sotamies riko tunnelman? Tähän laulun sanoittaja, 82-vuotias kirjailija Debora Vaarandi joutuu antamaan selityksiä vielä yli viidenkymmenen vuoden jälkeen.

"En tunne sotilasmerkkejä enkä tiedä, miksi laitoin kultatähdet miehen olkapäille. Siksi kai että ne kimmeltävät. Nyt häntä ei pidetä oikeana miehenä. Ei silloin ollut valinnanvaraa." Kaikki Saarenmaan valssin tekijät olivat tavallaan uuden neuvostovallan edustajia sodan jälkeisessä Virossa.

Laulaja Georg Ots ja kirjailija Debora Vaarandi kuuluivat Kommunistiseen puolueeseen ja olivat Viron näkyvimpiä taiteilijoita koko 1950- ja 60-luvun. Vaarandi oli vakaumuksellinen marksilainen jo 1930-luvulla. Säveltäjä Raimond Valgre oli puna-armeijan riveissä sota-aikana. Hän kuoli nuorena, pian valssin säveltämisen jälkeen jo 1949, ja Viron Säveltäjäliitto kielsi muita säveltäjiä osallistumasta hänen hautajaisiinsa. Laulun suomentajan henkilöllisyys on yhä arvoitus.

Saarenmaan valssin tekijöiden punaisesta taustasta huolimatta, heidän taiteensa on arvossaan myös oikeistolaisessa nyky-Virossa, vaikkakaan ei Saarenmaan valssin tähden.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  10. 10

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää