Valikko
Sunnuntai    |   LYYTINEN

Ikuisen roudan maa

Tilaajille

Jaakko Lyytinen

jaakko.lyytinen@hs.fi Kyllästyttääkö kakofonia, ällöttääkö älämölö? Tällä palstalla kolumnisti etsii hälinän keskeltä säväyttäviä ilmiöitä ja hiljaiseksi vetävää puhetta. Ikuisen roudan maa Tapahtui taannoin: Hollantilainen De Telegraaf -lehden toimittaja tuli juttukeikalle Suomeen. Hän halusi nähdä omin silmin köyhän mutta voimakkaan kansan, joka elää kituutteli kahden entisen isäntävaltionsa välissä.

Hollantilaistoimittaja, kutsukaamme häntä vaikka Dirkiksi, hämmentyi heti tulopäivänään. Dirk meni saunaan, jossa ronskiotteinen nainen pesi hänet munaskuita myöten. Lopuksi pesijä vielä kuivasi Dirkin. Hänen muutkin vaikutelmansa Suomesta olivat myönteisiä: junat kulkivat ajallaan, kadut olivat siistejä, ja taloissa oli kaksinkertaiset ikkunat.

Dirk kirjoitti reissustaan seitsemänosaisen matkakertomuksen, joka julkaistiin De Telegraafissa maaliskuussa 1935. Sellaiselta nuori Suomi näytti monen muunkin ulkomaalaisen toimittajan silmin, kuten käy ilmi Pekka Lähteenkorvan ja Jussi Pekkarisen kirjasta Ikuisen poudan maa, virallinen Suomi-kuva 1918-1945.

Pouta hyytyi roudaksi tällä viikolla. Arvovaltainen brittilehti Financial Times julkaisi tiistaina Suomesta laajan raportin otsikolla "All is not as it appears in frozen land".

Raporttia on tavattu kylmä rinki takamuksen alla. Sen mukaan Suomi ei olekaan Euroopan kuuden ällän kilpailukykyinen hikipinko, vaan takarivin elähtänyt sekakäyttäjäpummi, jolla on takana loistava tulevaisuus.

Otsikossa viitataan Aku Louhimiehen elokuvaan Paha maa, jonka englanninkielinen nimi on Frozen Land. Se on FT:n mukaan pysäyttävä kuva modernista Suomesta.

FT:n toimittaja referoi episodielokuvan tarinaa, jossa alkoholisminsa kanssa kamppaileva pölynimurikauppias Hurskainen ratkeaa ryyppäämään. Hurskainen sekoaa ja hakkaa pölynimurilla kuoliaaksi irokeesipäisen Isto Virtasen.

Pahan maan motto on Eppu Normaalin Murheellisten laulujen maa -mollotuksesta: "Syyttömänä syntymään sattui hän / tähän maahan pohjoiseen ja kylmään." FT:n jutussa sanat on käännetty: "Born pure into the future's hands in these cold and northern lands." Future's hands? Millä ne näitä kääntää? Kiinalaisten maahantuontifirmojen käännösohjelmilla?

On raportissa toki muutakin, kuten valtiovarainministeri Kataisen ja presidentti Halosen haastattelut sekä Pekka Himeroksen ja Osmo Soininvaaran kolumnit.

Raportissa on haastateltu myös Evan johtajaa Risto E.J. Penttilää. Mitä E.J. tuumii raportista?

"Juttu oli tasapainoton. Jos tehdään listat Suomen plussista ja miinuksista, niin tässä oli esitelty perinpohjaisesti ne miinukset, muttei ollenkaan plussia", Penttilä kertoo.

Kyse on hänen mukaansa siitä, että FT:ssä oli ilmeisesti kyllästytty siihen, että Suomea on kymmenen vuotta kehuttu. Se ei ole uutinen, että Suomella menee hyvin. Se on uutinen, että Suomella menee päin peetä.

Jutusta ei silti pidä huolestua, Eva-Risto rauhoittelee.

"Se pitää jättää omaan arvoonsa. Ei kai meidän itsetunto voi olla yhdestä juttukokonaisuudesta kiinni." FT:n jutussa on kyse samasta ilmiöstä, jonka uhriksi on joutunut esimerkiksi Susan Kuronen. Suomesta on kymmenen vuoden ajan ilmestynyt säännöllisesti maailman mediassa lähinnä hehkuttavia juttuja. Tänne on tultu ihmettelemään kännykkäpenetraatiota ja lasten kouluruokailua.

Susan Kuronen oli ensin ihastuttava pääministerin heila. Hän muuttui mediassa suttuiseksi miestennielijäksi, kun toimituksissa todettiin, että eikös tota urpoa ole hehkutettu jo ihan tarpeeksi.

Mutta älkää peljätkö siellä Evassa ja Etelärannassa. Kyllä routa taas sulaa.

Eräänä päivänä joku Dirk saapuu ryöpytettyyn routaiseen maahan, jossa köyhä mutta voimakas kansa sinnittelee Nato-jäsenyyden ja Stasi-listojen ristipaineessa.

Dirk havahtuu: Täällähän on ihan puhdasta ja tuplaikkunat. Ja se pesijänainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  3. 3

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  4. 4

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  9. 9

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  10. 10

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää