Valikko
Sunnuntai

Inkeristä Eurooppaan

Yhdessä inkeriläisperheessä on kolme tapaa olla suomalainen. Vaari kärsi vainot, äiti pääsi it-töihin, lapset varttuvat euromaassa.

Tilaajille

Sunnuntai Pakin perheessä Helsingin Kurkimäessä. Kun äiti Nelli Pakki , 41, nousee kymmeneltä, lapset katsovat formulauusintoja: Kimi Räikkönen on ajanut Australiassa kolmanneksi, hurraa! Edellisenä päivänä Pakeilla on siivottu, pyykätty, saunottu ja kestitty vieraita Venäjältä, joten tänään voi vain levätä.

Lapset Artur , 18, ja Alisa , 16, lojuvat iltapäivään asti sohvalla katsomassa Salkkareita. Kuopus Robert , 7, lähtee isänsä kanssa jalkapalloharjoituksiin. Nelli kuorii perunoita ja tiristää kyljyksiä pannulla, sillä vaari tulee sunnuntaiaterialle.

Pakit ovat inkeriläisiä paluumuuttajia, jotka tulivat Virosta Suomeen ensimmäisten joukossa 1990.

Pakin perheellä on mennyt täällä hyvin, mutta suomalainen identiteetti ei ole heille mikään yksinkertainen juttu.

Pakkien tarina

alkaa Tärölästä, pienestä kylästä Inkerinmaalla.

Nellin isä Rudolf Pakki oli kahdeksanvuotias, kun saksalaiset miehittävät kylän 1941. Leningradin rintama tyhjennettiin siviileistä, ja suomenkieliset Pakit lähetettiin kävellen kohti Viroa. Rudolf veti pikkuveljeään vaneripulkassa 200 kilometriä Narvaan.

Virossa inkerinsuomalaiset koottiin leireille ja lähetettiin laivalla Hankoon. Pakit sijoitettiin Rätön tilalle Toijalaan. Vanhemmat ja isoveli menivät maa- ja metsätöihin, Rudolf muiden veljien kanssa kouluun. Tilalta saatiin piimää, pihalla pidettiin omaa sikaa.

Kahden vuoden kuluttua Pakkien ovelle ilmestyivät neuvostoliittolaiset upseerit. Palatkaa kotiin, he sanoivat, tai teidät viedään myöhemmin väkisin. Tammikuussa 1945 Pakit nousivat Tampereella junaan, mutta se ei pysähtynytkään Leningradissa.

Vei 55 vuotta, ennen kuin Rudolf Pakki palasi Suomeen asumaan. Perhe sijoitettiin kolhoosiin Tveriin, ja isä kuoli metsätöissä. Äiti muutti lasten kanssa Viroon. Rudolf opiskeli Leningradissa insinööriksi ja puhui äidinkieltään suomalaisturistien kanssa aina kun voi.

Sitten tulivat Gorbatshov, glasnost ja Koivisto. Rudolf muutti vaimonsa kanssa Helsinkiin keväällä 1990, ja aikuinen tytär seurasi perässä.

Asetuttiin Kallioon, Rudolf meni tietokoneyritykseen töihin, vaimo ja tytär Lindströmin pesulaan. Iltaisin koko perhe yritti tehdä yhdessä seitsenvuotiaan Arturin ensimmäisen luokan läksyjä.

Nelli Pakin hellalla

perunamuusi on valmista. Rudolf Pakki, 69, on pannut pyhän kunniaksi puvun päälle, kovat kaulaan ja Inkerin vaakunan rintapieleen. Hän vaikuttaa suomalaisemmalta kuin suomalaiset itse: hän tuo lapsille sinikuorista suklaata ja harrastaa hiihtoa.

"Ei koskaan tullut mieleenkään, että olisin jotain muuta kuin suomalainen, vaikka asuin Virossa 53 vuotta", Rudolf sanoo. "Suomalaisuus oli se voima, joka auttoi kestämään isän kuoleman ja nälänhädät." Kaksitoista vuotta sitten Rudolf muutti toisenlaiseen Suomeen kuin mistä oli lähtenyt. Aluksi inkeriläisiin suhtauduttiin lämpimästi, mutta lama kovensi asenteet. Paluumuuttajat vievät työpaikat, tai jos ovat työttömiä, vievät sosiaalikorvaukset! Nyt niiden lapset kauppaavat vielä huumeitakin!

Rudolfin mielestä syitä inkeriläisnuorten ongelmiin voivat olla liika vapaus ja löystynyt koulukuri.

"Demokratia on mennyt Suomessa liian pitkälle. Vapaus on hyvä asia, mutta nuoret eivät ole kypsiä siihen. Kun opettaja tulee luokkaan, oppilaat eivät edes nouse ylös." Rudolf syö lounaan nopeasti ja lupaa viedä Robertin iltapäivän jalkapallo-otteluun. Eläkkeellä hänen aikansa kuluu muita paluumuuttajia auttaessa. Inkeriläiset eivät saa kansaneläkettä vaan toimeentulotukea, jonka menettää joka päivältä, jolloin astuu kotikaupunkinsa ulkopuolelle. Se on Rudolfin mielestä melkein neuvostoliittolaista valvontaa.

Siellä hän säilytti suomalaisuutensa, mutta täällä häntä kohdellaan yhä muukalaisena.

"Minulle Suomi on silti se viimeinen pysähdyspaikka. Muuta vaihtoehtoa ei ole." Nelli Pakki

ei tullut Suomeen 1990 isänmaallisuutensa vaan lastensa tulevaisuuden takia. Hän oli kolmikymppinen kahden lapsen äiti, jonka elämä oli Tallinnassa. Siellä Artur olisi joutunut kouluun, jonka luokille ahdettaisiin 40 lasta. Viron itsenäistyminen tuntui vielä epävarmalta.

Nelli sai asunnon Kalliosta vanhempiensa läheltä ja aloitti elämänsä kolmen haarukan, kolmen veitsen ja kolmen kuukauden viisumin turvin. Tietokoneinsinööri opetteli pesemään työkseen paitoja. Alisa pääsi tarhaan ja Artur kouluun, he oppivat suomen, ja niin Nelli jäi. Tallinnasta haettiin Helsinkiin ruokaa, sillä Nellin palkka oli pieni, eikä hän tiennyt toimeentulotuista.

Onneksi oli käsipallo. Nellin joukkue Sparta voitti 1997 Suomen mestaruuden. Alisa innostui käsipallosta ja Artur koripallosta. Nelli tapasi venäläisen miehen, meni uusiin naimisiin ja synnytti Helsingissä Robertin, joka puhuu suomea ja venäjää.

Äitiysloman jälkeen Artur patisti äitinsä työvoimatoimiston tietokonekurssille, sillä pojan mielestä diplomi-insinööri hukkasi aikansa pesulassa. Nyt Nelli on neljättä vuotta suomalaisessa ohjelmointiyrityksessä töissä, äänestää demareita ja ihailee Tarja Halosta .

Nelli kattaa

Tallinnasta ostetut kahvikupit pöytään ja tarjoaa mustikkapiirakkaa. Maaliskuun matala aurinko paistaa ikkunasta sisään. Vuokra-asunnon seiniä koristavat maalaukset Virosta ja Liettuasta.

"On aina helpompi ymmärtää ihmisiä, jonka kanssa on lapsena kuunnellut samoja satuja", hän sanoo. "Minä kävin Virossa venäläiset koulut, joten olen sielultani venäläinen." Nellillä on suomalaisia tuttavia, mutta lähimmät ystävät ovat venäläisiä. Nellin mielestä suomalaiset panevat materian ihmissuhteiden edelle.

Pakit eivät ole vaurastuneet niin, että se pääsisi herättämään kenessäkään kateutta.

"Palkkani on noussut, mutta menot ovat nousseet vielä nopeammin, kun on kolme harrastavaa lasta kotona", Nelli sanoo. "Etelänloma on vielä mahdoton haave." Nellin mielestä inkeriläisten menestys Suomessa ei riipu koulutuksesta eikä edes kielitaidosta, vaan siitä, millaisten viranomaisten kanssa joutuu tekemisiin. Ei rohkaise yrittämään, jos työvoimatoimistossa sanotaan, ettei saa ikinä töitä.

Voi olla, että Nelli vielä joskus palaa Tallinnaan. Ehkä Viro ja Suomi kuuluvat pian samaan unioniin, jossa on punakantiset passit kuin Neuvostoliitossa aikoinaan!

"Suomi on kotini niin kauan kuin lapset asuvat kotona. Kun he menestyvät omillaan, voin rentoutua." Nellin lapset

Alisa ja Artur ovat euro-Suomen kasvatteja, joilla on muualta vain varhaisia muistoja. Alisan huoneen ovessa on suuri Keanu Reevesin juliste. Artur ihailee NBA-tähti Hanno Möttölää . Sisarukset kävivät suomalaisen rippikoulun ja opiskelevat Mäkelänrinteen urheilulukiossa.

Alisan, Arturin ja Robertin Helsingissä inkeriläisyys ei enää ole eksoottinen juttu. Koulussa on kaikenvärisiä nuoria. Sujuva suomi on selviö, joten venäjän taidoilla kannattaa ylpeillä.

Joskus Nelli yllättyy, kuinka suomalaisia hänen lapsensa ovat. Nuorempana Artur ei halunnut ottaa uimahousuja Viroon mukaan, koska pelkäsi veden olevan likaista. Alisaa Tallinna masentaa, koska siellä on niin rähjäistä.

Sunnuntaina Alisa

katsoo televisiota verkkarit päällä. Viikolla on läksyjen ja käsipalloharjoitusten kanssa niin kiire, että Salkkareista jää jälkeen.

"Ei mua kiinnosta, pidetäänkö mua suomalaisena vai inkeriläisenä vai venäläisenä. Ei suomalaisuus ole mulle mikään pakkomielle." Ala-asteella joku vielä ryssitteli, mutta lukiossa sitä pidettäisiin lapsellisena.

"Mulla on kavereina intialaisia, ja sitten on venäläisiä, joiden kanssa en tule toimeen. Ystävyys on tyypistä kiinni." Alisa ei tunne huumeita käyttäviä inkeriläisnuoria, mutta arvelee, että heillä ei vain ole muuta tekemistä. Hänestä on vaikeampi tajuta, miksi vauraiden suomalaisperheiden lapset tappavat ihmisiä.

Alisa suunnittelee menevänsä lukion jälkeen au pairiksi ja sitten yliopistoon lukemaan psykologiaa. Artur haluaisi Yhdysvaltoihin opiskelemaan ja pelaamaan koripalloa, ehkä NBA:han asti.

"Ei mua silleen sido Suomeen mikään", Artur sanoo.

Illalla Nelli miettii

jo tulevaa työviikkoa. Vaatteet pitäisi vielä silittää ja lapsille laittaa maanantaiksi ruokaa, jos aikoo jäädä töiden jälkeen aerobiciin.

Robertin viikonloppu päättyy hyvin. Hänen jalkapallojoukkueensa, Kontun ysikolmoset, on aiemmin hävinnyt PK-35:lle. Tänään Kontu voittaa 3-2, ja Robert huutaa riemusta: "Ylärima alas! Kontu on paras!" Kentän laidalla isoisä Rudolf taputtaa kovaa jokaiselle maalille.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  9. 9

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää