Valikko
Sunnuntai

Terapiaa

Timo Rautiainen ja rockyhtye Trio Niskalaukaus tekevät synkkää rockia sodan kauhuista, ympäristöongelmista, ihmisen vastuuttomuudesta ja lasten hädästä. Varsinkin aikuiset miehet kuuntelevat ristiriitaista musiikkia jopa kyyneleet silmissä. Mikä siinä vetoaa?

Tilaajille

Timo Rautiainen on iso ja kaukaa vaarallisen näköinen mies. Mutta kasvotusten hän osoittautuu ulkonäkönsä vastakohdaksi: lempeäksi ja humoris tiseksi. Hänen puhettaan on vaikea saada pysähtymään, ja vaikka hän vääntää savoa, puhe on selkeää. Lyhyitä hauskoja tarinoita, kärkkäitä mielipiteitä, tuskaista pohdiskelua maailman epäkohdista.

Ja paljon perusteluja, miksi on tullut mitäkin tehdyksi ja sanotuksi.

"Niin. Miksi juuri me olemme nyt ilmiö?" On hän sitäkin pohtinut. Mutta kerrotaan ensin, mistä on kysymys.

Timo Rautiainen ja Trio Niskalaukaus soittaa metalliksi kutsuttua rockmusiikkia. Suoraviivaista, raskasta jyräämistä, jota ei oikein pysty kuuntelemaan puolihuolimattomasti niin kuin jotakin Anssi Kelaa tai Beatlesia. Rautiainen on yhtyeen johtaja, säveltäjä, kitaristi ja laulaja.

Ja mitä hän laulaa? Yleensä metalliyhtyeiden sanoitukset muistuttavat huonoja kauhusarjakuvia, sellaisia, joissa kaksipäiset demonit iskevät hirviösoturin kaulaan tai saatana manaa ihmiskunnalle turmiota. Niskalaukaus on poikkeus: heidän sanoituksensa kertovat vakavasti oikeasta elämästä.

Tällä metallin ja syvällisten tekstien yhdistelmällä Niskalaukaus on saavuttanut viime vuonna enemmän kuin he olisivat ikinä uskoneet aikanaan ottaessaan kitarat käteensä: kolme levyä myyntilistojen kärjessä, kaksi platina- ja kuusi kultalevyä. Keikoilla yhtyeen näki viime vuonna 100000 ihmistä, ja Radiomafian kuuntelijakyselyssä Niskalaukaus oli toiseksi suosituin yhtye. Kaiken huipuksi se sai k ulttuurivaikuttajien Valopilkku-palkinnon suomalaisen kulttuurin ja keskustelun ravistelijana - aikaisemmin sen ovat saaneet muun muassa KOM-teatteri ja Helsingin juhlaviikkojen Huvilateltta. Kaikkiaan yhtye on myynyt yli 110000 levyä, joista suurimm an osan viime vuonna.

Mutta Niskalaukausta ei tee ilmiöksi levymyynti, vaan ennakkokäsityksiä rikkova ristiriita. Miksi juuri metallista nousee yhtye, joka on saanut kymmenettu hannet suomalaiset miehet kuuntelemaan Suomen tämän hetken kantaaottavinta lyriikkaa sodan kauhuista ja maailman vääryyksistä.

Ovathan monet rockin tuntijatkin pitäneet metalli- ja heavymusiikkia rockin naurettavana ja tyhmänä äpäränä. Eikä televisiossa pyörivä sarja useimpien met allibändien esikuvan Ozzy Osbournen sekopäisestä perhe-elämästä ole paljon kuvaa kirkastanut. Metallia on liitetty satanismiin ja väkivaltaan ja se on rockin alal ajeista ainoa, jota jotkut vielä pitävät vaarallisena ja käsittämättömänä.

Niskalaukauksen tekstien kaltaisiin pohdiskeluihin ei ole metalli- ja heavymusiikin kolmekymmenvuotisessa historiassa totuttu eikä ju uri muussakaan suomalaisessa listamusiikissa, vaikka synkkyyttä ja epäonnistumisia suomalaisessa laulujen sanoissa onkin kyllästymiseen asti.

Niskalaukauksen lyriikasta löytyvät 1980-2000-lukujen nuoria askarruttaneet huolet: ympäristön pilaantuminen, sodat, rikollisuus, työttömyys ja rahan mahd in kasvu. Sanoitusten kertoja - joka on ilmiselvästi mies - suhtautuu elämään vakavasti ja tunteellisesti.

Kertomukset ovat synkkiä ja herkkiä, joskus pateettisia, mutta harvoin naiiveja. Metallille tyypilliset saatanat, lepakot ja usvaiset nummet ovat tipoties sään, mutta jonkinlainen Kullervon kirous Niskalaukauksen lyriikassa ihmiskuntaa vainoaa: kaikki, mihin ihminen koskee, tuhoutuu - ellei hän kanna vastuuta.

Niskalaukauksen keskeisimpiä teemoja on kuolema. Murhenäytelmiä aiheuttavat viina, sota ja ympäristön tuhoutuminen, jopa liikenne. Muutkin metalliyhtyeet käsittelevät kuolemaa, mutta Niskalaukaus kertoo siitä tosissaan.

Jonkinlainen merkillinen tilaus Niskalaukaukselle juuri nyt on. Siitä kertovat yhtyeen keikat, joissa näkee yhä pääasiassa mustiin pukeutuneita , umpimieli sen näköisiä 20-40-vuotiaita miehiä laulamassa nyrkit pystyssä vaikkapa Rautiaisen kummilapsen kokemasta tuskasta: "On isä mennyt, ja poika käsittää nyt, ettei voi milloinkaan, ei neuvoa antaa, ei elon taakkaa kantaa, ei enää milloinkaan."

"Kyse on auktoriteetista, uskottavuudesta. Niskalaukaus osaa tehdä melodisia biisejä ja sanoituksia ja esiintyä vakuuttavasti. Kolme kitaraa iskee kuin Mike Tyson, mutta koskaan ei mennä yli ja lopeteta lavalla kappaleita väkivaltaisesti. Niissä on pidäteltyä voimaa", sanoo suomalaisen metall imusiikin historiikin kirjoittanut Jone Nikula.

"Metallifanien on helppo hyväksyä Niskalaukaus, sillä he osaavat tämän musiikkityylin kaikki kliseet ja ovat uskottavan näköisiä. Ja Timo Rautiainen on ne likymppinen jätkä, joka nyt vaan on pykälää fiksumpi kuin kaksikymmentävuotiaat muusikonalut. Häneen on turvallista uskoa." Nikula uskoo, että juuri tämän hallitun voiman ja hillityn käytöksen takia myös tuulipukukansa on hyväksynyt Niskalaukauksen. Kuulijoiden määrä on kasvanu t hiljalleen vuodesta toiseen ilman kunnollista markkinointiakin. "Vasta tänä vuonna yhtyeestä on tullut iso. Eikä sekään ole suunnitellun markkinoinnin tulos, vaan kaikki on vain tapahtunut oikeaan aikaan musiikkia soittamalla." Timo Rautiainen vaihtaa vähän asentoa, kun häneltä kysyy, mikä Niskalaukauksen musiikin ja sanojen tehtävä loppujen lopuksi on: viihd yttää, julistaa vai parantaa?

"Minulle henkilökohtaisesti tämä on tapa prosessoida vaikeita asioita. Hienoa on, jos muutkin pystyvät käsittelemään tuskaansa meidän kautta ja saamaan sa maan hintaan musiikkia ja ajatuksia", Rautiainen aloittaa varovaisesti.

"Olen saaneet paljon palautetta, joissa on kerrottu, kuinka musiikkimme on koskettanut. Sain esimerkiksi vähän aikaa sitten viestin eräältä naiselta. Hän sanoi, ettei itse sinänsä välitä meidän musiikista, mutta kiitti meitä siitä, että sanamme ovat opettaneet hänen miehensä itkemään." Rautiainen sanoo, että moni on tullut myös keikan jälkeen kertomaan, kuinka se ja se kappale on koskettanut häntä, koska hän on kokenut tai ajatellut samo ja asioita.

"Vaikuttaa, että etenkin vanhemmille, 30-40-vuotiaille kuulijoille sanat ovat tärkeitä. Kyllä monelle nämä keikat käyvät myös terapiasta. Uskoisin että yl eisö jakautuu melko tarkkaan kahtia: puolelle on tärkeää, etteivät sanat häiritse liikaa musiikkia ja toisille sanat ovat tärkeitä." Hänen mielestään sanojen pitää kuitenkin palvella musiikkia eikä musiikin sanoja. Hän korostaakin jatkuvasti, että he julkaisevat roc klevyjä eivätkä kasvatusoppaita. Rautiaisen mukaan tekstit ovat kuitenkin niin tärkeä osa musiikkia, että on parempi, että niillä yrittää jotain sanoa kuin olla sanomatta. "Enkä minä tässä nyt istuisi ilman sanoituksia", hän sanoo.

Rautiainen vakuuttui, että rock-musiikin avulla voi kertoa tärkeistä asioista, kuunnellessaan australialaista Midnight Oil -yhtyettä, joka on laulanut eri tyisesti ympäristön ja alkuperäiskansojen pelastamisesta.

Rautiainen ei tee yhtyeen kaikkia sanoituksia itse, vaan noin kolmanneksen. Edellisille levyille sanoja teki pääasiassa Tomi Tuomaala ja uusimmalle viime keväänä ilmestyneelle Rajaportti-albumille YUP-yhtyeestä tunnettu Jarkko Martikainen. Sanoituksista kuitenkin keskustellaan etu- ja jälkikäteen tarkkaan. Sanoitukset valitsee aina Rautiainen.

"Minulla on niin hirveä rima sanoituksissa, että olen pyytänyt sanoituksia niiltä, jotka niitä osaavat paremmin tehdä. Pyrkimys on lisätä omia tekstejä, m utta saas nähdä", hän sanoo.

Rautiaisen uraa on jatkunut jo kymmenen vuotta. Ensiksi suomeksi laulaneessa, julistavassa Lyijykomppania-yhtyeessä viitisen vuotta. Sen jälkeen vuodesta 1996 Niskalaukaus, jonka kanssa hän on tehnyt neljä albumia, neljä singleä ja kolme hiukan albumia lyhyempää ep-levyä.

Eikä menestystä tule ilman julkisuutta. Rautiainen on ollut toimittajille ihannehaastateltava, sekoitus tarpeeksi kummallista ja turvallista. Hänellä on s elkeitä ja karkeita mielipiteitä, ne riittävät tavalliselle kansalle, joka tuntuu kaipaavan uusia esikuvia: "Nuorille lisää raameja. Vanhempien velvollisuutta hoitaa ensisijaisesti lapsiaan pitää lisätä." "Oikeuksien ylivalta oksettaa. Individualismi on kasvanut sairaudeksi, velvollisuudet on unohdettu." "Sairaalloinen isänmaallisuus on eri asia, mutta kansa, joka ei kunnioita omia perinteitään, ei ole kansa." Rautiaisesta tuli kokopäiväinen muusikko vasta lähemmäs nelikymppisenä, jolloin rockmuusikot yleensä lopettelevat musiikkihommat. Hän on opettaja ja sanoi ttaja, jolla on lukihäiriö. Hän näyttää häiriköltä, mutta eli rauhallisen ja "hiukan liiankin turvatun" lapsuuden pienessä savolaisessa Haukivuoren -kylässä ilman mitään pahempaa murrosikää.

Hän on siviilipalvelusmies, mutta vain rauhan aikana, ja saattaisi hyvinkin lähteä muiden mukana sotaan. Hän on saanut palkinnon suomalaisen kulttuurin ed istämisestä, mutta sanoo, että rock-muusikko Rautiaisen mielestä viime vuoden tärkein kulttuuriteko oli se, että Alko alkoi myydä yhden tähden Jaloviinaa kolmen vartin pullossa. Hän oli itse lähes vuoden juomatta laihduttaakseen ja vastalau seena keikkamatkojen pakonomaiselle ryypiskelylle.

Hän on Niskalaukauksen ehdoton pomo, mutta pitää itseään bändinsä huonoimpana muusikkona ja ylistää kitaristeja Jarkko Petosalmea ja Jari Huttusta, rumpali Seppo Pohjalaista ja basisti Nils Ursinia yhtyeen soinnin varsinaisiksi luojiksi.

Hänelle musiikki on kaikki kaikessa, mutta arvojärjestys on selvä: ensin hänen kolme lastaan, sitten musiikki. Hän on elänyt saman naisen kanssa jo 21 vuo tta, mutta kertoo avoimesti rakastavansa vaimoaan päivä päivältä enemmän. Ryhdikkään olemuksensa hän selittää sillä, että on turhamaisuuttaan vetänyt vatsaa sisään kolmekymmentä vuotta.

Omasta mielestään hän on lähinnä poikkeuksellisen ailahtelevainen, pessimismiin ja yliempaattisuuteen, jopa mielistelyyn taipuvainen tavallinen mies.

Mielipiteitä hän on laukonut omasta mielestään liikaakin. Hän inhoaa, kun toimittajat yrittävät tehdä hänestä väkisin laulavaa erityi sluokanopettajaa, vaikka hän lopetti yli kymmenen vuotta kestäneen uransa erityisopettajana jo kolme vuotta sitten.

Tiukimmat metallimusiikkia ahmivat fanaatikot ovat jo kääntäneet selkänsä Niskalaukaukselle ja etenkin Rautiaiselle, jota he haukkuvat nettisivuillaan ärs yttäväksi saarnaajaksi. Jouluna televisiossa esitetty Niskalaukauksen, Ismo Alangon, Toni Wirtasen ja Jarkko Martikaisen esittämä Tiernapojat oli monelle viimeinen niitti. Silti kyseinen Tiernapojat myy nyt enemmän kuin mikään kappale Suomessa.

"Niin. Mehän soitamme tällaisia nykyaikaisia virsiä", Rautiainen sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  3. 3

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  4. 4

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  9. 9

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  10. 10

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää