Valikko
Sunnuntai

Helsingin hävittäjät

Helmikuussa 1944 puna-armeija koetti taivuttaa Suomea rauhaan massiivisilla ilmapommituksilla. Taitavan ilmapuolustuksen ansiosta Helsingistä ei tullut soraläjää. Kaupunkikuva muuttui radikaalisti vasta paria vuosikymmentä myöhemmin.

Tilaajille

Toisen maailmansodan jälkeen kuvatuissa dokumenteissa saksalaiset kaupungit ovat lohduttomia rauniometsiä. Tasan kuusikymmentä vuotta sitten generalissimus Josif Stalin suunnitteli samanlaista kohtaloa myös Helsingille. Stalin ei kuitenkaan pystynyt pistämään pääkaupunkimme ilmettä uusiksi - sen tekivät suomalaiset itse myöhemmin.

Vanhan huulen mukaan sen, mikä Neuvostoliiton ilmavoimilta jäi kesken, viimeistelivät Helsingin kaupunkisuunnittelusta vastaavat. Hokema yliarvioi puna-armeijan iskuvoimaa ja aliarvioi 1960-luvun purkuvimmaa.

Ennen helmikuun 1944 suurpommituksia Neuvostoliiton ilmahyökkäykset olivat olleet hajanaisia iskuja, mutta sodan loppusuoralla meininki oli määrätietoisempaa. Pommitusten tarkoituksena oli murtaa suomalaisten taistelumoraali ja pakottaa Suomi rauhaan.

Helmikuun kolmessa hyökkäyksessä puna-armeija teki 2100 lentoa, joiden aikana pudotettiin 20000 pommia. Kapteeni Aake Pesosen suunnitteleman ja organisoiman ilmatorjuntasysteemin ansiosta kaupunkiin osui vain 800 pommia. Sulkutulen ahdistelemina neuvostolentäjät pudottivat valtaosan pommeista mereen Vuosaaren edustalle.

Pommituksissa kuoli yli 150 ihmistä. Aineelliset tuhot jäivät kuitenkin melko vähäisiksi. Kantakaupungissa tuhoutui täydellisesti vain parisenkymmentä taloa, joista melkein kaikki olivat puutaloja.

Sadat talot vaurioituivat - osa pahastikin -, mutta moni osoittautui savun laskeuduttua korjauskelpoiseksi. Jopa täysosuman saanut Kruunuvuorenkatu 11-13 Katajanokalla saatiin kunnostetuksi. Korjaushalukkuutta lisäsi myös pula rakennusmateriaaleista.

Sen sijaan 1960-luvulla jälki oli huomattavasti näyttävämpää.

Vuosikymmenen aikana Helsinginniemen rakennuskanta uusittiin perusteellisesti. Vuosina 1960-69 keskustan, Kampin, Punavuoren ja Kallion alueille nousi noin parisataa uutta taloa.

Rakentamisen tahti alkoi kiihtyä 1950-luvun lopussa, kun maaltapako kasvatti Helsingin väkilukua useilla tuhansilla vuodessa.

Vakaammat olot ja elementtitekniikka tekivät rakentamisesta nopeaa ja halpaa. Ensimmäiset lähiöt syntyivät, mutta myös kantakaupunkiin nousi uljaita betonikolosseja. Ne edustivat laatuasumisen viimeistä huutoa.

Vuosikymmenen alussa painopiste oli asuntotaloissa, joita rakennettiin huonokuntoisten puuröttelöiden tilalle. Mutta kun alkuun oli päästy, sileäksi alettiin pistää yhä enemmän kulttuurihistoriallisesti merkittäviä arvotaloja.

Katukuvasta katosivat muun muassa Kino-Palatsi ja VPK:n talo, Skohan kulma ja Heimolan talo. Muutamista taloista jätettiin pelkät kuoret (kaupungintalo) tai niiden julkisivu rakennettiin uudestaan (Kämp). Purkuvimma alkoi hellittää vasta 1970-luvun puolella, kun kaupunkilaiset saivat kyllikseen vanhojen näkymien hävittämisestä.

Helsinki kesti suurpommitukset, mutta ei rauhan aikaa. ..

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  9. 9

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää