Valikko
Sunnuntai    |   SUNNUNTAIDEBATTI, JÄLKIPELI

Ministeriö pohtii tilapäistä oleskelulupaa

Tilaajille

Pakolaisneuvonnan toiminnanjohtaja Liisa Murto arvosteli Sunnuntaidebatissa ( HS 3.9.) Ulkomaalaisviraston irakilaisille turvapaikanhakijoille tekemiä päätöksiä. Murron mukaan Irak ei ole turvallinen valtio ja irakilaisille turvapaikanhakijoille tulisi tarjota suojelua.

Ulkomaalaisvirasto ei tee turvapaikkapäätöksiä kevyesti. Ulkomaalaislaissa on säädetty tarkasti kansainvälisen suojelun antamisen edellytyksistä ja menettelyistä. Jokainen turvapaikkahakemus tutkitaan yksilöllisesti. Suullisessa turvapaikkapuhuttelussa selvitetään kunkin hakijan perusteet suojelun tarpeelle ja päätöksenteon tukena käytetään laajaa lähtömaatietoutta. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n suositukset otetaan huomioon ja tuomioistuinten turvapaikka-asioissa antamia linjaratkaisuja noudatetaan.

Turvapaikanhakija ei ole yksin Ulkomaalaisviraston päätöksen varassa.

Ulkomaalaislaissa on säädetty hakijan oikeudesta valittaa Ulkomaalaisviraston päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen ja edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jos se myöntää valitusluvan.

Irakilaisten osalta Helsingin hallinto-oikeus on useissa tänä vuonna tekemissään ratkaisuissa vahvistanut Ulkomaalaisviraston tulkinnan. Sen mukaan epävakaista ja paikoin levottomista oloista huolimatta Irakin tilanne ei kuitenkaan ole niin vakava, että se vastaisi aseellista selkkausta ja että siten olisi peruste myöntää oleskelulupa suojelun tarpeen vuoksi.

Lisäksi korkein hallinto-oikeus on äskettäin tehnyt useita ratkaisuja, joissa se on hylännyt irakilaisten suojelun tarpeeseen liittyvät valituslupahakemukset.

Poliisin mukaan palauttaminen Irakiin ei kuitenkaan ole ollut käytännössä mahdollista. Monissa maissa ulkomaalainen jää tällaisessa tilanteessa kielteisen turvapaikkapäätöksen saatuaan tyhjän päälle, laittomana maahan. Suomessa on kuitenkin pidetty tärkeänä, että maasta poistamisen ollessa tosiasiallisesti mahdotonta, ulkomaalaiselle annetaan oleskelulupa. Tällä perusteella viime ja tämän vuoden (31.7. mennessä) aikana myönnettiin tilapäinen oleskelulupa 131 irakilaiselle turvapaikanhakijalle, jotka eivät ole suojelun tarpeessa. Samana ajanjaksona 35 irakilaiselle hakijalle myönnettiin oleskelulupa kansainvälisen suojelun tarpeen tai yksilöllisen inhimillisen syyn perusteella.

Yhteensä 132 irakilaisen turvapaikkahakemukset jätettiin tutkimatta, koska he ovat jo aiemmin hakeneet turvapaikkaa toisesta Euroopan maasta, joka on vastuussa heidän asiansa käsittelemisestä.

Murto nostaa epäkohtana esille sen, että tilapäisen oleskeluluvan saajilta puuttuvat monet oikeudet. Sisäasiainministeri Kari Rajamäen asettaman työryhmän viime toukokuussa valmistunut ehdotus maahanmuuttohallinnon ja lainsäädännön kehittämisstrategiaksi sisältää esityksen työnteko-oikeudesta tilapäisen oleskeluluvan saaneelle heti luvan myöntämishetkestä lähtien. Nykyisin tällaisen luvan haltija on oikeutettu työntekoon vasta vuoden kuluttua ensimmäisestä oleskeluluvasta.

Suomessa oleskelevan ulkomaalaisen oikeuksista säädetään kuitenkin myös muussa kuin ulkomaalaislainsäädännössä. Murto nostaa kirjoituksessaan esiin ongelmat esimerkiksi opetuksen ja terveyspalvelujen järjestämisessä tilapäisen luvan haltijoille. Muun kuin ulkomaalaislainsäädännön muutostarpeet eivät sisältyneet työryhmän toimeksiantoon, mutta myös niitä on käsitelty sisäministeriön johdolla poikkihallinnollisesti.

Sisäministeriön työryhmän ehdotuksen sisällöstä on tarkoitus keskustella syksyn aikana laaja-alaisesti ja poikkihallinnollisesti. Keskusteluissa otetaan esille mahdollinen ulkomaalaislain muuttaminen edellä kuvatun tilapäisen oleskeluluvan osalta. Myös Irakin tilannetta ja maasta poistamisen käytännön mahdollisuuksia seurataan tarkasti niin Ulkomaalaisvirastossa kuin poliisissakin ja päätöskäytäntöä tarkistetaan aina tilanteen muuttuessa.

Kari Salmi

valtiosihteeri sisäasiainministeriö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  9. 9

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää