Valikko
Sunnuntai

Yhteiskunnan vihollinen N:o 3

Kymmenen vuotta sitten ensimmäiset "kettutytöt" päästivät satoja kettuja häkeistään Pohjanmaalla. Nyt kaksi heistä piileskelee julkisuutta tappouhkausten pelossa. Kolmas uskaltaa jo muistella aktivistiaikojaan, vaikka elää nykyisin kotiäitinä turkistarhausseudulla.

Tilaajille

Muistatteko ensimmäiset kettutytöt? Sillä nimellä alettiin kutsua 19-vuotiaita naisia, jotka päästivät tarhakettuja häkeistä kymmenen vuotta sitten. "Turkisterrorismia" käsiteltiin viestimissä massiivisesti.

Mia Salli ja Minna Salonen olivat jatkuvasti julkisuudessa ja yrittivät puhua turkiseläinten oloista toimittajille, jotka olivat kiinnostuneempia heidän kukkamekoistaan. Tämän kirjoituksen piti kertoa heistä.

Helsinkiläiskaksikko ei kuitenkaan halua olla enää tekemisissä tiedotusvälineiden kanssa. Haastatteluista seurasi aikoinaan jopa tappouhkauksia.

Alkuperäisiä "kettutyttöjä" oli kolmaskin. Heistä se vähiten julkisuudessa ollut, Kirsi Kultalahti, kertoo nyt turkisjupakan vaikutuksista elämäänsä, koska "menneisyyttä ei voi paeta".

Kultalahti ei ole yrittänytkään, sillä hän jäi asumaan vajaan 20000 asukkaan Pietarsaareen, joka sijaitsee keskellä turkistarhausseutua. Pohjalaisesta pikkukaupungista on parikymmentä kilometriä Uuteenkaarlepyyhyn ja kuutisenkymmentä Evijärvelle. Neljällä näiden paikkakuntien turkistarhalla naiset kävivät kahtena toukokuisena yönä vuonna 1995.

Palataan alkuun. Miksi pohjalaisen työläisperheen tytär avasi kettujen häkit? Eläinaktivistit on usein leimattu urbaaniksi, tosielämästä vieraantuneeksi Disney-sukupolveksi, mutta Kultalahti tunsi taatusti muitakin eläimiä kuin suurisilmäisen Bambin. Hänen lapsuuteensa kuuluivat maalaismummilan ja kaverien kotitilojen siat, lehmät ja hevoset. Teini-ikäisenä punkkarina Kultalahti seurustelikin turkistarhaajan pojan kanssa.

Entistä eläinaktivistia on vaikea syyttää tyhmäksikään, jos katsotaan vaikka ylioppilastodistusta. Se oli yleisarvosanaltaan pistettä vaille ällä, vaikka Kultalahti keskittyi kouluaikanaan läksyjen sijaan parantamaan eläinten ja ihmisten oikeuksia.

Eläinaktivismi alkoi kahdeksanvuotiaana. Kultalahti tilasi silloin koe-eläimistä kertovan tietopaketin, josta oli lukenut lehdestä. Siinä oli kuva kärsivästä, verisilmäisestä kanista.

Alkoi vuosikausien yksinäinen kampanjointi eläinoikeuksien puolesta: Kultalahden kouluesitelmät käsittelevät kasvissyöntiä ja eläinkokeita, hän kirjoitteli aiheista yleisönosastoihin sekä keräsi nimiä adresseihin, joilla painostettiin firmoja lopettamaan eläinkokeet. Yläasteen lopussa Kultalahti alkoi käydä Helsingissä mielenosoituksissa, joissa tapasi vihdoin muita samanhenkisiä nuoria.

"Turhauduin, kun mitään muutosta parempaan ei tapahtunut. Pikkuhiljaa kasvoin siihen ajatukseen, että voisin tehdä jotain radikaalimpaakin kuin estää turkisostajien bussia pääsemästä Fur Centeriin. Olin ehdoton ja mustavalkoinen, kuten nuoret yleensäkin ovat", 29-vuotias Kultalahti muistelee.

Kultalahti suunnitteli iskuja etukäteen Mia Sallin kanssa. He olivat tutustuneet yläasteikäisinä punkhenkisessä alakulttuurilehdessä julkaistun kirjeenvaihtoilmoituksen kautta. Ystävykset olivat järjestäneet ennenkin tempauksia yhdessä. Esimerkiksi rasisminvastainen kulkue keräsi Provinssirockissa satoja osallistujia.

"Sovimme, että Mia tulee jonkun kaverinsa kanssa luokseni, ja käymme sitten yhdessä katsomassa tarhoja. Muistan ikuisesti, miltä ensimmäiselle tarhalle tulo tuntui. Kiertelimme, järkytyimme ja varmistuimme siitä, että eläimiä on pakko yrittää auttaa." Kultalahtea ovat ärsyttäneet julkisuudessa esiintyneet spekuloinnit siitä , että heidän taakseen kätkeytyisi tarhaiskujen todellinen suunnittelija, joka olisi manipuloinut nuoret naiset kätyreikseen. Toisinaan on puhuttu kansainvälisestä terroristijohtajastakin.

"Meistä on yritetty tehdä sätkynukkeja, jotka eivät osaa ajatella itse. Että täytyyhän niiden tyttöjen takana olla joku vanhempi ja älykkäämpi mies! Idea oli oma, eikä meitä todellakaan ohjannut kukaan." Kohteet valikoituivat sattumanvaraisesti, kun naiset ajelivat pitkin lakeuksia etsien tarhoja, joista olisi lyhin matka pakoautolle.

He yllättyivät siitä, kuinka helppoa ketut oli vapauttaa. Moneen varjotaloon - eli katolla suojattuun häkkirivistöön - pääsi kävelemään suoraan sisään, ja häkkien haat sai auki paljain käsin. Mukaan varattuja pihtejä ei tarvittu.

"Monissa lehtijutuissa väitettiin, että olisimme repineet eläimiä häkeistä, mutta emme koskeneetkaan niihin. En olisi edes uskaltanut työntää kättäni häkkiin. Ketut ovat villieläimiä, ja ne käyttäytyivät uhkaavasti ja huutelivat, kun tarhalle tuli tunkeilijoita." Iskuille asetetut tavoitteet epäonnistuivat yksi kerrallaan. Kultalahdelle tärkein päämäärä oli auttaa kettuyksilöt elämään oikeaa villieläimenelämää.

"Vain harva juoksi suoraan metsään ja näytti siltä, että jee, vapaus! Ajatukseni oli ollut paljon romanttisempi. Itselleni oli suuri järkytys, että ketunpoikasia kuoli. Syytös eläinrääkkäyksestä tuntui kaikkein pahimmalta." Toinen tavoite oli herättää keskustelua turkistarhauksesta.

"Julkisuudessa keskityttiin kuitenkin epäolennaisuuksiin, kuten kukkamekkoihimme ja Mian peruukkiin, sen sijaan, että oltaisiin pohdittu tarhausta." Kultalahti tunnustaa suoraan, että hän halusi myös aiheuttaa turkistarhaajille niin paljon aineellista vahinkoa, että he joutuisivat lopettamaan tarhauksen.

"Ei tullut mieleen, että tarhaajilla on vakuutukset, jotka korvaavat vahingot." Kultalahti tuomittiin yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeuteen sekä maksamaan Sallin ja Salosen kanssa yhteisvastuullisesti noin puoli miljoona markkaa turkistarhaajille, vakuutusyhtiöille ja valtiolle. Karhuttava summa on maksamattomana yli kaksinkertaistunut: uusimmassa maksukehotuksessa vaadittiin 170936 euroa eli yli miljoona markkaa.

"Pelkään, etten pääse veloista elinaikanani eroon. En tiedä pystyvätkö Mia ja Minna maksamaan mitään tai aikovatko he edes maksaa. Minulta on mennyt ulosottoon vain veronpalautukseni, sillä 300 euron kotihoidontuestani on paha ottaa." Entinen eläinaktivisti on ollut esikoisen syntymästä asti kotiäitinä. Hän aikoo hakea töihin, kun leikki-ikäiset pojat ovat hiukan varttuneet. Silloin ulosottoon menee noin kolmasosa palkasta, ja tarhamaksut lohkaisevat vielä osansa lopusta.

"Ei minusta ole viettämään loppuelämää kotona, vaikkei töihin menoni taloudellista tilannettamme parannakaan." Kultalahti aikoo nyt hakeutua velkajärjestelyyn, jossa sovittaisiin kohtuullisen kokoinen kuukausimaksu. Saatavia voi periä ulosotossa tapauksesta riippuen 15-20 vuotta, minkä jälkeen maksaminen on velallisen oman aktiivisuuden varassa.

Arki on ruokalistojen tarkkaa suunnittelua ja vaatteiden hankkimista kirpputorilta. Viisihenkinen perhe - kun vapaana kulkeva kissa lasketaan mukaan - elää maalari-isän palkalla. He asuvat miehen nimissä olevassa talossa, joka on vielä pankin oma.

"Ei sitä yhdeksäntoistavuotiaana tajunnut minkälaisia seurauksia häkkien avaamisella voi olla. Olin valmis menemään vaikka vankilaan eläinten puolesta, ja mieluummin olisin ollutkin jonkin aikaa vankilassa kuin lopun ikäni velkavankeudessa. Pikkuisen kyllä kaduttaa." Tunnelma Pietarsaaressa oli kireä sen jälkeen, kun oman paikkakunnan kasvatti jäi turkistarhaiskusta kiinni.

Jopa Kultalahden asianajajaa Christer Erikssonia vainottiin oikeuskäsittelyn aikaan öisillä puhelinsoitoilla. Puoli vuotta iskujen jälkeen hän arveli Ilta-Sanomissa, ettei kaupunki "enää koskaan toivu entiselleen".

Pikagallup Pietarsaaren keskustassa paljastaa kuitenkin, että muut kymmenen vuoden uutiset, skandaalit ja julkkisjuorut ovat kasautuneet kaupunkilaisten mieliin paksuksi kerrostumaksi turkisjupakan päälle.

Kun Kultalahden nimi tuli julkisuuteen, hänelle alettiin huudella kadulla ja vanhemmat saivat uhkaussoittoja. Häiritsijät olivat pääasiallisesti maalaisesti ruotsia murtavia aikamiehiä, joista osan Kultalahti arvelee olleen tarhaajia. Harvat ihailijat olivat puolestaan nuoria tyttöjä.

"Sain pari kertaa fanipostia, jossa kehuttiin, että olit rohkea kun teit sen retken." Parhaiten jäi mieleen joukkotappelu, joka ylsi uutisiinkin.

"Olin ravintolassa ystävien kanssa, kun pari miestä kaatoi kaljat päällemme, töni ja haukkui tarhaiskun vuoksi. He olivat odottamassa ulkopuolella kun lähdimme ravintolasta. Torilta kerääntyi porukkaa, kunnes mukana oli yli sata ihmistä." Poliisit ottivat Kultalahden kiinni ja kyyditsivät hänet kotiinsa.

"Minun käskettiin pysyä kotona, koska provosoin ihmisiä pelkällä olemassaolollani." Suhteet viilenivät niin sukulaisiin kuin moniin pietarsaarelaisiin kavereihinkin tarhaiskujen jälkeen. Välit helsinkiläisiin eläinaktivistikavereihin katkesivat, sillä eläinoikeusliikkeessä Kultalahti nähtiin petturina, joka puhui kuulusteluissa liikaa. Lisäksi Kultalahden puolustus väitti käräjäoikeudessa, että hän oli iskuissa pelkkä autokuski.

"Menin alussa paniikkiin ja annoin asianajajan tehdä niin kuin hän halusi. Olen katunut sitä jälkeenpäin. Kerroin kuitenkin hovioikeudessa, että avasin häkkejä yhtä lailla kuin muut, koska muu olisi ollut minusta epäreilua." Kultalahti oppi turkisjupakan aikaan hyvin varovaiseksi uusien ihmisten suhteen.

"Aloin pitää itseäni muita huonompana, ja halusin säästää muita minuun tutustumiselta. Olin välillä aika yksin. Tuntui, ettei minulla ole oikeutta elää." Kultalahti kärsi masennuksesta, ahdistuksesta ja sosiaalisista pelkotiloista. Hän kokeili vuoden verran terapiaa ja söi mielialalääkkeitä.

"Parisuhde auttoi paljon. Se sai minut ajattelemaan, että en voi olla ihan turha ihminen, kun joku rakastaa minua." Kultalahti on ollut miehensä kanssa kuutisen vuotta, tänä kesänä on häät. Mies ei ole ottanut puolisonsa menneisyyttä puheeksi kaverien tai vanhempien kanssa.

"En tiedä, tietävätkö he." "Kirsin kettujuttu ei ole minua hetkauttanut. Olihan se tarhaajille inhottavaa, koska kyseessä on heidän elinkeinonsa, mutta minun puolestani tarhauksen saisi lopettaa lailla", mies pohtii.

Kuinka paljon nykyisessä Kultalahdessa on samaa kuin hänen nuoremmassa painoksessaan?

"Olen muuttunut totaalisesti. Tarhaiskujen aikaan identiteettini oli hakusessa, nyt olen tasapainoisempi. Olen äiti ja puoliso, aika tavallinen nainen." 19-vuotias Kultalahti piti turkistarhaajia sadistisina palkkamurhaajia, 29-vuotias näkee heidät tavallisina ihmisiä, joiden ammatinvalintaa hän ei hyväksy.

19-vuotias oli vegaani, 29-vuotias syö kasvispainotteisesti, mutta välillä kalaakin muun perheen mukana.

19-vuotias halusi romuttaa mädän yhteiskuntajärjestelmän, 29-vuotias on kiinnostunut politiikasta ja pitää Suomea yhtenä parhaista maista. Kirjahyllyssä ovat rinnakkain Väinö Linnan teokset ja Pink Floydin levyt.

"Haluan kasvattaa lapset kunnioittamaan eläimiä, ihmisiä ja luontoa. Jos he isona innostuvat eläinoikeusliikkeestä tai rupeavat vegaaneiksi, olen hyvilläni, mutta turkistarhaiskuihin en heitä haluisi."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  3. 3

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  4. 4

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  9. 9

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  10. 10

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää