Valikko
Sunnuntai

Lapinlehmä on kuin kissa Nummipusulalainen...

Tilaajille

Lapinlehmä

on kuin kissa

Nummipusulalainen maatalousyrittäjä Pauliina Pakkasmaa vertaa lapinlehmää kissaan: se on älykäs, ystävällinen ja hyvin kiinnostunut ihmisestä, mutta sillä on myös vahva oma tahto.

Maatalon tyttö näki kymmenvuotiaana lehdessä kuvan maidonvalkeasta lehmästä ja ihastui. Ensimmäisen lapinlehmävasikkansa Helmin hän sai ylioppilaslahjaksi. "Se oli varsinainen riivinrauta. Vasikka kiipesi toista metriä korkean aitauksensakin yli, kunnes siihen asennettiin katto." Puolet Pakkasmaan karjasta on valtarotu ayrshireä. Toinen puoli on nupoa eli sarvetonta suomenkarjaa: länsisuomalaista, itäsuomalaista kyyttöä ja pohjoissuomalaista lapinlehmää. Hän on huomannut suomenkarjan seuraavan ympäristöään erityisen tarkasti.

"Suomenkarjan lehmillä on myös uskomaton ego. Niitä ei laitumella kiusata , vaikka ne ovat ay-lehmiä pienempiä." Sekä lapinlehmissä että kyytöissä on 300 poikimisikäistä lehmää, eli rodut ovat hyvin uhanalaisia. Länsisuomenkarjan lehmiä on Suomessa 4000.

Suomenvuohi

pitää pintansa

Suomenvuohella menee hyvin, sillä poikivia kuttuja on maassa 7000.

Vuohenmaidontuotanto ei ole kovin teollista, moni esimerkiksi lypsää kuttunsa edelleen käsin, vaikka lypsykoneitakin olisi.

Kastroituja ja siksi hajuttomia pukkeja pidetään Suomessa lemmikkeinäkin. Anjalankoskelainen yksityisyrittäjä Tuija Laukka ulkoiluttaa pukkiaan Malakias Muuta hihnassa kuin koiraa. "Kerran vastaamme tuli humalainen, joka ei selvästikään uskonut silmiään. Mies taisi ajatella, että nyt on aika lopettaa juominen." Laukka on maallemuuttaja, joka haluaa tutustuttaa kaupunkilaislapsia maaseudun eläimiin. Hän kuljettaa pukkia auton takaosassa markkinoille, messuille ja päiväkotien tapahtumiin siliteltäväksi.

Kun nuoret uuhet Västäräkki ja Kulta-Aurinko varttuvat, Laukka aikoo kokeilla lypsämistä.

"Kutunmaito kahvissa on hieno extreme-elämys. Aion tehdä vuohenmaidosta myös saippuaa ja sampoota." Maatiaiskana

oli kadota

Pitkäikäinen, kylmää kestävä, vastustuskykyinen ja elinvoimainen - ja silti suomalainen maatiaiskana oli vielä 1990-luvun lopussa vaarassa hävitä. Suojelun ansiosta maatiaiskanaemoja on nyt 1400 yksilöä.

Lieksalaisen Erkki Kettusen yhdeksän kanan ja kahden kukon maatiaisparvi on siroa, monenkirjavaa ja ystävällistä horniolaista kantaa. Sylikukkoja voi syöttää perheen neljävuotias kuopuskin.

"Monessa maatiaiskannassa kukot tulevat vanhemmiten äkäisiksi lapsille, eikä tipujakaan voi laskea kukkojen sekaan. Minun kukkoni antavat pikkutipun lämmitellä orrella jalkojensa välissä." Kettusen kotitarvekanala pitää nelihenkisen perheen hyvin munissa.

Suomikarju

kuoli sukupuuttoon

Viime vuosisadalla pirttien pihoilla röhki lihavia ja karvaisia eläimiä, joihin verrattuna nykysiat ovat sutjakoita. Ennen siassa arvostettiin silavaa, ja se myös näkyi.

Laitumella tonkivat suomensiat erosivat jo porsasiässä nykyisistä lajitovereistaan. Tehosikalaporsaat ovat vauvanvärisiä ja hennon nukkaisia, kun entisajan jälkeläiset muistuttivat juovikkaan selkäkarvoituksensa vuoksi nuoria villisikoja.

MTT:n erikoistutkijan Juha Kantasen mukaan ensimmäiseksi sukupuuttoon kuolivat itäsuomalaiset siat, jotka olivat pirteän pystykorvaisia ja melko pieniä. Perässä seurasi isompikokoinen länsisuomalainen luppakorva, jota vanha karjanhoito-opas luonnehti "viihtyisäksi".

Lapinkoira

paimentaa poroja

Suomenajokoira, suomenpystykorva, karjalankarhukoira, lapinporokoira ja suomenlapinkoira ovat kotimaisia koirarotuja. Suomenlapinkoirista ja lapinporokoirista säilytetään myös maatiaiskantaa, joka polveutuu osittain työkoirista. Molempia Kontionlahdella kasvattava matematiikanopettaja Kirsti Lilja kehuu koiriaan persoonallisiksi, älykkäiksi ja pitkäikäisiksi kavereiksi. Liljan ensimmäinen paimensukuinen lapinkoira Irene on jo 14-vuotias.

"Paimensukuinen lapinkoira on mutkaton, pihalla pysyvä ja omiaan seuraava koira, joka ei liikaa hätyyttele eläimiä." Paimensukuisia lapinkoiria kasvattavien kennelien nimet henkivät pohjolaromantiikkaa ja nostalgiaa: pentuja syntyy muun muassa Pohjanakan, Tuiskuturkin ja Kaihomielen kenneleissä.

Työhevonen

ei hermostu vähästä

Suomenhevonen on Suomen kolmanneksi yleisin hevosrotu, sillä rodun ravureita, ratsuja, pienhevosia ja työhevosia on yhteensä 19000. Varsoja syntyy vuosittain parituhatta.

Työhevoseksi jalostettu vankka suomenhevonen on silti uhanalainen. Perinteisissä tehtävissä, kuten puunajossa, palvelee noin 500 hevosta.

Valkoinen, kullankeltainen voikko sekä kuvan kuurainen päistärikkö ovat harvinaisia värejä, eikä mustia tai tummia ruunikkojakaan ole paljon. Tavallisesti suomenhevonen on punarautias.

Haminalainen kotitaloudenopettaja Päivi Lantta kasvattaa harvinaisenvärisiä työhevosia.

"Arvostan hyvähermoista, rauhallista perhehevosta, jolla kokematonkin voi ratsastaa. Samalla haluan säilyttää erikoisemmatkin värit." Ensimmäisen suomenhevosensa Lantta sai 17-vuotiaana, kun isä vaihtoi auton ratsuun.

Kainuunharmas

kaipaa rapsutusta

Suomenlampaita on maatiaiseläimistä eniten, mutta niillä on myös kaksi erillistä uhanalaista kantaa: ahvenanmaanlampaan uuhia on Suomessa reilut 200 ja kainuunharmaslampaan 970. Uhanalaisiksi lasketaan rodut, joissa on alle 1000 lisääntyvää naarasta.

Hirvensalmella taimitarhaa hoitavalla Marjaana Kovasella on lemmikkinä kolme kainuunharmasta.

Kerkko-pässillä on kotisivutkin internetissä.

"Kerkko on satakiloinen sylivauva. Se aloittaa tarhassaan aina vimmatun määkinän kun huomaa minun tulevan töistä. Kun paijaus loppuu, Kerkko tarjoaa sorkkaa kuin koiranpentu tassua. Myös uuhet Lempi ja Rauha ovat ihmisrakkaita." Kovasen mukaan kainuunharmasten toinen erikoisuus on se, että riehaantuessaan ne loikkivat kuin gasellit luontodokumenteissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  3. 3

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  4. 4

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  8. 8

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  9. 9

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  10. 10

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää