Valikko
Sunnuntai

Kirkko keskellä kansaa

Länsi ja EU abortteineen ja homoliittoineen huolestuttavat kirkkoherroja.

Tilaajille

KRAKOVA/CZÊSTOCHOWA Nuorukaiset {Lstrok}ukasz Hajduk ja Piotr Uznañski tarttuvat riuskasti köysiin ja alkavat soittaa kirkonkelloja. Kalkatus on tuskin vaiennut, kun ripeimmät seurakuntalaiset jo nousevat kirkonmäelle. Jumalanpalvelukseen on aikaa melkein tunti.

"Mummot tulevat hyvissä ajoin rukoilemaan, muut seurustelemaan. Tämä on hyvä hetki käydä läpi kuulumisia, kun viikolla ei ehdi", Hajduk ja Uznañski kertovat, kun he ystävineen kerääntyvät rupattelurinkiin sakastin oven eteen.

Pojat ovat jokseenkin tavallisia seurakuntanuoria - paitsi että he soittavat kirkon orkesterissa. Puolan maaseudulta taas lienee vaikea löytää nuoria, jotka eivät mene katoliseen jumalanpalvelukseen eli pyhään messuun ainakin sunnuntaisin.

Uskonnolla on Puolassa niin väkevä sija, ettei sellaista näe muualla Euroopassa. Sunnuntaisin kodit tyhjenevät ja kirkot täyttyvät.

"Kirkossa käymisessä ei ole mitään ujosteltavaa. Noloja ovat pikemminkin ne, jotka eivät osallistu kirkonmenoihin", {Lstrok}ukasz Hajduk sanoo.

Sellaisiakin nuoria kuulemma on: he kertovat menevänsä kirkkoon, mutta lymyilevätkin sitten jossain muualla.

Kaiuttimista kajahtaa papin tervehdys, ja viimeisetkin turisijat yrittävät ahtautua kirkkoon. Vanhan puukirkon keskilaivallakaan ei ole tilaa polvistua. Nuoret ja vanhat, perhekunnat ja yksinäiset rukoilevat hartaina ja laulavat antaumuksellisesti.

Lahjontaskandaalit tahrivat poliitikkoja, työpaikat menevät alta ja arvaamaton Euroopan unioni odottaa, mutta Roznówin kyläkirkossa Kaakkois-Puolassa kaikki on turvallisesti ennallaan.

"Länttä ja EU:ta sekä niiden arvomaailmaa eittämättä pelätään", tulkitsee kirkkoherra isä Marek Trus seurakuntalaisten ja monien pappien tuntoja. Isä Trus istuu pappilassa tauolla. Roznówissa on sunnuntaisin kolme messua.

Trus on viime viikkoina kiertänyt paimennettaviensa luona perinteisillä kotikäynneillä. Seurakuntalaisten huolista raskain on vähävaraisuus. Maaseudun kannattamattomilla pikkutiloilla pelätään, että EU syventävää köyhyyttä.

Trus ounastelee, että puolalaisilla katolilaisilla on edessä kovia aikoja. Hän uskoo maallistumisen voimistuvan, kun kanssakäyminen rajojen yli vilkastuu.

"Länsi ajaa aborttia ja homoliittoja. Nythän meilläkin vasemmisto on niiden kannalla", pappi murehtii.

Puola on vanha läntinen sivistysvaltio, eikä se halua jäädä altavastaajaksi EU:ssa. Se haluaa olla peloton ritari, joka puolustaa kansallisia etujaan. Niihin moni lukee myös katoliset arvot. Puolalla on ikään kuin luontainen velvoite puolustaa niitä, sillä maailman miljardin katolilaisen johtaja paavi Johannes Paavali II on puolalainen. Puolassa ei ole toista yhtä rakastettua hahmoa kuin hän.

Saarnastuoleista on jo annettu kyytiä Ranskan presidentille Jacques Chiracille, joka ei halua unionin perustuslakiin mainintaa Euroopan kristillisestä perinnöstä. Puolalle se on tärkeä.

Papit kaitsevat hengenelämää. He ovat myös tuikeita moraalin vartijoita ja poliittisia vaikuttajia.

Puola avautui luihin ja ytimiin meneville muutoksille 15 vuotta sitten ensimmäisenä Itä-Euroopan maana. Demokratia syrjäytti yksipuoluevallan, kulutusyhteiskunta jonotusyhteiskunnan.

Lähes puoli vuosisataa kestäneen kommunismin aikana kirkko oli tarjonnut tyyssijan poliittiselle oppositiolle. Kirkko lujitti puolalaiset rauhanomaiseen vallankumoukseen.

Demokratian ensimmäisinä vuosina kirkonmiehet kulkivat poliitikkojen vanavedessä. Politikointi ja moralisointi ärsyttivät monia, ja messuissa rivit harvenivat.

Oppivuosien jälkeen kirkko on taas instituutio, johon puolalaiset vankimmin luottavat, presidentin ja armeijan lisäksi.

Kirkon horjumattomimpia tukijoita ovat mielipidetutkimusten mukaan nuoret sekä yli kuusikymmenvuotiaat. Nurjimmin suhtautuvat korkeasti koulutetut, keski-ikäiset suurkaupunkilaiset. Isoissa kaupungeissa arvot ovat muuttumassa. Esiaviolliset suhteet ovat tavanomaisia, avoliitot ja avioerot yleistyvät.

Kirkko laati vastikään erikoisohjeet turmelusta taltuttamaan. Se kehottaa viettämään perjantait hiljaisesti ilman diskoja ja riehoja, sillä perjantai oli Jeesuksen kuolinpäivä. Ohjeilla ei näytä olleen käytännön vaikutusta.

"Kaupungeissa on paljon houkutuksia. Meidän seurakunnassamme yhteisön vaikutus on vielä suuri. Eronneita perheitä on kolme", kirkkoherra Marek Trus kertoo kahdentuhannen hengen laumastaan.

Avioliitto on katolisessa kirkossa sakramentti, joka kestää kuolemaan asti. Liiton voi saada pätemättömäksi vain poikkeustapauksissa. Papit eivät vihi eronneita uudelleen. Maistraatissa voi kyllä mennä naimisiin, vaikka kirkollinen liitto olisi yhä voimassa.

"Minä en menisi uusiin naimisiin, vaikka mieheni kuolisi", huudahtaa Hanna Lachowicz kotinsa sohvalla.

"No, älä nyt tuollaista lupaa", hämmentyy aviomies Marek Lachowicz, joka puuhailee lattialla perheen kuopuksen kanssa.

Lachowiczit asuvat lähellä Krakovaa, maan toiseksi suurinta kaupunkia. Hanna hoitaa kotona kolmea lasta. Marek työskentelee sekä hypermarketissa että taaperoikäisten satujumpan vetäjänä.

Hannan eläkeikäiset vanhemmat asuvat saman katon alla ja ovat tukena lastenlasten kasvatuksessa.

Lachowiczien vakaumuksen mukaan katolinen kirkko on suora jatkumo Jeesuksen perustamalle alkukirkolle.

Uskonnon vaikutus näkyy arjen tavoissa. Perjantaisin ei syödä lihaa. Joka ilta polvistutaan yhteiseen rukoukseen.

"Rukoilemme aina Isä meidän. Kiitämme päivän tapahtumista omin sanoin, pyydämme anteeksi ikäviä tekoja ja toivomme jotain. Lapset toivovat vaikkapa hyvää säätä", Hanna kertoo.

"Lasten rukoukset ovat hienoja. He kiittävät syntymäpäiväjuhlista ja pyytävät rauhaa Irakiin ja koteja kodittomille", Marek ihailee.

Kolmen lapsen pesue on tarkkaan suunniteltu, vaikka Hanna ja Marek Lachowicz käyttävät vain luonnolliseksi kutsuttua ehkäisymenetelmää. Se on ainoa, jonka katolinen kirkko hyväksyy.

Uskovista puolalaisista yli kuusikymmentä prosenttia suvaitsee muitakin ehkäisymenetelmiä. Jos kondomeita tai pillereitä ei pidä syntinä, niiden käyttöä ei tarvitse ripittäytyessä tunnustaa papille. Silloin pääsee kuin koira veräjästä, monet laskelmoivat.

Ripissä eli parannuksen sakramentissa tilitetään pahoja tekoja.

"Oi oi, tunnustettavaahan on hirveästi! Minä esimerkiksi arvostelen kärkkäästi muiden tekemisiä", Hanna Lachowicz tunnustaa.

"Ripittäytymisestä saa valtavasti voimaa: sen jälkeen olen rauhallinen ja tasapainoinen. Pahoilla teoilla ei ole enää otetta minusta", Hanna Lachowicz kuvaa.

Papeilla on sielunpaimenina valtava vastuu, eivätkä he aina ole tehtäviensä tasalla. Eniten heitä moititaan etäisyydestä, leipiintymisestä ja ylimielisyydestä.

Poznanin arkkipiispan ero kaksi vuotta sitten oli koko kirkkoa ravisuttanut maanjäristys.

Piispa lähenteli pappisseminaarilaisia, ja ahdistelu jatkui vuosi. Hyssyttely loppui vasta, kun liberaalien katolilaisten toimittama viikkolehti Tygodnik Powszechny kertoi asiasta selkeästi.

"Puolassa ei ollut koskaan ennen julkaistu vastaavaa kirjoitusta. Vallalla oli ajatus, ettei perheen pyykkiä pestä julkisesti. Kirkon hallinnossa kirjoitukseemme suhtauduttiin erittäin karvaasti", kertoo päätoimittaja isä Adam Boniecki Krakovassa.

Hän on maankuulu vaikuttaja, jolta maalliset viestimet kyselevät mielipiteitä yhteiskunnallisista tapahtumista.

Tygodnik Powszechny on Puolan vanhin riippumaton viikkolehti. Sitä sensuroitiin kommunismin vuosina, mutta sitä luettiin kaikkialla. Katolilaiset ovat nyt jakaantuneet vanhoillisiin, keskitien kulkijoihin ja liberaaleihin, eikä lehti enää ole lempilukemistoa keskivertopappiloissa.

"Meidän tapamme lähestyä asioita hermostuttaa pappeja", päätoimittaja sanoo.

Isä Boniecki arvelee pappien pelkäävän kannanottoja seurakuntalaisia askarruttavista, ajankohtaisista asioista. Papit ovat mieluummin hiljaa kuin panevat itsensä alttiiksi uusille tuulille; sehän voisi pahastuttaa ylempiä kirkon tiukassa hierarkiassa.

Tygodnik Powszechny -lehdessä ja sen verkkosivuilla käydään kainostelematonta keskustelua esimerkiksi ehkäisystä, prostituutiosta tai siitä, pitääkö avioliittoon mennessä olla neitsyt.

Puolan katolisessa kirkossa ei ole harvinaista tavata ihmisiä, jotka ovat juutalaisvastaisia.

Tygodnik Powszechny pyrkii edistämään juutalaisten ja puolalaisten yhteisymmärrystä. Siksi vanhoillisissa piireissä haukutaan lehteä juutalaisten hännystelijäksi.

"Äidille on valtava ilo, jos pojasta tulee pappi - ja on se isoäidillekin", valistaa eläkeläisrouva Alicja Szymajnska Czêstochowan kaupungissa.

Rouva halaa hämillistä tyttärenpoikaansa, josta hän kursailematta kertoo toivovansa hengenmiestä. Kymmenvuotias poika on lievästi vammainen vuosientakaisen aivoleikkauksen jäljiltä. Sinnikäs kuntoutus ja hellittämättömät rukoukset ovat isoäidin mukaan tervehdyttäneet pojan.

"Pappeus olisi aito kiitos Jumalalle", isoäiti uskoo.

Hän on tullut pojan kanssa pyhiinvaellukselle puolalaisen katolisuuden sydämeen Jasna Góran luostariin. Täällä on legendaarinen Mustan Madonnan ikoni, jonka sanotaan tekevän ihmeitä.

Czêstochowan Musta Madonna on perimätiedon mukaan pelastanut puolalaiset vihollisilta kerta toisensa jälkeen ainakin 600 vuoden ajan.

Luostarin nunnilta ja munkeilta saa nyt apua nykyajan sielunvihollisten torjunnassa. Luostarissa on avustuspisteitä alkoholismin, huumeiden ja perhekriisin uhreille. Jasna Góran radioaseman aalloilla soljuu hurskauden sanoma.

Alicja Szymajnska raapustaa holvien suojissa paperilappuselle kiitoksia ja rukouspyyntöjä. Hän pudottaa lapun taivaalliseen postilaatikkoon: "Maria, Jumalansynnyttäjä, Puolan kuningatar, rukoile puolestamme", lukee puisen esirukouslaatikon saatteena.

Pyhiinvaeltajia jähmettyy polvilleen Mustan Madonnan alttarin eteen. Hämyisän kappelin seiniä kiertävät lasivitriinit. Niissä on kultaisia sydämiä, kaulakäätyjä, hopeisia vauvatauluja, kainalosauvoja, joita pyhiinvaeltajat ovat jättäneet kiitoksina.

Pikkulaattoihin kaiverretut kirjoitukset ovat samanlaisia kuin kaikissa puolalaiskirkoissa, joissa ihmeitä on tapahtunut. "Kiitos ylioppilaskirjoituksista. Micha{lstrok}." "Kiitti sulle, Jeesus, terveestä pojasta."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  3. 3

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  4. 4

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  9. 9

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  10. 10

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää