Valikko
Sunnuntai

Rehellisyys vaatii rumia sanoja

Herkille lukijoille Päätalon kiroilu on kova paikka

Tilaajille

Joitakin vuosia sitten Tuula-Riitta Rahiin iski himo: hän halusi ruveta tutkimaan jotain. Nyt tämä kiltin näköinen täti on laskenut, montako kertaa Kalle Päätalon Huonemiehen pojassa on sanottu vittu, paska ja perkele. . . Hän tutkii Tukholman yliopistossa voimasanojen käyttöä Päätalon tuotannossa.

Aihe sopii Päätalon kirjoihin, koska ainakin ensilukemalla niissä tuntuu olevan hämmästyttävän paljon karkeuksia. Kiroillaan ja kerrotaan hävyttömiä juttuja.

"Siltä minustakin tuntui, kun ensi kerran Päätaloa luin. Mutta jotenkin ne sanat sitten asettuvat kohdalleen", sanoo Rahi.

Huonemiehen pojassa on voimasanoja noin 500. Niistä kirosanoja oli 300, joista karkeita 240 ja lieviä 60. Kun kirjassa on sivuja 544, ei kirosanoja ole edes ihan joka sivulla.

"Kirosanojen osuus on häviävän pieni normaaleihin sanoihin verrattuna. Kirja ei pullistele kirosanojen paljoudesta", puolustelee Rahi.

Mutta onhan olemassa kirjoja, joissa ei ole kirosanoja lainkaan?

"Ehkä minä olen sitten turtunut, mutta minun mielestäni Päätalon kirjoissa kiroillaan aika vähän." Rahi on varsinainen Päätalon fani, tavannutkin kirjailijan monta kertaa ja vieraillut tämän kotipaikkakunnalla Taivalkoskella lukuisia kertoja. Tutkijana hän kuitenkin sanoo tarkastelevansa tekstiä neutraalisti.

Rahi luokittelee voimasanat kirosanoihin ja siunailuihin. Voimasanat löytyvät tabunalaisilta elämänalueilta, joita länsimaissa ovat esimerkiksi uskonto, sukupuolisuus, ulostaminen, sairaudet, lika ja saasta. Päätalon kirjoissa käytetään varsin paljon sellaisiakin sanoja kuin vittu ja kyrpä. Rahi muistuttaa, että ne olivat aikoinaan tavalliset sukuelinten nimet, vagina ja penis olivat kansalle tuntemattomia käsitteitä. Nykyisin vittu on voinut kirosanana yleistyä, koska uskontoon liittyvät voimasanat ovat menettäneet merkitystään, arvelee Rahi.

Päätalon kirjoissa voimasanat on sijoitettu repliikkeihin, ei kerronnallisiin osuuksiin. Kirjailija ei kuitenkaan kaunistele itseään vaan käyttää myös omissa repliikeissään karkeaa kieltä. Kato pitkin vittuasi, helevetissä! sanoo Kalle vaimolleen Epätietoisuuden talvessa .

Nykyisin olisi vaikea kuvitella Päätalon päästelevän sellaista suustaan edes riidellessä - mutta miksi? Onko aika muuttunut, kiroiltiinko ennen enemmän? Onko miesten rooli muuttunut, eikö enää suvaita karkeutta? Vai onko ikä vain tehnyt tehtävänsä?

"Sitä on kysyttävä Kallelta itseltään", sanoo Rahi.

Päätalo ottaa meidät vastaan Kallioniemessä, synnyinkotinsa kupeessa sijaitsevalla kesämökillä. Vanhemman herrasmiehen ja kunnianarvoisan kirjailijan edessä on vähän vaikea aloittaa kyseleminen vitusta ja kyrvästä . . . Päätaloa kainostelu tuntuu hivenen huvittavan. Hänen vaimonsa Leena ehättää esittämään omat mielipiteensä ensin.

"Nykyäänhän sitä kuulee joka päivä, 14-15-vuotiaat tytöt puhuvat vitusta Tampereella linja-autoissa. Eihän sitä muuta enää kuulekaan", hän puuskahtaa. Päätalo vitsailee: "Me tukkijätkät taisimme olla aikaamme edellä. . . " Veellä alkavaa sanaa käytettiin erityisesti savotassa, armeijassa ja rakennustyömailla. "Sehän siellä oli aina mielessä", sanoo Päätalo pilkettä silmäkulmassa. "Eikä siihen liittynyt mitään pahansuopuutta, päinvastoin." Sitten Päätalo vakavoituu: "Ehkä niitä sanoja tuli aikanaan käytettyä tarpeettoman paljon. Mutta sillon ei kaunisteltu kieltä. Ruumiillista työtä tekevillä oli rankka huumorintaju ja kämpillä se tiivistyi. Sodassa huumori oli tärkeää, ja se oli usein vähän raakaa. Siinä oli sellainen ihtensä ylittävä sävy." Nyt Päätalo sanoo ruvenneensa kiroilua "vähän karttamaan". Siihen on vaikuttanut ikäkin.

"Savotassa pikkupoikana kun olin isän mukana, aikuiset miehet sanoivat, että pikkupojalle riittäisi kyllä pienemmätkin sanat. Se oli sellaista miehuuden osoittamista." Kai muistat, että mulla on hirvijä kyrpä? kyselee armeijakaveri Kallelta Epätietoisuuden talvessa .

"Kun ajattelen kasvinkumppaneitani ja armeijakavereitani, niin sen täytyi kuulua nuoruuden estottomuuteen. Eikö niistä saa iän myötä kylläksensä." Rehellisyyden vuoksi lukijatkin ovat hyväksyneet hävyttömyydet Päätalon kirjoissa. Eivätkä ne koskaan nouse pääosaan: hän kuvaa karskeistakin miehistä myös herkän puolen. Isokyrpäinen inttikaverikin itkee yöllä, kun ikävöi niin lapsiaan.

Rahi aikoo jatkaa Päätalo-tutkimustaan selvittämällä seuraavaksi, miten voimasanojen käyttö muuttuu tilanteiden mukaan. Samatkin ihmiset puhuvat eri tilanteissa eri tavoin, siitä myös Päätalon tapaaminen on hyvä esimerkki. Vaikka paarmat purevat pohkeesta, ei yhtäkään ärräpäätä voi päästää suustaan.

Päätalo ei haastattelun aikana kertaakaan sano yhtään tuhmaa sanaa, vaikka niistä koko ajan puhutaan. Hän kiertää ne kauniisti. Esimerkiksi Vittuojaa hän kutsuu Naistenojaksi.

Ylitämme Vittuojan, kun palaamme Taivalkosken keskustaan. Se on kiemurainen pieni joki, soma pöheikkö. "Joskus kun katsoo ilta-auringossa, ai että se on kaunis", sanoo Rahi. "Mutta olisi se ansainnut kauniimman nimen. Uskovaiset sanovatkin sitä Kauniin paikan ojaksi." Huonemiehen pojassa on 300 kirosanaa, joista karkeita 240

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  3. 3

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  4. 4

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  9. 9

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  10. 10

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää