Valikko
Sunnuntai

Liikaselle on jo virka tarjolla

Ulkoministeriön arkistoista löytyi vanha kirjallinen lupaus, että Erkki Liikanen pääsee komissaarin töistä takaisin diplomaatiksi.

Tilaajille

Ulkoministeriön korkein virkamies, valtiosihteeri Antti Satuli kuoli viime huhtikuussa hiihtomatkalla Lapissa. Satulin asema Suomen EU-politiikassa oli hyvin poikkeuksellinen. Hän tuli integraatiovirkamieheksi 1980-luvun puolivälissä, osallistui jäsenyysneuvotteluihin ja oli EU-ajan ensimmäisenä suurlähettiläänä Brysselissä seitsemän vuotta.

Satulin palatessa ministeriön johtoon hänen mukanaan tuli sellaista hiljaista tietoa, jota muilla virkamiehillä ei voinut olla. Myös poliitikot tunnustivat Satulin arvon. Hän oli "tutorini ja mentorini" EU-asioissa, sanoi Paavo Lipponen Satulin muistotilaisuudessa.

Uuden valtiosihteerin etsiminen kesti kuukausia. Toista Satulia ei löydetty, ja tehtävään kutsuttiin Arto Mansala, kokenut diplomaatti.

Ministeriön virkamiesjohto, Mansala ja esimerkiksi poliittinen alivaltiosihteeri Jaakko Laajava ja poliittisen osaston päällikkö Markus Lyra, tunnetaan etevinä virkamiehinä, mutta EU-tuntijoita he eivät ole. Huippuluokan EU-tuntemuksen voi hankkia vain vuosien työllä Brysselissä, unionin valtakeskuksessa.

Kun EU-komissaari Erkki Liikanen ilmoitti viime viikon lauantaina Yleisradion Lauantaiseurassa olevansa kiinnostunut palamaan ulkoministeriöön, siellä aluksi hämmästyttiin. Tuskin kukaan oli edes tullut ajatelleeksi tällaista vaihtoehtoa.

Liikanen erosi ulkoministeriön palveluksesta 1995 siirtyessään komissaariksi.

Liikanen oli kuitenkin sopinut silloisen ulkoministerin Heikki Haaviston kanssa, että hän voi palata ministeriöön komissaarikautensa jälkeen.

Maanantaina ministeriön arkistosta löytyi Haaviston kirje, jossa sopimuksesta kerrottiin. Onneksi löytyi, sillä Haaviston jälkeen ulkoministerit ja presidentit ovat vaihtuneet monta kertaa. Kirje ei sido juridisesti Haaviston seuraajia, mutta melkoinen velvoite se silti on.

Liikasen ja Haaviston sopimus tehtiin juuri ennen EU-jäsenyysajan alkua. Nykyisin unionitehtäviin lähteville taataan lähes automaattisesti mahdollisuus palata ulkoministeriöön.

Kuluneen viikon aikana asia on selvitetty. Liikaselle on ulkoasiainneuvoksen vakanssi tarjolla, jos hän haluaa palata. Liikanen ja ulkoministeriön johto neuvottelevat asiasta lähiaikoina.

Valmista tehtävää ei tietenkään ole odottamassa. Liikasen tiedoille ja taidoille olisi kuitenkin paljon käyttöä ulkoministeriössä.

Liikanen on ollut EU-suurlähettiläänä Brysselissä, mukana jäsenyysneuvotteluissa ja yhdeksän vuotta komissaarina.

Hän täyttäisi Satulin jättämää tietovajetta varsinkin, kun Suomesta tulee parin vuoden päästä EU:n puheenjohtajamaa.

Sekin on mahdollista, että Liikasesta tulee seuraava poliittinen alivaltiosihteeri. Jaakko Laajava on jo nimitetty Suomen Lontoon-suurlähettilääksi, johon tehtävään hän siirtyy ensi vuoden alussa.

Jos Liikanen ilmoittautuu ehdolle Laajavalta vapautuvaan virkaan, hän saanee sen. Hänellä on suurlähettilästausta, sopiva nimitysikä (53) ja ennen muuta sitä kokemusta, jota ministeriön virkamiesjohdosta juuri nyt puuttuu. Ministeriössä ei vielä tiedetä, onko Liikanen kiinnostunut tästä tehtävästä vai onko hänellä muita toiveita.

Ulkoministeriön poliittisen alivaltiosihteerin tehtävä on hyvin tärkeä. Takavuosina sillä istui usein presidentin luottomies.

Urho Kekkonen veti Keijo Korhosen juuri tälle paikalle, kun hän tarvitsi varman avustajan 1970-luvun lopulla.

Jaakko

Blomberg istui alivaltiosihteerinä peräti yhdeksän vuotta 1992-2001. Ministereitä tuli ja meni, ja presidenttikin vaihtui pari kertaa, mutta Blomberg pysyi. Ei olisi mahdoton ajatus, että Tarja Halonen haluaisi Liikasen tälle samalle paikalle.

Liikasen paluu kotimaahan käynnistää myös poliittisia veikkailuja. Häntä on soviteltu jo Sdp:n puheenjohtajaksi ja pääministeriksi sekä elinkeinoelämän uuden keskusjärjestön johtoon.

Näihin verrattuna ulkoministeriön virkaura vaikuttaa vaatimattomalta, mutta on hyvä muistaa, että siltä on ponnistettu korkeisiin tehtäviin.

Martti Ahtisaaren nousu presidentiksi on siitä viimeinen esimerkki.

Liikanen on itse sanonut, että häntä kiinnostavat enemmän asiat kuin asemat. Se on hyvä lähtökohta. Suomessa ei ole pulaa päälliköistä vaan ajatuksista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  4. 4

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  8. 8

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  9. 9

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  10. 10

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää