Valikko
Sunnuntai

Keskusta kahden vaiheilla

Vaalitappion jälkeen Suomen suurin puolue etsii uutta suuntaa. Keskustan kolmikymppiset ovat valmistelleet vallankumousta jo pitkään.

Tilaajille

Onpa kamala vaalikrapula.

Keskusta on hävinnyt nyt kolmet vaalit peräkkäin. Presidentinvaaleissa puolueen uskolliset tukijat hylkäsivät ehdokkaansa, oman johtajansa.

"Usko politiikan muutosta tekevään voimaan on hiipunut", kirjoitti keskustan väistyvä puoluesihteeri Eero Lankia puolueen lehdessä tiistaina.

Näistä vaaleista puuttui tunnelma, hän myönsi.

Itse asiassa hyvä fiilis on ollut keskustalta kateissa jo kauan. Pääsy pääministeripuolueeksi pitkän oppositiokauden jälkeen keväällä 2003 ei avannutkaan taivaan portteja. Nyt pettymyksiä on tullut peräkkäin jo sietämättömän monta.

Ennen presidentinvaalitappiota Suomi hyväksyi EU:ssa päätöksen maataloustukien leikkaamisesta - keskustalaisen maatalousministerin johdolla.

Keskusta menetti asemiaan myös kunnallisvaaleissa ja eurovaaleissa. Nähtiin pääministerin käsittämätön eroskandaali - ja toisen pääministerin avioeroskandaali. Ei mikään vähäinen asia perinteisten perhearvojen puolueelle sekään.

Kohta on kiire saada asiat järjestykseen. Eduskuntavaalit pidetään vuoden päästä.

"Pahin virhe, mitä nyt voitaisiin tehdä, on käpertyä sisäänpäin", sanoo pääministerin talouspoliittinen neuvonantaja Mikko Alkio päättäväisesti.

Heti alkuun on kerrottava, että Alkio "harkitsee vakavasti" puoluesihteerin paikan tavoittelemista Oulun puoluekokouksessa kesällä. Hänellä kyllä riittää ajatuksia siitä, mitä tämä puolue nyt tarvitsee.

Mutta pystyykö hän tai kukaan muukaan halukkaista - joita kyllä on - palauttamaan keskustaväen itsetunnon?

Helppoa se ei ole. Alkio on suurelle yleisölle tuntematon, mutta puolueväen piirissä hänestä pidetään. Häneen luottavat niin keskustalle elintärkeät kristilliset kuin pohjalaisetkin - vaimo on Vimpelistä.

Pääministeri Matti Vanhasen avustajaksi Alkio tuli Brysselistä, komissaari Olli Rehnin kabinetista. Rehniä ja Alkiota yhdistää se, mikä keskustaa nyt jakaa: keskustaliberalismi. Juuri Rehn tuli takavuosina tunnetuksi sen rummuttajana.

Liberalismilla Rehn tavoitteli keskustan maihinnousua Suomen suuriin kaupunkeihin - samaa, mitä puolue on hiki päässä viime vuodet yrittänyt.

"Liberalismi on valistusaatteen ja teollisen vallankumouksen kasvinkumppani, joka korostaa vapautta, sivistystä ja sosiaalista vastuuta", Rehn kirjoitti 1993. Hengenheimolaiset liittävät aatteeseen myös yrittäjyyden ja kansainvälisyyden.

Keskustan vanhan kannattajakunnan korvissa liberalismi kuulostaa kuitenkin kaupunkilaiselta ja ylimieliseltä.

"Liberalismista on tullut poliittinen leimakirves", Alkio sanoo hieman tympääntyneenä. Tällä hetkellä hän ei välittäisi puhua koko l-termistä.

Ei ihme, jos tympii. Keskiviikkona keskustan Etelä-Pohjanmaan-piirin toiminnanjohtaja Jarmo Korhonen laukoi Seinäjoella ilmestyvässä Ilkka-lehdessä, että "puolue on nyt pienen liberaaliklikin johdossa, ja maakuntien hiljaiset äänestäjät kokevat, ettei heitä enää kuunnella".

Kuten Alkio myös Korhonen harkitsee keskustan puoluesihteeriksi pyrkimistä.

Ei ole ensimmäinen kerta, kun keskustan kaksi leiriä ottavat toisistaan mittaa. Jo vuosi sitten keskustan kolmikymppisten kärkikaarti alkoi Alkion johdolla valmistella kulisseissa omaa ohjelmaansa puolueen uudistamiseksi.

Joulunalusviikolla "kolkytplus-porukka", kuten he itseään kutsuvat, istui iltaa etelähelsinkiläisessä kabinetissa. Kirvelevä presidentinvaalitappio oli edessäpäin - pöydän ympärillä oli yhtä aikaa pikkujouluinen ja vallantäyteinen olo.

Pöydällä lojui viini- ja olutlaseja sekä tyhjiä lautasia. Puheessa vilahtelivat "henkinen yhteiskuntasopimus", "Machiavelli" - jopa "työreformi".

Keskusteluun osallistui kymmenhenkinen joukko keskustan nuorta eliittiä: puolueen varapuheenjohtaja Paula Lehtomäki, tuusulalainen kansanedustaja Antti Kaikkonen, pääministerin avustaja Riina Nevamäki ja järjestöaktiiveja puoluekoneiston ytimestä.

Kabinetissa valmisteltiin kirjaa, jonka tarkoitus on esitellä kolmikymppisen keskustasukupolven näkemys siitä, miltä keskusta ja Suomi näyttävät vuonna 2015. Kirjan työnimi on Vihreänä tulevaisuudesta - Näkökulma tulevaisuuteen sukupolvelta, jolla ei ole saavutettuja etuja.

Kirjan raakaversio on keskustalaisittain varsin räväkkä. Maatalouden on oltava "kilpailukykyistä". Sanaa "aluepolitiikka" ei esiinny sisällysluetteloluonnoksessa lainkaan. Sen sijaan siellä on kohta: "Annetaan tuppukylien tyhjentyä ja rakennemuutosalueiden uudistua?" "Kansanedustajat puhuvat joka viikko maataloudesta. Maatalous on vain kolme prosenttia bruttokansantuotteesta. Eikö joka toinen viikko riittäisi?" pöydän ääressä tuskailtiin.

Alkion mukaan "aitovierille kaipaavat" eli ne, jotka haluavat keskustan nyt palaavan maalaisille juurilleen, harvemmin esittävät mitään uusia näkemyksiä maaseudusta. "Me sentään teemme töitä sellaisten löytämiseksi." Nuoren sukupolven ajattelu on synnyttänyt myös sellaisia lukujen otsikoita kuin "Kolmikanta loi vaurautta ja ongelmia" ja "Globalisaatio pelastaa Suomen".

Nämä keskustan nuoret aikuiset eivät tunnistakaan itseään mielikuvista, joita puolueeseen usein liitetään: maalaisuus, takapajuisuus ja konservatiiviset arvot. Eräs heistä huokasi muistaessaan, kuinka matto vedettiin heidän jalkojensa alta esimerkiksi silloin, kun kiista hedelmöityshoitolaista kärjistyi viime syksynä.

Vanhasen hallitus oli päättänyt tarttua härkää sarvista: saada aikaan lain, jonka mukaan kaikille - myös lesboille ja yksin eläville naisille - voidaan antaa hedelmöityshoitoja.

Viime syksynä kuusi konservatiivista keskustalaismiestä vetosi pääministeriin, jotta tämä estäisi moisen lain. Ronskein ilmaisuin lesbojen oikeudet tuominneet miehet olivat medialle mannaa: he ruokkivat juuri niitä ennakkoluuloja, joita kaupunkilaisilla änkyräkeskustalaisista on.

Seuraavaksi tuli susikohu. Liberaaleihin lukeutuva kulttuuriministeri Tanja Karpela asettui EU:n komission puolelle: Suomessa on niin vähän susia, että niitä pitää suojella.

Karpela jäi mielipiteineen ypöyksin - ja sai vielä ämpärikaupalla kuraa niskaansa keskustan syvistä riveistä. Kenttäväki ei voi sietää ajatusta susien suojelusta: Nehän vaanivat kotieläimiä, ja syrjäseutujen lapset pitää viedä taksilla kouluun.

Karpelan mielestä susikeskustelussa oli sovinismin maku. Jotkut omista antoivat ymmärtää, että tyhmä nainen reagoi tunteella ja miesten osa on puhua järkeä.

Susista muut liberaalit voivat olla eri mieltä kuin Karpela, mutta hedelmöityshoitolain kannattaminen yhdistää lähes kaikkia heitä.

Liberaalit muistuttavat, että vähemmistöjen puolustaminen, yksilön kunnioittaminen ja suvaitsevaisuus ovat keskusta-aatteen ydintä.

Liberaalit viittaavatkin mielellään 1900-luvun alussa vaikuttaneeseen Santeri Alkioon, jota monet pitävät maalaisliiton ideologisena isänä (Mikko Alkio ei ole Santeri Alkiolle sukua).

"Ihmisyys ja sen kehitystarve on pantava kaiken yhteiskunnallisen ja valtiollisen uudistamisen pohjaksi", Santeri Alkio julisti. Alkio sai sosiaaliministerinä aikaan kieltolain, mutta nykykeskustan liberaaleista moni haluaa viinit maitokauppoihin.

Ensi viikolla Mikko Alkion joukkio kokoontuu jälleen pöydän ympärille suunnittelemaan keskustan uutta nousua.

Jotta keskusta menestyy, sen täytyy nyt ottaa iso loikka kaupunkeihin, Alkio sanoo. Samalla täytyy vahvistaa taas maaseudun luottamusta siihen, että koko Suomesta pidetään huolta, Paula Lehtomäki täydentää.

Puolueorganisaatiota täytyy terävöittää; tupailloilla pitää olla tarkoitus. Kaupungeissa on ajettava myös maahanmuuttajien ja niiden pienituloisten asiaa, joita ay-liike ei puolusta. Uusia kannattajia kalastetaan erityisesti niiden joukosta, jotka muuttavat pohjoisesta etelän suuriin kaupunkeihin. Alkio itse sanoo tietävänsä, millaista on muuttaa maalta Helsinkiin ja alkaa säästää omaa asuntoa.

Kolmikymppiset muistuttavat myös, että keskustaväki on kerta toisensa jälkeen valinnut itselleen kannattajiaan vapaamielisempiä johtajia.

Anneli Jäätteenmäki puolusti seksuaalivähemmistöjen oikeuksia avoimesti.

Esko Aho oli pääministerinä viemässä Suomen EU:hun - viljelijäväestön kannatuksen romahtamisen uhallakin. Matti Vanhanen ei ole suostunut vastustamaan lesbojen hedelmöityshoitoja vetoomuksesta huolimatta.

Nuorten aikuisten mukaan keskustaväki jopa kaipaa - ehkä tietämättäänkin - itseään uudistusmielisempää johtajaa, jota kansainvälisyys ei pelota ja joka on salonkikelpoinen muuallakin kuin tupailloissa ja lavatansseissa.

Heidän mielestään silloin, kun puolueeseen on aiemmin yritetty tuoda uudistusmielistä ajattelua, se on jäänyt jonkin kriisin, laman tai EU:n, jalkoihin.

Nyt keskustalla ei ole ulkopuolista vihollista. Pahin uhka on sisäinen hajoaminen.

"Herätyskello soi, enää ei voi painaa torkkunappia", Mikko Alkio sanoo.

Nyt keskustalla ei ole ulkopuolista vihollista. Puolueen pahin uhka on sisäinen hajoaminen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  3. 3

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  9. 9

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  10. 10

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää