Valikko
Sunnuntai    |   KYSY KIRSTILTÄ

Kirsti ja Torsti vastaavat tällä...

Tilaajille

Kirsti ja Torsti vastaavat tällä palstalla lukijoiden kysymyksiin. Kysymysten pitää olla tiiviitä ja selkeitä, ja mukana on oltava kysyjän nimi tai ainakin nimikirjaimet sekä kotipaikka. Jos vastaus ei tyydytä tai tiedät paremman, lähetä oma ehdotuksesi. Osoite on: Kysy Kirstiltä/Torsti tietää, HS-sunnuntaitoimitus, PL 80, 00089 Sanoma. Faksi: (09) 122 2448 Sähköposti: hs.kirsti@sanoma.fi Rakkaat lukijani! Viime palstallani oli puhe muun muassa moskeijoista. Nimimerkki Välimatkamittari kirjoittaa: "Mikäli tarkoitit EU:n Eurooppaa, olit ihan oikeassa väittäessäsi, että Helsinkiä lähin moskeija minareetteineen sijaitsee Tukholmassa eli 396 kilometrin päässä. Maantieteellisessä Euroopassa Helsinkiä lähin upea ja valtava moskeija minareetteineen toimii Pietarissa eli 304 kilometrin päässä Helsingistä." Sitten taas kysymyksiin: Kaikkihan tietysti muistavat, että Ruotsissa oli vielä 1960-luvulla vasemmanpuoleinen liikenne. Yhdessä ainoassa yössä liikenne vaihtui oikeanpuoleiseksi. Yleistä on, että vasemmanpuoleisen liikenteen maissa ohjauspyörä sijaitsee oikealla. Kuinkahan oli Ruotsissa ja miksi? Vai ruuvasivatko ruotsalaiset yhden yön aikana ratit oikealta vasemmalle? Vanhoja ruotsalaisia filmejä katsoessa ratit kuitenkin näyttävät olevan vasemmalla.

Räyhä Vihdistä

Ruotsissa ratit ovat aina olleet vasemmalla puolella - niin 60-luvullakin.

Syynä lienee, että Ruotsi markkina-alueena oli niin pieni, ettei sinne kannattanut valmistaa erilaisia autoja, ei edes ruotsalaisen autoteollisuuden. Ruotsissa käytettiin kotimaisten autojen lisäksi paljon keskieurooppalaisten valmistajien autoja, eivätkä nämäkään olleet kiinnostuneet markkinoimaan oikealla puolella olevia ratteja.

Britanniassa olisi ollut sopivia autoja, mutta brittiautot eivät olleet järin suosittuja Ruotsissa.

Uumoilen syyksi, että ruotsalaiset ovat kovin isänmaallisia, kuten ovat autohankinnoissaan monet muunkin maalaiset. Ruotsalaisten yhteydet mannermaalle olivat luontevammat kuin saarivaltakuntaan, ja väitänpä - vaikken varmasti tiedä, enkä välitä nyt selvittää -, että 60-luvulla ruotsalainenkin teollisuus oli pystyttänyt erilaisia esteitä ulkomaiselle tuonnille.

Vanhempani antoivat minulle nimen Serafia. Mietin, milloin voin viettää nimipäivääni.

Entä mitä muuta tiedätte nimestäni? Perin nimeni Suomessa 1880-luvulla syntyneeltä sukulaiseltani.

Serafia Haverinen,

1 vuotta, Vantaa

Nimesi on johdanne hepreankielen sanasta serafim, joka merkitsee liekehtivää, tulista. Perimätiedon mukaan Serafia oli syyrialainen pyhän Sabinan orja, joka kääntyi kristinuskoon ja kuoli marttyyrina noin vuonna 120.

Raamatussa puhutaan myös serafeista, taivaallisista olennoista; sekin nimi tulee serafimista. Serafeiden mainitaan olevan henkiolentoja, Jumalan käskyläisiä, joilla voi myös olla siivet, milloin ne ottavat fyysisen hahmon.

Sittemmin serafit esiintyvät juutalaisen ja kristillisen kirkon kehittämissä enkeliopeissa.

Kirjassaan Verità su Angeli e Archangeli (Totuus enkeleistä ja arkkienkeleistä) katolisen kirkon enkelitutkija Giuseppe Del Ton luokittelee eri enkeliryhmiä ja niiden tehtäviä. Serafien tehtävä on hänen mukaansa auttaa mystikkoja saamaan entistä syvemmän näyn Jumalasta.

Edellä mainitsemani marttyyrin, Pyhän Serafian, muistopäivää vietetään ortodoksisessa kirkossa 29. heinäkuuta. Silloin sinäkin voit mainiosti viettää nimipäivääsi. Toinen mahdollisuus on 4. syyskuuta, joka on neitsyt Serapian muistopäivä Mikael Agricolan 1544 julkaistun rukouskirjan mukaan. Serapia on Serafia-nimen yksi kirjoitusasu.

Työpaikan kuppilaporukassa on väitelty, miten hyvin tehoaa tai tehoaako lainkaan ns. lumehoito. Siinähän potilaalle uskotellaan, että hänelle annettu aine on lääkettä, vaikkei se olekaan. Yksi työkavereistani kertoi lukeneensa, että lumehoito voi joskus olla yhtä tehokasta kuin todellinen hoito.

Placebo

Lumehoidosta on tehty huomattavia tutkimuksia, mutta tulokset ovat olleet ristiriitaisia. Tutkimuksissa on kuitenkin voitu päätellä yksi selkeä piirre: lumehoidolla on parhain vaikutus sairauksissa, jotka johtuvat hermosoluissa tai niiden välittäjäaineissa tapahtuvista muutoksista.

Tällaisia sairauksia ovat masennus, ahdistuneisuushäiriöt ja Parkinsonin tauti.

Aivokemikaaleista siis on kysymys. Kun ihminen uskoo voivansa lääkkeen ansiosta paremmin, aivot reagoivat myönteisiin mielikuviin erittämällä kipua vähentäviä tai hyvänolon tunnetta lisääviä aineita. Esimerkiksi Parkinsonin tautia sairastavilla lumepistos voi käynnistää dopamiinin tuotannon, eli juuri sen välittäjäaineen, jonka puute aiheuttaa Parkinsonin taudin.

Lumevaikutus on sitä voimakkaampi, mitä voimakkaammin ihminen uskoo ja toivoo. Välittäjäaineiden eritys aktivoituu jo palkintoa ennakoivasta ärsykkeestä, mielihyvän ajattelusta.

Pari vuotta sitten luin Tiede-lehdestä artikkelin, jonka mukaan migreenipotilaista 20-30 prosenttia on hyötynyt lumelääkkeestä, Parkinson-potilaista 15-50 prosenttia ja depressiopotilaista 40-80 prosenttia.

Mistä tulee nimi hampurilainen?

Hampurilaisen kaveri

Nimi viittaa Hampurin kaupunkiin. Siellä oli alempien yhteiskuntaluokkien keskuudessa suosittu pihvi, joka oli valmistettu heikkolaatuisesta lihasta ja joka syötiin usein leivän kanssa. Lihaa säilöttiin suolaamalla ja kuivaamalla, ja koska se oli kovaa, se jauhettiin. Pihviä saatettiin vahvistaa myös paistetulla kananmunalla.

Saksalaisten siirtolaisten mukana pihvi saapui Yhdysvaltoihin. Siellä saksalaiset alkoivat valmistaa sitä tuoreesta lihasta. Alkuperänsä mukaan pihvi sai nimen Hamburger steak.

Englanninkieliset mieltävät ham-alun kuitenkin kinkuksi (engl. ham = kinkku) eikä Hampuriin viittaavaksi, joten ruokalajista on sujuvasti kehitetty muunnelmia, kuten cheeseburger tai vegeburger, juusto- ja kasvishampurilainen.

Hampurilaisesta tuli toisen maailmansodan jälkeen maailman tunnetuin pikaruokalaji.

Tiedustelen ilmiötä ulkovaraston lattiassa. Sementillä valettuun lattiaan ilmestyy vaaleanharmaata pölyä aina vuoden mittaan. Poistan pölyn kerran vuodessa. Syöpyykö lattia vuosien kuluessa puhki ja voiko pölyämistä estää jollain keinolla?

Tiedonhaluinen

Ilmiö johtuu siitä, että betonipinta kuluu ja rapautuu ajan mittaan.

Syitä on parisen. Ensinnäkin mekaaninen rasitus: lattialla kuljetaan, ja jaloissa mahdollisesti kantautuva tiesuola tehostaa vaikutusta. Toiseksi betoni imee kosteutta, ja kun pinta talvella jäätyy, se rapautuu.

Betonilaatta tuskin kuluu puhki, niin vähäinen pölynä irtoava aines on laatan massaan nähden.

Lattian pölyämistä voi estää pölynsidontakäsittelyllä. Tarkoitukseen sopii esimerkiksi Tikkurilan Akvacoat-epoksilakka. Lakan kaksi osaa sekoitetaan ensin porakoneella keskenään, sitten joukkoon lisätään vielä 40 prosenttia vettä.

Lakka on käytettävä tunnin kuluessa sekoittamisesta. Sen voi levittää pölyttömälle lattialle esimerkiksi telalla. Tarvittaessa levitetään toinen kerros.

Tällä tavoin käytettynä lakka ei muodosta paksua, kiiltävää kalvoa, vaan lähinnä imeytyy betoniin ja sitoo pintaa.

Olen usein ymmällä juustotarjottimen äärellä. Miten erilaisia juustoja pitäisi leikata lautaselle ja miten ne tulisi syödä?

Cheese

Isohkoista, kiekkomaisista pehmeistä juustoista leikataan segmentinmuotoisia viipaleita, kuten täytekakuista. Jos kiekko on kovin pieni, siitä voi leikata puolet.

Kovista suorakaiteen tai neliön muotoisista juustoista leikataan sivun suuntaisia viipaleita. Jos juusto on pyramidin muotoinen, siitä ei saa katkaista huippua, vaan siitä leikataan pystysuoraan sopivia paloja.

Kovat juustot syödään veitsellä ja haarukalla, pehmeät juustot leivän tai keksin päällä.

Vastauksia nykyajan käytösongelmiin saatte esimerkiksi Eija Kämäräisen kirjasta Hyvä käytös, hyvät tavat (WSOY 2005).

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  3. 3

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  4. 4

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  9. 9

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  10. 10

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää