Valikko
Sunnuntai

Sopu sai sijan

Pesäpalloilun sopupelit ravisuttivat pientä Juvaa. Jotkut katkeroituivat, jotkut lakkasivat välittämästä. Suurin osa on antanut anteeksi.

Tilaajille

Juvalaisten "Sininen laguuni" hiljeni, peli oli päättynyt. Vielä hetki sitten sinisen pesäpallokentän äärellä kolme tuhatta eteläsavolaista mylvi ekstaasissa. Ennätysyleisö todisti, kuinka Juvan Pallon miesten superpesisjoukkue päihitti Kiteen.

Tuosta Kitee-pelistä on kulunut jo kolme vuotta, mutta Juvalla siitä hehkutetaan kuin se olisi tapahtunut eilen. Pitää muistaa, että 8000 asukkaan kunnalta kesti 45 vuotta saada joukkue kansallispelin korkeimmalle sarjatasolle.

Sopupelistä Siilinjärveä vastaan ei ole aikaa kuin vuosi, ja juvalaisille se on nykyhetkeä: paikallislehti kirjoittaa, ihmiset puhuvat.

Kun sopupelivyyhti viime syksynä alkoi purkautua, Juvan Lehti otti kantaa varovasti. Lehden hengellisellä palstalla lukijoita kuitenkin jo valmistettiin pahimpaan. Syyskuun 21. päivän otsikko kuului: "Perintönä jättipotti." Noin kuukautta myöhemmin valtakunnallisissa tiedotusvälineissä pohdittiin sopupelien määrää, ja Juvan Lehdessä pastori ja JuPa-fani Sirkka Pylkkänen kysyi: "Mikä on totuus?" Marraskuussa kautta maan arvuuteltiin Pesäpalloliiton omien sopupeliselvitysten tuloksia, ja hengellisellä palstallakin kysyttiin: "Kuka teki aloitteen?" Kun Pesäpalloliitto lopulta tuomitsi Juvan Pallon pelinjohtajan Hannu Mannisen elinikäiseen kilpailu- ja toimitsijakieltoon, palstan kirjoitus päättyi seuraavasti: "Jeesus on jo ristinkuolemallaan ottanut vastatakseen minun syyllisyyteni ja rangaistukseni. Hän odottaa, että suostuisin jo nyt hänen armahdettavakseen ja saisin viimeisellä tuomiolla osakseni elämän. Se on enemmän kuin elinkautinen, sillä se on iankaikkinen." Pesäpallo on Juvalla seurakunnan erityissuojeluksessa. Kun Puistolan uusittu kenttä kaksi vuotta sitten vihittiin, kuutisensataa juvalaista kokoontui kentälle jumalanpalvelukseen. Palvelus alkoi ristikulkueella, jossa olivat mukana peliasuiset jupalaiset pienimmästä juniorista edustusjoukkueen johtajiin.

Kirkkoherra Komulaisen saarnassa pallo - kirkollinen, maailmankaikkeuteen viittaava symboli - oli keskeisessä osassa. Saarnan aikana palloa myös lyötiin: lukkari syötti, pelaaja löi ja toinen otti kiinni. Muut pelaajat huusivat, olivatko syötöt oikein vai väärin. Lopuksi pallo heitettiin kirkkoherralle.

Kun kunnan maine kolhiintui, avuksi otettiin Länsi-Savo -lehden pilapiirtäjä Jouko . Marraskuun alussa julkaistussa piirroksessa autoilija ohittaa maantiekyltin, jossa kehotetaan ihmisiä tulemaan "joutuin Juvalle, Suomen sopuisimpaan paikkaan".

Joukon huumorissa juvalaiset näkivät keinon kääntää kiusallinen tilanne omaksi eduksi. Niinpä Juvan kunta osti alkuperäispiirroksen muutamalla sadalla markalla, ja nyt se roikkuu kehystettynä kunnanviraston aulan seinällä.

"Sopu-sanaan liittyy paljon myös myönteisiä mielikuvia", kunnanjohtaja Heikki Laukkanen sanoo.

Myöhemmin marraskuussa kelloseppä Jarmo Kvick huomasi, että pesäpallomitalin keskusosa sopii kellotaulun paikalle useisiin rannekellotyyppeihin. Kvick risti mallin Sopu-watchiksi ja lupasi koota kellon tilauksesta asiakkaille.

Joulun tienoilla entinen juvalainen Aimo Maaranen kehotti paikallislehdessä Juvan kuntaa hyödyntämään sopuilun imagonrakennuksessa. "Aikaa ei kuitenkaan ole tuhlattavaksi. Todennäköisesti Siilinjärvi kärkkyy jo hyeenan tavoin kääntääkseen miinukset plussiksi." Juvan joukkueenjohto tunnusti marraskuun alussa sopupelin, ja silloin juvalainen pesäpalloväki alkoi muistella. Erityisen hyvin yleisön mieleen oli jäänyt kotiottelu Seinäjokea vastaan. JuPa johti neljä-nolla, mutta sitten Maila-Jussien Jan Hautala kumautti viisi juoksua. Omien peli oli toisinaan "ällöttävän huonoa". Pelattiinko sopua jo ennen Siilinjärvi-peliä?

Epäilyksistä huolimatta otti tovin, ennen kuin totuus haluttiin uskoa. "Ensimmäinen ajatus oli, että taas pieniä seuroja mollataan, että enää ei saa edes voittaa", seuran uusi puheenjohtaja Kirsi Mattila muistelee.

Monien muiden juvalaisten tavoin Mattila ei usko, että sopuiluun olisi lähdetty vedonlyöntivoittojen vuoksi. "JuPa tarvitsi voiton Siilinjärvestä voidakseen vielä taistella sarjapaikastaan." Seuran perustajaan ja entiseen yläasteen rehtoriin Sergei Kirtolaan sopupelin paljastuminen koski; osa pelaajista oli hänen entisiä oppilaitaan. "Tuntui kuin vuosien kannustus olisi valunut rahamiesten käsiin." Tällä kaudella Kirtola on käynyt tasan yhdessä edustusjoukkueen pelissä.

Myös kunnanjohtaja Laukkaselle sopupelit tekivät tilaa almanakkaan. Enää ei perheen kesäviikonloppuja suunnitella JuPan pelien ehdoilla eikä vieraita viedä peliin Puistolan kentälle.

Vielä viime kesänä Kalle Purhonen kävi ennen pesisleirille lähtöä parturissa ja ajelutti tumman tukkansa takaraivoon neljä kirjainta: JuPa. Kallen tämän kesän laji on jalkapallo.

Kaikista juvalaisista katkerin voisi olla joukkueen huoltaja Kalle Tullinen . Hän laskee tehneensä tuhat talkootyötuntia vuodessa joukkueen eteen kymmenen vuoden ajan - leipätyönsä ohella. Kirkonkylässä Kallekin on saanut osansa selän takaa kuuluvista ikävistä kommenteista. "Mutta ne tulevatkin ihmisiltä, jotka ovat aatteen vastaisia", hän sanoo.

Tulliselle sopupeli Siilinjärveä vastaan selvisi vasta ottelun tauolla oman pelaajan möläytyksestä. Hän alkoi ymmärtää. Vahvistus tuli pelin jälkeen saunalla, kun jotkut pelaajista tuulettelivat vetokupongit kädessä muiden pelien tuloksia.

Kaikesta huolimatta Kalle Tullinen päätti jatkaa edustusjoukkueen huoltajana. "Kai sitä jonkin sortin urheiluhulluksi voi itseään kutsua. Nythän ne nuoret vasta apua tarvitsevat." JuPan menestysvuosista muistuttavat enää Tullinen ja sininen kenttä, mutta kentältäkin on kadonnut punaisena huutava kotiyleisö. Velkaa seuralla on miljoona, ja 17-vuotiaat poikaset yrittävät pitää edustusjoukkueen edes Suomensarjassa, jonne se sopupelin vuoksi pudotettiin. Heihin katsoo nyt Juvan pesäpalloyhteisö, sillä pojat ovat ikäluokassaan B-junioreissa maan parhaimmistoa.

"Lempijoukkueeni", takavuosikymmenten pelimies Rainer Nuutinen sanoo, kun JuPa on päihittänyt Kiteen B-junnut selvällä erolla. Harvalukuinen katsojajoukko alkaa poistua kentältä. Myös Nuutinen nousee lehteriltä, mutta hän huomaa katsomon toisella puolella tutun miehen ja suuntaa sinne. Nuutinen menee tuomitun pelinjohtajan Hannu Mannisen luo ja halaa tätä pitkään.

Laguuni hiljenee, mutta pelit Juvalla jatkuvat.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  3. 3

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  9. 9

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  10. 10

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää