Valikko
Sunnuntai

Maaseudun ihmisten kuvaaja innostui halkopinoista

'Ne eivät ujostele ja juokse karkuun'

Tilaajille

Valokuvaaja Pekka Turunen katselee kameroineen maailmaa aina maaseudulta päin. Äsken hän sai valmiiksi pinoista, puista, halonhakkuusta, halkoranteiden ja liiterilastukoiden tunnelmista kertovan kuvakirjan Kootut . Hän puhelee siinä hiljalleen puuenergian viisaudesta ja turvallisuudesta.

Teos hytkäyttää valokuvien ystävää mieluisasti. Se on kooltaan näppärä kuin saunanuuniin tarkoitettu klapi. Sisällä on kuvia maaseudun asukkaista, joiden ympäristöön kuuluu puupino. Se on yhtä tärkeä turvallisuuden ja hengissäpysymisen tae kuin ruisleipä.

"Pinot ovat hyviä kuvattavia", Turunen kiittelee. "Ne eivät juokse karkuun kameraa." Itä-Suomen kasvattama 40-vuotias Turunen on mies, joka aloitti suomalaisen maaseutukuvauksen värikauden. Hän se hoksasi reilut viisitoista vuotta sitten, että peräkylien ja havumetsien asukkaiden elämänmuodoissa ja asuinympäristöissä on loistavia värivalokuvien aineksia, aitoa ja omaleimaista suomalaiseksotiikkaa.

Maaseutu oli muuttunut ja muuttumassa. Harmaat mökit olivat väistyneet. Taloja oli maalattu sisältä ja päältä ja rakennettu uusien piirustusten mukaan. Kansa oli löytänyt maalit ja tapetit, joiden avulla saattoi toteuttaa omia asumisen kauneustavoitteitaan. Sohvakalustoja, kirkasvärisiä tuotepakkauksia ja muoviesineitä oli tullut yksinäisten mummujen ja ukkien, perinteisiinsä jämähtäneiden uuninpankon ja peräkammarin poikien talouksiin vanhojen tarvekalujen rinnalle, pystykorvakoirien ja mopojen joukkoon. Muotisävyissä hehkuvia asusteita ja tekstiilejä tuli käyttöön syrjäperukoissakin.

Samaan aikaan valokuvatekniikka oli kehittynyt niin, että kuvaajat saattoivat tehdä itse värikuvia. Aikaisemmin ne oli pitänyt kehityttää tehdaslaboratorioissa. Syvän maaseudun vähäväkisiä ja usein vähäosaisia ihmisiä oli ikuistettu lehtien sosiaalireportaaseissa sitä ennen mustavalkokuvin. Silloisen käsityksen mukaan maaseutuaiheet soveltuivat vain tai parhaiten mustavalkokuviin, jotta ankeus ja kurjuus paljastuisivat.

Turunen kumosi vanhoja käsityksiä, heitti mustavalkeiden rinnalle värillisen vaihtoehdon, maaseudun väkeä kohtaan myötätuntoa ja huumoria pursuavan kuvanäkemyksen. Se tuli julki ensin hänen Taideteollisen korkeakoulun lopputyöksi valmistamassaan kuvakokoelmassa Seinää vasten .

Neljä vuotta sitten samannimisessä kirjassa ilmestyneet kuvat herättivät aluksi ristiriitaisia mielipiteitä. Monet katsojat nyrpistivät niille, koska ne olivat eriskummallisia otoksia vihoviimeisestä junttimaailmasta. Kamera meni niin lähelle kuvattavien yksityisyyttä, että kuvia pidettiin rienaavina ja ihmisiä halventavina. Yhtä usein Turusen kuvissa nähtiin hyvänsuopaa hiljaista naurua.

Vahvat kuvat saivat julkisuutta ja jäivät kansan tajuntaan omana valokuvataiteen lajina.

Turusen oppilas ja työkumppani Esko Männikkö omaksui saman tyylin, löysi samat aiheet ja hankki kuvanäyttelyillään nopeasti meriittiä, joka on kiidättänyt hänet maailmanmaineeseen asti. Kumppanusten välisessä asetelmassa on hieman samaa kuin Pablo Picasson ja hänen aikalaisensa ranskalaisen Georges Braquen suhteessa: molemmat keksivät yhtä aikaa kuvataiteen kubistisen tyylisuunnan, mutta Braque unohtui.

Turus-Pekka sai ensimmäisen kameransa 1966, kun keräsi 16 cocacolapullon korkkia ja antoi 16 markkaa rahaa. Samalla keinoin hankki valokuvauskoneensa 126000 suomalaista.

Vuosia myöhemmin Turunen hankkiutui Ilomantsin Hattuvaarassa vesakkomyrkytyksiä vastustaneeseen kansanliikkeeseen. Juice Leskinenkin osallistui siihen sepittämällä yhä elävän Ilomantsi-laulun. Liike kokosi asiasta kiistakirjan, johon Turunen otti kuvat. Ne olivat mustavalkoisia, mutta niitä hankittaessa hänen päässään heräsi ajatus, että vasta värikuvissa maaseudun murroksessa elävät ihmiset ja heidän maailmansa näkyvät todellisina.

Turusen opiskeluaikoina ihmisistä neuvottiin tekemään kunnioittavia kuvia. Edes humorististen kuvien ottaminen ei ollut oikein suotavaa, vallankaan yksinkertaisiksi, jälkeenjääneiksi tai köyhiksi katsotuista ihmisistä. Vanha moraalisääntö opetti, että vanhoille saa nauraa, vaan ei vaivaisille.

Turunen ajatteli toisin. Hän ryhtyi kuvaamaan maaseudun yksinkertaisissa oloissa eläviä, tavallisia ihmisiä avoimen totisina seinää vasten.

"Maailmalle pitää näyttää, että tällaistakin elämää on. On alakulttuureja ja marginaaleissa eläviä ihmisiä. On rikkautta nähdä monenlaista elämäntapaa ja -muotoa, oppia ymmärtämään, että ihmiset voivat viihtyä erilaisissa oloissa." Raja hyvän ja huonon maun välillä häilyy epämääräisenä, "mutta valokuvauksessa huono maku kiinnostaa yhtä paljon kuin hyvä".

"Monet nuorisokulttuurin muodot ja tunnukset - hakaneulalävistykset, revityt vaatteet - lähtevät huonosta mausta, mutta kiinnostavat laajasti. Koomikko Jerry Lewis apinoi koko uransa kehitysvammaisia, mutta kuka väittää hänen riistäneen vammaisia tai ansainneen rahaa näiden kustannuksella." Turunen ja hänen puolisonsa valokuvataiteilija Ritva Kovalainen asuvat nyt vehmaassa Kemiössä. Työtilat ovat saaren keskustassa komeassa puutalossa. Talo ostettiin, koska siinä on puu-uunilämmitys. Pihalla on isännän huolella latomia halkopinoja. Talossa tarvittava sähköenergia tulee satojen kilometrien päästä kainuulaisesta voimalasta, jossa se tuotetaan puuhakkeella.

Salin perällä joulupuun paikalla seisoo äskenhakatusta liito-oravametsästä haettu kuusenlatvus. Se on yhtä korkea kuin vanhan talon huone, mutta siinä on tuskin kymmentä oksaa. Koristeet pääsevät harvassa oksistossa oikeuksiinsa.

Puu on keskeinen osa pariskunnan työtä ja elämää. Työnjako sujuu vaivatta, kun rouva hoitelee kasvavat puut ja herra kaadetut: halki, poikki ja pinoon pannut. Ritvan ja hänen kollegansa Sanni Sepon viime vuonna tekemä kuvateos Puiden kansa lähtee kohdakkoin kilpailemaan maailman kauneimman kirjan tittelistä ja arvosta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  4. 4

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  8. 8

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  9. 9

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  10. 10

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää