Valikko
Sunnuntai

NHL eurooppalaistunut kymmenessä vuodessa

Tilaajille

LOS ANGELES. Pittsburgh Penguinsin puolustajalla Janne Laukkasella oli erikoinen murheenaihe keväällä. Hänet laitettiin pelaamaan ylivoimaa kentällisessä, jossa oli kolme tshekkiä.

Laukkanen naureskeli myöhemmin, ettei ymmärtänyt mitään pelitovereidensa aikeista - nämä kun puhuivat keskenään tshekkiä.

Moista tilannetta ei kymmenen vuotta sitten olisi voinut edes vähän. Moniin joukkueisiin heitä ei haluttu lainkaan.

Kanadalaiset pelkäsivät vielä silloin, että eurooppalaiset tulevat ja vievät työpaikat. Sitä pelkäsivät sekä pelaajat että katsojat. Noihin aikoihin NHL-liigaan tuli muun muassa Phoenix Coyotesin tähtipuolustaja Teppo Numminen , joka aloitti Winnipegissä 1988.

Vuosi myöhemmin Winnipegin kakkosvalmentajaksi pestattiin Alpo Suhonen . Se oli järkytys Kanadan jääkiekkomaailmalle. Kärkevimpien kommentaattoreiden mielestä "Alpo" kuulosti koiranruoalta.

Nykyisin jääkiekkoilu on Pohjois-Amerikan suurista ammattilaislajeista kansainvälisin. Enää vain puolet pelaajista on kanadalaisia. Eurooppalaisia on kolmannes, loput ovat yhdysvaltalaisia.

Jääkiekkoa suositumman koripallon ammattilaisliigan (NBA) pelaajista vain kolmisenkymmentä on syntynyt Yhdysvaltojen ulkopuolella, eikä ulkomaalaista päävalmentajaa voisi kuvitellakaan johonkin NBA-seuraan.

Kansallislajin baseballin pelaajista neljännes on kotoisin Yhdysvaltojen lähialueen maista kuten Dominikaanisesta tasavallasta. Amerikkalaisen jalkapalloilun NFL-liiga on lähes täysin amerikkalainen.

NHL-seurojen määrä

on kasvanut jatkuvasti, joten työpaikkojakin on tullut lisää. Lähes jokainen joukkue on hankkinut pelaajia Euroopasta, jossa junioreita kasvatetaan taitaviksi mailankäsittelijöiksi ja luistelijoiksi.

Kymmenessä vuodessa NHL on alkanut muistuttaa eurooppalaista muuttuneet liikkuvammiksi.

Pohjois-Amerikassa ollaan silti laajalti sitä mieltä, että jääkiekkoilun pitää olla kovaa, ei mitään hienostelua. Se on säästänyt monen pohjoisamerikkalaisen pelaajan työpaikan. Vanhan ajattelun viimeinen linnake on ollut kanadalainen juniorivalmennus, mutta yliopistosarjoissa on nykyään jo paljon hyviä luistelijoita.

NHL on laajentunut

vimmaisesti Yhdysvaltojen nopeasti kasvaviin eteläisiin osavaltioihin. Uusissa jääkiekkokaupungeissa ei tietenkään ole lainkaan lajin perinteitä.

Dallasin, Miamin ja Phoenixin kaltaisissa kaupungeissa luulisi olevan vähemmän ennakkoluuloja eurooppalaisia kohtaan. Mutta etelän joukkueista ei yksikään ole yrittänyt läpimurtoa eurooppalaisten pelaajien avulla.

Eurooppalaiset ovat etelän joukkueissa lähinnä yleisöä houkuttelemassa - hehän osaavat tehdä maaleja. Eurooppalaistumisen 30-luvulta pelannut Detroit Red Wings on jo useamman vuoden tehnyt joukkueen ytimen venäläisistä ja ruotsalaisista.

Ensimmäisen eurooppalaisen päävalmentajan, Suhosen, valitsi Chicago työnantaja Toronto Maple Leafs ja toinen kanadalaisjoukkue Montreal Canadiens valitsivat ensimmäisinä kapteeniksi eurooppalaisen, Toronto ruotsalaisen Mats Sundinin ja Montreal Saku Koivun .

Mutta he ovat vain

paikallisia kuuluisuuksia. Yhdysvalloissa jääkiekko on niin pieni laji, etteivät eurooppalaiset ole nousseet kansallisiksi suosikeiksi. Kaapelikanava ESPN:n lähetyksiä katsotaan puolessa miljoonassa kotitaloudessa. Katsojia on siis suurin piirtein kuin Suomessa jääkiekkoilun MM-loppuotteluilla.

Eurooppalaiset

pohjoisamerikkalaisella rahalla.

Omistajat ovat useimmiten huippurikkaita liikemiehiä. Joukkue saa tulonsa lähinnä lipunmyynnistä sekä areenan mainoksista ja luksusaitioiden vuokrista. Television osuus tuloista on kasvamassa.

Jääkiekkoseurojen vuosibudjetit ovat vähintään 200 miljoonaa markkaa, ja mittavat yritykset tarvitsevat laajan hallintoihmisten ammattikunnan. Toimistoihin on päässyt vielä harvempi eurooppalainen kuin valmentajaksi.

Seurojen johtajat valitsevat pelaajat ja valmentajat, ja päävalmentaja on hankinnoissa lähinnä pomojensa neuvonantaja. Valmentaja saattaa joutua muodostamaan joukkueen itselleen epämieluisista pelaajista , mutta siitä huolimatta hän saa ensimmäisenä potkut, jos menestystä ei tule.

Jotkut päävalmentajat ovat toimensa ohessa toiminnanjohtajia, kuten Suhosen edellinen esimies Pat Quinn Torontossa. Suhonen ei halunnut vastuuta pelaajahankinnoista, niistä päättää Chicagossa hänen vanha tuttunsa Mike Smith .

Aika voi tuoda johtoportaaseen enemmän ulkomaalaisia. Urheilussa työpaikat menevät usein entisille urheilijoille, mutta useat pelaajat lähtevät takaisin Eurooppaan uransa jälkeen. Jari Kurri

Kewin Lowe jo Edmonton Oilersin päävalmentaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  10. 10

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää