Valikko
Sunnuntai

Kun korvaushoidot tulivat muotiin

1990-luvulla suomalainen huumepolitiikka muuttui rajusti, mutta miksi?

Tilaajille

Suomalaisessa huumepolitiikassa tapahtui 1990-luvun lopulla dramaattinen suunnanmuutos. Siihen asti tavoitteena oli käyttäjien vieroittaminen aineista. Nyt riittää sekin, että minimoidaan huumeidenkäytön aiheuttamat haitat.

"Silloin huumetilanne muuttui oleellisesti, tahti kiihtyi. Paineet olivat kovat ja avattiin uusia ovia", sanoo Stakesin alkoholi- ja huumetutkimuksen päällikkö Pekka Hakkarainen.

Ensimmäinen muutoksen merkki näkyi huumausainestrategiassa, joka julkaistiin 1997. Sen teki silloisen vankeinhoidon ylijohtajan K. J. Långin johdolla työskennellyt laaja toimikunta. Korvaushoito tunnustettiin siinä ensimmäistä kertaa Suomessa viralliseksi hoitovaihtoehdoksi, vaikkakin vain kaikkein vaikeimmille tapauksille. Samana vuonna avattiin ensimmäinen ruiskujen ja neulojen vaihtopiste, niin sanottu terveysneuvontapiste.

Varsinkin vihreiden

Osmo Soininvaara suhtautui sosiaali- ja terveysministerinä vuosina 2000-2002 myönteisesti opioidiriippuvaisten korvaushoitoihin. Soininvaara on kertonut jo Paavo Lipposen ensimmäisen hallituksen tehneen 1990-luvun lopulla kompromissin kieltolinjan ja haittojen ehkäisyn välillä. Soininvaara pani tuulemaan.

"Korvaushoidoista tuli Soininvaaran silmäterä", sanoo Hakkarainen.

Nyt neulojenvaihtopaikoista määrätään kansanterveyslaissa ja lääkehoidosta on omat asetuksensa. Korvaushoitoja saavien määrä on kasvanut rajusti. Vuonna 2003 niissä kävi jo 600 asiakasta, joista 460 sai buprenorfiinia. Sitä ainetta on muun muassa Subutex-pillereissä.

Suomessa arveltiin vuonna 2002 olevan noin 16000-21000 huumeiden ongelmakäyttäjää eli amfetamiinin tai opiaattien käyttäjää. Se on noin puoli prosenttia väestöstä. 1990-luvun lopulla huumeidenkäyttö lisääntyi nopeasti, mutta viime vuosina tahti on tasaantunut.

Lääkehoitoja on opioidiriippuvaisille eli heroiinin tai buprenorfiinin käyttäjille. Heitä on ongelmakäyttäjistä noin 20-30 prosenttia. Amfetamiininkäyttäjien lääkehoito on kokeiluasteella.

Miksi käänne tapahtui niin nopeasti 1990-luvulla? Silloin hätäännyttiin. Huumeongelma paheni nopeasti. Afganistanilaista heroiinia alkoi levitä Suomeenkin, selittää Hakkarainen.

"Ihmisiä alkoi kuolla heroiinimyrkytyksiin. Ennen ne olivat yksittäisiä tapauksia, silloin niitä oli vuodessa 50-60. Pelkästään Turussa kuoli yhden vuoden aikana kymmenen ihmistä heroiiniin. Se järkytti ja vaati huomiota." Kun nuoret heroiininkäyttäjät heiluivat vappuna 1999 Turussa puukon kanssa, ongelman nähtiin uhkaavan jo muitakin kuin käyttäjiä. Neulojenvaihtopisteet tajuttiin tärkeiksi, kun narkomaanien keskuuteen levisi hiviä ja hepatiittia.

"Neulojenvaihto lähti kansanterveyden näkökulmasta. Suojattiin ihmisiä tautiriskin kasvaessa. Korvaushoidossa taas tärkeä tekijä oli sen sosiaalinen vaikutus. Rikollisuus vähenee, jos aineet saa yhteiskunnalta, eikä ole rahoitusongelmaa." Vaarallisimpana pidettiin heroiinia. "Sen katsotaan aiheuttavan niin kovaa riippuvaisuutta, että ihminen tekee mitä tahansa saadakseen rahaa aineeseen." Lääkärit alkoivat samaan aikaan ottaa voimakkaasti kantaa huumepolitiikaan, kun aiemmin se oli sosiaali- ja päihdetyöntekijöiden alaa.

Julkisuuteen nousi muutama skandaali, joissa yksittäiset lääkärit taistelivat lääkehoidon puolesta. Lääketehtaat kehittivät uusia tuotteita, metadonin rinnalle tuli buprenorfiini. "Taustalla oli ajatus, että täsmälääkityksellä voidaan hoitaa monia asioita." Omaiset lähtivät näyttävästi vaatimaan lääkehoitoja. Mukaan saatiin myös vaikutusvaltainen joukko hallinnosta, eri ammattikunnista ja järjestöistä.

Hakkaraisen mukaan mediakin lisäsi paineita. "Lehdistössä esitettiin, että huumeongelma on vaikeutunut niin paljon, ettei poliisi enää hallitse sitä, vaan tarvitaan uusia menetelmiä. Silloin poliisi vastusti terveysneuvontapisteitä todella vahvasti. Nyt poliisikin korostaa hoitoonohjauksen merkitystä ja kannattaa korvaushoitoja", Hakkarainen kertoo.

Hakkaraisen mukaan yksittäisten ihmisten äänekkyys ja kampanjointi tuskin olisivat riittäneet tuottamaan tulosta. Kyse oli laajemmasta ilmiöstä, huumeongelma nähtiin toisella tavalla. Olennaista on, että käyttäjän rooli on muuttunut.

Ajan henki on nyt yksilöllisyyttä korostava, se näkyy huumepolitiikassakin.

"Riippuvuudet ja sairaudetkin halutaan nähdä yksilön oikeutettuina ominaisuuksina. Silloin myös ongelmia pitää ylläpitää", selittää Jouni Kylmälä, päihdealan konkari ja Diakonia-ammattikorkeakoulun Järvenpään-yksikön lehtori.

Huumeidenkäytön kaltaisia sosiaalisia ongelmia ei enää ajatella niinkään moraalin kannalta, ei jaeta ihmisiä hyviin ja pahoihin. Ohi tuntuu olevan myös se modernistinen vaihe, jolloin pyrittiin vain tavalla tai toisella poistamaan ongelmat. "Juopotkin on välillä haluttu lähettää autiolle saarelle", muistuttaa Kylmälä.

Nyt narkomaanit voivat sen sijaan vaatia yhteiskuntaa antamaan heille heidän haluamiaan aineita. Koska päihdehuolto on olemassa, on joku, jolta vaatia.

"On aikoja, jolloin sitä mahdollisuutta ei ole. Sota-aikana ongelmat painuvatkin minimiin, esimerkiksi itsemurhat ja addiktiot. Jos tulisi kriisi, tilanne olisi toinen. Silloin ei kirkuminen auttaisi, nyt sillä saadaan systeemiin vauhtia." Kylmälän mielestä lääkehoitojen suosiota selittää myös niiden kuviteltu yksinkertaisuus. Jos edes jokin osa monimutkaisesta ongelmasta pystytään hoitamaan pillereillä, tartutaan tilaisuuteen.

Usko lääkkeiden voimaan liittyy Kylmälän mielestä uuspositivismiin, jossa koko maailmaa yritetään hallita luonnontieteellä. "Se on teknologis-luonnontieteellinen utopia! Pitäisi osata ajatella, että se on vain yksi näkökulma, ei sen enempää. Tämän ajattelun vankeja ovat myös ne, jotka vaativat, että hoitomuotojen teho on pakko pystyä todistamaan näyttöön perustuvilla tutkimuksilla. Se kupla on puhkaistava", sanoo Kylmälä.

Nyt puhutaan jonoista ja annetaan lohduton kuva siitä, ettei hoitoon pääse. Jonoa on kuitenkin vain buprenorfiini-korvaushoitoihin. Sosiaali- ja terveysministeriön kartoituksen mukaan paikkaa odotti vuonna 2003 pääkaupunkiseudulla 41 narkomaania. Esimerkiksi Turussa ei jonoja ollut.

Muita hoitopaikkoja on. Lääkkeettömissä yhteisöhoidoissa on tilaa. Metadonihoitoihinkin pääsee. Buprenorfiinihoitoihin on jonoja, koska niistä ei vapaudu paikkoja.

Korvaushoidon idea on, että lääkkeen käyttöä vähennettään, kunnes asiakas pääsee eroon aineesta. Yleensä lääkehoito kuitenkin jatkuu vuodesta toiseen.

Hoitopaikka voisi silti vapautua, jos asiakas saataisiin siirrettyä perusterveydenhoidon puolelle, terveyskeskukseen. Se edellyttää elämän hallintaa.

Jonot lisäävät paineita siirtää hoitoa terveyskeskuksiin.

Hakkaraista huolestuttaa se, että buprenorfiinihoitojen yleistyessä myös aineen käyttö huumeena on lisääntynyt. Buprenorfiini on muutamassa vuodessa lähes syrjäyttänyt heroiinin.

Hakkarainen muistuttaa, että korkein oikeus luokitteli viime joulukuussa Subutexin erittäin vaaralliseksi huumausaineeksi. "Sama aine on laillinen tai laiton riippuen siitä, mistä se on hankittu." Hän miettii, miten se tulee vaikuttamaan hoitoon ja aineen valvontaan.

Vain vajaa kolmannes suomalaisista ongelmakäyttäjistä voisi saada apua lääkehoidosta. Hakkaraisen mielestä senkin takia pitäisi miettiä, mikä on erilaisten hoitojen tarjonnassa oikea suhde.

Minkä verran panostetaan lääkehoitoihin ja paljonko siihen, että pyrittäisiin irti aineista? Ne ovat poliittisia kysymyksiä, joihin ei voi ottaa kantaa vain lääketieteellisellä perusteella, Hakkarainen sanoo.

Hän muistuttaa, ettei vieroituksen ajatuksesta ole missään tapauksessa luovuttu. Käyttäjienkin piirissä muotivirtaukset muuttuvat. Skotlannissa haluttiin pitkään lääkehoitoja, mutta nyt kaikki haluavat lääkkeettömiin yhteisöihin.

Suurin ongelma tällä hetkellä ovat moniongelmaiset. Vakavat mielenterveysongelmat ovat huumeidenkäyttäjillä selvästi lisääntyneet, eikä kaksoisdiagnoosilla oleville löydy paikkaa. "Heidän hoitonsa ei ole missään suhteessa kunnossa! Heistä ei vastaa kukaan." Pekka Hakkaraisen ja Christoffer Tigerstedtin korvaushoitojen läpimurtoa käsittelevä artikkeli julkaistaan Yhteiskuntapoltiikka -lehdessä huhtikuussa.

Narkomaanista tuli asiakas, joka voi vaatia hyvää palvelua Kun heroiini levisi, tuli kiire etsiä uusia ratkaisuja

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  4. 4

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  10. 10

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää