Valikko
Sunnuntai    |   KYSY KIRSTILTÄ

Rakkaat lukijani! Viime palstalla...

Tilaajille

Rakkaat lukijani! Viime palstalla oli puhetta muun muassa venäläisestä ruletista.

Pekka Suuronen kirjoittaa, että Mihail Lermontovin kirjassa kuvattu pistooli oli todennäköisesti suustaladattava nallilukkopistooli, jollainen ei suinkaan lauennut takuuvarmasti ensi yrittämällä. Samaa mieltä on Ilkka Salama: "Tämän tie-täen kunnon fatalisti saattoi nostaa pistoolin ohimolleen ajatellen, että ei se varmasti tällä kertaa laukea." Pekka Suuronen lisää vielä: "Laukeamattoman ongelma on todellinen tänäkin päivänä. Modernin pistoolin (tai revolverin tai kiväärin) nalli saattaa jäädä syttymättä ensimmäisestä läimäyksestä, mutta voi lähteä seuraavasta." Raili Paananen kertoo, miten heidän mökiltään karkotettiin lepakot: "Oivaksi keinoksi osoittautui soittaa päiväsaikaan kunnon kovaäänisillä musiikkia niin kovaa kuin ääntä lähtee. Rock-musiikki on parhainta. Lepakkojen lähdettyä niiden kulkuaukot voidaan tukkia." Nimimerkki Lepakot on jees antaa puolestaan seuraavan neuvon: "Vedä peitto korviin ja ole kiitollinen, että suurin ongelmasi ovat vaarattomat, kodikkaat lepakot, jokaiseen vanhaan rakennukseen luontaisesti kuuluvat pikku elukat." Lammasturkin puhdistuksesta kirjoittaa Helena Snellman: "Minulla oli 60-luvulla takissani valkoista lammasturkista ja silloin sain seuraavanlaiset koetusti tehokkaat puhdistusohjeet." "Apteekista ostettiin parinsadan gramman pussillinen magnesiumjauhoa, josta sekoitettiin nesteen kera (en muista minkä, mutta apteekissa tietävät) tahnamainen seos. Se levitettiin kaulukseen ja hihansuihin ja jätettiin kuivumaan. Kuivana se harjattiin pois ja turkiksista tuli aivan uuden veroiset, hohtavan puhtaat ja kauniin pörröiset." Ja vielä lopuksi Hesarinlukijan huomautus, että kissat ja koirat kuuluvat eri lajeihin, ei rotuihin, kuten Kirsti huolimattomasti kirjoitti.

Lämmin kiitos kaikesta palautteesta, ja sitten kysymyksiin.

Ihmisellä on kaksi kättä, mutta joskus kolmannelle tuntuisi olevan käyttöä. Luontodokumenteista olen nähnyt, miten monet eläimet hyötyvät hännästään. Tiedän, että ihmisellä on häntäluu, mutta onko ihmisellä koskaan ollut käyttökelpoista häntää? Kaverini kertoi lukeneensa, että Filippiineiltä oli löydetty eristyneenä elänyt villiheimo, jonka jäsenillä oli häntä.

Kari Kuopiosta

Ihmisellä ei koskaan ole ollut varsinaista häntää. Sen katsotaan hävinneen viimeistään 25 miljoonaa vuotta sitten siitä apinoiden kehityslinjasta, joka lopulta tuotti ihmisen.

Varhaisella sikiökaudella, sanoisimmeko alkioasteella, jokaisella ihmisellä on kuitenkin yhä hännän aihio. Kun alkio kehittyy sikiöksi, aihio jää kasvavan ruumiin sisään; muistona siitä on häntäluu.

Kuulemasi tarina tunnetaan kyllä, mutta se pohjautuu väärinkäsitykseen.

Espanja menetti sodassa 1898 viimeiset todelliset siirtomaansa Filippiinit ja Kuuban Yhdysvalloille. Sodan loppuvaiheessa Yhdysvaltain armeija lähetti retkikuntia Filippiinien viidakkoon etsimään mahdollisia öljyesiintymiä ja timanttikaivoksia.

Pian alkoi liikkua huhuja, että retkikunta oli löytänyt viidakosta pääkallonmetsästystä harjoittavan heimon, jonka jäsenillä oli reilun metrin pituinen häntä. Armeijan sanottiin eristäneen heimon nopeasti, etteivät heimolaiset pääsisi valtaväestön joukkoon siittämään lisää hännällisiä.

Sitten julkisuuteen tuli valokuva hännällisestä heimolaisesta. Siitä tehtiin postikortti, jota myytiin amerikkalaisille turisteille Filippiineillä.

Vihdoin Yhdysvaltain kansallinen museo tutki asian ja totesi, että valokuvassa oli kyseessä rituaali, jossa mies oli pukeutunut eläimeksi häntineen kaikkineen.

Onko pelkkää sattumaa, että useimmat maapallomme mantereiden nimet alkavat A:lla (Arktis, Antarktis, Australia, Aasia, Afrikka, Amerikka)? Myös monien merkittävien vuoristojen nimet alkavat A:lla (Alpit, Appalakit, Andit, Atlasvuoret).

Paras a-team

Maantieteellisen nimistön taustalla ovat yleensä ikivanhat mytologiat, alkuperäiskielten ja -kulttuurien vaikutukset tai historialliset sattumukset.

Arktis tarkoittaa pohjoisia napa-alueita - se ei siis ole manner. Nimi johtuu Ison Karhun (Otavan) tähtikuviosta (karhu: Ursus arctos), siis Karhun tähdistön alla sijaitsevat alueet. Maapallon toisella puolella on johdonmukaisesti Anti-Arktis eli Antarktis.

Australian kohdalla useimmissa 1500-luvun kartoissa lukee: Terra Australis Incognita eli tuntematon eteläinen maa. Kun manner sai löytöretkien myötä hahmonsa, nimikin lyhentyi Australiaksi.

Monien mantereiden nimi juontuu vanhasta kreikkalaisesta mytologiasta. Yksi Oceanus- ja Tethys-jumalten tyttäristä, jotka olivat nereidejä, eräänlaisia merenneitoja, oli nimeltään Asia. Samanlainen jumalolentoihin liittyvä mytologiatausta on Europa- (Eurooppa) nimellä.

Afrikka tarkoitti roomalaisaikana Välimeren eteläpuolella sijainnutta Rooman provinssia, joka käsitti suunnilleen nykyisen Tunisian alueet. Löytöretkien aikaan tultaessa nimi oli päätynyt tarkoittamaan koko mannerta.

Amerikka-nimi on edellisiä nuorempaa perua. Se juontuu Kolumbuksen aikalaisen, italialaissyntyisen löytöretkeilijän Amerigo Vespuccin nimestä. Amerikka otettiin käyttöön 1500-luvun alkupuolella, kun oli tullut selväksi, että oli löydetty valtanmeren takaa kokonainen Uusi maailma.

Vuoristojen nimiinkään ei liittyne mitään yleissääntöä. Atlasvuoristo sai antiikin ajalla nimensä tarujen myyttisestä titaanista, Atlas-jättiläisestä, jonka hahmo yhäkin kannattelee maapalloa harteillaan vanhoissa veistoskuvissa.

Appalakit -nimen eri muodot viittaavat intiaanikielisiin alkumuotoihin. Myös Andit-nimen alkumuoto on varmaan löydettävissä Etelä-Amerikan alkuperäiskielistä.

Jo muinaiset roomalaiset tunsivat nimen Alpit. Myöhemmin nimi on laajentunut tarkoittamaan geologisesti suhteellisen nuoria, muodoiltaan jylhäpiirteisiä ja korkeita poimuvuoristoja.

Irakin sota sai meidät esittämään sinulle hieman laajemman kysymyksen. Miksi länsimaat, siis aikoinaan eurooppalaiset ja sitä tietä amerikkalaiset, aikoinaan pääsivät maailmassa niskan päälle, vaikka esimerkiksi Kaksoisvirran maassa, nykyisen Irakin alueella, oli muinoin suuria valtakuntia ja hienoja kulttuureja, Kiinassa tehtiin nerokkaita keksintöjä jne.

Ptolemaios

Eurooppalaisten valtakausi alkoi varsinaisesti 1500-luvulla, jolloin monet mahtavat valtakunnat olivat jo sortuneet. Kiina taas oli eristäytynyt omaan maailmaansa, ja sen keisareilla oli täysi työ pitää edes oma maa jossain määrin koossa.

Euroopassa ei ollut mitään sellaista mahtia tai maata, joka olisi ollut tarpeeksi voimakas hallitsemaan muita ja luomaan tavalla tai toisella vakaat olot. Siispä kaikki olivat laajentumishalusia ja nälkäisiä, valmiita käymään sekä toistensa kurkkuun että lähtemään pitemmillekin valloitusretkille.

Euroopassa vallitsi siis poliittinen ja sotilaallinen pluralismi, mutta myös markkinatalous ja älyllinen vapaus.

Markkinatalous sai aikaan, että kauppiaat ja yrittäjät tekivät rahaa. Hallitsijat sitten nylkivät heitä ja ostivat aseita ja palkkasivat miehiä. Onneksi he tajusivat ajoissa, ettei munivia kanoja kannattanut tappaa.

Samaiset liikemiehet olivat nopeita myös hyödyntämään vallattujen alueiden tarjoamia mahdollisuuksia.

Älyllinen vapaus sai aikaan, että tiedemiehet ja oppineet saivat kohtalaisen vapaasti harjoittaa taiteita, tieteitä ja tekniikkaa, ja kuten tiedetään, lopulta muutamat heistä kehittivät atomipommin - puhumattakaan siitä, miten he edistivät talouselämää.

Norsu on tunnetusti iso eläin, joten sillä on suuret korvatkin. Erityisesti afrikannorsun korvia katsellessa tulee kuitenkin mieleen kysymys, onko sen valtavilla korvalehdillä muutakin merkitystä kuin auttaa eläintä kuulemaan.

Safarilla

Afrikannorsu ei tosiaankaan tarvitse suuria korvalehtiä kuullakseen paremmin, vaan kuulon suhteen se pärjäisi paljon pienemmillä. Korvalehtien tarkoitus on toinen. Norsu ei näet hikoile ihmisen tavoin, vaan viilentää kehoaan korvalehtien avulla.

Korvien ihon pinnassa on runsaasti verisuonia, ja kun norsu löyhyttää korviaan, verisuonissa oleva veri viilenee ja palaa siis muualle kehoon vii-leämpänä kuin mitä se oli tullessaan korvalehtiin.

Lämpimillä seuduilla on muitakin eläimiä, jotka haihduttavat lämpöä korvalehtien kautta. Sellainen on esimerkiksi afrikkalainen korvakoira, 3-6 kilon painoinen kettu.

Voi olla, että sen korvat ovat suhteessa muuhun ruumiiseen vielä isommat kuin norsun korvat.

Pikkuveljeni omahyväinen käytös ja hyvien tapojen puute ovat vaivanneet jo pitkään mieltäni ja tekevät yhteiset vierailut lapsuudenkodissani kiusallisiksi. Asiaa ei paranna se seikka, että menestyessään sisaruksistani heikoiten on veljeni saanut äitini jakamattoman huomion jo lapsesta saakka. Tuntuu, että veli yrittäisi muita väheksymällä nostaa omaa itsetuntoaan. Miten voisin hienovaraisesti osoittaa hänelle, että hänen tulisi huomioida muutkin?

H., Helsinki

Mitään hienovaraista tapaa osoittaa asiaa hänelle ei varmaankaan ole, mutta voisit kertoa hänelle, mitä sinä ajattelet.

Kun hän on kehua retostellut itseään ja mollannut muita, kerro hänelle jälkeenpäin kahden kesken, ettet pitänyt siitä, mitä hän sanoi ja miten hän käyttäytyi. Älä moiti äläkä vaadi häntä muuttumaan, sano esimerkiksi, että "tekisi varmaan hyvän säväyksen, jos olisit myönteisempi ja ottaisit muut paremmin huomioon".

Kun oleskelette perheenjäsenten kesken, voisit johdatella keskustelua pois veljestäsi ja tuoda siihen muita aiheita.

Jos veljesi sanoo jotain ikävää jostakusta, sano sinä vastapainoksi jotain myönteistä tuosta henkilöstä: "Nyt et veliseni mielestäni ole kohtuullinen sanoissasi, vaan voisit ajatella asiaa toisin".

Keltaiset Post it -liimalaput ovat niitä tarvikkeita, joihin on niin tottunut, ettei muista elämää ennen niitä. Kaverini mukaan ne syntyivät niin, että joku onneton kemisti oli keksinyt liiman, joka tarttui joka paikkaan mutta ei pitänyt missään. Miten tarina menikään?

Nikko

Tuo "onneton" kemisti oli 3M-yhtiön työntekijä Spencer Silver. Idean muistilapuista sai kuitenkin hänen kollegansa Art Fry.

Fry oli yhtiön kehitysinsinööri ja lauloi harrastuksekseen kirkkokuorossa. Joka sunnuntai hän merkitsi virsikirjaansa laulettavat virret panemalla paperilappuja kirjan väliin. Ne tietysti putoilivat ja aiheuttivat harmia. Silloin hän sai ajatuksen, että ehkäpä Silverin kehittämä liima voisi auttaa hänen lappusiaan pysymään kiinni kirjan sivuissa.

Maanantaina hän alkoi levittää liimaa lappusiinsa ja sai kuin saikin ajatuksen, että voisi olla sellaisia lappusia, joissa on jo valmiina liimaa.

Liima vaati vielä hienosäätöä, ja yrityksen markkinointiosastokaan ei siitä heti innostunut. Koemarkkinointi vuonna 1977 oli kuitenkin menestys!

Onko totta, että hiki irtoaa löylyssä paremmin vai ovatko hikinorot vain iholle tiivistynyttä vesihöyryä?

Kalle

Hiki irtoaa löylyssä todellakin paremmin kuin "kuivassa" saunassa. Kiukaan lämpö levittyy näet vesihöyryn välityksellä paljon tehokkaammin kuin ilman välityksellä.

Kun keho eli sen pintakerrokset lämpenevät, elimistö yrittää viilentää kehoa erittämällä hikeä. Mitä enemmän lämpöä, sitä enemmän hikeä.

Toisaalta käy niin, että kun höyry tapaa suhteellisen kylmän ihon pinnan, se jäähtyy ja tiivistyy jälleen vedeksi.

Ihon pinnalla on siis sekä hikeä että höyrystä tiivistynyttä vettä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  5. 5

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  10. 10

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää