Valikko
Sunnuntai

Päättymätön naistenpäivä

Maaliskuun kahdeksas on siitä ihmeellinen päivä, että se voi kestää melkein vuosisadan. Naisliikkeen kantaäidit olivat onneksi niin moniulotteisia, että he tuntuvat nykynaisestakin eläviltä.

Tilaajille

Naistenpäivänä vuosi sitten venäjänopettajani Julia, nuori moskovalaisnainen, kyseli oppitunnilla kouluajoistani. Kerroin, että kävin kymmenvuotiaasta ylioppilaaksi saakka helsinkiläistä tyttölyseota. "Siis semmoinen koulu, jossa oli oppilaina vain tyttöjä", selitin ontuvalla venäjällä.

Julia oli enemmän kuin hämmästynyt. "{Zcaron}enskaja {scaron}kola?!" hän huudahti. Niin, niin. Yritin kaivaa muististani jotakin vastaavaa vanhalta Venäjältä: olisiko Smolnan aatelisneitosten ylhäisökoulu Pietarissa liian kaheli vertauskohde meidän valtionkoulullemme, jossa oli oppilaina koko yhteiskunta työläisperheiden tyttäristä kansakunnan vanhaan sivistyneistöön?

Julia, neuvostoajan kasvatti, oli puolestaan käynyt moskovalaista yhteiskoulua. Eikä siinä kaikki: heillä oli ollut oppiaineena myös maanpuolustus. Julia oli oppinut, miten kaasunaamaria käytetään, miten kivääri puretaan ja kootaan ja miten ryömitään ja ammutaan.

Hämmästelin asiaa lähes yhtä meluisasti ja jäin harmittelemaan tätä meiltä puuttuvaa oppiainetta kaiken sen pesäpallon pelaamisen ja maastojuoksun jatkoksi.

Jos olisin osannut enemmän venäjää, olisin kertonut, mitä muuta tyttökoulussa oppi: se oli päättymätön kansallinen naistenpäivä. Meihin istutettiin luottamus, että tytöt pystyvät mihin tahansa. Jo silloin näki, että meissä oli huippumatemaatikkoja ja niitä, jotka rakensivat itse cembalonsa, sitoivat kirjansa ja kutoivat takkikankaansa, oli tulevia kirjailijoita, tekstiilitaiteilijoita ja tavattoman taitavia voimistelijoita. Lauloimme neliäänisesti melkein mitä tahansa, ja jos piti kiusata hengiltä opetusharjoittelijoita, auskultantteja, onnistuimme siinäkin loistavasti.

Puhumattakaan siitä, miten hienostuneesti osasimme kiusata toisiamme. Ja tukea ja kannustaa reilusti.

Naisasian ja feminismin aatteet ovat tuntuneet tyttökoulun jälkeen jotenkin kuolleilta kirjaimilta, lailta ilman henkeä, niin huolellisesti kuin melkein jokaisen manifestin ja teesin haluaisikin allekirjoittaa ja naulata seinälle. Tekee aina mieli sanoa: mutta minä olen ollut siellä.

Olen todistaja, joskin vaitelias. Yhdeksän vuotta kestänyt naistenpäivä merkitsi laajaa oppimäärää siitä, mitä on olla nainen naisten joukossa, hyvinä ja pahoina päivinä. Lähes vuosikymmenen tarvoimme tyttöjoukossa halki lapsuuden ja nuoruuden viidakon. Jos sen jälkeen olisi joku tullut pitämään akateemisen esitelmän naissukupuolesta, sen ominaisuuksista ja oikeuksista, viidakosta ulos astunut olisi voinut vain vaieta. Hän, joka tietää, ei puhu.

Venäjäntunti jatkui naistenpäiväteemalla. Miten sitä vietetään Suomessa, saavatko naiset kukkia, onko se suuri juhlapäivä? Latteat, hiukan innottomat vastaukset eivät olleet pelkästään puutteellisen kielitaidon syytä. No, kyllähän jotkut kukkia... Mutta kun meillä on tuo äitienpäivä, toukokuun toinen sunnuntai.

Vosmova marta, maaliskuun kahdeksas, on meillä ollut ehkä enemmän sosialististen puolueiden, vasemmiston naisten juhlaa.

Julia vaikutti taas hämmästyneeltä. Miten niin ei kaikkien naisten juhlaa?

Nyt Suomen historia pähkinänkuoressa, apua: byilo tak, {scaron}to u nas... ei tule mitään.

Ehkä siitä ei alun alkaen tullut kaikkien naisten juhlapäivää siksi, että naistenpäivästä päätettiin tehdä kansainvälinen vuonna 1910 nimenomaan sosialististen naisten konferenssissa Kööpenhaminassa. Kansainvälisen liikkeen perustajat olivat saksalainen sosialisti Clara Zetkin ja neuvostoliittolainen Aleksandra Kollontai.

Olisiko siihen joukkoon mahtunut Tekla Hultin, Suomen ensimmäinen naispuolinen filosofian tohtori, nuorsuomalainen toimittaja ja yhä radikaalimmaksi muuttunut jääkäriliikkeen kannattaja? Tai Lucina Hagman, koulunjohtaja, nuorsuomalaisten kansanedustaja, Naisasialiitto Unionin ja Suomalaisen Naisliiton puheenjohtaja? Entä myöhemmin Fanni Luukkonen, lottakenraali, suojeluskuntien valkoisesta jäähileestä syntyneen Suomen kaikkien aikojen suurimman vapaaehtoisen naisjärjestön johtaja?

Miten selittää ontuvalla venäjällä, että vasemmisto ja oikeisto jakoivat Suomessa pitkään myös naisasiaa?

Meillä oli tyttölyseossa kyllä kommari-Ritva, joka tuli pystypäin kouluun punavihreässä verkkarissa, jonka selässä luki isolla TUL. Hänen rohkeuttaan me ihailimme. Hänen kotonaan vietettiin varmaan kansainvälistä naistenpäivääkin, josta me kuulimme vasta 70-luvulla, kun naapurimaa ja sen tavat tulivat kovin läheisiksi.

Julia antoi kotiläksyä: Millaisia olivat naistenpäivän symbolit, Clara Zetkin, Aleksandra Kollontai? Entä Nade{zcaron}da Krupskaja, Vladimir Uljanov-Leninin puoliso, tai Inessa Armand, Vladimir Iljit{scaron}in pitkäaikainen rakastajatar?

Ja Rosa Luxemburg, jolle on Euroopassa nimetty varmaan enemmän katuja ja bulevardeja kuin kenellekään muulle naiselle? Entä Larisa Reisner, joka oli Boris Pasternakin sankarittaren esikuva romaanissa Tohtori {Zcaron}ivago? Kuka heistä ajattelultaan ja ominaisuuksiltaan tuntuu läheisimmältä?

Naisliikkeen kantaäideistä on Venäjällä kirjoitettu satojatuhansia sivuja. Hehän olivat silta vallankumouksen isien - utopistien, teoreetikkojen, ekonomistien ja filosofien - ja kansan valtavien massojen välillä. Kynä sauhuten kirjoitin Julialle muistiinpanoja. Tunnollisuus ei hevin katoa tyttökoululaisesta.

Tyyppinä jokainen heistä olisi mahtunut siihen tyttölyseoon, he olivat siellä kaikki. Opettajana siellä olisi hyvin voinut olla Clara Zetkin, tuo maailmanvallankumouksen mummo, ahkera organisaattori ja järjestäjä, hiukan yksinkertainen, pitkäpiimäinen ja hyväntahtoinen sielu, joka palvoi miestään Osipia ja uskoi keittiön valtaan ja pääoman voimaan - kaikki muu oli perkeleestä.

Rosa Luxemburgissa taas ei ollut mitään keskinkertaista, sillä hän oli syntynyt tähdeksi: rikas ja koulutettu juutalaistyttö, loistava teoreetikko, tyylikäs, säkenöivän älykäs ja analyyttinen, särmikäs ja monimutkainen.

Niitä kyllä nähtiin ja on nähty sittemminkin. Kansan roolia vallankumouksessa Rosa ei tosin koskaan oikein ymmärtänyt - ehkä siksi, ettei hän ollut oikein vakuuttunut siitä, oliko kansaa ylipäätään olemassakaan.

Luxemburg murhattiin, ja sankaritarlegenda sosialismin Jeanne d'Arcista oli valmis. Harva enää muistaa, että kuollessaan Luxemburg oli 48-vuotias pisteliäs ja hermostunut nainen, joka ei juuri tuntenut tavallista elämää.

Entä Aleksandra Kollontai, tuo vaarallinen nainen, niin tavattoman epäsovinnainen? Niitäkin tyttökoulussa oli, mutta vielä hyvin viattomina versoina tietysti. Kollontai oli vakuuttunut siitä, että perhe- ja avioliittoinstituutti piankin kuolevat, ja hän piti tulisia puheita naisen tasa-arvosta, riippumattomuudesta ja vapaudesta, kirjoittipa vapaasta rakkaudesta kirjasenkin, joka vietiin Vladimir Iljit{scaron}in kauhisteltavaksi. Seksi on samaa kuin kulauttaisi lasillisen vettä, hän julisti rohkeasti ja taiteili koko elämänsä erilaisten kolmiodraamojen osapuolena.

Inessa Armandilla taas ei ollut edes teorioita nais- ja miesasiaan - hän oli synnynnäinen kurtisaani, joka ei koskaan kiinnostunut marxismista, häntä kiehtoi vain mielenkiintoinen elämä. Hän oli Suomi-Filmin syntinen Jolanda, jotka saavat aina lopulta ansionsa mukaan: Lenin ei koskaan luopunut vaimostaan Krupskajasta, tuosta jälkimaailman rumaksi, ikäväksi ja typeräksi tuomitsemasta naisesta.

Armandin kohtaloksi jäi elää pitkästyneenä tyhjää loppuelämäänsä, sillä vallankumouksen jälkeen hänellä ei ollut enää mitään tekemistä.

Krupskaja taas jäi kuitenkin tulikirjaimina historian lehdille: hän rohkeni riitaantua joulukuussa 1922 Josif Vissarionovit{scaron} Stalinin kanssa, ja kun Lenin sai hiukan myöhemmin kuulla riidasta, hän saneli sihteerilleen raivostuneen kirjeen Stalinille: "Olitte niin röyhkeä, että soititte vaimolleni ja haukuitte hänet." Kirje oli ehkä Leninin elämän kaikkein jaloin teko. Heti puolustettuaan vaimoaan ja uhattuaan Stalinia välirikolla Lenin halvaantui, ehkä silkasta kauhusta, ja eli enää vuoden, uskollinen Krupskaja rinnallaan.

Uusi aika, Stalinin pitkä terrori, oli alkamassa. Ratkaisevat vuodet olivat kuluneet lokakuun vallankumouksesta, ja siitä yöstä, jona bol{scaron}evikit valtasivat Talvipalatsin. Silloin risteilijä Auroraan oli noussut punaisten merisotilaiden mukana uskomattoman, ylimaallisen kaunis, kookas nainen, jonka hiukset oli kierretty palmikoille pään ympäri. Kasvot olivat kalpeat, kuin verettömät. Larisa Reisner oli se, joka käski ampua kuuluisan Auroran yhteislaukauksen, joka ilmoitti lokakuun vallankumouksen alkaneen.

Runoilija-näyttelijä-seikkailijatar kuoli 30-vuotiaana lavantautiin 1926. "Hän vilahti komeettana vallankumouksen tulenkarvaisella taivaalla ja paloi tuhkaksi jättäen huutomerkkiä muistuttavan jäljen", opettelin ulkoa venäjäksi seuraavalle tunnille.

Kiittelin opettajaani mielenkiintoisesta kotiläksystä. Miten naisista onkaan vaikea saada säröttömiä patsaita!

"Onneksi naistenpäivään mahtuvat nämä kaikki, ja tyttölyseoonkin. Mutta ehkä pidän kuitenkin eniten Larisa Reisnerista", sanoin Julialle. "Hänhän oli tyttökoululaisen alter ego, romanttinen tyttökirjan rohkea sankaritar."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  4. 4

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  8. 8

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  9. 9

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  10. 10

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää