Valikko
Sunnuntai    |   TORSTI TIETÄÄ!

Terve lukijat. Ulla K. Helsingistä...

Tilaajille

Terve lukijat. Ulla K. Helsingistä haluaa täydentää vastaustani miehisten tuoksujen käytöstä. Näin hän kirjoittaa: "Kerroit eau de colognesta vain yhden lauseen, ja aloit sitten kirjoittaa partavedestä. Haluaisin korjata tämän puutteen, sillä eau de cologne on minulle niin tärkeä, että ilman sitä en elä päivääkään. Sitä saa muun muassa Havin valmistamana, kirkasta nestettä muhkuraisessa lasipullossa. Kansankielellä se on "outoa kolinaa". Jos haluaa olla varma, ettei deodorantti petä tai ettei hiki haise, on apuna tämä ihmelitku. Vaikka kuinka jynssäisi kainaloitaan suihkussa vaikka minkänimisellä rexonalla, haiskahtaa kainalo sitekeästi hielle. Mutta eipä hätää, sillä kaapissa on aina eau de colognea , jota pyyhkäisen joka aamu pumpulitupossa kainaloihin ja voin olla varma raikkaudestani. Sopii varmasti myös miehille, eli oikeastaan: suosittelen." Ulla K. antaa vielä pikku vinkin. "Pyyhkäisen samalla tupolla ennen poisheittämistä pytyn reunoja, niin tulee siitäkin kliini".

Nimimerkki Nuorehko kaupunkilaisnainen tarttui samaan kysymykseen.

"Miksi Torsti ilmoittaa objektiivisena totuutena, että naiset preferoivat hyväntuoksuisia miehiä? Minä olen nainen, mutta preferoin miestä, joka ei tuoksu. Jos valita täytyy, valitsen mieluummin pienen hienhajun kuin keinotuoksun. Onneksi sentään Torsti kertoi jättävänsä tuoksut sikseen teatteriin mennessään, se on huomaavaista!" V.

H. Helsingistä ilmoitti jokin aika sitten tällä sivulla näkevänsä paperiin tekemänsä reiän läpi tarkasti tekstin, ilman silmälasejakin. Laura-Liina Pietarsaaresta kertoo soveltaneensa kikkaan käsiään: "Silmäni ovat noin -5, ja näen kaiken yli puolen metrin päässä sumeana. Koulussa keksimme ystäväni (joka myös on "sokea") kanssa muodostaa sormilla pikkuisen reiän. Sen läpi katsoessa näkee taululle loistavasti ilman laseja!" Torstilta kysyttiin äskettäin, mikseivät köyhät maat ratkaise talousongelmiaan painamalla lisää rahaa. Käytin vastauksessani esimerkkinä Saksaa, jossa seteleitä painettiin aikanaan holtittomasti. Timo Riistaniemi Oulaisista on löytänyt taulukon, josta käy järkyttävän selvästi ilmi, mitä Saksassa saatiin sen kaltaisella talouspolitiikalla aikaan. Vajaan kolmen Saksan markan hintainen leipä (vuonna 1919) kallistui muutamassa vuodessa 399 miljardiksi Saksan markaksi (joulukuu 1923).

Sitten jälleen lähettämiinne kysymyksiin: Ostin viime kesäkuun lopussa Pietarin - reissulla elämäni ensimmäisen kerran aitoa mustaa kaviaaria lasipurkissa. Olen säästänyt sitä oikeaa tilaisuutta varten, mutta kauanko sisältö säilyy s yötävänä! Purkissa ei ole "parasta ennen" -päivämäärää. Olen säilyttänyt purkkia jääkaapissa, panenko pakkaseen? Miten kaviaaria nautitaan oikea

oppisesti (edes Bondeissa ei näytetä)?

Nimim. Ei Kallen mätitahnaa, Helsinki Valitettavasti Torstilla on sinulle huonoja uutisia. Kaviaari on pastöroitu puolisäilyke, joka kestää lasipurkissa kylmässä säilytettynä neljä-kuusi kuukautta, peltipurkissa hieman kauemmin. Yli-ikäinen kaviaari maistuu eltaantuneelta, ja täysin pilaantuneena sen ulkoasu on limainen ja haju kamala.

Pakastamisella et voi enää korjata tilannetta. Pakastaminen tekee muutenkin kaviaarista vetistä, lisäksi pakkasessakin rasva eltaantuu. Toisaalta esimerkiksi mateen mätiä oikein kehotetaan pakastamaan, jolloin mahdolliset loiset kuolevat. Avattuna kaviaari on syötävä viimeistään vuorokauden kuluessa.

Kaviaari nautitaan Venäjällä perinteisesti tattarijauhoista valmistettujen blinien kanssa. Itse saan kaviaaria aivan turhan harvoin, joten en halua peittää kaviaarin makua blineillä. Siksi suosin paahdettua vaaleaa leipää. Kaviaarin tarjoilen jäähileiden päälle sijoittamastani maljasta. Ne, jotka saavat kaviaaria yllin kyllin, asettelevat oheen pieneksi hakattua kananmunan keltuaista ja erikseen valkuaista, hienonnettua sipulia sekä smetanaa. Nämä vieras sekoittaa leipäpalasten päällä.

Talvisin lentokentällä olen ihmetellyt, miten kiitoradan ja rullausteiden reunat pystytään auraamaan niin, etteivät matalien tolppien päissä olevat reu navalot rikkoonnu? Pihassamme lumitöitä tekevä traktorimies ei uskalla ajaa läheltäkään aurausviittoja.

Veikko Ronkanen, Kuopio Lentokentällä auraustaitojen hiomista on kannustanut selkeä motiivi: kunnossapito vaikuttaa suoraan lentoturvallisuuteen.

Helsinki-Vantaan kentällä aura-harja-puhallinajoneuvoja on 60 metriä leveällä radalla 12 yhtä aikaa. Ne liikkuvat lintuauran lailla: perässä tuleva ajoneuvo siirtää edellisen jättämät lumivanat sivuun. Auraamatonta aluetta lamppujen ympärille jää tällä menetelmällä vain noin 30 senttiä. Ajoveuvoihin liitetyt harjat ja puhaltimet puhdistavat lumen valojen päältä.

Viimeiset aurauslinjat vedellään kiitoradan poikki, sillä valojen välit ovat niin suuret, että niistä mahtuu ajamaan.

Kiitoradan aurausta helpottaa myös se, että valojen jälkeen radan reunoilla on tasaista asvalttia vielä seitsemän metriä, jossa mahtuu kääntymään. Tällaista ylellisyyttä ja vuosien mittaan käteväksi kehitettyä kalustoa pihanne auramiehellä tuskin on käytössä, joten annetaan hänelle pieni epätarkkuus anteeksi.

Ylioppilaskirjoitukset alkavat 15.

3. äidinkielen kokeella. Millaiset eväät minun pitäisi valmistaa tyttärelleni, jotta vireystaso ja verensokeri olisivat optimaaliset koko koeajan kello 9-15? Mihin aikaan eväät tulisi syödä? 60-luvulla eväinäni oli kaksi suolamakkaravoileipää, teetä termospullossa ja Fazerin sininen suklaalevy. Vieläkö näillä eväillä pärjäisi?

Nimim. Abin kotivalmentaja Kyllä 60-lukulaisen eväillä ihan hyvin pärjäisi. Olennaista on pitää verensokeri tasaisena "koko suorituksen ajan". Onnistuneesti pakatusta eväslaatikosta löytyy esimerkiksi muutama täysjyväleipäpalanen, hedelmä, mehutetra ja vesipullo. Syöminen on tärkeää, muttei juomistakaan saa unohtaa.

Jotkut ylioppilaskokelaat jännittävät kirjoituspäivinä, eivätkä saa syödyksi juuri mitään. Silti normaalin aamiaisen nauttiminen olisi tärkeää. Eväslaatikon voi avata silloin kun on tottunut syömään, eli lukioissa kello 11:n ja 13:n välillä. Toisaalta tarkkojen aikarajojen määrittäminen saattaa hermostuttaa ylioppilaskokelasta vain lisää.

Oma äitini pakkasi reppuuni laatikon, jossa hedelmät olivat valmiiksi kuorittuina ja pilkottuina. Pikkusisko oli ujuttanut mukaan lempisalmiakkia ja muutaman palan suklaata. Kirjoituksissa eväspakettia availlessa tuli hyvä mieli. Pienillä merkeillä minulle oli kerrottu, että kotijoukot kannustavat.

Onkin tärkeää, että annatte kokelaan keskittyä ja valmistautua rauhassa. Tukekaa, lohduttakaa ja onnitelkaa, mutta vain, kun kokelas sitä kaipaa. Tämä on hänen taistonsa.

Unohdin keskiolutkorin auton takakonttiin yli viikonlopun. Maanantaina hämmästys oli suuri, kun vain osa pulloista oli jäätynyt. Voiko prosenteissa

olla niin suuria eroja pullojen kesken vai mistä ilmiö johtunee?

H.

M., Salo Keskioluen laskennallinen jäätymispiste on 1,5 miinusasteessa. Tämä koskee pullon sisältöä.

Pullojen kesken alkoholiprosentit ovat yhtenevät ainakin, jos olut on samaa merkkiä ja pullot on valmistettu samassa erässä.

Mahdollisia jäätymissyitä löytyy neljä. Kun tuote alijäähtyy eli nesteen lämpötila putoaa alle jäätymispisteen, pienikin tärähdys voi saada pullon jäätymään. Tällöin pulloon on syntynyt kideydin, josta jäätyminen on lähtenyt liikkeelle. Jäätymisen voi aiheuttaa myös pullon sisäpinnassa oleva pieni naarmu tai löystynyt korkki. Neljäs ja tuntemattomin tekijä on hiilidioksidin osuus juomassa.

Annan esimerkin kaasun ja nesteen yhteisvaikutuksesta. Kun jäähdytät limpparipullon nopeasti pakastimessa, juoma voi olla vielä ulos otettaessa nesteenä. Mutta korkkia avatessasi limonadi saattaakin jäätyä. Tämän aiheuttaa se, että korkin avautuessa nesteestä karkaa kaasua ilmaan, jolloin pullon sisällön jäätymispiste nousee, eli jäätyminen tapahtuu lämpimämmissä oloissa kuin korkin ollessa suljettuna. Toisin sanoen: mitä enemmän nesteessä on hiilidioksidia tallella, sitä alhaisempi on jäätymispiste. Erot kaljakorissasi saattoivat johtua siitä, että paineen määrä juomassa voi vaihdella pullokohtaisesti, koska pulloon muodostuu hiilidioksidipainetta käyttämisen jälkeenkin.

Perheettömänä haluan testamentata omaisuuteni jollekin järjestölle tai tutkimuslaitokselle. Miten testamentin tehtyäni varmistan, että rahat todella me nevät perille? Entä kuka neuvoisi minua stipendirahaston tai apurahoja jakavan sää

tiön perustamisessa?

Nimim. Rikas tyttörukka, Tampere Parhaiten varmistat rahojen perillemenon määräämällä testamentille luotettavan toimeenpanijan. Yleensä pankit on koettu tässä suhteessa parhaiksi, sillä niillä on asiasta kokemusta ja ne edustavat jatkuvuutta. Eihän ole takeita, että pienet asianajaja- ja lakiasiaintoimistot ovat edes olemassa, kun testamentin tekijä on vainaja.

Ota yhteyttä siihen rahastoon, järjestöön tai tutkimuslaitokseen, jolle haluat rahasi perinnöksi jättää. Neuvottelut eivät velvoita tai sido sinua, vaan voit muuttaa mieltäsi ja testamentin kohdetta milloin tahansa. Kohderahastossa sinua osataan neuvoa testamentin laatimisessa. Tärkeää on esimerkiksi jättää käyttökohteen määrittely tarpeeksi väljäksi. Voihan hyvin olla, että vaikkapa tauti, jonka rokotteen kehittämiseksi rahat on haluttu suunnata, saadaan kokonaan hävitetyksi maapallolta. Tämän jälkeen rahaston käyttö olisi testamentin mukaan mahdotonta.

Halutessasi perustaa oman stipendirahaston tai apurahoja jakavan säätiön sinun on parasta soittaa Patentti- ja rekisterihallitukseen, puh. (09) 6939500, jossa rekisteröinti tapahtuu. Sinua neuvotaan myös Säätiöpalvelussa, apurahoja jakavien säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunnassa, puh. (09) 642174. Oman säätiön perustamista ei kannata harkita, jos summa on kovin pieni. Säätiön tileille, asuntoihin tai osakkeisiin sijoitettujen rahojen on tuotettava niin paljon, että tuotolla pystytään maksamaan kirjanpito, tilintarkastus, säätiötä varten perustettavan hallituksen kokouspalkkiot, stipendin hakuilmoitukset, niiden jakamiseen tarvittavien asiantuntijoiden palkkiot sekä itse apurahat. Tämä edellyttää vähintään kahden tai kolmen miljoonan pääomaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  9. 9

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  10. 10

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää