Valikko
Sunnuntai    |   JÄÄHYVÄISET URHEILULLE?

Sana levisi salamannopeasti

Helsingin Sanomat selvitti doping-uutispäivänä 274 ihmiseltä, kuinka tieto kulki kansan keskuudessa.

Tilaajille

"Ei voi olla totta . . . Ei kerta kaikkiaan", parahtaa keski-ikäinen Riitta Pesola Helsingin rautatieasemalla. "Mitä? Kirvesniemikin?" Pesola on juuri saanut kuulla, että neljä suomalaishiihtäjää on kärähtänyt maailman antidopingtoimiston Wadan testeissä. On keskiviikko, ja kello lähestyy kahta iltapäivällä. Kaksi Helsingin Sanomien toimittajaa on haastatteluin tutkimassa, kuinka nopeasti historiallisen synkkä urheilu-uutinen leviää ns. tietoyhteiskunnassa.

Vimmainen uutiskisa

on alkanut kello 12.28, jolloin Helsingin Sanomien Verkkoliite kertoi käryistä. Kolme varttia myöhemmin se paljasti myös hiihtäjien nimet: Harri Kirvesniemi, Mika Myllylä, Virpi Kuitunen ja Milla Jauho.

Yleisradion teksti-tv kertoi 13.15 yhden naishiihtäjän ja kolmen miehen kärynneen. Reilut kymmenen minuuttia myöhemmin MTV3 katkaisi Dynastia-sarjan jakson kesken ja lähetti ennätyslyhyen uutislähetyksen. Yhden naisurheilijan nimi jäi vielä arvoitukseksi.

Suomen tietotoimisto

lähettää tiedotusvälineille kello 14:n sähkeuutisensa poikkeuksellisesti yli kymmenen minuuttia etuajassa. Niissä kerrotaan neljästä kärystä: kolme miestä ja yksi nainen.

Helsingin rautatieasemalla suurin osa kulkijoista on yhä autuaan tietämätön urheilukatastrofista. Viidesosa haastatelluista on kuullut jotakin, mutta useimpien tiedot ovat hataria.

"En olisi uskonut, että Kirvesniemi riskeeraisi niin pitkän uran", Jonna Ahopelto huudahtaa.

Etenkin vanhukset ottavat Kirvesniemen käryn raskaasti. Moni haukkoo henkeään ja pitelee sydänalaansa. Siisti eläkeläismies saa suustaan vain: "Voi helvetti." Kolmen teini-ikäisen pojan ryhmä pohtii ääneen: "Jauho vai Varis? Jauho vai Varis?" Asemahallissa kännykät soivat ja tekstiviestit piippaavat.

Kello kahden jälkeen

rautatieasemalle saapuva väki on jo paremmin perillä asiasta. Moni ei silti tahdo millään uskoa uutista todeksi. "Tämä on piilokamera!" epäilee Jaana Schulman.

"Se Jauhokin on nakkilalaisia", tokaisee vanhempi rouva perheelleen kitkerästi.

Kolmeen mennessä melkein puolet haastatelluista on jo kuullut asiasta.

Tietoa on ehtinyt kertyä monista lähteistä. Joku on katsellut tv-uutisia, toinen on saanut tiedon puhelimella. Eljas Repo ja Jouko Marttila ovat juuri tarkistaneet tiedon kännykän internet-liittymästä. Monet internet-sivustot ovat tukkeutuneet kymmenistätuhansista kävijöistä.

Ratkaiseva käänne

tapahtuu heti kello kolmen jälkeen. Lähes kuusikymmentä prosenttia haastatelluista on selvillä päivän dopingskandaalista jo reilut kaksi ja puoli tuntia ensimmäisestä tiedosta.

Suomalaiset tuntuvat siirtyneen uuteen aikakauteen. Kun uutiset aikaisemmin levisivät iltapäivälehtien lööppien, radion ja television puoli yhdeksän uutisten kautta, kansan ykköspuheenaihe tuntuu nyt olevan muutamassa hetkessä kaikkien huulilla. Etenkin nuoret kertovat hakeneensa tietonsa internetistä ja lähettäneensä uutisen ystävilleen tekstiviesteillä.

Kun kello lähestyy neljää, asemalle virtaa yhä enemmän töistä kotiin palaavia ihmisiä. Monille uutinen alkaa olla jo vanha. Sitä on ehditty puida kahvihuoneissa ja käytävillä. Yhä useampi vastaa, että "joo-o, olen tiennyt tästä jo monta tuntia".

Tiedot ovat myös muuttuneet tarkemmiksi, vaikka ihmisille on edelleen epäselvää, onko kärähtäneitä naisia yksi vai kaksi. Tiedotusvälineiden tiedot poikkeavat yhä toisistaan.

Uutinen on yhdistänyt junamatkustajia hyvin epäsuomalaisella tavalla. "Kouvolasta ja Lahdesta tulleet uudet matkustajat päivittivät ihmisille tietoja. Tuiki tuntemattomat keskustelivat junassa hyvin vilkkaasti", kertoo Imatralta tullut Timo Manninen .

Viiteen mennessä

tieto on kulkeutunut jo lähes kaikille. Keskustelu käy vilkkaana asemahallin joka kolkassa. Sadattelua ja ihmettelyä ei enää voi olla kuulematta. "Viimeisimmät tiedot päivittyvät tässä itsestään", naureskelee junaa odottava Kirsi Venäläinen .

Kello 17 kokoontuu tummiin pukeutunut Suomen Hiihtoliiton johto tiedotustilaisuuteen televisiokameroiden eteen. Kymmenen minuuttia myöhemmin - samaan aikaan, kun Kari-Pekka Kyrö pyytelee suomalaisilta anteeksi - saapuu toimittajan sähköpostiin Helsingin yliopiston viestinnän laitokselta alun perin lähetetty ketjukirje. Siinä pyydetään vastaamaan kysymyksiin, joilla selvitetään uutisen leviämistä.

Yliopiston suuntaa-antavan pikatutkimuksen mukaan yli puolet (56,9 prosenttia) noin 400 vastanneesta tiesi käryistä kello 13.30. Kaksi tuntia myöhemmin 90,5 prosenttia oli selvillä asiasta. Hiihtoliiton tiedotustilaisuuden alkaessa kello 17 vain 3,8 prosenttia vastanneista ei tiennyt asiasta.

Yli puolet sähköpostikyselyyn osallistuneista oli saanut tietää asiasta toiselta henkilöltä, useimmiten kollegalta. Joukkoviestimistä tärkein tiedonlähde oli internet, vasta sen jälkeen tulivat radio ja televisio.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  10. 10

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää