Valikko
Sunnuntai

Pelastakaa puolue

Esa Suominen ja Aslak Haarahiltunen ovat saaneet tehtävän: uudistakaa Sdp ja nostakaa se suurimmaksi puolueeksi.

Tilaajille

Aslak Haarahiltunen on tullut edellisenä iltana Berliinistä seuraamasta muurin murtumisen 20-vuotisjuhlia. Tunnelma on ollut järisyttävä.

Esa Suominen puistelee päätään: "Kyllä käy kateeks." Berliinissä on nautittu vapausjuhlista, braatvurstista ja saksalaisesta oluesta, kun Suomessa on kynnetty sohjossa.

Rehevä nauru täyttää neuvotteluhuoneen Sdp:n puoluetoimistossa. Pöydän ääressä istuu lappilainen ja turkulainen, jotka ovat paljon vartijoina. Toisen tehtävänä on uudistaa puolueen sisältö, toisen pitäisi trimmata sen koneisto.

Tässä he ovat, puolueen aivot ja jalat.

Aivot on Esa Suominen, Sdp:n poliittisen osaston tuore päällikkö. Blogissaan hän kuvaa itseään: 30-vuotias poliittinen eläin, työssä Sdp:n puoluetoimistossa. Turkulais-helsinkiläinen yhteiskuntatieteiden maisteri ja pienen pojan isä, joka rakastaa saaristoa, matkailua, kirjoja ja ihmisiä.

Suomisella on uskottava tausta: tavallinen työläiskoti Turun kupeessa Kaarinassa, isä teurastamossa, äiti varastolla ja siskon omaishoitajana. Suominen innostui politiikasta opiskellessaan sosiologiaa Tampereella. Tie on tyypillinen: opiskelijapolitiikasta eduskunta-avustajaksi ja paikallispiirin kautta puoluetoimistoon.

Jalat on Aslak Haarahiltunen, 31, joka juuri aloitti Sdp:n järjestöpäällikkönä. Myös hänellä on tausta kunnossa. Demarikodissa Kemijärvellä kasvanut Haarahiltunen on noussut puoluetoimiston avainpaikalle ay-polkua: 18-vuotiaana kaupunginvaltuustoon, lukion jälkeen varastomieheksi Salcompiin ja sitten liiton hommiin. 2000-luvun Haarahiltunen on ollut Metalliliitossa nuorisosihteerinä sekä toimitsijana ja vaikuttanut samaan aikaan muun muassa Sdp:n puoluevaltuustossa.

Taustat ovat sopivasti erilaiset. Suominen on tuomiojalainen, Haarahiltunen taas tuntee ay-kentän ja liputtaa ennemmin lipposlaisuuden puolesta. Millaisen puolueen he ovat saaneet käsiinsä?

Sen jälkeen kun Sdp oli hävinnyt eduskuntavaalit keväällä 2007, puoluetta koskevissa uutisissa on toistunut yksi sana.

Kriisi. Vaalitappion jälkeen puolueessa alkoi tuhkan ripottelu ja analyysi alamäen syistä.

Antti Kalliomäen työryhmä tuotti raportin, jonka perusteella Sdp oli saanut maksaa pitkästä valtakaudesta ja liiasta markkinamyönteisyydestä. Itse kampanja epäonnistui, ja tappion kruunasi SAK:n kohumainos. Sitten oli vielä puheenjohtaja Eero Heinäluoman uskottavuusongelma. Tappioanalyysit paljastivat myös pintaa vakavamman ongelman: puolueen kuuluisa järjestökone oli päässyt ruostumaan.

Itseruoskinnan piti vaihtua iloiseen uudistumistyöhön kesän 2008 puoluekokouksessa, jossa puheenjohtajaksi valittiin Jutta Urpilainen ja muukin johto pantiin uusiksi. Puoluekokouksen tulevaisuusohjelmissa halattiin suuria teemoja suomalaisen työn tulevaisuudesta ilmastonmuutokseen ja henkiseen hyvinvointiin.

Ytimessä oli kysymys: miten vanhasta työväenliikkeestä uudistetaan 2000-luvun moderni vasemmistopuolue. Kenttäväki tiesi, ettei se käy kovin ketterästi.

Silti uuden puoluejohdon kapeille harteille ladattiin kovat odotukset. Tappioputki jatkui syksyn 2008 kuntavaaleissa ja kesän 2009 eurovaaleissa. Kuntavaalien jälkeen Tuomioja kritisoi Urpilaista "unelmahötöstä", mutta eurovaalien jälkeen on puhuttu jo johtajuuskriisistä.

Koska käännettä ei ole tullut, itseruoskinta on jatkunut. Ahdistusta lisää se, ettei kannatus lähde nousuun, vaikka finanssikriisin seurauksena koko maailma kaipaa valtion vahvempaa roolia ja sääntelyä.

Ruosteessa on sekä aate että koneisto. Millä tempuilla nuori demariduo aikoo puolueensa pelastaa?

Aloitetaanpa koneistosta. Mitä suunnittelee Aslak Haarahiltunen, puolueen jalat?

Hän on aloittanut työnsä pohtimalla sitä, millainen Sdp:n pitäisi olla, jos puolue perustettaisiin nyt. "Ei varmaankaan perustettaisi yhdistystä joka kylään. Nyt lähtökohtana on perustaa foorumeita, jotka toimivat eri tavalla kuin perinteiset yhdistykset", Haarahiltunen sanoo.

Mutta myös vanha kenttäkone pitää rasvata. Sen homman Sdp on laiminlyönyt, Haarahiltunen myöntää. Hän lupaa uusia vaikuttamisen tapoja, kunnon keskustelutilaisuuksia ja paikallistoimintaa, ei pelkästään virtuaalipöhinää ja nettifoorumeita.

Demarit haluavat saada nyt tavallisten jäsenten äänen kuuluviin puolueen ohjelmatyössä. Ja heitä tarvitaan rutkasti lisää. Aktiivien on myös nähtävä, että omilla aloitteilla on aitoa vaikutusta.

Esa Suomisen tehtävä on jalostaa kentän viisaudet ja avaukset puolueen ohjelmaksi. Hänhän on puolueen aivot.

Sdp:ssä on nykyään noin 50000 jäsentä, joiden keski-ikä on huolestuttavan korkea, 60 vuotta. Silti Haarahiltunen kuulostaa toiveikkaalta: "Puolue on odottavassa tilassa. Kun liike tapahtuu, täällä on hirveästi potentiaalia. Ei ihmisistä ole pulaa, kyse on vain rivistön liikkeelle lähdöstä. Vanha systeemi on viritetty paljon isommalle väkimäärälle ja aivan erilaiseen Suomeen." Tavoitteena on aktivoida demarikenttää.

"Tärkeää on yhtenäisyys ja innostus. Ihmiset pitää osallistaa vaalityöhön ja politiikan tekoon. Paikallistoiminnalla on suuri merkitys, sillä todellisuudessa kussakin Suomen 14 vaalipiiristä käydään omat vaalinsa", sanoo Haarahiltunen, jonka päätehtävä on kevään 2011 eduskuntavaalikampanjan vetäminen.

Entäs ne ulkoiset tunnukset? Imagosyille on pantu suuri paino Sdp:n vaalitappioiden arvioinnissa. Puolueessa on tunnustettu, ettei se hallitse huomiotaloutta yhtä hyvin kuin kokoomus.

Ehkä se ei olekaan demarien tie. Ruohonjuuritason kampanjoinnissa demarit ovat ammentaneet oppia Obaman osallistavasta kampanjoinnista sekä Britannian Labourin ovelta ovelle -markkinoinnista. Norjan toverit ovat puolestaan onnistuneet houkuttelemaan myös ei-jäseniä vapaaehtoistoimintaan vaaleissa.

Mutta mikä on tämän Sdp 2.0:n aate ja sisältö? Siinäkin kansainvälisistä sisarpuolueista on apua. Labourissa on keskusteltu siitä, mitä seuraa kolmannen tien jälkeen. Britanniassa se voisi tarkoittaa pohjoismaista hyvinvointimallia. Suomessa mennään päinvastaiseen suuntaan.

"Yhteiskunta vetäytyy tällä hetkellä hyvinvointivastuusta laajalla rintamalla", Suominen sanoo. "Sitä pyritään korvaamaan yksityisellä vastuulla, tai tyhjällä puheella, että täytyy välittää." "Hyväntekeväisyysyhteiskunnalla", Haarahiltunen jatkaa.

Hyvinvointivaltion ja demarien kohtalo on kytketty yhteen. Saavutusten omiminen on käynyt kalliiksi Sdp:lle. Kun ihmiset havahtuvat siihen, etteivät monet peruspalvelut toimikaan, se on demarien vika, Suominen sanoo.

Siksi tärkeä osa Uutta Sdp:tä on hyvinvointivaltion päivittäminen. Esa Suomisen yhteiskunta-analyysissaan keskeisessä osassa on yksilö.

"Hyvinvointivaltion suuri voitto on siinä, että se on kyennyt massamitassa yksilöllistämään ihmisen. Huomattava enemmistö ihmisistä on vapaita valitsemaan ja toteuttamaan unelmiaan." Kuulostaa siltä, että demarit valmistelevat retorista vastaiskua kokoomukselle, joka on esiintynyt työväenpuolueena. Nyt kollektiivisena joukkoliikkeenä tunnettu demarit aikoo varastaa kokoomukselta yksilön ymmärtämisen.

Suomisen puheissa kuuluu suuri muutos vasemmiston perinteiseen retoriikkaan. Hänen mukaansa hyvinvointivaltio mahdollistaa riskinoton ja rohkaisee esimerkiksi yrittämään. Vasemmiston ei pidä enää ajaa holhoavaa "hyvinvointifeodalismia". Kun yhteiskunta luo mahdollisuuksia, yksilö suhtautuu myös yhteiskuntaan solidaarisemmin. Syntyy luottamus, Suominen korostaa. Hän on huolissaan siitä, että solidaarisuus yhteiskuntaa kohtaan rapautuu sekä vauraiden että köyhimpien keskuudessa. Keskiluokka puolestaan kyselee, mitä vastinetta se saa verorahoilleen.

"Seuraavan sukupolven hyvinvointivaltion pitää lähteä yksilön mahdollisuuksien ja vapauksien luomisesta. Muodolliset oikeudet eivät enää riitä. Puolueen pitää ymmärtää itsensä vapausliikkeenä." Keiden vapautta demarit haluavat ajaa?

Palkansaaja, Aslak Haarahiltunen kirjoittaa fläppitaululle. Työtä tekevät ovat edelleen demarien tärkein kohde. Puolue ei tähän asti ole tarpeeksi hetkauttanut tavallista duunaria, sillä tupo toi palkankorotukset ja liitto piti huolen oikeuksista. Nyt se on historiaa.

"Tuntuu hullulta, että kun maailma kääntää katsettaan pohjoismaisiin malleihin, meillä niitä ajetaan alas työnantajien toimesta", Haarahiltunen sanoo.

"Meidän pitää saada politiikka työpaikoille takaisin", Suominen sanoo.

Metalliliiton kapina Sdp:n nykyjohtoa kohtaan on "myrsky vesilasissa. On hyvä, jos liiton sosiaalidemokraatit valmistelevat omaa ohjelmaa", Haarahiltunen kuittaa.

Mutta Sdp tarvitsee vanhojen herättelyn lisäksi uusia kannattajia.

Reilu ihminen, Esa Suominen kirjoittaa taululle. "Vakiintunut, yhteisvastuullinen ihminen, jolla on vahva vertaisuuden kokemus ja solidaarisuus." Reiluja on kaikissa yhteiskuntaluokissa. Eniten kuitenkin koulutetun keskiluokan liikkuvien äänestäjien joukossa. Siis heidän, joiden keskuudessa Sdp on menestynyt viime vuosina erityisen huonosti. Heitä houkutellaan paitsi arvoilla myös politisoimalla uuden ajan työelämän epäkohtia, kuten pätkätöitä ja tekijänoikeuksia.

"Työn tulokset pitää jakaa oikeassa suhteessa sen tekijöille. Pitää olla oikeus omaan työhön ja omaan aikaan, perhe-elämään", Suominen luettelee.

Entäs nämä perussuomalaisiin vuotaneet sitten? "Perussuomalaisia äänestää politiikkaan pettyneet", Suominen sanoo.

Erityisen paljon pettyneitä on paikkakunnilla, missä isoja tehtaita on lakkautettu. Globalisaatio tuo mukanaan eriarvoisuutta, mutta demarit tietävät, ettei sitä syyttämällä päästä pitkälle.

Urpilaisen luottamus mitataan puoluekokouksessa toukokuussa 2010. Haarahiltusen ja Suomisen työsopimukset ulottuvat kesään 2011. Kohtalot on kytketty yhteen. Kevään 2011 eduskuntavaaleissa Sdp:n pitää olla suurin puolue. Millä kannatuksella? Tussit jäävät kouraan. "Piikkipaikalla ollaan, mutta millä kaulalla, palataan siihen myöhemmin", kaksikko sanoo Melkoinen tehtävä. Onko Sdp:llä onnistumisen edellytyksiä niin kauan kuin puhutaan johtajuuskriisistä?

"Henkilökohtainen mielipiteeni on aina ollut se, etten ole koskaan nähnyt puoluetta johtajavetoisena, vaan liikkeenä. On harmi, että kaikki puetaan johtajan harteille. Siinä on medialla roolinsa", Haarahiltunen sanoo. Järjestöväki seisoo kuulemma tiukasti johtajansa takana.

Kun keskusta ja kokoomus petaavat jatkoa porvarihallitukselle, Sdp on ryhtynyt tunnustelemaan, voisiko vastavoimaksi syntyä punavihreä koalitio, kuten Kalliomäki ehdotti.

Ei mahdotonta, Suominen pohtii. Hän ei halua rajata porvaripuolueita yhteistyön ulkopuolelle. Mukaan mahtuu, kunhan tunnustaa yhden asian.

"Me haluamme olla se johtava voima."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  9. 9

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  10. 10

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää