Valikko
Sunnuntai

Nupun toivottu raskaus

Suomi on maailman johtava lumileopardien synnytyslaitos. Helsingin Korkeasaaresta myös valitaan sopivat urokset Nupulle ja muille tuleville emoille ympäri maailmaa.

Tilaajille

Lumileopardi Nupun aprillipäivän jälkeinen aamu on lähtenyt liikkeelle makoisissa merkeissä. Ilmakin on juuri sopivan kylmä ja valoisa eikä tänä aamuna edes ikävän kostea, kuten Korkeasaaressa yleensä.

Juuri tällaisina päivinä on hyvä maata häkkikumppani Marcin vieressä kevätauringon sulattamilla kallioilla. Ei tarvitse edes asettaa metrin mittaista paksua häntää vatsan ja naaman suojaksi, kuten viiden kilometrin korkeudessa Himalajan huipulla, jossa lumileopardit on luonnossa elävät.

Ja on ruokintapäiväkin: tänään saa syödä mahansa täyteen. Huomenna on sitten sulattelupäivä. Juuri nyt Nuppu kiipeää pitkää ohutta oksaa myöten puuhun ja nappaa kohta suuhunsa vitaminoidun viisikiloisen naudanlihamöhkäleen, jonka eläintenhoitaja Vesa Iisalo on sinne laittanut. Myös Marc saa ruokaa, tosin lukitussa häkissä kallion päällä.

"Lumpparipareilla on tapana tapella ruuasta", Iisalo sanoo. Korkeasaarelaiset kutsuvat lumileopardeja lumppareiksi.

Maallikko ei sitä huomaa, mutta Nuppu on todennäköisesti raskaana. Kukaan ei nähnyt Nupun ja Marcin parittelua, mutta Iisalo epäilee, että se tapahtui helmikuun 15:nnen ja 17:nnen päivän välisenä aikana. Iisaloa on helppo uskoa, sillä hän on tuntenut Nupun jo kahdeksan vuotta eli sen syntymästä lähtien.

Varmin merkki raskaudesta on se, että Nuppu suhtautuu Marciin torjuvasti: keväisin Nupun pitäisi olla kiimassa aina kolmen viikon välein, mutta nyt kiimasta ei ole näkynyt merkkejä pitkään aikaan.

Jos Nuppu on raskaana, pentu tai pennut syntyvät todennäköisesti toukokuun lopulla. Voihan tietysti tulla myös keskenmeno, mutta aika harvinaista se lumileopardeilla on.

Uros saa häädön naaraan häkistä yleensä heti, kun pennut syntyvät. Voi olla, että Marc saa jäädä, sillä parin elo on varsin sopuisaa, mitä nyt tänäkin aamuna muutaman kerran ovat toiselleen murahdelleet. Karjahtelua tästä häkistä ei kuulu. Lumileopardit ovat hyviä kehräämään ja murahtelemaan, mutta muiden isojen kissaeläinten tapaan ne eivät karju: ja mitäpä sitä Himalajan huipulla karjuisikaan.

Mutta jos Marc jää samaan häkkiin numero 16 Nupun kanssa, yksi muutos sillä on edessä. Se ei enää olisi elinpiirin ehdoton valtias, sillä pentujen synnyttyä naaras yleensä ottaa vallan ja ajaa koiraan nurkkaan nököttämään.

Aikaisemmin on luultu, etteivät urokset paljon pennuista piittaa, mutta Korkeasaaressa on asunut sellainenkin pehmouros, joka leikki pentujensa kanssa jopa enemmän kuin emo.

Tämä pentue olisi Marcin ja Nupun toinen eikä sekään mikään vahinko. Päinvastoin. Voidaan pikemmin puhua hyvin tarkkaan harkitusta raskaudesta.

Laskelmoinnin tekee mahdolliseksi Korkeasaaressa vuodesta 1976 ylläpidetty kantakirja, johon on kirjattu maailman eläintarhoissa elävien lumileopardien geeniperimä.

Siinä on runsaan 2000 lumileopardin tiedot. Niistä 560 on elossa noin kahdessasadassa eläintarhassa ympäri maailmaa. Maailman Luonnon Säätiö nimesi suomalaiset lumileopardien geeniperimän suojelijoiksi, koska Korkeasaari oli saanut lumileopardit lisääntymään hyvin jo 1960-luvulla.

Eri eläintarhat pitävät yllä noin 250 uhanalaisen eläimen kantakirjoja. Helsingistä ohjaillaan myös ahman, metsäpeuran ja mangustin parinmuodostusta, mutta lumileopardeista suomalaisilla on pitkäaikaisin kokemus. Suomessa on syntynyt 121 lumileopardia eli enemmän kuin missään muussa eläintarhassa.

Lumileopardien kantakirjasta on huolehtinut alusta lähtien Korkeasaaren intendentti Leif Blomqvist. Hän on yksi maailman parhaimpia lumileopardintutkijoita ja kaikkien nykyisten eläintarhoissa syntyneiden lumileopardien "kätilö". Hän päättää yksin, mitkä parit saavat paritella.

Blomqvist päätti jo heti Marcin syntymän jälkeen 1996, että jonain päivänä Marc ja Nuppu elävät samassa häkissä. Marc on syntyjiään Ranskan St. Martinin eläintarhan leopardeja, eikä Nupulla ja Marcilla ole ainakaan kantakirjan mukaan sukulaisia. Heidän pennuistaan pitäisi siis tulla terveitä. Blomqvist halusi Marcin Helsinkiin, koska Marcin äiti on luonnosta pyydystetty lumileopardi, jollaisia on vain muutamassa eläintarhassa. Nupun puolelta pennuista tulee jo ainakin viidennen polven suomalaisia.

"Lumileopardien eläintarhoissa elävä kanta on edelleen pieni, mutta vielä joitakin kymmeniä vuosia sitten niitä oli vain runsaat sata yksilöä. On siis äärimmäisen tärkeää tietää, mitä sukua mikäkin eläin on, ja kantakirjan avulla tämä tieto säilyy", Blomqvist sanoo.

Maailman eläintarhojen liitto on ilmoittanut, etteivät tarhat enää halua ostaa luonnosta pyydystettyjä uhanalaisia eläimiä. "Tällä yritetään estää eläinten laitonta pyydystämistä", Blomqvist sanoo. Tarhoihin otetaan noin yksi uusi luonnossa elänyt lumileopardi vuodessa - yleensä se on salametsästäjien jäljiltä kitumaan jäänyt eläin.

Blomqvistin mukaan kantaa ei enää edes haluta kasvattaa kovin paljon, koska nyt kysyntä ja syntyvyys ovat tasapainossa. "Tällä määrällä voidaan pitää terve geeniperimä, vaikka tuhat eläintä olisi turvallisempi määrä. Mutta lumileopardit taistelevat eläintarhojen tilasta muiden uhanalaisten kissaeläinten kanssa, emmekä halua myydä eläimiä sirkukseen tai tarhoihin, jotka eivät pidä eläimiä hyvin." Tarhat eivät käy uhanalaisilla eläimillä kauppaa, vaan eläimet lahjoitetaan. "Joskus voimme sitten saada näiltä tarhoilta niitä eläimiä, joita me itse haluamme." Luonnossa lumileopardilla ei mene hyvin, vaikka se on suojeltu kaikkialla maailmassa. Salametsästäjät himoitsevat edelleen niiden turkkeja, eivätkä ainoastaan turkkeja. Etenkin Kiinassa lumileopardin luut ovat haluttu rohtojen raaka-aine.

Eikä kaikissa maissa lumileopardien suojeluakaan oteta niin vakavasti: esimerkiksi Kirgisian johto antoi Kiinan puoluejohtajalle Deng Xiaopingille lahjaksi lumileopardiviitan vielä 1990-luvulla.

"Tilanne on huonontunut 1980-luvulta lähtien. Se johtuu etenkin Neuvostoliiton hajoamisesta. Neuvostoliitossa suhtauduttiin varsin vakavasti luonnonsuojeluun, mutta nyt näissä uusissa valtioissa luonnonsuojelualueiden entiset vartijat ovat rahapulassa ryhtyneet salametsästäjiksi." "Suurimmat markkinat ovat rikastuneessa Kiinassa." Korkeasaaren johtajan Seppo Turusen mukaan ei lumileopardeja eikä muitakaan kissaeläimiä ole vielä yritetty palauttaa takaisin luontoon. Kaikkia isoja kissaeläimiä metsästetään edelleen salaa. "Amurinleopardin ja amurintiikerin palauttamisen kokeilua on suunniteltu." Juuri kun Turunen on aloittamassa seuraavan lauseensa, Nuppu asettautuu häkissään salamannopeasti hyökkäysasentoon. Iso häntä jämähtää suoraksi ja silmät menevät viirulle. Syynä on naapurihäkin ärsyttävästi liikahteleva huuhkaja.

Ja ne kantakirjan suojelemat geenit.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  5. 5

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  10. 10

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää