Valikko
Sunnuntai

Vieraalla molskilla

Pohjalainen mies ottaa reppunsa, hyvästelee perheensä ja käy viikonloppukeikalla hankkimassa perheelleen vähän ylimääräistä. Painimalla.

Tilaajille

AALEN. "MARKOO JYYLIHANUKSELAA!" kuuluttaja jylisee, ja yleisö vastaa: "MARKO MARKO MARKO . . ."

Rummut jytisevät, torvet soivat ja jänisräikät pärisevät kiihkeästi. Harva istuu paikoillaan, ihmiset pompahtelevat pystyyn ja huitovat. Ja huutavat ja huutavat ja huutavat. He kannustavat villisti Marko Yli-Hannukselaa ja muita painijoita.

Hetkinen! Mitä ihmettä täällä tapahtuu? Eihän painiottelussa voi olla tällaista!

Mutta nyt ei ollakaan Pohjanmaalla, vaan Aalenin pikkukaupungissa, ja Yli-Hannukselakin kamppailee seurojen Saksan mestaruudesta.

Minkäänlaista merkkiä ei näy siitä, että yleisö olisi tulossa järkiinsä. Päinvastoin, kun Yli-Hannukselan vastustaja saa suorituspisteen, aalenilaiskatsomo melkein sekoaa raivosta. Huutajista suuri osa on naisia, ja vieläpä nuoria naisia.

Tunnelma saa hillityn pohjalaisenkin näyttämään tunteitaan. Yli-Hannuksela protestoi tuomarille ärhäkkäästi.

Ottelussa on toki panosta. Saksan painiliigan loppuottelussa KSV Aalenia on vastassa VfK Schifferstadt. Yli-Hannuksela on kotijoukkueen toivo 76-kiloisten sarjassa.

Ottelu menee jatkoajalle. Kumpikaan ei saa pisteitä, ja tuomarit päättävät Konstantin Schneiderin voittajaksi. Ulkomaalaisen on vaikea voittaa saksalaista Bundesliigassa.

Yli-Hannuksela saa silti valtavat suosionosoitukset, ja joukkuetoverit läiskivät miehen pakarat ja olkavarret punaiseksi matkalla pukuhuoneeseen.

Enää ei ihmetytä, miksi niin monet suomalaiset urheilun reppumiehet jaksavat viikonlopusta toiseen matkustaa Suomesta painimaan Bundesliigaan. Eihän urheilija voi uneksiakaan enää paremmasta yleisöstä. Ja tästä maksetaankin!

Palataan ajassa

taaksepäin puolitoista vuorokautta. Ollaan Ilmajoella, Yli-Hannukseloiden pihamaalla. Aamuyhdeksältä Marko Yli-Hannuksela sulloo suuren urheilukassin auton takapenkille. "Taas mennään", hän sanoo uupuneesti.

Alkamassa on Yli-Hannukselan yhdestoista painireissu Bundesliigaan tällä kaudella. Vaimo on jo töissä ja neljä lasta viety päivähoitoon. Painimalla ansaitulla tontilla hyvästelemässä on vain samojedinkoira Arttu, joka pyyhkäisee palttooseen tukun valkoisia karvoja.

Yli-Hannuksela noutaa Ilmajoen toisen painisankarin Tero Katajiston , ja pian seurakaverit nostavat Vaasan lentokentällä lähtöselvityksen tiskille valtavat kassit täynnä vaatteita.

"Täytyy pudottaa painoa. Ei viitti jumpata samoilla verkkareilla, rupiavat niin käryämään", Yli-Hannuksela selittää.

Hän on jo ehtinytkin otella vieraalla molskilla: Yli-Hannuksela ja Katajisto lähtivät Juha Ahokkaan ja Marko Asellin kanssa 1998 ensimmäisinä suomalaisina painijoina ottelemaan saksanmarkoista. Painipiireissä puhuttiin, että Saksassa on kovatasoinen sarja, johon haalitaan painijoita eri puolilta maailmaa. Ruotsalaisilla oli jo Bundesliigasta kokemusta, ja pohjalaiset saivat yhteydet heidän avullaan.

Tällä kaudella Bundesliigassa on vääntänyt jo seitsemän suomalaista huippupainijaa.

Aluksi Yli-Hannuksela harkitsi, että asuisi Saksassa pidempiä aikoja ja ottelisi enemmän. Mutta Ilmajoella on perhe ja kunnan liikuntapaikat hoidettavina. Ottelumatka Saksaan vie kuitenkin vain viikonlopun.

Tosin joskus

matka vierastyömaalle on pitkä: kuulutus Helsinki-Vantaan lentoasemalla kertoo, että Kööpenhaminan kenttä on suljettu. Kone lähtee reilun tunnin myöhässä ja Kööpenhaminan lentoasemalla odottaa täysi kaaos. Jatkoyhteys Stuttgartiin on jo mennyt. Palvelutiskin edessä on rönsyilevä jono, joka ei etene millään.

"Ei nälkä mitään, mutta kun ei saa juodakaan", Katajisto vaikeroi. Hänen pitäisi pudottaa ennen ottelua painostaan kilo ja Yli-Hannukselan kaksi.

Neljän tunnin jonotuksen jälkeen selviää, ettei Stuttgartiin enää perjantaina pääse. Tiedossa on yö lentokenttähotellissa ja aamulento Stuttgartiin. Yli-Hannuksela syö hedelmäkarkkeja ja tuumii, että parempi näin. Saa nukkua yön rauhassa. Olokin on vähän flunssainen.

Pohjalaisten saapuessa

vihdoin Aaleniin on ottelun alkuun viisi tuntia.

Ensi töikseen miehet ryntäävät harjoitushallin vaa'alle. Onneksi suomalaisilla ei ole enää ylipainoa. Sen sijaan ruotsalaisella 97-kiloisten Martin Lidbergillä on toista kiloa liikaa.

Yli-Hannuksela auttaa Lidbergiä hikoilemaan ja nuhjaa 20 kiloa painavamman miehen kanssa molskilla. Lidberg on julkkis Ruotsissa, missä hänet äänestettiin muutama vuosi sitten seksikkäimmäksi mieheksi.

"Ei tuota järkälettä saa liikahtamaankaan", hän puuskuttaa.

Valmentaja Ahmet Cakicilla on Katajistolle huonoja uutisia. Suomalainen ei painikaan.

"Vituttaa, kun tänne saakka on tullut. Mutta tämä on taktikointia", Katajisto sanoo ja koettaa näyttää tyyneltä.

Seuran yleismies Xaver Weinschenk tulee noutamaan painijoita hallille ja tervehtii lämpimästi. Yli-Hannuksela vastaa jäykästi sänkitukkaisen nallekarhun poskisuudelmaan.

"Oli nää suudelmat suomalaiselle aluksi aikamoinen kulttuurishokki. Nyt ne alkaa luistaa." "Onneksi ei tarvitse suulle sentään päästää", Katajisto täydentää.

Vaikka ottelun alkuun

on kolme tuntia, 4000 katsojaa vetävä halli on lähes täynnä. Yleisö huutaa ja tömistelee jo nyt!

Suomalaiset pujottelevat massan läpi yläkertaan pukuhuoneisiin. Käytävällä läpsyttelee sandaaleissa vastaan hyvävartaloisia, hassukorvaisia miehiä, jotka läpsivät, halailevat, suutelevat ja tuuppivat toisiaan.

KSV Aalen on, kuten muutkin Bundesliigan painiseurat, melkoinen muukalaislegioona. EU:n ulkopuolelta joukkueessa saa olla yksi painija, mutta muuten vierastyöläisten käyttöä ei ole rajoitettu. Eniten joukkueessa on Kreikan passilla matkustavia entisiä neuvostoliittolaisia.

"Ryssät on oma koulukuntansa. Siellä paini oli tosi iso laji", Yli-Hannuksela selittää.

Monista entisen Neuvostoliiton painijoista on tullut miljonäärejä, joskus myös kyseenalaisilla keinoilla. Kun Yli-Hannuksela katseli televisiosta kuuluisan venäläisen mafiapomon hautajaisia, hän huomasi, että yksi arkunkantajista on tuttu mies, entinen painin olympiavoittaja.

Saksan mestaruus

ratkeaa viimeisessä ottelussa: Schifferstadtin Alexander Leipoldin pitäisi voittaa Aalenin Felix Polianidis selätyksellä tai viidentoista pisteen erolla. Minuutti ennen loppua Leipold johtaa 12-0 ja katsomo ulvoo. Valmentaja Cakici on jo aikaa sitten saanut punaisen kortin ja häädetty molskin ääreltä.

"VIER, DREI, ZWEI . . ." Yleisö laskee sekunteja ja Aalen ottaa kuudennen peräkkäisen Saksan mestaruuden.

Juhlat alkavat, penkit kannetaan pois, orkesteri kapuaa lavalle ja samppanja suihkuaa.

"Onhan tämä vähän toista kuin kotona Ruotsissa, jossa on vain sukulaiset katsomossa", Lidberg hihkuu ja kulauttaa pullon olutta yhdellä huikalla.

Kesken juhlapuheiden seuran puheenjohtaja Karl Meier vie Katajiston takahuoneeseen. Siellä kirjoitetaan sopimus ensi kaudeksi. Yli-Hannuksela on jo allekirjoittanut omansa.

Jatkot ovat yöllä Aalenin vauhdikkaimmassa diskossa. Siellä ei juuri ole muita kuin painijoita ja nuoria naisia.

Seuraavana aamuna

Aalen on valkoisena yöllä sataneesta lumesta. Yli-Hannukselalle on noussut kuume. Lyhyet yöunensa painijat ovat nukkuneet harjoitushallilla.

Yli-Hannuksela napsii särkylääkkeitä ja harmittelee eilistä tappiotaan. Mutta jos huhtikuussa Seinäjoen EM-kisoissa vastaan sattuu sama vastustaja, niin tulos on toinen.

Yli-Hannukselalla on MM-kullan ja olympiapronssin lisäksi nyt kaksi Saksan mestaruutta, joista ensimmäinen viime vuodelta. Tuore mestaruusmitali on kuitenkin jo kassin pohjalla ja palkka taskussa - käteisenä.

"Me saadaan ottelukohtainen korvaus, mutta ei sillä elä." Stuttgartin lentokentältä kone Tukholmaan lähtee puoli tuntia myöhässä. Kotona Ilmajoella reissumiehet ovat puoli kahdelta maanantaiaamuna. Päivällä Yli-Hannukselan kuume on jo noussut melkein neljäänkymmeneen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  3. 3

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  4. 4

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  9. 9

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  10. 10

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää