Valikko
Sunnuntai    |   UUSI VUOSITUHAT ALKAA 2000

Tokio

Japanilaisen uusi vuosi alkaa aina juuttumisella jättiruuhkaan.

Tilaajille

Viisi, neljä, kolme, kaksi, yksi - rrrraaahhhhh!!!

On keskiyö, ja vuosituhat vaihtuu Tokiossa. Koko maailma jännittää tätä hetkeä. Kyseessä on ensimmäinen suuri metropoli, joka siirtyy 2000luvulle. Posahta vatko ydinvoimalat? Pettääkö sähkönjakelu?

Maailma voi rauhoittua, sillä juuri tällä hetkellä meillä Tokiossa menee oikein hyvin. Syleilemme ja suutelemme. Hurraamme ja nostamme maljoja Odaiba-Kaih in-Koen-puistossa kaupungin edustalla. Meitä on täällä ilmeisesti kymmeniä tuhansia ihailemassa ilotulitusta, joka valaisee Tokionlahden.

Ilo loppuu lyhyeen. Käy ilmi, että saareen johtava silta on tukossa, eikä sitä pitkin saa edes kävellä. Puoli yhden maissa valtava ihmismassa ryhtyy jonot tamaan pieniin ja harvakseltaan kulkeviin paikallisjuniin, jotka ovat ainoa kulkuneuvo pois saarelta.

Ei ole japanilaisempaa tapaa aloittaa vuosi kuin kärsiä kovassa tungoksessa. Ja tämä tungos on todella kova.

Kuluu tunti, toinen, kolmas ja neljäskin. Ihmiset nukkuvat seisaaltaan. Brasilialainen mies uhkaa lyödä järjestysmiestä. Joku itkee uupumuksesta.

Japanissa on noin 127 miljoonaa asukasta, jotka yrittävät mahtua elämään 378000 neliökilometrillä. Aivan liian moni heistä on nyt täällä tönimässä ja tuup pimassa.

Silti japanilaiset ovat huolissaan syntyvyyden laskemisesta. Ikäpyramidi on päälaellaan. Tarvitaan uusia työntekijöitä maksamaan veroillaan suurten ikäluo kkien eläkkeet.

Japanilaisnaisia ei lastenteko kuitenkaan kiinnosta. Teen lapsen, jos löytyy mies, joka on valmis vaihtamaan vaippoja, sanoo 27-vuotia s kartanpiirtäjä Aiko tungoksen keskellä.

Jos yksi lapsi saadaan aikaiseksi, aviomies saa japanilaisvitsien mukaan pahan äitikompleksin ja suuntaa seksuaalisen elämänsä prostituoituihin.

Tutkimukset vahvistavat, että japanilaismiehillä ei seiso lapsensa äidin tai yleensäkään vahvatahtoisen naisen edessä. Siksi suosin suomalaista , suomalaismiehen kanssa naimisissa oleva 34-vuotias japanilaisrouva nauraa.

Kello näyttää jo aamuneljää. Laiturille on vielä 70 metrin jono.

Nuutuneessa jonossa on yliedustus eurooppalaisia turisteja, mutta muuten suhteet näyttävät oikeilta. Japanissa asuu laillisesti lähes 700000 korealaista, yli 250000 kiinalaista, yli 200000 brasilialaista ja lähes 100000 filippiiniläistä. Heitä kaikkia on tässäkin ryysiksessä.

Lisää ulkomaalaisia tarvitaan kuitenkin pian, vaikka työttömyys onkin vielä 4,5 prosentissa. Eläkepommi laukeaa, ja silloin iskee myös työvoimapula.

Juuri suhtautuminen ulkomaalaisiin ratkaisee siis Japanin kohtalon. Minkähän roolin Japani tällä kertaa ottaa meihin?

Kaikkea on kokeiltu. Vuosina 1700-1867 maa oli tiukasti suljettu shogunien pitäessä valtaa. 1800-luvun lopussa se avautui ulkomaailmaan. Ja sitten Japani ryhtyikin ilkeäksi imperialistiksi.

Se valloitti ensin nykyisen Taiwanin, puolet Sahalinista ja jalansijan Mantshuriasta. 1910 se liitti Korean alueeseensa. Ensimmäisessä maailmansodassa se valtasi Kiinasta lisäalueita. 1931 hyökättiin Mantshuriaan, 1937 jälleen Kiinaan.

Toisen maailmansodan aikaan Japani olikin jo pahan valtakunta, joka alisti miehittämiensä alueiden naiset seksiorjiksi ja miehet pakkotyöläisiksi.

Paha nujertui uudenlaisella pahalla, kun Yhdysvallat pakotti Japanin antautumaan atomipommien avulla. Yhdysvaltain miehityskauden aikana Japanista kehitty i toimiva demokratia ja nouseva talousmahti.

Nyt Japani on vierailleen kohteliaan pidättyväinen. Japaniin pääsee töihin entistä helpommin, mutta se on myös entistä kovempi työpaikka.

Juuri nyt Japani saneeraa ja on luopumassa täystyöllistämisen ihanteesta. Yhdysvaltain esimerkki puree. Japanissakin opetellaan tappamaan puolet kansasta töillä ja ajamaan ylimääräinen työvoima köyhyyteen ja kaduille.

Pääsemme viimein sisään rautatieasemalle ja näemme kodittomat, jotka nukkuvat pahvilaatikon palojen päällä.

Jatkuuko tämä kehitys? Vai valitseeko Japanin korkeampien verojen ja kattavamman sosiaaliturvan tien?

Kun täystyöllisyyden luoma turva katoaa, moni eksyy lopullisesti. Miesten elinajanodote on jo hieman laskenut laman aiheuttamien itsemurhien takia. Perust urvallisuutta jäytävät myös lahjusskandaalit, uskonlahkojen taannoiset terroriteot ja ydinvoimalaonnettomuudet.

1999 oli japanilaisille musta vuosi. Tokaimuran säteilypäästö 30. syyskuuta on jo aiheuttanut yhden kuolonuhrin. Vuoden loppua synkisti prinsessan saama keskenmeno juuri, kun Japani oli päässyt keisarillisen vauvakuumeen makuun. On kuvaavaa, että japanilaiset äänestivät vuoden 1999 symboliksi loppua tarkoittavan kirjainmerkin.

Mutta uusi vuosituhat ei suinkaan ole Japanin loppu. Japani on edelleen maailman toiseksi suurin talous Yhdysvaltojen jälkeen. Vuosituhannen vaihteessa se on ainoa valtio, joka voi talousmahdillaan kyseenalaistaa Yhdysvaltojen ja Kiinan kaltaisten jättien hegemoniapyrkimykset.

Japani käyttää puolustusmenoihin jo nyt saman suuruisia summia kuin Kiina. Se voisi hankkia itselleen kaikki mahdolliset sotalelut, mutta toistaiseksi maa uskoo kaupankäynnin voimaan.

Japani myös menestyy lamastaan huolimatta. Väite voi kuulostaa yllättävältä, kun muistaa Japanin talouskasvun jäävän maaliskuussa päättyvänä budjettivuonn a ilmeisesti alle prosenttiin. Suomessa ja Yhdysvalloissa talous kasvaa nopeammin, Kiinasta puhumattakaan.

Mutta kasvuprosentteja tutkaillessa täytyy muistaa lähtötaso. Aamuviideltä täpötäydestä junasta purkautuvat keskiverto-sanit ovat pessimismistään huolimat ta maailman ehkä rikkainta, koulutetuinta ja pitkäikäisintä kansaa.

Japanin huikea talousmahti saattaa lähivuosina heiketä, mutta toistaiseksi sillä on siihen jopa varaa. Niin paljon korkeammalla tasolla sen hyvinvointi on suuriin naapureihin verrattuna.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  10. 10

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää