Valikko
Sunnuntai

latua

Tilaajille

Hiihtoputkeen on juuri kannettu uudet lumet. Vanhat on heitetty ulos. Myllerryksen jälkiä ollaan vasta silottelemassa. Vielä riittää hommaa ennen kuin päästään uudelle ladulle.

Vuokatin urheiluopisto on suomalaisen urheilun sydän. Se on se paikka, jossa voi nähdä suomalaisen hiihdon koko kuvan yhdellä kertaa. Siellä asuvat Sotkamon hiihtolukiossa opiskelevat nuoret, jotka vasta tähtäävät huipulle. Siellä leireilevät sekä pienet Hopeasompa-hiihtäjät että lajin terävin kärki.

Huippuhiihtäjät olivatkin ennen Vuokatin urheiluopiston ylpeyden aihe. Vuokatti on vuosikymmenet ollut kansainvälisen hiihtoeliitin harjoittelupaikka. Sinne he vetäytyivät omaan rauhaansa juuri heidän tarpeittensa mukaan rakennettuun ympäristöön. Sinne tehtiin heitä varten paitsi hiihtoputki myös muun muassa ensimmäiset niin sanotut alppimajat korvaamaan korkean paikan leirejä.

Vuokatin "Hjallikseksi" joskus kutsuttu valmennuspäällikkö Vesa-Pekka Sarparanta esittelee valtakuntaansa. Intohimoinen urheilumies on työskennellyt Vuokatissa 26 vuotta. Juuri hän taisteli sinne hiihtoputket ja alppimajat ja testauslaboratoriot.

Sarparannan puhelin soi ja mies vaihtaa muutaman sanan japanilaisen urheilumiehen kanssa. Hiihtolajit ovat niin pieniä, että kaikki tuntevat kaikki. Ja Sarparanta on liikkunut hiihtolajien kansainvälisessä eliitissä iät ja ajat.

Tänään huippu-urheilu saa Sarparannan puheissa kuitenkin vain sivuosan. Päällimmäiseksi nouseekin nuorisotyö...

Sarparannalla tuntuu olevan kova tarve kertoa, että huippu-urheilun osuus opiston toiminnasta on vain kahdeksan prosenttia. Alppimajat on lähestulkoon ajettu alas. Alussa maja oli iso rivitalo, jossa oli 23 vuodepaikkaa. Nyt on jäljellä vain kaksi kahden hengen huonetta, joita käytetään enimmäkseen tavallisina hotellihuoneina. Toiseen on juuri majoittumassa leirikoululaisia.

Sarparanta on lähdössä lukiolaisten kanssa koulujen välisiin kilpailuihin Rovaniemelle. Salpausselän kisat saavat jäädä.

Kun hiihdon kisakausi kohta päättyy, A-maajoukkueen toiminta lopetetaan.

Kaikki muuttui kaksi vuotta sitten, kun suomalaiset huippuhiihtäjät kärysivät Lahden MM-kisoissa. Se oli hiihdon parissa työskenteleville kuin WTC:n romahdus amerikkalaisille: elämä jakautuu aikaan ennen Lahden katastrofia ja sen jälkeen.

Kaisa Variksen doping -käry on nyt nostanut tunteet jälleen pintaan.

"Se oli kaikille raskasta aikaa", huokaisee hiihtolukiolaisten valmentaja Minna Tanskanen Vuokatti-hallin kahvipöydässä. Kun uutinen Lahdesta silloin aikoinaan tuli, oppilaat olivat juuri lähdössä hiihtolomalle. Porukka otettiin kasaan ja keskusteltiin. Suurin osa oli sitä mieltä, että huipulla kaikki käyttävät kiellettyjä keinoja.

"Puhuimme eettisyydestä ja siitä, miten itse voit välttää dopingin: tärkeintä on itsensä ylittäminen eikä voitto. Jos aina haluaa vain voittaa, voi lipsahtaa väärälle ladulle." Tanskanen koki, että Lahden tapaus vei pohjan pois työltä nuorten parissa. Piti miettiä, onko siinä mitään mieltä. Hän kävi psykologista sodankäyntiä itsensä kanssa. Kriisi selkiinnytti ajatuksia. Hän löysi urheilusta sellaista hyvää, minkä saa varmasti ilman dopingia.

"Oli harrastus sitten viulu tai urheilu, niin nuorelle tärkeää on päämäärätietoisuus. Sitä kautta oppii sinnikkyyttä ja kasvaa. On vahvempi ihminen, kun siirtyy työelämään. Saa matkustaakin ja nähdä maailmaa. Ja minä voin olla antamassa heille siihen mahdollisuuden", Tanskanen sanoo.

Hän on itse entinen hiihtäjä ja olisi mielestään ollut paljon köyhempi ilman urheilua.

Sarparanta tervehtii mummoja opiston pihalla ja vaihtaa muutaman sanan. Hän on itse syntynyt urheiluperheeseen ja tehnyt koko ikänsä töitä urheilun parissa. Hänen poikansa menestyi yhdistetyssä ja on nyt lajin valmentaja. Puolivuotias pojanpoika Samppa lensi viikonlopuksi Salpausselälle katsomaan kisoja.

Tätä päivää elää neljä hiihtäjien sukupolvea, Sarparanta sanoo. Vielä 60-luvulla oltiin innostuneita anabolisista steroideista, eikä niitä ollut kielletty. Eikä siitä ole kauan, kun Sarparanta kuuli 80-vuotiaan veteraanin muistelevan saunanlauteilla niitä sodanjälkeisiä kisoja, joissa tämä ensimmäisen kerran sai amfetamiinia sisältäviä Pervitin-pillereitä. Se oli kuin kuun olisi repinyt taivaalta, oli veteraani sanonut. Mutta sitten seurasi opetus.

"Hän sanoi: pojat, jos te vetäisitte samalla tavalla, olisitte jo kuolleita." Niinpä. Siihen aikaan kisoja oli sentään aika harvoin nykyiseen tahtiin verrattuna.

"Aika loukkaavaa olisi, jos alkaisin arvostella sodankäynyttä sukupolvea, että millä keinoin te kisoissa menitte. Se oli sitä aikaa", sanoo Sarparanta.

Testilaboratoriossa urheilija rehkii juoksumatolla letkuissa. Vuosien vieriessä on ehtinyt tapahtua huikea lääketieteen ja teknologinen kehitys ja globalisoituminen, pohtii Sarparanta. Palkkiot ovat kasvaneet huimasti - nykyään selostetaan summia eikä sekunteja, hän arvostelee.

Sarparanta on sitä sukupolvea, ettei muista esimerkiksi ensimmäisen lapsensa syntymästä juuri mitään. Taisi kerran vaihtaa vaipan. Silloin piti saada paljon aikaan, tehdä tulosta ja kilpailla. Nyt urheilumiehetkin ovat erilaisia. "Ne puhuvat muustakin kuin suksivoiteista." Hiihtoputken juurella pitää palaveria Hiihtoliiton toimitusjohtaja Jari Piirainen. Liiton päävalmentaja Reijo Jylhä on koululla aloittamassa luentoa psyykkisestä valmennuksesta.

Vuokatissa nuoret ovat ottaneet ensimmäisen askeleen kohti huippu-urheilua. Se on tärkeä siirtymävaihe, jossa omaksutaan lajin kulttuuri ja arvot. Valmentajat kyllä tiedostavat tämän, mutta nuoret eivät, sanoo Minna Tanskanen.

Näille nuorille urheilu on henki ja elämä, Tanskanen sanoo. Heille pitää erikseen opettaa, että elämässä on muutakin. On ajateltava myös ammattia ja tulevaisuutta. Urheilemisessa tulee aina monttuvaiheita, jotka pitää oppia kestämään.

Nuorille doping ei vielä ole ajankohtainen asia, he pärjäävät pelkällä ruisleivällä. Ja niin pärjää huipullakin, uskoo Tanskanen.

Huippu-urheilu on Tanskasen mielestä ihan eri lajinsa kuin nuorisourheilu. "Huipulla kuljet koko ajan reissuilla maailmancupissa ja muualla. Sama pikku sirkus siirtyy paikkakunnalta toiselle. Hämärtyy, mikä on todellisuus ja kaiken tarkoitus... Mutta tämä nyt on vain arvailua", hän sanoo.

Siihen sirkukseen nämä nuoret kuitenkin pyrkivät. Mutta millä eväin?

Psyykkisen valmennuksen kurssi on juuri alkamassa, kun kaarramme Sotkamon lukion pihaan. Päävalmentaja Jylhä kysyy ekaluokkalaisilta, tietävätkö he mitä se tarkoittaa?

"Yritetään saada parempi fiilis vähän niinku puhumalla eikä vyysisellä harjoittelulla." "Saahaan motivaatiota nousemaan." "Saahaan suorituspaineita laskemaan." Jylhä kehuu vastauksia, mutta muistuttaa, että psyykkinen valmennus ei liity vain suoritukseen, vaan isompaan elämisen kokonaisuuteen. Hän alkaa puhua tavoiteorientaatiosta: Tehtävään keskittyvät ihmiset saavat tyydytystä omasta suorituksestaan. Kilpailuun keskittyvät ihmiset sen sijaan miettivät aina, mitä seuraa suorituksen jälkeen. He ajattelevat voittoa ja palkkiota. Haave tuloksesta voi pilata suorituksen.

"Te olette lahjakkaita, ette te muuten täällä olisi. Arvostakaa itseänne. Aina ei voi olla paras, mutta voi ylittää omat rajansa. Se riittää. Sillä tulee myös riittävästi tulosta", hän jyrisee.

Jylhän neuvo ei tähtää vain suorituksen parantamiseen. Se myös ehkäisee dopingia, kun se vähentää voittamisen tarvetta. Se auttaa myös urheilun ulkopuolella: "Kun on yhdessä asiassa pystynyt menemään omien rajojensa yli, pystyy muussakin elämässä menemään pitemmälle", hän sanoo.

Sitten hän kertoo omasta elämästään ja siitä, miten on kahden viime vuoden aikana joutunut menemään mankelin läpi...

Oppilaat lähtevät lounaalle.

Jylhä sanoo, että Lahden myötä menivät mankelin läpi ne perusarvot, joilla hän on työskennellyt.

"Minulle tässä työssä on kyse ihmissuhteista, ja niissä tärkeintä on avoimuus, rehellisyys ja luottamus. Jos työn motiivi on raha, se on eri asia", hän miettii. "Mutta tuleehan rakkaussuhteissakin pettymyksiä. Kaikki ei aina olekaan niin kuin kuvitteli." Hiihto elää nyt Jylhän mielestä kulttuurin kasvuvaihetta. On luotava uusi sukupolvi, joka ei ajattele niin, että jos joku pärjää minua paremmin, se johtuu dopingista, Jylhä sanoo.

"Perimmäinen kysymys on, mitä urheilija haluaa urheilusta?" Jylhän mielestä kilpailemisessa ei ole mitään vikaa, mutta se ei saa nousta päällimmäiseksi. "Muuten mopo karkaa käsistä." Hän muistuttaa, että Suomi on viime aikoihin asti ollut voimakkaasti kilpailuyhteiskunta. Kodeissakin arvot ovat olleet sellaiset, että koko ajan kilpaillaan ja vertaillaan. Nyt arvot ovat pikkuisen pehmentyneet. Myös urheilussa.

Urheilu on puhdistunut todella nopeasti, väittää Jylhä. Eihän urheilu ole aikoihin ollut niin puhdasta kuin nyt, hän sanoo. Ennen ei vain ollut kontrollia eikä jääty kiinni. Uutta on dopingtyön kehittäminen. Ja maastohiihto on siinä edelläkävijä, kehuu Jylhä.

Lahden kaltainen katastrofi ei hänen mielestään voi toistua.

"Lajin sukellus on ollut niin syvä, että on nähty, että se voi loppua kokonaan. Eikä se ole rahasta kiinni. Meidät suljetaan kansainvälisestä toiminnasta, jos käy ilmi, että organisaatio on ollut mukana dopingissa" sanoo Jylhä.

Hiihtoliitto on Jylhän mukaan kahden vuoden aikana saavuttanut kansainvälisen luottamuksen, eikä Kaisa Variksen käry ole sitä horjuttanut. Muut maat ovat nähneet, että liitto on tehnyt kaikkensa puhdistaakseen hiihdon. Esimerkiksi Norjan naisten valmentaja tarjosi Variksen dopingin tultua ilmi suomalaisille tukensa.

"Meillä on nyt mahdollisuus kasvattaa uutta sukupolvea ja uutta ajattelutapaa", sanoo Jylhä.

Voiko vanha koira oppia uusia temppuja? Palataan Sarparannan luo opistolle. Hän tuntuu ainakin saaneen aikamoisen kolauksen. Mikä voisi urheilumiehelle olla pahempaa kuin uhka lajin loppumisesta?

"Aina on pelätty, että huippu-urheilu tulee liian kovaksi. Jonakin päivänä se ei sitten enää näytäkään siltä kuin haluttaisiin. Ja siihen pitäisi puuttua", hän miettii. "Joidenkin todellisuudentaju pettää niin, että he tarvitsisivat auttajaa niin kuin kuka tahansa, joka on joutunut kriisiin", hän sanoo.

Sarparanta seisoo selkä seinää vastaan ankeassa hotellihuoneessa, jonka tunnistaa alppimajaksi vain siitä, että katonrajassa menee kammottavan näköinen kaasuputki.

Sarparanta oli osakkaana huippuhiihtäjien, karpaasien yhtiössä. Vielä muutama vuosi sitten hän oli ideoimassa Vuokattiin immunologisen tutkimuksen keskusta, joka on liitetty hiihtäjien douppaamiseen. Nyt hän vakuuttaa, ettei hankkeella ollut mitään tekemistä huippuhiihdon kanssa. Venäläisiä lääkäreitä tavattiin, mutta tarkoitus oli kehittää tutkimusta tavallisten ihmisten tarpeisiin, hän selittää. Lehtitietojen mukaan hän on saanut Venäjältä lääkeampulleja, mutta niistä hän ei nyt puhu mitään.

Poliisikin kävi häntä kuulustelemassa STT:n ja Hiihtoliiton välisen oikeudenkäynnin todistajana. Ei sellaista voinut urheilumies koskaan omalle kohdalleen kuvitella.

"Kyllä tällainen puristus ja pommitus on pannut miettimään. Itsekin voi tästä kasvaa. Olen minä pehmennyt", hän sanoo. "Maailma kehittyy ja ihminen voi mennä eettisesti eteenpäin." Vuoden alusta hän jäi osa-aikaeläkkeelle, tekee tilaa nuoremmille.

Kuka sitten haluaa huippu-urheilun sirkukseen ja miksi?

Sarparanta lopetti kilpailemisen varsin nuorena, samoin hänen poikansa.

"Hiihdossa siirtyminen nuorten sarjasta yleisen sarjan menestyjäksi vie kuudesta kahdeksaan vuotta, ennen kuin menestyy. Ovatko huipulla edes lahjakkaimmat? Fiksut voivat nähdä, että se on liian pitkä tie?" Kaisa Variskin mietti vielä muutama vuosi sitten Helsingin Sanomien haastattelussa, yrittääkö hän huipulle, kun se vaatii niin paljon uhrauksia.

Yksi houkutus huipulle on raha. Menestyvä nuori urheilija alkaa aika varhain saada sponsoreilta pientä tukea: ilmaisia varusteita ja leirejä... "On niitä, jotka pienen ahneuden siivittäminä lähtevät huippu-urheiluun mukaan ja jäävät koukkuun. He yrittävät saada sitä krääsää irti yhä enemmän. Joiltakin katoaa taju siitä, ovatko he edes niin hyviä, että voisivat pärjätä huipulla", sanoo Sarparanta.

Lahden tapaus oli hänen mielestään suuri häpeä. Hän miettii, miten nuoria hiihtäjiä voitaisiin silti kannustaa ja tukea. Hän kertoo, että Harri ja Marja-Liisa Kirvesniemi käyvät Vuokatissa hiihtämässä ja suhtautuvat hienosti lapsiin.

"Minusta tuntuu, että Harri maksaa velkaa hiihdolle: hän yrittää olla lasten kanssa ja kehua heidän harrastustaan", Sarparanta sanoo.

Hän ei koskaan ota dopingia puheeksi Kirvesniemien kanssa.

Nuoret hiihtäjät valmistautuvat hiihtolenkille koulupäivän jälkeen. Heidän harrastukseensa doping-käryt eivät ole vaikuttaneet.

"Vaikka kyllä kaverit sen Lahden tapauksen jälkeen haukkuivat hemohessiksi", kertoo Heta-Maija Kumpulainen. Kumpulaisen oli vaikea uskoa tapausta todeksi, hän kun oli tavannutkin osan kärynneistä ja jutellut heidän kanssaan. Itse hän ei aio dopingia käyttää. Jos huipulla ei pärjää muuten, niin sitten ei pärjää.

Jarkko Tossavainen on sitä mieltä, että aikuiset saavat säheltää mitä haluavat, se ei hänelle kuulu. Hän uskoo, että huipulla on puhtaitakin. Hänen idolinsa on edelleen Mika Myllylä. Myllylä on erilainen persoona, eikä muita yhtä menestyneitä nykyisistä hiihtäjistä löydy.

Mutta Myllylähän käytti kiellettyjä keinoja, miten hän voi olla idolisi?

"Olen minä sitä miettinyt, mutta en ole saanut itseltäni siihen vastausta", sanoo Tossavainen.

Perjantaina Jari Piirainen ja Seppo Rehunen pitävät Salpausselän kisoissa tiedotustilaisuutta. Kaisa Variksen B-näyte on osoittautunut positiiviseksi. Sarparanta soittaa lukiolaisten kisoista: "Täällä on tosi hieno tunnelma." Uutta etsimässä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  3. 3

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  4. 4

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  8. 8

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  9. 9

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  10. 10

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää